Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szülésfelkészítő

A szülésre való felkészülés mikortól és mivel kezdődik?

Lehetőség szerint a szeretetteljes megnyugvás, ráhagyatkozás, figyelem -legfőképpen magadra és a babádra, így érdemes nekikezdeni. A lelki felkészültség, szellemileg, hogy tudd, mi történik Veletek, körülöttetek, és a biztonságos, nyugodt légkör kiemelkedő fontosságú, mert az anya közérzetén túl nagy hatással van a komplikációk elkerülésére, a könnyed szülésre.

A szülésre való felkészültség ne szüléstervet jelentsen, egy külső tervet, hogy én hogy akarok szülni, mert ez úgyis adja magát, mire lesz időd, lehetőséged, mi esik ott, akkor jól! Ki kell tapasztalni, és meg kell élni. Az alternatív szülés ne divatból, mások miatt, hanem belső igényből, összeszedetten történjen. Ne akarjunk "irányítani", itt a kontrollt át kell adni. A tudatos állapot csak nehezíti a szülést -ezért is van szüksége anyának és gyermekének a nyugodt körülményekre:  az oxitocin termelődéséhez vagy a neocorte működésének visszaszorulásához -az egyik legnagyobb neocortexstimuláns, a csend a legjelentősebb szükséglet. Mostanáig azt sem vették komolyan, hogy a lámpát ne oltsák fel, míg fel nem fedezték a sötétség hormonját, a melatonint, ami szintén szükséges a szülés folyamatában, hiszen összedolgozik az oxitocinnal. Minden figyelemfelkeltő szituáció stimulálja a neocortex aktivitását, így gátolja a szülés folyamatát.

Lehetőségek:

-kórházi szülés : maximális biztonsági háttér mellett indokolatlanul magas a vizsgálatok, beavatkozások, komplikációk száma, -s mivel egyik beavatkozás vonzza a másikat, könnyen császármetszésnél találhatjuk magunkat, s hogy meg kellett menteni az életünket. Várható rossz érzés  kaialakulása a nem partneri viszony, a kórházi körülmények miatt, kiszolgáltatottság, gyakori megalázás, indokolatlan császár és beavatkozás valószínű, szülés közben mikor bújna ki a baba pl. vigyázfekvésben akarnak baba szívhangot ellenőrizni, stb. De szülés után is tarthatunk attól, hogy a gyermeket elviszik, nem megfelelően gondoskodnak róla, pl. leső nap akár többször is véresre kapargatják, hogy "tiszta" legyen, tudtunk nélkül cumit adnak neki, elveszik tőlünk és vissza sem hajlandók adni,  kérdés nélkül a legkorábbi időpontban, vagy azelőtt, beoltják, és sok egyéb érdekesség, amire nem számítunk -vagy ha látnánk, tudnánk, felháborítana minket. Mindemellett örülhetünk, hogyha tényleg komoly baj van, rendelkezésünkre állnak, és remélhetően valóban megtesznek értünk mindent! A kórházi protokoll azonban lekorlátozza Őket is, valamint nem látnak és részben emiatt nem is ismerhetnek természetes szülés lefolyást, amit nem nekik kell "levezetni", hanem egyszerűen, szépen simán megszületik a baba, nem ismerik a köldökzsinórt, milyen ha már valóban nem lüktet, és nem nyújt tovább biztonságot a babának.

-intézményes szülés - születésház : kb. "otthonszülés kórházban" -itt orvos ill. kórház közelségében mégis "otthoni"körülmények közt lehetünk, - orvos csak akkor van jelen, ha indokolt, vagy mi igényeljük. Nincs "félelemkeltés", nem  vizsgálnak agyon, nem siettetnek, ott vannak, amikor igényeljük, és nem zavarnak, nem sürgetnek, ha nem akarjuk. Minden gyakorlatilag a mi tudtunkkal és beleegyezésünkkel történik. Megadja együtt a kórház és az "otthonszülés"  előnyeit, biztonságát. Különösen elsőszülőknek ajánlott, hogy megélhessék rossz tapasztalatok nélkül a szülés élményét, mert pl. a tervezett otthonszülés is 5-10 %-ban, főleg elsőszülők körében kórházban végződik. Megvannak jellemzően azok az eszközök, amik otthonunkban nem feltétlenül elérhetőek: medence vízben vajúdáshoz és szüléshez, labda, bordásfal, szülőszék, matrac -hely. Még nincs tapasztalat, nagyobb a bizonytalanság érzés, a szülő nők társasága, a háttérben helyben rendelkezésre álló kórházi lehetőségek mind nagy segítséget jelenthetnek. Ma ez a választás Magyarországon éppen nem lehetséges, de most készülnek újra behozni, ám lehet, hogy átmeneti megoldásként csupán egy olyan helyet fog jelenteni, ahol a vidékiek, akik nem kapnak bábát, ott szüljenek.

-otthon szülés, vagy megadott helyen (ismerős, kölcsön lakás...), intézményen kívüli szülés: törvényileg engedélyezett, biztonságos, teljesen az anyára és gyermekére összpontosító lehetőség. Hosszú távon több előnnyel járhat, mint a rövid távon akár előnyösebbnek tűnő kórházi születés -statisztikákkal megerősítve. Minnélé többet tudunk a szülésről, annál kevesebb félelemmel és nagyobb biztonságérzettel vágunk bele ebbe a lehetőségbe! "Irányár"150 000 ft egy bába fogadásával, aki végig végzi a várandósgondozást, segíti a kismamát, és házhoz jön a gyermekágyi időszakbain is, papíroz. Szakképzett személy, alap szülésznői végzettséggel.  Kicsi a komplikáció esélye, nyugodtabb, könnyebb, biztonságosabb szülésélmény sokaknak, statisztikában nagyjából ugyanott van, mint a kórházi szülések, persze ha bármi gond van, ők is visznek azonnal a kórházba, így statisztikailag kb 5-10% így is kórházban végződik a szüléseknél. Nem annyival jobb a kórházi szülés, mint ahogy várnánk, és amiért bemegyünk... DE 0.01 % helyett 0.02% a halandóság a kórházhoz képest, ha gond van, akkor úgyis kórházba kerül, és ez többnyire már a szülés előtt is tudható, akkor nem is lehet otthon szülni -érthetően. Egész más babák születnek azonban nyugodt, otthoni körülmények között: szebbek, nyugodtabbak, -kiegyensúlyozattabbak jellemzően. Sokkal könnyebben megy a szoptatás, könnyebben indul a kisgyermekes lét. A köldökzsinórt amíg van benne keringés, nem vágják el ha másként nem kéred, így az őssejtek a babát támogatják, nem mennek veszendőbe, és biztonságot adnak Neki! Ugyanakkor vidékieknek, vagy egyéb költségek felmerülésével ennek anyagi teheit fél millióig is felnyúlahtak -előadásokra. konzultációkra felutazgatások, lakásbérlés akár több hétre, hónapra, gyógyszereket nem kapsz ingyen, mint a kórházi szülésnél, etc.

Az otthonszülés egyik nagy előnye, hogy csak az anya, ill. családja mikroflórájával kell megismerkednie a babának, és nem egy egész nagy kórházéval, így az alkalmazkodás is könnyebben megy. Gyorsabban születhet meg a baba, kevesebb fájdalommal, trauma nélkül, és kevesebb esély van komplikációra. 

