Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülőcsomag, szüléshez kórházi csomag tartalma - lista

Itt aztán mindent megtalálsz!

Hosszú, kielégítő lista szüléshez, ezek közül kiválaszthatod, mire van szükséged, mit érdemes magaddal vinned, mi várhat a kórházban, mire kell felkészülnöd az ott tartózkodás alatt, előtte és utána -és sok infót olvashatsz!

Magyarországon kötöttebbek az anyák, 3-4 napig benn tartják őket, de ha nem gyarapodik a baba, vagy egyéb indokolja, akár több mint egy hétig is benn maradhattok. Ezt is érdemes átgondolni a tervezéskor. A zsúfoltság, a méltó fürdőszoba és illemhely hiánya (még a felújított is okozhat nagy kellemetlenségeket), sok meglepetés érhet még.

Készíts saját listát: írd össze, nyomtasd ki amit jónak látsz mindebből. Készítsd össze csomagodat lehetőleg egy jó hónappal a szülés várható napja előtt már minden készen álljon.

Fontos tudni, hogy másra van szükség a szülőszobán, vajúdáskor, és más a kórházban töltött napokra, kisbaba kelengyének és a hazautazós csomagba.

Otthon szülés esetén is érdemes késiteni egy kisebb csomaot, hátha mégis kórházban végződik a történet.

 

Letölthető nyomtatható lista a lap alján csatolva!

 

-kiskönyv, leletek: különösen vércsoport, utolsó vérkép, UH eremény, Hepatitis B szűrés eredménye. Fontos tudnod, szülés előtt indokolt-e antibiotikumot, vagy egyéb kezelést kapnod!

-személyes okmányok: személyi, lakcímkártya, TAI kártya, házassági anyakönyvi kivonat (néhol egészen friss, akár 1 hónapos, néhol 1 évnél nem régebbit kérnek), avagy apasági nyilatkozat

 

Szülésterv: ha szeretnél írni, vedd figyelembe, hogy a dolgok máshogy is alakulhatnak, mint ahogy eltervezed, és más eshet jól élesben, mint ahogy kigondoltad! Így inkább csak a hozzáállásodat érdemes kihangsúlyozni.

Amikor szülés előtt még a hozzájáruló aláírásokért nyaggatnak, és tartasz attól, hogy  "fölöslegesen" történik gátmetszés, császár, a sorok végére odaírhatod: csak valóban indokoltan, feltétlen szükség esetén járulsz hozzá, avagy ha vitathatatlan a beavatkozás, műtét szükségessége!

Ékszer, fém, más számodra értékes dolog bevitele kerülendő.

Hasznos info szülésélményről, egyebekrőlhttp://www.life.hu/csalad/20151119-szuleteshaz-egyesulet-emma-vonal-igy-traumatizalja-a-noket-a-szules.html

 

Szülőszobára:

-szüléshez hálóing, öltözet: legyen kényelmes, és olyan, amit nem sajnálsz a foltoktól, továbbá szoptatásra alkalmas, vagyis elől gombos, lecsatolható, kibújtatható, stb. Megfelelhet boleróval egy kombiné, egy hosszú póló, arra figyelj még, hogy amikor Rád fektetik a babát, fel tudd húzni vagy kihajtani, pl. egy lapolható köntös, bolerót, oldalt kötős tunikát... Ha hófehér vagy sötét színű, könnyebben a folt eltüntetése! Előfordulhat, hogy kötelező a kórházi viselet, de nincs belőle tiszta, mert a napokban sokan szültek, és elfogyott, vagy mérethiányos. 

-zokni, lábszármelegítő, ha fázol, jól jöhet -utóbbi különösen azért, mert szülés közben ha fázik is a lábad, jobb szabadon hagyni a lábujjakat, hiszen ha gond van, onnan indul el a kékülés, amiből a segítőid időben tudomást szereznek a bajról! Ha fázol, figyelj oda, a baba is fázhat megszületése után, így ne azért kapják le Rólad, mert kékülni kezd, hanem legyen ott egy takaró, amivel be is fognak takarnak Titeket, nem sajnálják kimosni.

-bugyira, betétre valószínűleg itt még nem lesz szükséged, de be lehet készíteni. Általában ilyenkor adnak vattát. Az első napokban érdemes sima vattát összetekerni széles gézpólyába, vagy e célra készített nagy betétet beszerezni, amely nem változtatja el a színeket és szagokat, hogy esetleges eltérésekre következtetni lehessen. Néhol kérik az első nap utáni kontrollon, hogy mutasd meg a betétedet.

-WC papír, ülőkére 'terítő', zsebkendő, törülköző: pici borogatáshoz, nagy, ha lefürödnél, vagy kádba feküdnél vajúdáskor, illetve szappan, fertőtlenítő (spray), papucs: sétáláshoz ill. fürdéshez, fésű, hajgumi -hogy ne zavarja a hosszabb hajúaknak.

-gátmasszázsolaj, masszázshoz olaj (pl orbáncfű és szűz kókuszolaj, de sima oliva, vagy napraforgó olaj is elég; remélem tudod hogy a biztonságod érdekében hetekkel, hónapokkal előbb érdemes elkezdeni a gátmasszázst, otthon, a férjeddel! Könnyebbé, biztonságosabbá teszi a szülést, tágulást, nem repedsz, szakadsz egykönnyen -szüléskort igen kevés amit a szülésznő tehet -ha tesz...). Van kimondottan "síkosító" a baba kicsusszanásának elősegítése érdekében is. Szerintem ez alig lehet hatásosabb, mint egy bőrápoló, a szövetek rugalmasságát és abőr egyensúlyát megőrző természetes készítmény, hidegen sajtolt olaj. Muskotályzsálya, rózsavíz, ezüst kolloid, vagy grapefruit fertőtlenítő spray. Mellvédő olaj, krém -fájások közt érdemes már masszírozni a mellett ha van rá időd, hogy könnyebben beinduljon a tejcsi -illetve szülés előtti hetekben. Ne ijedj meg ha váladékozni kezd :) De valószínű, hogy mindezt hiába viszed magaddal, nem fogjátok használni, különösen, ha gyorsan alakul a szülés.

