Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


újszülött gondozása

A mosdatás, köldökápolás, a pelenkázás, a babaszoba, a szülői ágy sorsa, az etetés, szoptatás, kell-e s mivel itatni, hogyan sterilizálj, illetve mosd és mosogasd el a baba dolgait? Mi az a követendő egészséges mérték, ami a rend és tisztaság területén megvalósítható a baba körül? Milyen természetes dolgokkal tudod magatokat körülvenni a praktikum, kényelem, és érzékelés (szépség, minőség, életminőség és egészség) fejlesztés világában?

A gyermekágyi időszak alatt a babának minden figyelem és törődés kijár! -ahogy a mamának is. Ilyenkor nem kell megijedni a kialakuló rossz szokásoktól, csak oda kell figyelni a babára, és kielégíteni minden igényét -ha kell, egész nap karban ringatva, szoptatva, testközelségben legyen.

A baba elhelyezése: a fekvő alkalmatosságnál a babakelengyénél írtam, itt azt emelném ki, hogy fontos, hogy a gyermek oldalra legyen kicsit forgatva, hogy ha bukik, ne fuldokoljon. Ezt meg lehet oldani egy törülközővel, vagy e célra vásárolható eszközökkel. Érdemes a feje alá nagyon puha anyagú kendőt, pelenkát tenni. Ha sokat forgolódik, hasfájós, könnyen kikoptathatja a hajacskáját, illetve ne legyen mindég egy irányba forgatva, változtassunk a fekhelyén, mert ilyen pici korban akár el is deformálódhat a feje. Ezen segíthet a speciális fejtartó párna. A szeme  mindég előre és lefele nézzen, amikor minket követni akar, vagy az elhelyezett játékot, körforgót. A csörgő még kemény és korai lehet, nem tud fogni, ökölben van a keze.A matrac kemény legyen, ne puha, de a gerincet tartsa. Ne legyen olyan anyag, ami veszélyeztetné a légzését -pl,. olyan vízzáró a matracon, amitől ha hasra fekszik, nem kap levegőt, de gyakori, hogy a takaróba beleakad a hadonászó kezecskéjével, magára húzza, nem kap levegőt, megijed, és borzasztóan sírni kezd. Ezért érdemes nem szöszös, de áttört, négyzetrácsos vagy kötött, lukacsos anyagú babatakarókat választani. A fejvédő is fontos lehet, és figyeljünk, a kezecskéjét, lábacskáját ne tudja a rácsokon kidugni -később sem.

Forgassuk a babát, hogy ne mindég egy irányból nézzen ránk ill. a szobára, ne mindég egyik oldalra fordítva tartsa a fejecskéjét, ez hosszabb-rövidebb távon okozhat némi deformitást, és kellemetlen lehet a babának!

Ellenőrizzük, hajszál, boholy nem-e került a tenyerébe, ujjai, lábujjai közé,előbbit különösen, le ne nyelje, szemébe ne dörzsölje! Az ujjacskák köré tekeredett hajszál meglepően gyakran okoz sebet is, azáltal, hogy elszorítja, s belevágódik a húsba.

Nincs-e túl hidegben, melegben, hőmérsékleti, fény változásoknak kitéve (szellőztetés, erős lehűlés vagy felmelegedés, tükröződés pl. napfelkelte, naplementekor), illetve öltözete megfelelő-e, nem szorítja-e valahol. Rovarok nem zavarják-e nyugalmát (légy, szúnyog, pók, stb.) Végtagja nem akadt-e be a kiságyba, takarót nem rántotta-e magára, nem szennyezett-e a pelus!

Anyukának és babájának fontos a szoptatáshoz megfelelő kényelem kialakítása, ami változhat: pl. ágyon, vagy ülve, szoptató párnával vagy anélkül, mikor hogy kényelmesebb kivitelezni, illetve a baba hogy igényli. Amikor nehezebben megy a szoptatás, a helyzet változtatása is vezethet eredményre! Ringatás, járkálás közben, akár hintaszéken együtt hintázva.

Ilyenkor sok megfigyelni való van, többek között az elfogyasztott ételek íze átkerülve a tejcsibe nem-e okoz sztrájkot a babánál.