Többedik szülésnél, ahol a "jósló" fájások olyan erősek, hogy az anya nem feltétlenül tudja eldönteni, mikor indul meg valójában a szülés, és ezért a kórházba időben bejutnia is nehéz -kvázi "vissza kell tartani a gyermeket", hogy bejussanak, és ott még vizsgáljanak, nagyobb a kockázat, hogy egy gyors, jól induló szülés elhúzódó, komplikációs szüléssé válik. Ebben az esetben szerintem a baba és mama érdeke, hogy otthon biztonságban, könnyen, gyorsan megszülethessen, és a kórházba jutás és az ottani protokollon, egyeben végighaladva ne veszélyeztessük Őket! Nem mindegy, hogy fél óra vajúdés során megszületik egy baba, vagy 2, 3 4 órát késleltetik, szenvedtetik babát, mamát, ezzel növelve a komplikációk veszélyét. Ebben az esetben a testvéreknek is csodálatos élmény lehet betekintést nyerni a születés folyamatába, nem kell csupán egy ember bentléte felől gondolkodni (apa, nagymama, barátnő, testvér,etc.).

Összefoglalva: ár-érték arány ugyanaz, de az élmény nem! Kevesebb komplikáció van nyugodt, otthoni körülmények közt, így az indokolatlan császármetszésnek, de ha bármi probléma közben derül ki,  nehezebben kezelhető a helyzet,      viszont a sok komplikácó, ami a kórházban várható, anyára és babára nézve is nyugtalanító körülmények és beavatkozások végett, kiegyenlíti a veszélyeket, nincs jelentős statisztikai eltérés, csak az előnyök az otthonszülés mellett -ha már nincs alternatívánk a kettő között..

 

Ugyanakkor egy békés szüléshez egy felkészült, békés kismama is szükséges. Akinek biztonságérzete a kórházhoz kötődik, lehet hogy utána megbánja, de akkor választhatja a kórházat. Egy felkészült kismamát azonban úgy vélem, könnyebben kikerülik a komplikációk, akárhogy szül is, otthonszülés esetén különösen.

Orvos, segítő választás

Érdemes orvost választani? Várandósgondozás alatt, ha elsősorban nem bába gondoz, jellemző az orvos választás, és bizonyára előnyös is, ha nem először lát minket egy vizsgáló személy. Ha azonban szüléshez is Őt akarjuk választani, akkor úgy gondolhatja, "meg kell dolgozni" a pénzéért, és ez kellemetlen helyzetekbe hozhatja a szülő nőt. Különösférfi osokra jellemő hoy mindenképp tenni akarnak valamit a szülés közben -nem szeretnek hiába ott állni és várni. Kérdés, nem-e rá kell várni, és miatta visszatartani az épp születendő kisbabát, fájdalmaknak és komplikációnak kitéve magunkat! Többek véleménye szerint elég az épp aktuálisan ügyelő orvos a kórházban, az  is megtesz bizonyára mindent Értetek, és egy biztonságot nyújtó személy. Szülésznőt már érdemesebb lehet választani... Lehet dúlát -tapasztalattal, de nem kimondott szaktudással rendelkező személy, segítő- ill. bábát is választani -szakképzettséggel rendelkező segítő, aki várandósgondozást és otthonszülést is végezhet.

Ám a kórházakban általában csak egy plusz személyt engednek a szülésnél! (vagy vagy: férj, dúla, bába...) ez a szűk hely miatt indokolt is lehet, de akkor is rendkívül kedvezőtlen körülmény.

 Ne csak a szülésre készülj, a babát várd!

A fogantatás, a várandósság és a szülés, valamint a gyermek egészsége érdekében az alábbiakat tudom tanácsolni: várandósság "tervezésétől" folát, spirulina-chlorella-barna alga és humin és fulvosavak  (Huminiqum, Herbafulvo és hasonlók napi rendszerességgel), D-vitamin. Ezek segitenek hogy megfoganjon a baba, és egészségesen fejlődjön. A 35. héttől erdei ! málnalevél tea -a sima nem jó, nincsenek benne azpook a hatóanyagok -a bükki füvesember, Gyuri bácsi teája amit egyedül ajánlani tudok. Nagyon megkönnyitheti a szülést. Otthonszülés trauma nélküli szülés lehet, kórházban ez szinte kizárt. Gyorsabban, komplikációktól mentesen születhet a baba egészséges várandósságban érett, felkészült anyukától.

Praktikus tanácsok:

Ahhoz, hogy gyermeked és Te megfelelő mennyiségű oxigénhez jussatok a kritikus időszakban, a jó légzés mellett fontos, hogy 3 hónappal korábban beépüljön a vérképzéshez szükséges vas, ezt érdemes szedned, magas klorofil tartalmú (zöld színű) ételeket, étrend kiegészítőket fogyasztani a megfelelő keringésért! (Lásd a kapcsolódó cikkekben.) Ez segít a légzésben, a kinyomásban (gyakorlatilag levegővel lehet kipréselni a babát, ha nem elég a levegőd, mert felületesen lélegzel, keveset szívsz be, vagy a véredben lecsökken az oxigén szint, nem tudsz tovább nyomni, addig nem születik meg a baba), a gátvédelemben, és abban, hogy a babád a megszületése során végig el legyen látva oxigénnel, és ne legyen az oxigénhiány miatt komoly baja. Persze, ez nem garancia, sok egyéb is okozhat oxigénellátási zavarokat, mégis nagy segítséget jelent. Akár a jobb minőségű oxigénes víz fogyasztása is (pl. Kaqun?) a vajúdás-szülés időszakában. De az idő, a biztonságos, nyugodt tágulás, türelem, az anya biztonságérzete is sokat jelent!

A gátvédelem is akár 1-2 hónappal szülés előtt megkezdhető -otthon, a férjeddel, igény és  lehetőség szerint van rá módotok. Vannak leírások a gátmasszázs módjáról, olvassátok el együtt, legyen otthon egy kis szűz kókuszolaj, mely antibakteriális és kitűnő bőrápoló hatású, jobb esetben még orbáncfű olajat, rózsaolajat is javasolnak. De ezek főleg gyors hidratálást, szöveti lazítást biztosítanak, és: ne feledd, a babát tartania kell a gátizomzatnak, amíg el nem jön a szülés ideje, tehát gondosan kell alkalmazni a lazító, tágulást segítő praktikákat.

Érdemi gátsérülés hagyományos fekvő helyzetben jöhet létre, más, a szülő nő által megválasztott helyzetben nincs. A gátsérülés nem érint izmot, de a gátmetszés igen, ezért veszélyesebb a vágás, mint a repedés, szakadás! Tehát a legjobb gátvédelem nem fekve szülni, és ha van valami, akkor sem vágni. A vizben szülésbe a legkiméletesebb gátvédelem bele van épitve.