- innivaló: víz, kókuszvíz, mely infúzió helyett is jól jöhet, hiszen ahelyett használták régen még intravénásan is, és biztosítja számodra mind az elektrolit egyensúlyt, mind a szükséges arányban az ásványi anyag és egyéb tápanyag ellátást! Ha nem esik jól töményen, hígíthatod, ízesítheted. Avagy oxigénnel dúsított ásványvíz, jobb minőségűnél különösen érezhető a hatás, amikor kitolási szakban már azért nem bírsz nyomni mert elfogy a levegőd, és újat kell venni, amivel 'kipréselheted' a babádat. NyírfanedvKókusztej. Esetleg gyümölcslé rostos, hogy szülés után könnyebben menjen a székelés, vagy gyógyteák szüléshez, szoptatás beindításához, ám ellentétes javallat is van.

-ennivaló: szőlőcukor, szendvics, csoki (ne keserű mert székelned is kell majd), aszalt é(esetleg müzlis) szeletek, stb.

-papának: papucs és csere ruha ha beizzad vagy foltos lenne:felső, de akár nadrág is. Kérdezd meg a kórházat, van-e kötelező előírás vagy ajánlás az apákra vonatkozóan. És rá is gondolj a szendvics és innivaló mennyiségnél ;) Nyugtatót se árt ha viszel Neki -ha úgy szeret, jobban aggódhat Értetek, mint Te magad! Szüksége lehet apróra, telefonra, és a telefonszámokra. Kispárna is jóleshet, ha elhúzódik a szülés, esetleg más elfoglaltság: zene, könyv, hasonlók, ha sokáig kinn kell várakoznia.

-egyéb 'különlegesség', pl. ha szülőszéken szülsz, és el akarják tőle venni a kedved, akkor a sima kényelmetlen padra hozz párnát és segítőt, aki ott tartja. De talán nem tiltakoznak, ha beszerzel egy felfújható változatot, aminek képét a szülésfelkészítőhöz betettem, és sok másra, később otthon is tudod használni! Azt is jó tudni, hogy szülni előre görnyedve nem lehet, a fájások közt várd meg míg 'kienged' kicsit a feszülés és fájdalom, és azon legyél hogy hátradőlj -nem biztos hogy erre időben figyelmeztetnek. Továbbá a labda, a masszázs, fürdő ill. melegebb vizű kád enyhítheti még a fájdalmakat, 8-asok körzése a csípőddel, stb. Légzésnél szintén figyelj oda, mert fontos: pl. ha nyomni kell, de nem szabad, mert vagy nem tágulsz és repedni, szakadni fogsz, vagy a köldökzsinór rátekeredett a baba nyakára, átvetve a vállára, csak úgy tudod elkerülni, ha jól sikerül venned a levegőt -ezzel a babád és saját épséged, életetek foroghat kockán! És késő lehet a szülőszobában tanulni a légzést. A szülőszékhez és a kádhoz, ha felkínálják is lehetőségként, nem biztos hogy hozzáférsz, mert ami idegen a személyzetnek, vagy sokat kell takarítani utána, azt halogatva adják, teszik, és duzzognak, vagy -úgy hallottam- külön pénzt elvárnak, akár előre is.

 

Civilizációs lehetőségek:

telefon és töltő, memóriahely

telefonszámok, elérhetőségek

kamera és elem, memóriakártya

aprópénz, boríték, bonbon, ajándék a segítőknek

zene

kulcsok: ajtó és kocsi kulcs előkészítve, szomszédnak átadva, ha pl. a kistestvérek otthon maradnak...

menetjegy, buszjegy, szomszédok, rokonok, taxi telefonszámai, menetrend, stb.

Hogy mire jut idő, az a vajúdás hosszától, intenzitásától, és számos más körülménytől függhet, ahogyan az is, mit érdemes magaddal vinned.

 

Kórházi napokra:  -szülés után

-tisztálkodó és kozmetikai szerek: szappan, tusfürdő, sampon, száraz sampon(selyem por), balzsam, testápoló (használhatod a bevitt olajokat, oliva, kókusz, ..) fésű, hajgumi, hajszárító, fogkefe, fogkrém, pohár, dezodor, körömvágó olló, fültisztító pálcika, tükör, csipesz, szőrtelenítő, smink, fertőtlenítő szerek (pl, ezüst kolloid, grapefruit mag kivonat), stb. Érdemes mini kiszerelést választani a legtöbből, egy kozmetikai táskába, ill. pl. kis joghurtos/Actimel-es csavaros üvegecskébe is áttöltheted a kedvenced. Mosogató és mosószer, folttisztító. Törülköző, köntös, fürdőpapucs. Fürdőszivacs különösen császárosoknak. Betét, vatta, géz, fülpiszkáló.

- tányérok, tálca, pohár, szalvéta, papírtörlő tekercs, törlőkendő, evőeszközök, mosogatószer, szivacs, szívószál (különösen császárosoknak), konzervnyitó, uzsonnás, szemetes, szaniteres zacskó, szennyesnek szatyor, stb.

-kispárna, gátpárna/úszógumi párnahuzattal, takaró. Gát -tájékra hűsítő.

-toll, papír, napló, könyv, olvasnivaló, CD, zene.

enni és innivalók: sok friss zöldség, gyümölcs, és gondolj arra, hogy 1-2 napon belül székletet várnak, és minél kevésbé legyen az fájdalmas, illetve szoptatnod is kell! Inni: víz, kókuszvíz, kókusztej, kismama maláta sör, malátás italok (Ovomaltine, Karamalz, pl. Penny, Internetpatika, Tesco, Auchan ahol kapni lehet), probiotikus és egyéb joghurtos, kefires italok, poharak, -de a tejjel, tejtermékekkel óvatosan kell bánni mert hasfájást okozhat a tehéntej fehérjéje-, tejelválasztó teák, ánizsos, édesköményes, kamillás, csipkebogyós; gyümölcslevek, stb.