Bölcsőhalál: ismeretlen fogalom Ázsia több részén, ahol az anyák a gyermekükkel vannak egész nap, nincs külön szobájuk. És az ujjszopás, cumizás jelensége is, hiszem több helyen az igény szerinti szoptatás úgy valósul meg, hogy a gyermeknek ha kedve van hozzá, mindég mellette van az anyamell, és nincs szüksége "pótlékra". A gyermek figyelése is máshogy alakul olyan helyeken, ahol nem tudnak tiszta pelenkát biztosítani a gyermeknek -pl. egy eszkimó mit, és hogy mosott volna ki? Már igen korán megtanulnak olvasni a gyermek jelzéseiből, akár azt is, mikor kell ürítenie. /lásd pelenkázásnál/. A természeti népek megoldásai sokszor szükségből eredtek, de némely bizony kedvező lehet a babára, ha modern körülmények közt is meg tudjuk valósítani.

Gyógyszerek adagolása:

A K-vitamin ampullákat az első két hét után, majd havonta egyszer kell beadni. Bár az ajánlás szerint a bevitel ezután elég a táplálékból, tápszerekből, éredmes magasabb szinten tartani, mert a csontozat és akalcium megfelelő helyre jutásában, hasznosulásában komoly szerepe van!

A D-vitamint napi egy csepp, télen kettő fölé emelhető az adag -akár 3-4 csepp is belefér. És sok szabadlevegőn töltött idő!

Szájpenész ellen rózsaméz (glicerin borax) legalább hetente egyszer alkalmazandó: egy ujjra tekert anyagdarab, vagy kesztyű ujjbegyére cseppentve átdörzsöljük vele a felső szájpadlást, a nyelvet, az ínyt kívülről-belülről. Az antibakteriális ezüst nyújthat kiegészítő védelmet kanál, szájba vehető játék ill ezüst kolloidos oldat, ujjkesztyű formájában. Kinézetre fehér, egyszerűen el nem távolítható pontok formájában jelenik meg a baba szájában. Ne tévesszen meg, hogy több fehéres árnyalat természetesen is van a baba szájában, főleg ahol átsejlenek a fogak, csontok. 

Szájpenész a csecsemők 10 %-át érinti, de nem veszélyes, megelőzni nem kell, kezelni is csak súlyos esetben, és NEM boraxos glicerinnel, ami mérgező, és Magyarországon már dokumentáltan okozott halálesetet. Helyette alkalmazható: a nem felszívódó nystatin, vagy a német és angolszász országokban kapható és hatásosabbnak bizonyuló: miconazol gél. Összefügghet candidás pelenkakiütéssel, és a mell gombás fertőzésével.

Csípőszűrés: két hónapos korban kérjük a beutalót gyermek ortopédiára, a legtöbb helyen sokat(!) kell várni a kötelező vizsgálatra, és több helyen még mindég röntgenezik más diagnosztikai eszköz hiányában a gyanús csecsemőket! Ezt magánrendelés keretében fizetős szolgáltatással ez elkerülhető.

Leesés: akár mi magunk esünk gyermekünkkel (pl. lépcső, akár bukástól csúszós padló), akár kicsúszik a hordozóból., lecsúszik a pelenkázóról -főleg sírós, hasfájós baba, akár úgy is, hogy mellette vagyunk, a nagy ijedtséget a baba többnyire megnyugtató reakciói követik. Ilyenkor mindég legyünk figyelmesek, hogy dokumentálni tudjuk a helyzetet, tudjuk, mennyi idő telik el, milyen tünetek kísérik, mikor, hogyan, mennyi ideig sír a baba, és egy napi figyeljük! Mivel igen nehéz megállapítani tünet hiányában az esetleges következményt, próbáljuk nyugalomra inteni magunkat, a gyermek csontozata, szervezete még kis korban könnyebben elviseli az efféle ráhatásokat, rugalmas!

De fontos odafigyelnünk, hogy újszülöttet ne rázzunk meg, se örömünkben, s mérgünkben!