/A gátvédelem kapcsán a szülésznő a szüléskor már vajmi keveset tehet értetek, hiszen addigra fel kell(ene) készítened a szöveteket, ha gyorsan jön a baba, nagyobb a sérülés kockázata, ha engedik, hogy lassan vajúsjál, az önmagában véd, (olajozással, gátmasszázzsal, intim (Kriston-féle)tornával), de magát a jógát összetett okokból nem ajánlom, sem a homeopátiát), a helyes légzéstechnikára való felkészüléssel és az oxigénellátásotok javításával (vas és klorofill tartalmú vérképzőkkel). Ami az Ő feladata, hogy Mellettetek álljon, testileg, lelkileg bátorítson, ha szükséges, figyelmeztessen a helyes légvételre, a helyes pozícióra (pl. előre hajolva a fájások jönnek, de a pozíció hátráltatja a baba megszületését, stb.), ellásson és gondozzon, stb. Szakértelmüket, hivatásukat meg kell becsülni, ám tudni kell, hogy ők is egy rendszer szabályai szerint kénytelenek dolgozni, a szakmai protokoll és az ellátórendszer pedig, akárcsak anyagi és erkölcsi megbecsülésük, sokszor nem teszi lehetővé hogy igazi segítőinkké váljanak -próbáljuk ezt ne az Ő hibájukként felfogni! A gét metszésekor sérül az izomzat is, miközben a természetes sérülések, repedés, szakadás az izomzatot nem éri el! Könnyebben is gyógyulnak ezek a sérülések, mint az izomot elért vágás, mégha az tiszta, egyenes szélű, könnyen varrható is. Tehát még sérülésveszély esetén is érdemes megfontolni, valóban szükség van-e metszésre -esetleg a baba gyors kibújása érdekében, veszély esetén... Adott esetben a gátseb összevarrás jobban fájhat, mint maga a szülés! -tartogass is rá erőt. /

Gátsebre: hűteni lehet akár egy gumikesztyű ujjait levágva jégkészítéshez, vagy más módszerrel: ez leviszi a duzzanatot, mérsékelheti a fájdalmat. Érdemes spray formátumban használni, szintén lehűtött aloe vera permetet, ezüst kolloidot, de ajánlják pl. az Irix, Panthenol (hab)spray-t is, ha van otthon, kipróbálható, külön megvenni talán fölösleges. (Panthenol B-5 elővitamin, sokkal stabilabb, és igen széles körűen ajánlják, vö. Bepanthen.) Ülőfürdő gyermekágyi időszakban nem javasolt. Hámosító, regeneráló krémek, gyógyszertári pl. a Cikatridina. Illetve ülőpárna vagy közepes méretű úszógumi, párnahuzatba bujtatva.

Létezik szülészeti gél (pl. Natalis) de ezek drágák, és feltehetően nem sokkal hatásosabbak, mint a természet, vagy pl. a gátvédelemben használt olajok.

 

Szülési pozíció:

Ideális testhelyzetek alapesetben az előre dőlt és függőleges irányúak, ahol a medence tud mozogni

a gátvédelem egyik legfontosabb eszköze, mindegyiknél megvannak az előnyök és hátrányok, van ahol akár 30%-kal is képesek megnövelni a medence átmérőjét.

 

"Szülés utáni szülés" a méhlepény megszületése -nem ikergyermeké, de ez is érdekes kérdés :) tartogassunk erre is egy kis erőt még. Fontos, hogy egészben megszülessen, szoptatás ebben segit, ill. akkor "kaparni" sem kell -indokolatlan és nagyon fájdalmas lehet.

 

Köldökzsinór vér a baba vérkeringésének része: nincs értelme eltenni, mert szinte nincs is tapasztalat arról, hogy felhasználnák ezeket, de etikai kérdést jelent. Ugyanakkor a baba születésekor igenis felhasználja ezeket az őssejteket és vért: a "test tömege része", a vére 40%-a! Miért mondanánk le erről a hatalmas előnyről?!?

Biztonság a légzés megindulásáig, és nem tudok hátrányról -legfeljebb ha gyorsan meg kell műteni, elvinni a babát/mamát, akkor van értelme 5-10 perc előtt elvágni. AMúgy érdemes megvárni, amig a lüktetése megszűnik.

 

Mit érdemes a kórházba vinnünk?

Állíts össze saját listát kb. 6 héttel a szülés várt időpontja előtt, ebben külön menüpontban nyújtok segítséget, kifejtve a kórházi körülményeket, tapasztalatokat.

https://patrona.eoldal.hu/cikkek/szulocsomag--szuleshez-korhazi-csomag-tartalma---lista.html

 

Kik lehetnek segítőink?

Apukán, családtagjainkon, barátnőinken túl:

a dúlák, azaz asszonytársi segítség a szülésben: ők nem szakképzett személyként vannak jelen, hanem mintegy tapasztalt, együttérző barátnőként, akik nem a szülés levezetésében, hanem végig kísérésében, támogatásodban, védelelmedben vannak jelen; oda tudnak figyelni mindarra, amire Te akkor már nem, és kiállnak az érdekedben, amennyire lehetséges. Sajnos sokan nem látják őket szívesen, vagy csak néhányukat. De a várandósságtól a gyermekágyig melletted állnak, segítenek, otthon is!

a szülésznők ezzel szemben szakképzettek, ám emiatt kötve is vannak szakmájuk szabályaihoz. Ez jó abból a szempontból, hogy képviselni tudnak egyfajta szakmaiságot. Nagyobb tudásúak, lényegében a mai rendszerben Ők látnak el igazán -amennyiben nincs komplikáció. Ugyanakkor nagyon be kell tartaniuk a kialakult  orvosi és jogi szempontokat, ezért sokak számára nem nyújthatnak megfelelő segítséget.

Mivel ma még a legtöbb kórházba egy embert is örüléhetünk, ha beengednek szülésre, dilemmát jelenthet, hogy a Férj, vagy más társ hogyan legyen jelen. Ráadásul más szülő nők is klehetnek, kitárulkozva, kitárt ajtóknál. (Férjedet erre figyelmeztesd, és okítsd ki, ha Veletek tart majd!)

Míg a védőnők végigkísérik a várandósságot, és a gyermek fejlődését ellenőrzik az otthoni körülményeket, tanácsokkal látnak el. Ugyanúgy megvannak a szakmai kötöttségeik, mint a szülésznőknél, és államilag is hol megnyirbálják a jogosítványaikat, hol teret engednek, persze nem mindég ott, ahol örömmel lehet ezt fogadni. Ugyanakkor lehetne nagyobb átjárás a két szakma között.

Ahogy azonban a szaktudás és az intézményrendszer megvéd a kuruzslástól, és sok mástól, addig "uptodate" kezelések helyett sokszor az elavult terápiát követik, például a bóraxos glicerint megelőzésképpen is felírják szájpenész ellen, hintőporral és alkohollal  ápolják a köldökcsonkot,és nálamnál tájékozottabbak biztos tudnának még mit említeni.

Nem ejtettünk szót a bábákról, hiszen ma a dúla és a szülésznő dívik. Pedig néhány bába régen nagy tudású segítség volt a szülő nő mellett, aki ugyanúgy tudta támogatni az anyát, és tanácsokkal ellátni: testileg-lelkileg, várandósságtól a gyermekágyas időszakig: ők voltak a régi falu édesanyái: minden gyermek születésénél őrködtek! (Egy bába élettapasztalatáról: Lizbeth Burger: Bölcsőre hulló fények és árnyak)

Ma a bába szakképzett személy, megvan a szülésznői tudása, végezhet egymagában kismama gondozást és szülésnél is törvényesen elegendő 2 bába jelenléte!

Természetesen szükség esetén nem hagyható ki az orvosi segédlet sem, és a kórház nyújtotta lehetőségek.

 

Részemről a szemléletet, a gyermekhez, várandóssághoz, szüléshez való hozzáállást, és annak egyik legjellemzőbb kifejezését: a légzést tekinteném még mérvadónak, így együtt is, a szülésre való felkészülésben!

