Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tej és glutén érzékenyég okokkal, receptekkel

A megelőzés és kezelés érdekében is úgy vélem, fontos a tájékozottság az okok tekintetében.

Úgy tudom, a gluténérzékenység esetében ma elsőképp a genetikát szeretik megemliteni, és hogy ez gyógyithatatlan.  Egyik ismerősömnél irásba adták, hogy genetika okokból áll fenn a glutén érzékenység. Elvégeztettek más okból egy genetikai vizsgálatot, ahol megállapitották, hogy biologiailag lehetetlen hogy a cöliákia genetikai okból következhessen. És ha ez igaz, akkor vajon miért lett egyre több ember egyre inkább, erősebb tünetekkel glutén érzékeny hasonló gének mellett?!

Jelenlegi információim szerint tehát az okok a genetikán túlmenőleg:

oltások: bár az oltóanyagokban nem szerepelnek, de az egyes összetevőket élelmiszerekből, igy tej, gabonák, tojás, földimogyoró, stb. vonják ki, és szennyeződésként megtalálhatóak maradnak ezen összetevők, igy tejfehérje, glutén, etc. Az immunválasz felerősitésére adott anyagok következtében ezekre a "szennyeződésekre" szintén immunválasz provokálódhat ki, és ez kiválthat a későbbiekben allergiát. Amikor pl. az oltóanyagot földimogyoróból vonták ki AMerikában, látványosan megugrott a földimogyoróra allergiás esetek száma. Hozzáteszem, az oltóanyagokban pl. emberi DNS is benne lehet szennyeződésként, mivel nem egy kötelkező oltást abortált emberi magzatok felhasználásával készitenek, teljesen etikátlan és más módszerekhez képest indokolatlan és kevésbé bizttonságos módon! Ennek hatásait igazán most kezdték csak érdemben vizsgálni...

glükóz fruktóz és ivert cukrok, szirupok: hozzájárulnak egyebek mellett a tel és glutén érzékenység kialakulásához! Mégis szinte az összes élelmiszeripari ermékben megtalálhatóak.

adalékanyagok a kenyérben, élelmiszerekben

gyártási technológiák: régen a kézzel készitett, jól megmunkált, kovásszal dagasztott kenyérben felbomlottak a molekulák a feldolgozás során, és így vélhetőan sokkal kevésbé  képes allergiás reakciók kiváltására. Most viszont "holt anyaggá" roncsolt szerkezetűvé teszik és "standardizálják" az alapanyagokat, ami kevésbé tolerálható a szervezet számára.

Tehén tej esetében a teheneket különböző anyagokkal kezelik, amik átkerülnek a tejbe, továbbá a takarmányban található, a műtrágyázás végett felhalmozódó anyagok, ráadásul a tehén tej összetétele nem pontosan az emberi igényeknek megfelelő, ezért javasolt lenne alapvetően a higitása főleg kisgyermekeknél kb. 2/3 tej 1/3 viz arányban. A kanca és bivalytej áll legközelebb az ember optimális tejigényéhez. Jelenleg sajnos valóban veszélyes, káros lehet tejet fogyasztani, noha alapvetően egy jó és egészésges alapélelmiszer lenne -volt korábban.

glutén érzékenység gyógyitása: a jelenlegi elgondolás szerint nem gyógyitható, azonban van egy tanulmány, ami szerint kevert lisztet kell fogyasztani, és fokozatosan növelni lehet a glutén tartalmú liszt tartalmát. Az alakor, ősbúza glutén tartalma pl. kevésbé érzékenyit. Az igy visszaadagolt glutén mellett van olyan eset, amikor erős glutén érzékenység állt fenn, de ezt az étrendet követve nem jelentkeztek a tünetek, és a vérből és egyéb tesztekből sem mutatták ki, hogy glutént fogyasztott volna. Kevert liszthez jó: alakor búza, töbnköly búza, zab, árpa és rozs kezdetben minimális arányban, (barna) riszliszt, nyilgyökér, köles, cirok, tápióka, burgonya, kukorica, zöldbanán, hajdina, len, szezámmag, kókusz, madula, gesztenye, dió, mogyoró, bab lisztek, etc.

 

Intolerancia, érzékenység, allergia? Fokozatok vannak az egyes fogalmak között, ahogy a közt is, hogy mi provokál ki kellemetlen reakciót: pl. tej fehérjéje vagy a tejcukor, laktóz.

Valóban sokan úgy kerülik az egyes élelmiszereket, hogy nem biztos, hogy káros hatással vannak a szervezetére, de mondjuk egyes tüneteket ennek tulajdonit, és "divatos" étrend, én ezt kapásból nem javasolnám, mert a "mentes" élelmiszerek adalékanyagai néha veszélyesebbek, mint az esetlegesen érzékenyitő alapélelmiszerek! Inkább a jó minőségre, megmunkálásra, gondosságra helyezném a hangsúlyt!

A mag tartalmaz olyan, emésztést akadályozó anyagokat, amik védik és lehetővé teszik a "túlélését". Ezek miatt is fontos a megfelelő technológia, hogy emlészthetőbbé váljon a mag. A 3-5 napos magcsira összetétele egészen megváltozik, sokal könnyebben feldolgozható.

A magból frissen őrölt liszt állitólag szintén sokkal jobb, egészségesebb, finomabb...

 Általános gyulladási folyamatokat indithatnak el a szervezetben mind az adalékanyagok, mind a glutén és tejtartalmú élelmiszerek, amik különböző betegségekhez vezethetnek.