Ételek: erőleves, húsleves, tejszaporítónak köménymagos leves, tőkehalmáj olajával, aszalt jujuba, szilva, szilvalekvár, teljes kiőrlésű kenyérke, búza- és más csíra frissen, szárítva, útifű maghéj, joghurtba, tejbepapinak, olajos dolgok, magvak, szűz kókuszzsír, madártej, malátás, pl. Mars szelet. Só méz, kókuszvirág cukor. Fűszerekkel már óvatosan bánjunk!

Tabletták: Első helyen az algát (spirulina, chlorella) szerepeltetném, és a friss csirát, pl. búzacsirát, búzafű koktélt. Gravida, hal- vagy lenmagolaj, szoptatáshoz majd: Nigella mag olaj, stb. Algopirint sok helyt nehezen adják fájdalomra, ez félig baj, mert nem tudsz a fájdalomtól aludni, de mert szoptatsz, a babára nincs kedvező hatással... Homeopátiás szereket egyáltalán, semmiképp, semmihez nem tudom ajánlani, -nem győzhetlek meg pár sorban arról, hogy miért ne, mikor sokan annyira magasztalják, de pl. nem győződhetsz meg a káros hatások hiányáról, sem a hatékonyságról!

-szoptatáshoz, baba etetéshez: hálóing, melltartó, melltartó betét, textil pelus (takaráshoz, büfiztetéshez, kisbaba alá-felé takarónak, és a mellhez közvetlenül akár, ha nagyon folyni kezd beinduláskor az anyatej...), mellvédőnek javaslom: ezüst kolloid spray, gyógyszertári lanolin (babának remek, az emberi zsírhoz leghasonlóbb anyag, de ragacsos), szűz kókuszolaj (antibakteriális zsírsava ugyanaz, mint az anyatejé, és a legnagyobb mennyiségben tartalmazza, továbbá kitűnő bőrápoló, hasra, striákhoz is remek kakaóvajjal, vagy shea és argán olaj keverékével), jó minőségű aloe vera sray (Forever-é jó lehet, de nagy kiszerelés, DM-ben is kapható), oliva olaj, esetleg Garamastan keserű kenőcs. Fejni kézzel is lehet, pohárba, van amikor sokkal hatásosabb, mikor kinek mi válik be -de igazán az utazáshoz érdemes lefejni alapesetben a tejcsit. Cumiztatni ha szoptatni tudsz: kispohárból, esetleg szűk lyukú cumiból, de ha cumit adsz, számolj a cumizavarral! Játszócumit hidegben utazáskor tudok leginkább javasolni, de leginkább messziről kerülni tanácsosminden cumi félét.

A baba első napját általában átalussza. Érdemes akkor nem látogatókat fogadni, hanem pihend ki magad és masszírozd sokat a melled, mert következő nap egy éhes baba fog Neked sírni jó eséllyel, ha nem jön meg a tejcsi, vagy más baja van -és onnantól látogató ide vagy oda-nem fogod kipihenni magad adott esetben! Szoptatós párna is elkelhet, vagy egy kényelmes szék és egy sima párna, lábtartó zsámollyal. Gátmetszés esetén szűk úszógumi párnahuzattal. Mellbimbó kiemelő ha nem megy a szoptatás.

-ruházat: hálóing, szabadidő, fehérneműk, zokni 3-6 napra készítve. Hasznos lehet a boleró, és hazamenős, még kényelmes, szoptatós, bő ruha tanácsolt.Hasszorítót külön nem tanácsolom, de a kismama kelengye közt találsz hasznos ruhadarabokról lképes listát is. Továbbá köntös, törülköző, papucs.

Figyelem: érdemes bekészíteni tartalék ruhadarabokat, mert a bőséges vérzés és a baba váratlan bukása miatt sorra szennyeződhetnek ruhaneműink. Érdemes egy sötét színű kisebb törölközőt befognunk az intim hely szárazra törléséhez.

 

 

Babának:

Ruhák: van ahol adnak, kérdés érdemes-e azt választani, engedik-e hogy válaszd, és van-e elég tiszta ruhácskájuk. Rugi, body 2-3 db nem árt ha van, meg 1 hálózsák, 1 felső hűvösebb időre, szellőztetéshez, vékonyabb cérnasapka, karmolás ellen kesztyű (kis zokni), lábmelegítő cipőcske, zoknicska. Textil pelus -büziftetéshez, akár lepedőnek, takarónak sem árt. Törülköző/kifogó. Pólya a látogatók miatt szerencsés lehet: jobban meg merik fogni, a kisbabának nehezebben esik bántódása. 1-2 napig Neked is hasznos lehet, ha félsz megfogni. Oldalt fektető párna, vagy amivel megdöntöd -büfizésnél ne legyen gond.

Előkészítésük: szülés után pecsétes maradhat,ezért nem szükséges új, és lehetőleg nagyobb méreteket készíts, 50 centi körül biztos lesz a babád, de 60-nal is születnek. Az UH és az orvosi vélemény ellenére is történnek nagy meglepetések, nemcsak a baba nemére vonatkozólag. Mosásnál: természetes mosószereket érdemes használni, kevés öblítőt, inkább teafaolajat. Anyagok tekintetében a legtermészetesebb, biopamut, hernyóselyem, gyapjú, antibakteriális, pl. bambusz anyagot érdemes választani ahol tudsz -magadnak (fehérnemű, mellrész) és babádnak egyaránt. Ezek "lélegző", nagy nedvszívó képességű, kevéssé irritáló, allergizáló anyagok.