Takargatás:

a takarót könnyen lerúgja magáról, a hálózsákba fenn akad a lába, a fejvédőbe is beleakadhat, s mindezt felvirradva nem tudjuk, mikor is történhetett, de ezalatt megfázhat a gyermek. Könnyed takarót válaszunk ilyenkor, fektessük rá az egyik szélére, és a másik felét is gyűrjük a baba alá. ez is egy megoldás lehet, amíg kevesebbet mocorog.

 

Szem váladékozása, könnyezése, csipa:

természetes jelenség kisbabáknál, a szűk könnycsatorna okozza. Régen könnycsatorna "átmosásával" oldották meg, és szemcseppekkel kezelték, hogy ne fertőződjön. Az újabb, még kevésbé ismert ajánlás szerint nem kell kezelni, de egy éves korig kell elmúlnia, addig pedig nagyon kellemetlen jelenség lehet. Pár héten, hónapon belül magától is megoldódhat, de van, akinek csak egy éves korára rendeződik. Pár csepp anyatej is gyógyíthatja, és a körülötte lévő vékony bőrréteget zsíros krémmel finoman kenhetjük (szűz kókuszolaj, lanolin, etc.).

A hintőpor kiszorul a gyermekápolásról, legfeljebb köldökápolásra használjuk, két kellemetlen tulajdonsága miatt: szemcséi ugyanúgy dörzsölhetik a finom, érzékeny baba bőrt, illetve belélegezheti a baba.

Ha bepállik a bőre, érdemes fürdetés előtt olajjal bekenni, ami a kórokozókat kordában tartja. Belekeverhetünk akár grapefruit magot vagy használhatunk feles hígításban Betadin oldatot.

Koszmó kezelése: ez a korpához hasonlóan a fejbőrt borító bőrlemezke, melyet speciális samponnal, vagy egy egyszerű, keményebb disznósörtéjű vagy lószőr hajkefével javasolt eltávolítani. Ha a koszmófelrakódás erős, a koszmó kefe használata előtt (ideális fürdetés előtt) 1-2 órával kenjük be a baba koszmós bőrfelületét babaolajos vattapamaccsal, vagy arra alkalmas koszmó eltávolító samponnal! Pamut sapkát tegyünk a baba fejére, erre az időre! Majd mossuk le az olajat, vagy sampont és használjuk a koszmó kefét fürdetés közben vagy után!

Köldökápolásról pl. a pelenkázás menüpontban olvashatsz, fürdetésről a kelengyelistában, és sok egyébről, amit itt most nem ismételnék meg.

Fürdetés:

Amíg a köldökcsonk le nem válik, addig a hasat ne érje víz, a fertőzés elkerülése érdekében. Mivel újszülöttek előszeretettel pisilnek bele a vízbe, ezért érdemes arcocskájukkal kezdeni a mosakodást. A baba által megszokott normál szobahőmérséklethez képest 2-5 fokkal magasabb hőmérsékletet biztosíthatunk (23-26°C). A fürdetéshez tehetünk a kád aljára egyszerű törülközőt, kifogót, vagy kényelmesebb szivacsot. Utóbbinál számoljunk azzal, hogy csipkedheti, így akár szájába is kerülhet, illetve hamar elöregszik a szivacs csavaráskor, szárításkor. Amúgy is nehéz lehet nedvesen tárolni. Lehetőség van a kád peremére rögzíthető hálóba is fektetni, ez kényelmes, könnyen száradó és tárolható.

55a38a77aaba4641b6deb909-1-small.jpg5426562ff8abc81aa1400ae0-1-small.jpg

 

Petrik Zita védőnő írása /forrás: http://hellobaby.hu/index.php/cikkek/item/4812-igy-apold-a-koldokcsonkot /