Amennyiben a szervezet gyulladás alatt van, nem tud védekezni, gyógyulni biz. értelemben, amig a gyulladás fennáll. Ezért először adott esetben a teljes megvonással kell kezdeni, hogy regenerálódni tudjon a bélflóra, egyebek. A visszaadagolást ezután célszerű óvatosan megkezdeni.

Egy jónak ítélhető kenyér tehát lehetőleg frissen őrölt keverék lisztből, pl. alakorral (sikértartalma BL160-ig felkúszhjat, kiváló minőségű és kevésbé reagál rá károsan a szervezet),  kovásszal, alaposan kézzel sokáig megmunkálva, dagasztva készül, a hozzátáplálást is bizonyára ilyen kenyérkével volna érdemes kezdeni.

Érdemes ezek mellett pl.algákat, máriatövist, humin és fulvosavakat alkalmazni.

 

Ajánlott anyagok, infók:

herbafulvo -leírás és videó: 

Bíró György: a fruktóz története

 

 

 

 Rizs nyákleves receptje:

ajánlott hozzátáplálás elkezdésekor, betegség idején ill. tejérzékenyeknek –vagy akik éppen szeretnék J

 

Elkészítési idő: kb 2-5 óra + 6 óra áztatás

Költség / liter: < 500 Ft

Hozzávalók kb. 1 literhez:

§  1 csésze, kb. 7 dkg édes barnarizs

§  6 dl tisztított víz

§  1 evőkanál rizsszirup, datolya szirup, kókuszcukor (hogy ne legyen székrekedése: a cukrok székletlazítóak)

Kiegészítésként:

§  1 teáskanál (hántolatlan) szezámmag

§  kevés, kb. 1/4 kávéskanál szűz kókuszolaj

§  hígításhoz kb. 4-5 dl baba víz, nyírfanedv, (Bridge) növényi tej(mandula,  kókusz, rizsital), kókuszvíz

Elkészítése:

1.    A rizst (és szezámmagot) alaposan mossuk át, majd áztassuk be úgy 6 órára, vagy akár tovább is. 

2.    Öntsük le róla az áztatóvizet, majd 1 csésze gabonához adjunk 6 csésze vizet.

3.    Forraljuk fel, majd óvatosan lassú lángon , fedő alatt  főzzük mintegy 2 órát. Minél tovább főzzük, annál táplálóbb és "erősebb" lesz. Az első másfél órában nem kell attól tartani, hogy letapad, később viszont érdemes ránézni. 

4.    Az így kapott sűrű kását amennyiben iható állagúvá szeretnénk tenni, hígítsuk fel kb. 4-5 dl folyadékkal (nyírfanedv vagy rizsital)

5.    Pürésítsük, szitán jól nyomkodjuk át. Tehetünk bele rizsszirupot, kókuszolajat.

Az így kapott nedű gyógyértékét fokozhatjuk nagyobbaknál, ha az alábbiakból főzünk hozzá. Mivel a rizs önmagában erősíti a lép-hasnyálmirigy emésztőközpontot, ezért a hozzáadott táplálékok sokkal jobban felszívódnak, hatásuk felerősödik.

§  adzuki bab: vízhajtó, köszvény ellen

§  édeskömény: puffadás, gázosodás

§  édesrizs: hányásra, hasmenésre, gyomorrontásra (ezért kell bele a rizsszirup a fenti receptben, nehogy székrekedés legyen)

§  gyömbér: emésztési zavarok, hasmenés, vérszegénység, hányás

§  mungóbab: hűt, csökkenti a lázat, csillapítja a szomjúságot

§  mustár: köptet, megszünteti a gyomor teltségét

§  porcsin: méregtelenít, reumára és duzzanatokra

§  sárgarépa: segíti az emésztést, megszünteti a puffadást

§  szezámmag: nedvesíti a beleket

 

a bolti elérhető tejitalok közül a Bridge az egyik legjobb minőségű, ez akár csíráztatott gabona felhasználásával is készülhet, annak előnyös egészségügyii és ízbeli tulajdonságaival!

 

A gabonák közül a jó minőségű alakor szemek igazán különlegesek, ez ősbúza fajta, de a cöliákiásoknak többnyire nem jelent gondot. Otthon csíráztatva is készíthetjük a magvakból!

 

A kókuszvíz az infúzióval egyenértékűnek számító izotóniás ital, szintén adható a nyers zöld kókuszdióból nyerhető  tiszta vízzszerű folyadék kisbabáknak anyatej pótlásra is, nyári hőségben, betegség, hasmenés, hányás idején különösen is! Kiválóan rehidratál és széles körű pozitív tulajdonságokkal rendelkezik!

Huminsav (pl. Huminiqum)  ill. algák szintén hozzáadhatóak kimondottan széles körű előnyös tulajdonságuk végett!

 

Banános palacsinta:

1 banánhoz 2 tojás és egy kanál liszt (pl. zöldbanán liszt, alga vagy bármi egyéb), egy csipet szódabikarbóna vagy sütőpor. Összekavarni, kisütni.

Mi szeretjük algával készíteni, cukor se kell hozzá, de ilyenkor érdemes egy kis mézet, kókuszvirágcukrot is hozzákeverni. Nagy kedvencünk!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista




Statisztika

Most: 2
Összes: 64252
30 nap: 1355
24 óra: 36