Ápolás: popsitörlő, popsikrém/olaj (lanolin, kókusz vagy oliva vagy kukorica/búzacsíra olaj jó, főleg keverve -az viszont langyosítást és hosszas keverést, mixelést igényel a lanolinnál), fürdető (hidrofiles), hintőport nem javasolnék. Köldökápoláshoz alkohol, vatta, géz mull lap, fülpiszkáló, hintőpor, olaj... Egyesek szerint drasztikus, durva "beavatkozás" ilyen kemény köldökápolást" végezni, ahogy a rutinszerű légút tisztítás is az rögtön szülés után!!

Pelust nem biztos hogy eleget adnak. Kitűnő, modern textil pelusokat jó szívvel javaslok, de ilyen kis méretben még ritka, és nagy beruházás -kisfiúknál különösen ajánlott azonban mihamarabb áttérni, ha megteheted és meg akarod tenni (a kisfiúk fejlődését ugyanis megzavarja a kipárolgáson túl az eldobható pelusok melege is, ami különböző egészségügyi gondokat eredményezhet Náluk!) Lásd a pelenkázásról szóló menüpontot!

Hazautazáshoz ruha, pólya/autós hordozó/hordozó/babakocsi. Néhol ragaszkodnak ahhoz, hogy a baba autós hordozóban, bekötve távozzon el a kórházból. Apa nehogy otthon felejtse nagy igyekezetében :)

Gondold át, hogy mit vigyél a szülőszobára, mit a kórházba, és mit hozzanak utánad a kórházi napokra, vagy hazatérésedhez!

 

Természetesen mindezt a saját igényeidhez és körülményeidhez kell igazítanod -kevésből is felnő a baba, és egyszerűen is. Csak szeretettel gondoskodj Róla!

 

Továbbá: humorérzék, alázat, és legfőképpen: szeretet!

 

A szobaszámot, hogy hol található a kórterem, és pontosan melyik kórházba is kerültél, esetleg hol érdemes parkolni: ezeket mind elküldheted a látogatóknak szóló üzenetben -esetleg az újdonsült apukának, ha valamiért eddig nem tudtad Őt értesíteni!

Bőrönd nem biztos hogy elfér, meg ennyi mindent is inkább költözködéskor viszünk magunkkal.

Kérik, hogy higiéniai okokból, és a szabályzatnak megfelelően, földön ne hagyjunk szatyrot, csomagot. Bár többnyire kaotikus a takarítás és fertőtlenítés, ezt azért megjegyzik, de nem biztosítanak elég helyet a csomagok részére. Hűtő többnyire van közös, a névvel és dátummal ellátott ételt lehet betenni. Vízforraló, mikro legfeljebb egy ha van. (Érdemes lenne nekünk is nagytakarítást tartani rögtön szülés után, ha volna erőnk, még akkor is, ha nem vagyunk tisztaságmániásak. Vastagon áll a por az ágyak feletti lámpákon, az előző "lakók" által otthagyott ételmaradékok a szekrények mögött és réseiben, és a közös használatú helységek is érdekesek. Hiába a fertőtlenítőszeres takarítás, történnek fertőzések nemcsak a fertőző osztályon.)

A zuhanyzókról: a felújított zuhanyzóból lehet kifolyik a víz a folyosóra, vagy olykor elmegy a meleg víz, a nem felújított zuhanyzóból pedig 10-ből tíz selejtes, 1-2 talán kínkeservvel használható. Adott esetben pedig a meglévők folyton foglaltak. Ezért érdemes bekészíteni más jellegű tisztálkodó eszközöket: pl. száraz sampon: selyem por, mely jó a gyermeknek pl. Dr. Hauschka selyempúder, hintőpor helyett is, az egyik leghumánusabb megoldás, de igen drága, ha sokáig tart, akkor is.

A "felújítás" a csempékre, falakra, ablakokra, ágyakra, matracokra, vibráló lámpákra is kiterjedhetne.

A szülés utáni napokban:

nem minden kórházban megszokott, de van, ahol természetes, hogy a gyermekével ott van az édesanya, amikor vért vesznek belőle (a sarkából), oltják, vizsgálják.

Sajnos akármilyen kedvesen és természetesn vesszük a dolgokat, ha ott vagyunk, lehet hogy nem szebben bánnak a gyermekünkkel, hanem még jobban megkinozzák szegényt -igy demonstrálva, hogy ha nincs elég vérminta, és nem áztatja át a lapot, akkor személyesen kell lefáradnunk Szegedre a kisbabával, ezért inkább hagyjuk rájuk, ott se legyünk. Esetleg kétszer adnak be nekik oltást, ahogy arra is volt példa.

Oltás: ha oltáspártiak vagyunk, akkor is kérjük meg, hogy lehetőleg minél később oltsák a gyermeket, ne azonnal szülés után, az első napokban! Erre még egy hónapig a törvény szerint lehetőség van minden további nélkül.

Sajnos statisztika azt mutatja, hogy jelentősen kevesebb megbetegedéssel jár a később adott oltás!

És érdemes újragondolni, mit tartunk az oltásokról, ugyanis a legújabb tanulmányok, statisztikák erősen ellentmondanak az eddigi feltételezésekkel, és növekvő botrányt keltenek! A témának külön cikket szentelek, de álljon itt egyetlen kis video linkje:

www.youtube.com/watch

 Továbbá érdemes többet megtudnunk a köldökzsinór elvágásáról: ennek időpontját is érdemes kitolni: az őssejteket ugyanis nem lecsapolni és lefagyasztani kell, hanem a gyermeknek ugyanúgy szüksége van rá. Előbbi feltehetően sose, lesz felhasználva, utóbbi viszont jelentősen javitja a gyermek indulásának körülményeit az életbe!