Ahogy mondják, kétféle anyát látnak: az egyik előre eldönti, fél a szüléstől, a fájdalomtól, és jobban is érez azt, még azután is, hogy fájdalomcsillapítót kap. Meg vannak a hősies anyukák, akik mosolyogva fogadják babáikat. Nyilván történhet olyan, hogy még a leghősiesebb anyuka se bírja tovább, de mégis van megnyugtató a jelenlétében, és ahogy a babáját világra hozza.

A 9 hónapig magunkban tartott babát ugyanis el is kell engedni. Ahogy beszívjuk a levegőt, megtartjuk, úgy teljes megnyugvással, teljesen, ki is kell tudnunk adni magunkból. A gát-tájék feszülésekor nem könnyű arra koncentrálni, hogy a gátunk lazuljon el, de az arcunkra, a légzésünkre tudunk figyelni. Ne feszüljön, ne erőlködjünk, végigkísérjük,  kiadjuk magunkból legdrágább kincsünket, életünket. Lehet erre is figyelni minden lélegzetvételkor -nyugodtan, önfeledten, boldogan, -fájások közepette! Ha valami valóban azt indokolja, és kérik, hogy "sóhajtsuk el" a fájást, akkor hosszú, mély, lassú lélegzetvételekkel elodázható a baba érkezése.

>Ugyanakkor tudni kell, a légzéstechnika életet menthet! Ha a babára csavarodik a köldökzsinór, és vissza kell tartani a kinyomását, ez csak úgy lehetséges, ha a megfelelő légzéstechnikát alkalmazzuk -enélkül nem tudjuk bent tartani a babát! Ez pedig oxigénhiányhoz, fulladáshoz, különböző szövődményekhez is vezethet!>       úgy tűnik ez a félelem mégsem állja meg a helyét, mert nem szükséges visszatartani a babát -itt részben szemléletbeli és tapasztalatbeli különbségek vannak, amiket nehéz átadni röviden. Ma már sokan nem félünk a szülés kori oxigénhiánytól természetes' szülés esetén, példa: ha egy ember lebukik a viz alá, és időnként, pár percenként feljön levegőért, megfullad? Nem! Ilyen alapesetben a köldökzsinór is, ha elszoritódna, és nincs keringés, akkor is jönnek pillanatok, amikor ez a szoritás gyengül, és "lélegzethez" jut a baba... Nem kivánom itt most ezt érdemben kifejteni, de talán a bábák érthetővé tudják tenni ezt a gondolatsort.

 

A következő a kórházi feszélyező légkör elkerülése lenne, az ijesztgetések, akár fenyegetések, figyelemelterelések a beavatkozások és a komplikációk kialakulásának előmezsgyéi. Akár több, mint a duplájára is emelheti a komplikációk számát, ha siettetik a várandós anyukát, és felzaklatják indokolatlanul: ezzel maguk indikálják, hogy szükség legyen rájuk, a beavatkozásaikra, s lehet a végén még elvárják, hogy megmentőinkként ünnepeljük és honoráljuk őket -ami így lehet, még igaz is lesz. Erre a kórházi és financiális szabályok is rájátszanak. Sajnos több jót akaró orvost is ilyen helyzetekbe kényszerítenek.

Egyik beavatkozás vonzza a másikat, először a tágulás elősegítése, hüvelytabletta, aztán burokrepesztés, oxitocin, majd gátvédelem ellenére gátmetszés -mert nem volt időd tágulni, hát jó eséllyel repedsz, szakadsz.

Ezt a kritikus kórházi hozzáállást nem részletezném most tovább, de megjegyezném: legyen bennünk elég alázat orvosaink, ápolóink iránt, hiszen rengeteget tanultak, hogy segítőinkké válhassanak és megmenthessék akár életünket is! Ugyanakkor jogunk van tudni, és meggyőződni, valóban annyira szükséges-e az adott beavatkozás, vagy csak a rendszer termeli ki magából! Mivel félnek a jogi és egyéb következményektől, ezért a WHO ajánlással és az anyák kéréseivel szembe menve igen magas a császármetszések száma, mintegy ötszöröse a valóban indokoltnak! Ráadásul a beavatkozások is túlnyomó részt indokolatlanok, és megtévesztően beszélnek róluk. Ha egyikre rábeszélnek, szükségesként állítják be, a következő jó eséllyel magától kialakul, mivel beavatkoznak a szülés természetes folyamatába.

Sokszor hallani nőkről, nőktől, hogy elvárják az orvosoktól a beavatkozást, hogy megkönnyítsék ill. biztonságosabbá tegyék a szülést, és felróják, többnyire csak egymás között az orvosnak, hogy miért hagyta őket szenvedni, vagy miért szenvedtették őket, mikor a másik asszonyon rögtön elvégzett valami beavatkozást, az biztosan neki is segített volna. Sok szülő nőnek placebo hatású az orvosi jelenlét, és pár szóval könnyen meggyőzhető a beavatkozások szükségességéről, elmaradásuk miatt pedig hiányérzete alakul ki. Miközben sokkal fontosabb lenne, hogy felkészüljön a fájdalomra, "fáj amennyire kell, és kész", belső kiegyensúlyozottsággal, nyugalommal világra hozatal még komplikáció esetén is bizonyára nagyságrendekkel könnyebb, de 80-95%-ban különösebb komplikáció és egészségügyi gond, rossz élmény nélkül alakul alapból a szülés!

Orvosra várás miatt is szokták kérni a kismamát, hogy a kismama "sóhajtsa el" a fájásokat! Néha ez van olyan fájdalmas, mint a kitolás legutolsó, legnehezebb fázisa! Lehet, nem bíznak a kisbaba korai érkezésében, noha a szervezetünk, és Ő maga mást diktálna!

A szülés pozíciója, a testhelyzet szintén fontos témakör: sokan számolnak be arról, hogy a fekve elviselhetetlen fájdalom elviselhetővé vált, ahogy fel tudtak ülni, legalább rövid időre. Ez szükséges lehet ahhoz, hogy a baba könnyebben megtalálja a kifele vezető utat. Régen az asszonyok állva, két segítővel, illetve szülőszéken ülve, egyenes törzzsel szültek, esetleg térdepeltek -a gravitáció erejét és anatómiai adottságunkat kihasználva. Fekve borzasztóan fájdalmas és nehézkes szülni-és születni egyaránt. A baba nem feltétlenül találja az útját, nem viszi le a gravitáció, megeshet, hogy úgy préseli a gáthoz a méhösszehúzódás, hogy fejecskéje nem került még megfelelően a hüvely irányába, s eredménytelen, "vak" fájdalmakat kell hosszú ideig elszenvedniük -akár ennek súlyos következményeivel együtt. A mamának is, ha gyengélkedik, könnyebb egy szülészéken ülve, mint állva maradva szülni, és ha épp úgy érzi szükségesnek, feláll és mozog egy kicsit, úgy enyhítve a fájdalmakat! Ugyanakkor orvosi szempontból kockázatos így szülni, mert akkor nincs hozzáférésük a szülő nőhöz - a komplikációkat viszont önmagában csökkenti az előbbi testhelyzet! Tehát: véleményem szerint lehet választani egy fájdalmas, de követhető és akár komplikációkhoz vezető testhelyzet,  valamint egy akár könnyedebb, gyorsabb szülésélményt kevesebb komplikációval, kevesebb beavatkozással, viszont szükség esetén kevesebb hozzáférést nyújtó testhelyzet közül.

Persze, megoldható lenne a dilemma, ha egy pódiumra feltennék a szülőszéket valamivel magasabbra, kellő mozgástérrel, hogy ne kelljen "aláfeküdni és igazi sötétben találgatni.