A nagy kérdés, hogy mit is kell vele tenni addig, míg be nem következik ez a pillanat? Talán meglepő, de ha végig nézzük az egyes kórházak, gyermekorvosok és egészségügyi szakemberek ajánlásait, akkor változatos szereket és módszereket fedezhetünk fel. A teljesség igénye nélkül ezekkel találkozom védőnői munkám során:
• Napi többszöri törlés 70%-os alkohollal
• Napi többszöri törlés, de jódos fertőtlenítő oldattal
• Az alkoholos törölgetés után beszórás gyógyszertári gyermekhintőporral (illetve még kétféle másikkal)
• Tisztítás vízzel vagy fiziológiás sóoldattal, és szárazon tartás.
• Olajjal körbe kenés
• Tisztítás 
oktenidin dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítővel
• Ecsetelés piros, brómtartalmú szerrel
• Kipezsgetés 
hidrogén-peroxiddal
A felsorolás valószínűleg nem teljes. Viszont annál változatosabb. A hintőporok (bármilyen) használatát már tizenöt évvel ezelőtt is furcsán nézték külföldi kollégák és ismerősök. Mondván, hogy miért is szórunk valamit oda, ami utána összetapad, beleragad és a következő kezelésnél a feladat az lesz, hogy azt a ragacsot valahogy eltávolítsuk. Ráadásul a felsorolt hintőporok között van olyan, amely az összetapadáson kívül egyéb mellékhatással is járhat. Az alkohol a bőrre gyakorolhat kellemetlen hatást. A jódoldat, bár remek antiszeptikus készítmény, de színe miatt nehézzé teszi, hogy a köldökcsonk és környékének esetleges színváltozását észrevegyék, illetve bőrön keresztül felszívódó jódtartalma problémát okozhat. Az egyéb színes, fertőtlenítő hatású anyagok szintén problémássá teszik a terület állapotának megfigyelését. Ami nem azt jelenti, hogy orvosi utasításra egyiknek vagy másiknak ne lenne helye bizonyos problémák kezelésénél, de rutinszerű használatuk nem javasolt.

Azt most már tudjuk, hogy mi az, amit jelenleg nem ajánlanak a köldökápolására, és miért nem. De akkor mit is tegyen a szülő?
• Amennyiben a köldökcsonk alapjánál felesleges szövettörmelék van, akkor steril fiziológiás sóoldattal átitatott steril gézlappal kell azt eltávolítani. (A fiziológiás sóoldat és a gézlap a gyógyszertárból beszerezhető.)
• Nem szükséges semmilyen hintőport, sem bármilyen fertőtlenítőt tenni a köldökcsonkra.
• A csonkot nem kell befedni, ez úgy lehetséges, ha a pelenka szélét visszahajtjuk, vagy kifejezetten erre a célra készült, a köldöknél kivágással rendelkező újszülött pelenkát adunk az újszülöttre. Ha a köldökcsonk a pelenka alá kerül, akkor vizelettel, széklettel szennyeződhet.
• Ha a vizelettel vagy széklettel való szennyeződés mégis bekövetkezne, akkor egyszerűen vízzel átitatott gézlappal kell megtisztítani a csonkot, majd kezelni oktenidin dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítővel vagy klór-hexidin glükonát 2%-os oldatával.
• Ezen kívül már csak egy feladat vár a szülőre: minden egyes pelenkázásnál pillantson rá a köldökre. Amennyiben
o pirossá, vagy duzzadttá válna,
o esetleg váladékozna,
o büdössé válna,
akkor fertőtlenítő készítményt kell használni. használata válik szükségessé. Ezek közül a legjobb választás az előző pontban is említett oktenidin dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítő. A kezelést a tünetek megszűnése után is két-három napig folytatni kell.
Nagyon fontos még, hogy a köldökápolást óvatos mozdulatokkal végezzük, nehogy sérülést okozzunk.

 

 

Ne ijedjünk meg a gyermek sírásától, tőle. Külön menüpontban olvashatsz erről.

Bár több hónapos korra tehető az igazi mosoly megjelenése, de már ilyenkor is előfordulhat, hogy úgy érzed, visszamosolyog Rád a baba, megfogja az ujjadat, vagy beszélgetni kezd Veled!

 

-folytatás következik.

 

http://www.szuleteshaz.hu/kerdoiv-anyakozpontu-varandosgondozas/

 

 

 

PS:

Szívesen fogadnék visszajelzéseket, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints facebook oldalamra, vagy írj ide! Minden építő kritikát szívesen fogadok! Köszönöm szépen.

Elérhetőség: bemutatkozás, kapcsolat

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010172738089

Like-olj, értékelj, üzenj, javasolj!

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 107499
30 nap: 616
24 óra: 29