 Hívőknek egy ima:

Uram, Teremtő Istenünk! Alázattal borulok eléd kiszolgáltatottságunk idején. Egy gyönyörű feladaatot adtál, kérlek erősíts meg benne: add, hogy gyermekemet mind tökéletesebb módon, a Te szereteteddel tudjam szeretni. Kérlek, fordítsd magad felé szívünket, és fordítsd a Te arcot reánk! Adj meg nekünk mindent, ami szükséges, lelkünkben, testünkben, és körülményeinkben. Készíts fel Minket a szülésre, a különválásra testünkben, és  hogy mindez a Te szeretetedben és rendelésed szerint történjen! Készítsd elő a körülményeket, és mindazoknak szívét fordítsd felénk, akik körülvesznek Minket! Légy jó Atyánk, irgalmasan szerető, féltékeny Istenünk, és add meg, hogy életünk ezen pillanata meghitt léegyen, és minden napunk szent! Szabadítsd meg Atyám minden belső és külső rossztól, kísértéstől, bűntől. Tisztítsd meg azok  lelkeit is, akik körülvesznek Minket! Alakítsd mindennyiunk szívét a Te Szent Szíved szerint! Segytsd azokat, Akik most, vagy majd Velünk együtt élik át a születés örömét, és add, hogy valóban a Te Szíved szerinti öröm legyen az is! Megváltó Krisztus Jézusom! Téged dicsőítelek Gyermekemmel szívem alatt!Szeplőtlen Anyád és szent angyalaid tanítsanak engem e nagy feladatot megérteni és Tehozzád méltón teljesíteni! Szívem minden vágya kimondatlanul is szüntelen előttetek álljon, Szent Őrzőangyalaink, vigyétek kéréseinket szüntelenül a Mennyei Atya trónja elé! A szívem alatt hordott Magzat egészséges, erős, és Isten szentje legyen! Gyógyítsd meg Őt szülei és családjaink minden korábbi bűnének nagy terhétől, és védd Őt az Ellenség támadásaitól! Szent József! Kérünk Gyermekünk Édesapjáért, hogy Szívében is megfoganjon ez az élet, és Velünk együtt, mind teljesebb közösslégben, mind nagyobb szeretettel nevelhessük Őt Neked, és örömünkre! Segytsd Őt a gyermeknevelés, és kapcsolatunk nehezebb óráiban, hogy Mi is hasonlóan Hozzátok, szent család lehessünk! Felajánljuk Neked, Istenünk, drága GYermekünket, mert a Tiéd! Növekedjen testben és lélekben, kedvességben és tudásban ember és színed előtt! Egészíts ki ott, ahol kevesek vagyunk, hogy valóban ne kelljen semiben nélkülözni, legkevésbé szeretetünkben! Szent Lélek Úristen! fohászkodj bennünk kimondhatatlan szavaiddal! Hozzád fordulunk, örök, Szentháromságos Egy Isten! Találd méltónak imádságunkat, melyet a szentek közösségével viszünk felséges színed elé! Fogadd el az anyai szív minden áldozatát, és segíts benne, hogy mindent méltóképpen és jól viseljek! Segíts a fájdalmak közt, erősíts meg, végy Szent Kezedbe minket!Én pedig hálát adok azért a bizonyosságért, mert Velünk vagy! Kérünk, Urunk, soha el ne hagyj, ne engedd, hogy elfordítsuk szívünket Tőled! ÉS majdan együtt örvendezhessünk a Mennyben gyermekeinkkel!

Ámen!

 Katolikusok tanulmányozzák az oltások kapcsán kiadott dokumentumot, ami az erről szóló cikkben is megjelenik! Rendkivül tanulságos!

 Szülés előtti nyilatkozat:

Talán megfordítható, és odaírhatod, hogy csak azt engeded, hogy ellásson, aki elolvasta, és ezt alá is írja az általad behozott mellékletet, amin pár sorban szerepelhet, hogy megbízol bennük, ha már ide jöttél, tiszteled, megbecsülöd, de kéred, hogy háborítatlanul vajúdjál, és csak valóban indokolt esetben kapj kezelést, ebben az esetben meg is köszönöd azt, ezért jöttetek ide! Tartsanak tiszteletben Téged és a születendő gyermeket, őrizzék meg a kívülről is a méltóságotokat!

Tájékozódjon, hogy mi található a kórházban alapból, de semmit se vegyünk biztosra, mert ha kifogy, nem biztos hogy azonnal tudják pótolni (a kisbaba pelenkázásánál alkohol, vatta, popsikrém, hintőpor általában van, ruha kismamának és babának ott, ahol ez így szokás, stb.)

 

Apának, testvérnek "túlélési terv" amíg a kórházban tartózkodol: enni-innivaló, megfelelő öltözet, és mindezt meg is találják -nélküled! A hazamenetelhez is Te készítsd elő amire szükségletek lehet, pl. a hordozóba ruhácska kicsinek, Neked! Mivel az időjárás is lehet szélsőséges, ezt is kalkuláld be (szél, eső, hó, kánikula, stb.)

 

Hazamenetel általában 3 és fél, 7 napba telik. A gyermek súlya az átmeneti visszaesés után (hogy kikakilja a meconiumot, magzatszurkot, majd elkezd szopizni, az előtej, kolosztrum után belövell a tej, és elkezd gyarapodni a baba,) a legalacsonyabb súlyhoz képes látható növekedésnek kell indulnia, és a születési súlyhoz képes kb. 10 %-nál nem nagyobb a súlyvesztés a hazaengedés reggelén. A kismamának ugye székelnie kell. Beadják a gyermeknek az oltást, a K-vitamint (Konakion, melyet otthon 2 hetes korától havonta kell kapnia) vért vesznek a sarkából, egy "hozzávetőleges" hallásvizsgálatot végeznek el. Majd megkapja a baba és a mama külön-külön a záróját (kb. 2x3 lap), ha sikerült addigra kiállítani, akkor az anyakönyvi kivonatot, ha nem, akkor azt postázzák. Pár nappal később postán várható a TB és lakcím kártya (anya állandó lakcíme lesz kizárólag feltüntetve rajta).

Nyugodt otthoni körülmények közt azonban a baba is gyorsabb fejlődésnek indulhat, a mama is kipihenheti, összeszedheti magát.