Vajúdáskor előfordulhat, hogy már bújna ki a kisbaba, de még a szívhangját akarják megnézni, ezért fektetnek fel, és "vigyázz fekvést" parancsolnak, miközben a fájások miatt ezt már akarattal se tudod megtartani, és már érzed a fejecskét a lábaid között. Akár több, mint fél óráig is képesek követelni tőled az együttműködést ilyen helyzetben, és leszidnak, ha nem sikerül. Ha nem engednek le a szülőágyról, kérhetjük, hogy adjanak "engedélyt" legalább kicsit felülni, az ágy szélére, hogy beigazodhasson a baba. Ilyenkor fontos, hogy érezze a baba az egyenes utat kifelé. A helyhiány és a kényelmetlen, alkalmatlan szülőágyak, szülőszékek, a segítők hiánya mindezt nehezíti, és indokolttá tehetik immár valóban a testmozgás lekorlátozását -ezért ezt érdemesebb megelőzni, nem menni szűk, levegőtlen szobába, inkább a vajúdó helységben próbáljunk maradni ameddig csak lehet, ha egyáltalán van olyan. Ilyen apró próbálkozások elegek lehetnek ahhoz, hogy akár több órányi fájdalmas és kimerítő vajúdástól mentesüljünk!

Ha nem választhatsz testhelyzetet, és tovább tart a szülés, nem csupán kellemetlenebb, de jobban kimerül a szervezet, fájásgyengeség léphet fel, egyre romlik az oxigén ellátottságotok, a baba olyan helyen préselődik a hasfalhoz, ahonnan nem vezet kiút, erejét vesztheti, bevérzések lesznek rajtatok, és mindez alatt fokozatosan nő a komplikáció esélye!

Mivel kellemetlen lehet azszuloszek-regen.jpg orvosok, szülésznők számára, ezért ne várjuk el Tőlük, hogy támogatnak benne. Ott egy szülőszék, használja, kedves kismama, ha tudja! Persze mindenki elpártol tőle, hiszen olyan kényelmetlenre van kivitelezve, hogy megülni se lehet rajta -de legalább elmondhatják, hogy van, ott van, és kipróbálhatta! Ezzel szemben külföldön olyan kényelmes szülőszékek fellelhetők, hogy azokat érdekes mód tömegével választják az anyukák! És a szülésznőknek sem derogál segédkezni benne...

Idehaza a szülésznőnek "a kismama alá kell feküdnie", és "képzelhetjük, hogy milyen nehéz dolga van, különösen, ha ott kell a köldökzsinórtól megszabadítani a magzatot".

Azoknál a nőknél, akik gyengék már állva világra hozni a gyermeküket, nem tudnak jól kapaszkodni valakiben, valamiben (kötél), a szülőszék igen jó választás lehetne, és megfelelő kialakítás mellett akár a szülésznő, orvos felé is lehetne dönteni, hogy mikor kibújik a magzat, a lehető legjobban gondoskodni lehessen anyáról és babájáról, például amikor a a köldökzsinórt kell igazítani. A szülésznőnek pedig úgy érzem, kötelessége lenne időben tájékoztatni a szülő nőt, hogy milyen pozícióban tudja és milyenben nem megszülni gyermekét: előre hajolva, összekuporodva nem tud kibújni, csak ha hátrahajolva nyomja. Fel kell készíteni rá időben, hogy a fájások közt megtalálja a megfelelő testhelyzetet, mikor kienged a fájdalom, összehúzódás, akkor tudja ezt jobban megtenni.

De a térdeplés, guggolás, négykézlábas ugyanígy bevált pozíciók, és itt, most, Magyarországon, egy jó dúla tudja, melyiknél mit tegyen. Különösen jó még a vízben való vajúdás, akár szülés. Rendkívül jó fájdalomcsllapító hatású, számos videóban láthatunk így szülő nőket, akik alig adják jelét a vajúdás fájdalmainak. Amerikában, úgy látom, felfújható medencéket állítanak fel a nagy esemény közeledtekor erre a célra. Az itthonról ismerhető kórházi változatok egyenlőre nem éppen erre vannak kitalálva.

Azt, hogy melyik fog ott, akkor jól esni, nem tudhatjuk előre. Sem azt, hogy mire lesz lehetőségünk, szabad lesz-e a választott szülőszoba, vagy a vajúdóba nem is engednek be, hanem a folyosóról rögtön a szűk, levegőtlen szülőszobába zárnak.

250px-eucharius_roslin_rosgarten_childbirth.jpg

527691f0-7023-0133-9018-0e17bac22e39.jpg

Természetes dolog, ha szülés közben sokszor úgy érezzük, elfogyott az erőnk, és igazán nem bírjuk tovább. De amikor ezt érezzük, utána mindég történik valami, amitől mégis tovább bírjuk, és visszaemlékezve a szülés teljes folyamatára, a nehéz helyzetekre is, a bizalmunk nem fog csalatkozni: mindég csak az abban a pillanatban alig elviselhető fájdalmat kell elviselnünk! Sokszor a kismama elalszik vagy elalél vajúdás közben, ez is teljesen természetes, ezzel is pihen, erőt gyűjt. Mindég csak a pillanatra koncentráljunk! Ugyanakkor tudatosíthatjuk azt is, hogy a szülés után még egyszer meg kell szülnünk a méhlepényt, illetve gátseb esetén azt is kezelik, többnyire pedig ellenőrzik egy sokak számára fájdalmas művelettel a méhben nem maradt-e benn valami. Ezek a fázisok valakinek szinte észrevehetetlenek, valakinek nagyobb fájdalmat okoz, mint maga a szülés. Ordítás helyett ilyenkor énekelhetünk is -az talán megnyugtat minket és a környezetet, a babát se ijesztjük meg vele annyira. 

letoltes.jpg

A szemre is ügyeljünk: figyelmeztetnek, hogy zárt szemekkel nyomjunk, mert megpattanhatnak erek, és szemészeti problémákhoz vezet. Egyes helyeken a szemüvegességet mintegy veszélyeztetettségnek értékelik a szüléskor.

Valóban: elhúzódó, vagy nehezebb szülés esetén, ha siettetik a tágulást, a szülést, könnyebben előfordulhat mind a mamán, mind a babán: szemben, bőrön bevérzés, aminek teljes felszívódásához akár több hónap is szükséges.

Persze létezik valóban fájdalommentesnek nevezhető szülés is, amikor a baba olyan nyugodtan érkezik, hogy nincs kedve felsírni sem, csak egyszerűen, szépen levegőt vesz. Ez azonban nem csak rajtunk és a körülményeken múlik, mindenesetre egy kiegyensúlyozott, felkészült anyuka jó körülmények közt jó eséllyel elérheti csendes, félhomályban történő szülésnél. Ugyanakkor a kisbaba vérében egy általános kórházi szüléskor annyi adrenalin van jelen, amennyi egy felnőtt embert megölne!

Ráadásul szülés után azonnal, vagy nagyon hamar elvágják a köldökzsinórt, kiszívják a váladékot belőle, ami pedig újbóli felfedezésként most jövünk rá, hogy szintén szükségtelen a babának, mert az őt óvó dolgoktól azonnal megfosztjuk (míg a tüdeje átveszi a szerepet, és leáll a keringés a magzatzsinórban, érdemes kivárni a köldökzsinór elvágását. Avagy a légutakban lévő váladék, ami miatt erősen szörcsög, és ijesztget minket, szintén felvértezi, vagy a magzatmáz, mely táplálja és védi az újszülöttet.