(császármetszésnél 2 napig kötelező ben maradni a kórházba, hüvelyi szülésnél 3 nap, akkor fizeti ki csak az összeget az OEP. Ha lenne, ambuláns szülésnél pedig ha akar, aznap hazamehetne az anyuka, és így is fizetne az OEP.)

 

Receptek: a kórházban felírják pl. a Konakiont (K-Vitamin ampulla felszívó fecskendővel), mikor elengednek, a többit rendre a gyermekorvos bocsátja ki, de akár a védőnőtől is elkérhető a receptje: hidrofiles fürdető, popsikrém, Vigantol (D-vitamin cseppek), köldökre 70%-os alkohol, hintőpor (volt olyan újszülöttekre használt hintőpor, amit nemrégiben kivontak bebizonyosodott rákkeltő hatása miatt), rózsaméz ill. Glicerin Borax szájpenész ellen (ezt érdemes a kisujjra, vagy inkább kis géz vagy mull lapocskára tenni, és úgy a gyermek száját áttörölni, továbbá ezüst kolloidnak is van hasonló hatása. Jó tudni, hogy egy vélemény szerint mérgező, dokumentált haláleset is történt, és az újabb vélemények szerint nemhogy megelőzni, de kezelni sem kell, csak súlyosabb esetekben, amúgy veszélytelen, a csecsemők mintegy 10 %-át érinti. Helyette nystatin (nem felszívódó magisztrális készítmény kb. 300 ft) vagy miconazol gél ajánlott. a másik vélemény szerint a bórax a természetes élelmiszereinkben is előfordul,de kevesebb, mint amennyire szüksége van a szervezetnek, s csupán a gyógyszerlobbi miatt nem szedik felnőttek is számos betegség kezelésére, mert rendkivül hatásos -és olcsó szer). Csuklás ellen meglepő, savanyú iz, citrom, C-vitamin (a Cebion csepp folyékony formájú glicerines C-vitamin, ami nem savanyú, igy nem hat e célból, de torokfájás idején jobban elfogadja a baba) adható, mely inkább az ízével van a baba csuklására hatással -meglepődve rajta lehet hogy elfelejt csuklani. A hidrofiles fürdetőből van tartósítószermentes változat is érzékeny bőrre -ezt hűtőben kell tárolni. Ez elég ragacsos, kiül a csapra, kádra, nehéz letakarítani. Érdemes meleg vízben feloldva használni a gyermek vizében. Ugyanebből zsírozó testápolót is készítenek, vagy gyógyszertári napraforgó olajat babaolajnak. Egyszerű, olcsó, jó megoldás, különböző kiszerelésekben: tubus, tégely, hígabb vagy töményebb állagban. Ugyanakkor ez is kőolaj származék -vizes paraffinos lemosó emulzió. Ha ezt választod, nehéz feloldani: vagy forró vízzel, vagy a kezedben , vagy szivaccal megoldható. Tipp: a babáknak fél éves korig nincs különösebb szüksége tisztító szerre: pusztán a víz is elegendő. Vatta (100% pamut, steril és nem steril), kötszerek, géz, mull lap, papírvatta.

Érdemes lehet ilyenkor az anyukának is bevenni a babának adott szerekből, D3, K2 vitaminokat (ezek magasabb dózisban is szedhetőek, újabb kutatások igen nagy jelentőséget tulajdonitanak nekik, széles körben), folsav, alga (spirulina, chlorella) talán a legfontosabbak!

 

Sokak szerint durva és szakszerűtlen, meghaladott dolog hintőport használni bárhova, bármiért, alkohollal kezelni a köldökcsonkot, bórax-szal a szájpenészt, mosdatni a babát (kivéve ha fekáliás, azaz kakis), hamar elvágni a köldökzsinórt (felkészíti a babát, erősíti az immunrendszerét, az őssejtben gazdag vér táplálja) vagy kiszívni a váladékot rögtön szülés után az orrából, szájából. Az egyes kórházak, és a személyzet rutinjában is vannak olykor jelentős eltérések.

A szülésről bővebben olvashatsz az alábbi linken:

https://patrona.eoldal.hu/cikkek/szulesfelkeszito.html

A magzatvíz elfolyását PH változás alapján nézik, az erre szolgáló betétben is, ami azonban méreg drágán csupán 3 db-ot jelent. Ezért érdemes inkább PH jelző tesztcsíkot vásárolni e célból!

 

A kórházban számítani lehet a zsúfoltságra, hogy kevés az ápolónő, és sokszor sorakoznak hozzájuk.  Türelmetlenek is lehetnek, és nem biztos, hogy kellőképpen megmutatják, hogyan kell pelenkázni, köldököt ápolni, mosdatni, szoptatni, vagy Veled megfelelően törődnek. Egyik babának jut pelenka, másik anyának betét, de nem biztos, hogy Nektek is.

Kialvatlanság: a kórtermekben többnyire kóros az állapot is, mert jellemzően ritka a csend, és nehezen lehet aludni. Ha nem a másik babája, akkor a Tied tart ébren. Előfordulhat, hogy napi 1-2 órát tudsz nyugodtabban aludni, hiába fekszel egész nap.

Szédülés is többeknél sűrűben is előfordul, a vérveszteség miatt elgyengülsz, ezért óvatosan járj-kelj! Megtévesztő, hogy egyik pillanatban szívesen felpattannál, a másikban pedig megremeg a lábad, és sajogni kezdel, jó, ha össze nem esel. Felerősít a kókuszvíz, kókusztej, és a sok ivás, jó étkezés! Vérzés még 3 héttel szülés után is természetes, és igen bőséges, főleg az első időszakban, ezért akár a legnagyobb, inkontinenciához való betét, pelenka is jól jöhet -kivéve az első napokat, ahol érdemes sima vattát használni, hogy a vérzés milyenségét, színét, szagát ellenőrizni lehessen.

Főleg szoptatás után, ill. többedik gyereknél fordulhat elő még erőteljesebb, igen fájdalmas összehúzódás, amelyet akár hányinger is kísérhet. De mivel fájáserősítőt szülés után is adnak, hogy biztosan eltávozzon, aminek kell (nem minden nőnél egyforma ez sem), ezért szólj az orvosnak, ha tényleg olyan erősen történnek, hogy a szoptatást, az újszülötted ellátását erősen nehezíti. Mivel szükséges, jó jel, küzdeni ne akarj ellene.

Székelést is elvárnak 1-2 napon belül, ami a fájdalom miatti félelemben, a meggyötört gát-tájék mellett nehéz. Ezért figyelj az étkezésre, folyadékfogyasztásra! Adnak hashajtót, de tamarin lekvár, kapszula, vagy egy jó nagy dinnye is jól jöhet. Enélkül nem engednek elhagyni a kórházat. A belek működése helyre állt-e, gátizom rendnben van-e.

Hangulatingadozások természetesek még szélsőségesebb formákban is, ahogy a depresszió is a következő időszakban, márcsak a kialvatlanság miatt is. Lelkileg lehet ezt is nyugalommal kezelni, tudunk róla, megéljük, de nem foglalkozunk a rossz gondolatokkal.

Az újszülött gondozásáról olvashatsz itt: https://patrona.eoldal.hu/cikkek/kisbaba-gondozasa--nevelese.html

A szoptatás kezdetben nehéz lehet, beesik, kisebesedik a mellbimbó,nem jól veszi be a baba a szájába a cicit, megijed tőle, ha túl sok tejcsi jön, nem kap levegőt, stb.

Bővebben olvashatsz erről itt: https://patrona.eoldal.hu/cikkek/szoptatas--hozzataplalas--etetes--cumizas/

Ugyanúgy orvosi rutin, újszülött baba "minőség ellenőrzése", légy felkészülve rá, hogy hasonlónak lehetsz szemtanúja orvostól, nővérkéktől, ha nem előtted, mögötted:
https://gloria.tv/media/owucJoGf1Fk 
Sajnos több hasonlót tapasztaltam én is, pl. mivel be mertem menni megnézni a gyermekemet hogyan szúrják meg, szegénynek agyonfacsargatta a nővérke a lábát, míg nem tocsogott a papír a vérétől nedvesen, hogy inkább ez, minthogy elküldjenek minket Szegedre ha kevés a minta! Mindég található indok, stb.
Csak egy gondolat: egy beteg, haldokló baba megérzi az orvos érintésén, hogy most nem azért nyúl hozzá, hogy megvizsgálja, hanem szeretettel: az összes életfunkciója, EKG, etc. hirtelen javulást mutat. Egy méhből kikerült baba hányszor érezheti ezt a szeretetteljes bánásmódot?
 
 
Jellemzően többedik gyermeknél fordul elő, hogy olyan gyorsan alakulnak a dolgok, hogy nem juttok be a kórházba. Vagy -eredetileg is otthonszülést tervezel. Érdemes mindenesetre felkészülni, hogy otthon is legyen egy váltás tiszta lepedő, törlőkendők, etc.

Tejserkentők, tejszaporítók:

ánizs, köménymag, édeskömény, és egyéb teakeverékek, nigella mag, maláta és maláta alapú italok (malátasör, pl. Karamalcz, Neumarkter; Ovomaltine), jujuba gyümölcs, aszalvány, kapszulák, pl.: Dr. Chen King of Kings női kapszula, Motherlove More Milk kapszula, Laktinatal, Lucerna tabletta,

rántott/köménymagos/tojás leves, fürjtojás,

csíra növények, zöld füvek, akár por formában: búzafű, árpafű, stb. Így a tejtermelést általában elősegítő étel még a köles, zabrozsárpamazsola, málna, szezámmagdatolya, gabonakása datolyalével édesítve, szezámmaggal megszórva, avagy árpa-barnarizstöretből kell készíteni fele-fele arányban hétszeres vízmennyiséggel kell felfőzni, legalább 1-2 óra hosszáig. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az így elkészült levet kell inni, naponta legalább 1 litert.

dió, a kesudió és a mandula kedvező hatásai évszázadok óta ismert. Nem csupán a tej mennyiségét növelik, hanem annak összetételét is kedvezően befolyásolják. Naponta javasolt egy-két marék magot elfogyasztani.

A datolyaszirup, datolyalé is segíti a tejképzést: cukor és kénmentes datolyát mossunk meg, majd vágjunk kis kockákra. Tegyük fel főni 3x-os vízben, hagyjuk állni és kihűlni. Naponta igyunk belőle többször.

A lucerna csíra nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Szoptatós anyáknál tejserkentő, K-vitamin tartalma pedig csökkenti a vérzések intenzitását (szülés után hasznos).

továbbá a sok folyadék fogyasztás: víz, kókuszvíz, szoptatós teák, (nyáron pl. dinnye), az alvás, pihenés.

 Szoptatást támogató étrendre, tablettára a születés után, a tejbelövellés ideje alatt van a legnagyobb szükség, utána  akár elhagyhatóak.

Zamatos turbolya szülés utáni fájdalmakra. Vértisztitó.

Árt: a szénsavas folyadékok fogyasztása, menta, a feszes melltartó, gyakori pl. a menta fogyasztás, amely nagyban lecsökkenti a tejtermelést, és persze az alváshiány, a sok idegeskedés árt a tejelválasztásnak. Ezért fontos, hogy megtanuljunk uralkodni a félelmeinken, aggodalmainkon, és ne gondoljunk a stresszes élethelyzetre, a megoldást keressük, nyugodtan, bizalommal, és merjünk aludni, amikor megtehetjük. Kételkedni lehet, de kétségbe esni nem!