 

A szülés ismert egyik legkiméletesebb módja:

a vizben szülés.

Egy kis medencét használhatunk, aminek lehetőleg az alja is puha: fújjuk fel, ha felfújható, ill. tegyünk puha alátétet is.

Ha kád van, az is nagyszerű! Legyen egy nagyobb szűrő is, amivel tisztithatjuk a vizet (széklet maradvány távozhat a baba születése előtt is.

 

Szülés előtti "tisztulás", elengedés:

a szülés közvetlen előjelei lehetnek a takaritás, rendezgetés, vagy épp egy hasmenés -külső tisztulás. DE egy belső folyamaton is végig kell mennie az anyának. Ezért is van, hogy szülés közben az anya tudata "beszűkül". Ebben sokan talán nem a tisztulást látják, de emlékeztetnék arra, ami az irásokban szerepel: a bűn következményei: halál, áteredő bűn, a szülés fájdalmassá válása... Ebben van egy belső következetesség. A bűnt és a folyamatot sajnos nagyon tévesen értelmezik manapság, ezért nehéz erre rámutatni. De ahogy a böjt kivülről megtisztitja a testet, és belülre is kihat, úgy a test t

 

Köldökzsínór elvágás időzítése:

Késleltetett a megszületés után >180 másodperc várakozás, melyhez képest a korai köldökzsinór ellátás 10 másodpercen belül történik. Ez az anya és újszülött ellátás javításában egyszerű, pénzbe nem kerülő beavatkozás. Az őssejtekben gazdag köldökzsinórvért így nagyjából a babának születéskor van esélye még felhasználni. az így született babáknál végzett vizsgálatban számottevő szignifikáns változás főleg nemek szerint, a kisfiúknál, különösen a finom-motoros ügyesség területén észlelhető. Az eddigi köldökzsinór vérből eltett őssejteket pedig szinte nem is használtak fel gyógyításra.

"A szülőcsatornán való áthaladáshoz a kisbaba testéből a vér egy része átköltözik a méhlepénybe ezzel is csökkentve a baba térfogatát. Ez a baba összenyomódásával jön létre. A természet úgy találta ki a születést, hogy az a lehető legoptimálisabb legyen, a koponyacsontok összecsúsznak, a vér átáramlik egy hátsó raktárba, az anyai medencében lévő ízesülések mozognak és várandósság alatt rugalmassá vált szövetei megnyílnak. 

Amikor a baba megérkezik a nagyvilágba, és a vére szépen, finoman, lassan átpulzál a méhlepényből a testébe. A köldökzsinór anyagát képző Wharton-kocsonya a levegő hatására cseppfolyósból kocsonyás állagúvá válik és finoman, lassan elzárja a köldökzsinór ereit. Addig a baba vére továbbra is szállítja az oxigéndús vért az anya teste felől és az időt biztosít, hogy a tüdeje finoman, puhán, lágyan töltődjön meg levegővel, és készüljön fel az egész életen át tartó igénybevételre." Forrás: / http://szuletesmese.blog.hu/2014/09/09/koldokzsinorver_bloff_es_a_korai_borkontaktus_i  /

http://www.szoptatasportal.hu/a_koldokzsinor_kesleltetett_elvagasa_erositi_a_gyermekek_fejlodeset

 

Hiányzik egy igazi születésház kialakítása, ahol nem kell feladni az otthonos légkört, és nem kell kóros szemmel tekinteni a szülésre, hanem megvan a biztonságérzetünk, van orvos, felszereltség, de mindez ki is hagyható ha nincs komplikáció. Jelenleg magán kórházakban egymillió forint környékén (alapesetben akár már fél milliótól) létezik hasonló körülmények között szülés, vidéken 20-100 ezer, nagyobb városokban 50-150 ezer forint lehet egy szülés -"szerencsésebb" esetben előre megbeszélve az orvossal, és akár nyugtával alkalmanként (5-20 ezer/alkalom) az adott "szolgáltatásért".

Amit én elképzelnék még: egy olyan születésház, ahova várandósan nemcsak a vizsgálatok miatt keresnének fel, hanem lelkigyakorlatokon lelkileg, szellemileg is felkészítenék a kismamát, a családot. A természetben, a többi kismamával is elidőzve, ismerkedve, a frissen szültekkel is nyugodt körülmények közt találkozva, méltó körülmények közt, konyha és közös helységek biztosítanák a békés, szeretetteli, háborítatlan készülődést és szülést.

Nagyobb keretekben elgondolható egy az életet végigkísérő rendszerként: a szerelmes jegyes párok ismerkedése, felkészítése, a nászút, a születés, mind köthető lehetne egy ilyen helyhez, ahol a kikapcsolódás, wellness, a természet, a lelki felkészítés, a kapcsolat az élet legjelentőségteljesebb pillanatai együtt találnának helyet. Például a csitári völgyben, ahol adott Magyarország egyik legrégibb Mária kegyhelye, a három szentkút egyike, a gyönyörű környezet, őshonos állatok, az Ipoly és a vár közelsége alkalmassá teheti egy születésház, egy lelkigyakorlatos ház és egy szálló kialakítására, sőt, még a gátnál mesterséges tó is kialakítható lehet. A család így érezhetné, hogy tartozik valahová, egy közösséghez, az élet folyamatához.

Az alábbi link rendkívül tartalmas összefoglalás, jó szívvel javaslom végig olvasását:

http://www.life.hu/csalad/20151119-szuleteshaz-egyesulet-emma-vonal-igy-traumatizalja-a-noket-a-szules.html

 

A fájdalomról, félelmekről:

Az a fontos, hogy jól éld meg, és ne félj tőle! Fáj amennyire kell, ez természetes, szüksége lehet rá a babának és neked is! A fájdalom néha kell, jó dologgá is válhat, erősíti a kötődés kialakulását: ahogyan azokhoz a dolgokhoz ragaszkodunk, amikért megküzdöttünk, és azok szolgálnak leginkább örömünkre is!

A szenvedés, ha jól élik meg, értékes!

Ne aggódj, hogy baj lesz: azt a babád is érzi! Akkor nehezebb a szülés és beválthatod egy komplikációra az aggodalmad.

Nehéz jól felkészülve, "magabiztosan" menni szülni, de légy egész ember, szeresd a babád, bármi történik is, Veled vagy Vele, légy elkötelezett iránta! Bízz a Gondviselésben, hogy meg fogjátok tudni oldani, akáhogy is lesz -olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy!

 

Légy bátor, összeszedett, nyugodtan hozd világra a babát, habitusodnak, állapotodnak megfelelően! Csendben, vagy kiengedve a fájdalmad hangját -ez is segítheti a szülést!

Akard a gyermeket, mostmár fenntartások nélkül, mert meg fog születni, és Te szeretni fogod! Ne gondolkozz semmin, ha mégse tudod megállni, légy közömbös ezek iránt a gondolatok és érzések iránt: ne foglalkozz velük. Csak azért vagy felelős, amit magadban dédelgetsz. A szülés utáni depresszióra is légy lelkileg felkészülve: az a gyermek olyan dolgokban fog korlátozni, amik egzisztenciádba vágnak, ez rossz lehet, de nagyobb jót kapsz érte, és ne lepődj meg, ha nem így érzed, nem érzed a szeretetet -az döntés is, és ha elkötelezetten kitartasz, nem merülsz önsajnálatba, akkor újra meg újra kiderül az ég, felsüt a nap, kacagni kezd a baba, s mosolya mosolyoddá válik!