Szülő nő csomagjának kellékei, kórházi csomag kismamáknak, kórházi szülőszobai lista, kelengyelista, kórházi lista szüléshez, gyermekágyhoz, mit vigyél ha szülni mész Ezek kellhetnek ha szülni mész Mit vigyen a szülésre a kismamam Kórházi csomag szüléshez, szükséges holmik, szülő csomag kórházi napokra, mit vigyen apa a szülészetre, apa csomag. Kórtermi körülmények, anyacsomag, kórházi pakk, pocaklakó, kelengyelista, kelengye, kórházi szülőszobai csomag, kórházi csomag összeállítása,szüléshez szükséges dolgok,kórházi szülési csomag -mit vigyek szüléshez, gyermekágy.

 Szülési kellékek:
 
http://birthrite.com.au/eng/products/index.htm
 
http://www.cub-support.com/
 
 
 
 
 

Kórházi csomag lista

 

Naptár. 1-2 hónappal szülés előtt készítsünk össze mindent.

Időjárás figyelése -ha hirtelen hideg, meleg vagy esős idő jönne -a babák is időzítenek az időjáráshoz…

 

 

 

 

Vajúdáshoz, szülőszobára (szülészet):

Egy kisebb csomagban, retikülben érdemes összekészíteni az alábbiakat:

dokumentumok (várandós kiskönyv, leletek, személyi adatok (személyi és lakcímkártya), házassági vagy apai elismerő okirat); toll. jegyzet

pénztárca, pénz, boríték, apró, menetjegy, taxi telefon száma, kulcsok

mobiltelefon, töltő, tárhely / kamera, elem, memória kártya

Higiénia szett: szappan, tusfürdő, fertőtlenítő, WC papír, WC ülőke takaró, zsebkendő, kisebb törülközők (borogatáshoz, törülközéshez)

Inni és ennivaló – apának, segítőnek megfelelő mennyiségben, bonbon -a jó hangulatért kinálgathatunk, víz, kókuszvíz, oxigénes víz; szendvics

ruházat (papucs, szüléshez és szoptatáshoz alkalmas öltözet, lábszármelegítő zokni)

egyéb: zene, illóolaj, gát olaj, szülőszék, apának várakozáshoz olvasnivaló, hallgatnivaló, ima, rózsafűzér, stb.

 

Kórházi szülőszobai csomag:

érdemes puha falu bőröndbe, sokzsebes sporttáskába csomagolni

Mamának:

Ruházat: köntös, hálóing, szabadidős és vendégfogadós, hazamenős ruházat, betétet jól rögzítő alsó -napi 3 bugyi, sort. 2 papucs: fürdéshez és sétálgatáshoz, zokni. Szoptatós melltartó, betét (pelenka, törülköző). Ruházatod legyen bővebb, és szoptatós: átlapolós, bujtatós, elől mellig gombos, vagy bő ujjkivágású. Bolero, top / atléta, hasszorító helyett hátegyenesítős, mell emelős, váll hátrafeszítős füzős mellény.

Testápolás: törülköző, nagy méretű betét (vatta és géz belecsavarni). Szappan, mini tusfürdő, sampon, balzsam testápoló / olaj (szűz kókusz, olíva, lanolin, körömvirág krém, stb.). Fésű, hajgumi, csatt, hajráf, hajszárító, dezodor, fogkefe, fogkrém, körömvágó, fültisztító, tükör, szőrtelenítő (csipesz, borotva), fertőtlenítő szer (grapefruit mag, alkohol, ezüst-kolloid, spray). Papírzsepi, WC ülőke,  papír (nedves), törlőkendő. Gátregeneráló (aloé-s spray, jégkocka), mellbimbó ápoló, fejéshez eszköz (pohár). Ajakír -jó a kókuszzsír. Egyéb kozmetikumok.

Étkezéshez: evőeszköz, tányér, tálca, szalvéta, konyhai törlőkendő, pohár, vízforraló (merülő spirál), szivacs, mosogatószer. Konzervnyitó, szívószál.

Innivalók: víz, kókuszvíz, zöldség-gyümölcslé, tejszaporító tea, maláta alapú tejserkentő italok, pre és probiotikumos tejtermékek, stb.

Ennivaló: friss zöldség-gyümölcs, szendvics, csíra, alga, tőkehalmáj, aszalt szilva, gyümölcs, zöldség,  jujuba, kesu dió, mandula, köménymagos leves, húsleves, madártej, szűz kókuszzsír, stb.

Tabletták: kismama vitamin, pl. Gravida, halolaj, alga, stb.

Mosószer a szennyezett ruhák folttisztításához, mosásához, ill. tárolásához zsák. Szemét tartó, szaniteres zsák. Zsák a pakoláshoz, rendszerezéshez, uzsaonna csomagolásához..

Gát párna / úszógumi huzattal, kis párna, matracvédő, takaró

Toll, papír, könyv, zene.

Szemüveg, kontaktlencse, tartozékai.

 

Babának

ruhák: napi 3 váltás body, harisnya, rugi, zokni, hálózsák, angol pólya, melegebb felső, nadrág, popózsák, kocsicipő, zokni, karmolás ellen külön kesztyű (használatával nem fejlődik a tapintása), cérnasapka, hazamenős ruhácska, hordozó (autós), gyűrűs hordozókendő, stb.

Pólya, kis takaró, pelenkák (napi 5-8), textil tetra pelus(3-6 db), törülköző, takaró vagy e célra kapható babadöntő

Popsikrém (oliva, kókusz zsír, lanolin, körömvirág, shea, srtb.), nedves törlőkendő, köldökápoló szer (alkohol, illetve azt helyettesítő kíméletesebb fertőtlenítő és szárító szer), vatta, mull lap, fültisztító pálca. Fürdető -hidrofiles, vagy természetesebb babafürdető. Ápoló babaolaj (lanolin, kókusz, oliva olaj).

 

 

Továbbá szeretet, humorérzék, alázat!

Jó babázást!

+

 

 
 

PS:

Szívesen fogadnék visszajelzéseket, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints facebook oldalamra, vagy írj ide! Köszönöm szépen.

Elérhetőség: bemutatkozás, kapcsolat

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010172738089

Értékelj, üzenj, javasolj!

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 109605
30 nap: 814
24 óra: 27