Ha ilyen jó hozzáállással indulsz, és sikerül azt megőrizned, igen valószínű, hogy később is így fogod folytatni, megoldani a helyzeteket, a gyermeknevelést, nem lesz semmi baj, és nehézségek között is boldog, elégedett leszel, a gyermekeddel, pároddal együtt!

 

A szülés megindulása mindenkinél, és minden gyermeknél egészen más lehet. Ahogy felkészül a szervezetük, hetekkel, hónapokkal korábban, keményedésekkel (nem szülési) fájásokkal, a hormonháztartás változása okozta izmok gyengülésével (a fogínytől a gerinc, különösen a keresztcsont tájékán, a lábszárt tartó izomzatig) a cél érdekében: a gát-tájék megfelelő tágulása. Jellemzően a nyákdugó eltávozása és magzatvíz szivárgás vagy elfolyás kíséri -de minden észlelt előjel nélkül is beindulhat, ébredhetünk három perces fájásokra, úgy hogy a baba még köldök felett csúcsosodik, azaz le sem szált.

Mire készülj , mit vigyél magaddal, mit fogyaszthatsz -ezt a szülőcsomag címen gondosan, információkkal összefoglaltam!

A magzatvíz jellemzően a leglátványosabb árulkodó jel, mely felkészületlenül és kínos helyzetet teremtve megtörténhet. Vagy nem tudjuk eldönteni- az e. A  kémhatásából lehet következtetni, a még méregdrága betétek helyett inkább e célra vásárolhatunk teszter csíkot, hogy ne kelljen aggódnunk egy kényes szituációt követően.

A tágulás a másik ilyen árulkodó jel, amit az orvos, szülésznő kitapogat, és mivel rendszerint lassan változik, lassan tágul az ember lánya, valószínűsíthetik mikorra várható leghamarabb.

Érzékelhető lehet a tágulás folyamata is, akár annak ellenére, hogy tapintással ezt nem igazolják vissza -pár órával, nappal a szülés előtt. Émelygés, hányinger, hányás is jelentkezhet közvetlenül a szülés előtt.

Mivel a szülés sok tekintetben hajaz a székelésre, ott is kiengedjük adott esetben a gyermekünket, de még előtte a széklet is ürül -és előfordulhat, hogy nemcsak a hely, ahová kipottyan, a babával is kakis lesz bizony. Ezért végeznek beöntést, ami sok esetben nem a kívánt eredményhez vezet, de valószínű, hogy könnyebben kijut a baba, a széklet bennünk nem foglal már több helyet. Ám attól hogy egy csővel kakálásra bíztatnak, és javasolják, mivelhogy a szülés is felgyorsul tőle, még nem feltétlenül járunk jobban. Sőt, ők se -mert sok szülésznő nem akar utánunk szülés közben ürüléket takarítani, ám beöntés után még mindég bennünk maradt felhígított széklet még kellemetlenebb formában is tud távozni. Valószínűleg az anyától és a szülésben segédkezőtől egyaránt függ, de ne érezzék szükségesnek, csupán opció, amit nyugodtan kikerülhet.

Magát a szülést egyfelől a székelés érzéséhez szokták hasonlítani, és többször indult már be szülés a WC-n ülve. Ezért van, hogy ilyenkor félve engedélyezik a WC-re menetelt a vajúdó kismamának. Ekkor már a nyomás a gát tájék minden részére kiterjed, mivel minden helyre szüksége van a baba megszületéshez. A székeléshez hasonló nyomás jele az utolsó, kitolási szakasznak, illetve hogy komolyabbra fordul a vajúdás, mostmár a legutolsó szakasz is bekapcsolódik a baba világrajövetelébe.

Egy másik érdekesség, hogy sokan csak úgy tudják leírni, amit átéltek, mint a szeretkezés aktusánál.

A gátvédelem igen fontos, de ezt késő ilyenkor elkezdeni. Otthon, gátmasszázzsal lehet kezdeni, felkészíteni a szöveteket, antibakteriális hatású és e célra hasznos pl. orbáncfű és szűz kókuszolajjal. A gáthüvelytől a végbél felé induló részét kívülről és belülről, először gyengéden majd egyre erősebben az ujjat mozgatva masszírozzuk. Ez feszítő, nem kellemes érzést okozhat. (A körmöt vágjuk vissza.) A megfelelő légzéstechnika és ellazulás sokat jelent. Kriston-féle intim torna iránt lehet érdeklődni.  De a belső összhang, béketűrés, várakozás, és teljes kiengedés a legfontosabb talán. Hogy időben, amikor kell, kifújjuk az összes levegőnket, és kiengedjük a gyermekünket, belülről ne gátoljuk, ne féljünk, ne támasszunk akadályokat -és a környezetünk sem. A gát és az arc tájék ilyenkor összefüggésben van -ha nem tudunk figyelni a gáttájék ellazítására, figyeljünk, hogy az arcunk, nyakunk ne feszüljön. Azonban nem gondolom, hogy egy órával a szülés után már az intim tornával kéne kezdenünk, persze, ellenőrizhetjük, mink hol, hogy van, de ott a baba az első!

Vérzéssel jár a szülés, és utána néha újra  meg kell szülni: a méhlepényt. A baba is véres, magzatmázas (amit nem szabad nagyon letörölni, védi az érzékeny bőrét. Amennyiben a méhből nem ürül ki minden, komoly szövődményt idézhet elő. Ezért szokták ellenőrizni még ezt is szülés után, valakinek nagyon fájdalmas, valakinek kevésbé. (Gondoljunk bele, ilyenkor egy nyílt seb van bennünk, és azt vizsgálják, kapargatják.) Ahogy gátseb esetén annak ellátása, összevarrása is. Jobban fájhat, mint maga a szülés, akár egy kisebb repedés, vágás is, az arra érzékenyeknél, míg másnak nincsenek rossz emlékei erről. Vérzés császár után is van, és még három hét után is előfordul. Előfordulhat, hogy az orvosunk addig turkál bennünk, hogy jó alapos munkát végezzen, és biztosan ne maradjon bennünk semmi, hogy szánndékos kínzásnak ítélhetjük, akár az összevarrást, meg a fájdalmat lekicsinylő beszólásokat.

Érdemes nagy alsóneműt, kismamabugyit, vagy hálós, akár eldobható bugyikat bekészíteni, a legnagyobb betétekkel, inkontinenciához való pelenkabugyit az első napokra, mely akár egy alkaromnyi hosszúságú és fele vastagságú vattadarab (széles) gézzel körültekerve, vagy e célra szánt pl. Chicco betétet bekészíteni -de utóbbi könnyen elmozdulhat és átvérezhet. Fontos, hogy a betétnél követhető legyen a szag és a szín elváltozások nélkül, ezért célszerűbb a sima pamut vatta. Később akinek beválik, beszerezhető szilikon intim tölcsér, akár jóval ezer ft alatt is (ez S-es és M-es méretben kapható, szülés előtt és után, a hüvelybe helyezve a tamponhoz hasonlóan felfogja a vérzést, ami így a WC-n, csapban leengedhető. A tág hüvely miatt ilyenkor még kicsinek bizonyulhat az M-es is, és könnyebben elcsúszik.)

Szülés után a has sem lesz azonnal a régi, még 5-6 hetesnek tűnhet, hiába került ki belőle a baba és az a sok egyéb. Igaz, ilyenkor meglepődhetünk, hogy "beplattyan" a has. Nincs benne már senki, aki belülről támasztaná. Ilyenkor rendeződnek a szervek, ezért is kell óvatosan mozogni szülés után, mert a vérveszteség mellett még ez okozhat érdekes érzést. Eddig a baba felpréselte, most pedig lassan "visszacsúsznak" a helyükre. Ilyenkor a vérveszteség miatt folyadékot pótolni kell, és a vérképzéshez, tejképződéshez szintén szükséges a folyadék: az infúzió összetételéhez leghasonlatosabb a kókuszvíz. Ha pedig has és esztétika: érdemesebb olyan ruhadarabot választani a most szokásos fűzők helyett, ami szabadon hagyva a mellett, mellényként felvehetünk, leszorítja és melegen tartja a törzsünket, megfelelő tartást biztosít, hátrahúzza a vállakat, segít a helyes tartás megőrzésében, a rossz szokások kialakulásának megelőzésében. Képet láthatsz a kismama kelengye lista után. Diszkrétebben szoptathatunk benne, nem válik szabaddá a has, csak a mellet kell takarni, s ha már olyan fáradtak vagyunk, hogy kitakarva hagyjuk magunkat, nem fázunk olyan könnyen meg.

Tévhit, hogy az újszülöttnek még az első lélegzetvétel előtt le kell szívni, meg kell tisztítani a légútjait, hiszen az egészséges, időre született csecsemőnek nincs szüksége nyákszívásra, sőt, az ehhez használatos eszközök fájdalmat és sérülést okozhatnak neki, s ez megnehezítheti, néha akár lehetetlenné is teheti a szoptatás elkezdését.

A biztonságos találkozással az első órákban az újszülött szorosan édesanyjához bújva, keresve, szopizva és pihenve töltheti az időt, úgy, hogy közben meztelen bőrük összeér, az anyában is lezajlanak azok a változások, amelyek elősegítik és megalapozzák a kötődést gyerekéhez. Az érintések, a finom dögönyözés és a szoptatás hatására emelkedik az oxitocin hormon szintje, s ennek hatására erőteljes utófájások, méhösszehúzódások jelentkeznek. Ez kellemetlen, de hasznos. Az oxitocin felelős azért is, hogy a tej a tejcsatornák falának összehúzódása révén kijusson a mellből.

 Ha az anya megkapta a megfelelő támogatást a vajúdás alatt (helyváltoztatás engedélyezése, vajúdáskönnyítő eszközök alkalmazása, -pl. labda, kötél, szülőszék-, masszázs), az esetek többségében feleslegessé válik a gyógyszeres fájdalomcsillapítás. Ez azért fontos, mert ezek mellékhatásai az újszülöttet és az anyát is akadályozhatják az első óra aktív megélésében éppúgy, mint a szülésben (tolófájások hiánya, gyengesége).
A tapasztalatok szerint a választott pozícióban tud a baba legkönnyebben világra jönni, így a legkisebb az anyai sérülés kockázata. Mindez elősegíti, hogy mindketten jó állapotban legyenek az első találkozáskor.

A baba kibújása, kiemelése:

manapság igyekeznek a baba helyzetébe képzelni magukat: a magzat 9 hónapot görbe háttal, összekuporodva töltött az anyaméhben. Mikor kibújik, mikor vágják el a köldökzsinórt, hogyan tartsák, hova helyezzék az újszülöttet, számos kérdés merülhet fel ilyenkor, számos megoldással. Nagyon szép és fontos belehelyezkednünk a baba életébe, elképzelnünk mindazt, amin átmegy, ugyanakkor a babák közt is rengeteg eltérés lehetséges: nemcsak tankönyvi esetek. Van olyan baba, aki kirúgja magát, és nem ragaszkodik a C alakba kuporodáshoz, sőt, igényli az egyenes helyzetet. Van aki hasra fekve nem szeret lenni, hiába a csecsemők hátán tud legjobban alkalmazkodni a hőmérséklethez, egyszerűen nem akar megmaradni ebben a pozícióban, másik baba pedig attól lesz rosszul, ha kiegyenesítik a hátát: mindég a csecsemőre kell tehát figyelni, és amit a helyzet hoz magával.

Szülés után gyorsan szárazra kell itatni az újszülött bőrét, hogy kisebb legyen a hővesztesége. A magzatmázat nem kell eltávolítani a bőréről, az nem szennyeződés, hanem a kiszáradástól és a fertőzésektől véd.
Ezután a babát meztelenül, hassal lefelé az anya csupasz mellkasára kell helyezni. A legjobb megoldás az, ha a baba feje kicsivel a mell vonala alatt helyezkedik el, így tud legkönnyebben megfelelő pozícióba kúszni. Ha az anya ülni szeretne, gondoskodjunk megfelelő támasztékról, és segítsük abban, hogy az újszülöttet magához vonhassa. Takarjuk be őket puha, meleg törölközővel, elő is melegíthetünk. Várjuk meg, amíg a baba magától keresni kezdi a mellet. Az édesanya elősegítheti ezt simogatásaival, a baba szólongatásával és azzal, hogy közel emeli a melléhez, de a mellbimbót nem szabad erőszakosan a baba szájába nyomni. Az újszülött először csak tátog, nyalogatja a mellbimbót és mama bőrét, de ahhoz, hogy komolyabb segítség nélkül is szopni tudjon, jó nagyra kell nyitnia a száját. Meg is teszi, ha bőségesen kap erre időt (pár perc biztosan kevés, az ideális időtartam két óra), és hagyják, hogy magához térjen a megszületés ijedelméből. Ez közvetlenül császármetszés után is minden további nélkül megvalósítható, ha az anya öntudatánál van, és az édesapa vagy más mellette tud tartózkodni közben, ha segítségre lenne szüksége. A műtét befejezéséig az újszülött az apa mellkasán pihenhet, ez hasonló biológiai és érzelmi előnyökkel jár a picinek, mintha ugyanezt az időt édesanyjánál tölthetné. A különféle vizsgálatok -a mérés, a szemcsepp, K-vitamin, stb.- az első szoptatás lezajlása után is lebonyolítható. Igaz, egy óra szopizás után, főleg ha látjuk a babán hogy rendesen eszik, már nem tudjuk a tényleges súlyt lekövetni. De a mocorgás miatt sem mindég egyszerű pontos eredményt kapnunk, és nem is ez a lényeg. Az újszülöttnek csak orvosi indokkal szabad az anyatejen kívül mást adni.

Tehát mihamarabb el kell kezdeni a hasra, mellre tételt, bőrkontaktust, szoptatást, legfeljebb fél-egy órával szülés után, az első két órát mindenképpen jó kihasználni a kisdeddel, mert ebben az időintervallumban nagyon fontosak számára az ingerek, történések! Ebben a kb. két órában marad ébren a csecsemő -ez persze sok mindentől függ és változó, ilyenkor kell hatni a szopási készségére, reflexére, mert ilyenkor a legerősebb, és az esélyed is, hogy beinduljon igazán a tejtermelésed! Készülj fel: utána egy napig alszik a baba, alig szopik, és a második napra rettentő éhesen újra enni akar! Addig pihend ki magad, és ne látogatók fogadásával menjen el a drága idő, mert lassabban indul be a tej, és éhes baba fogja végigordítani éjszakáitokat.

20100614terhesseg3.jpg

Mi szakítja meg a babával való együttlétet?

Fázik a baba? Bár a szülésznőket is megijeszti, ha a baba kékül, a baba nem hűlhet ki, mert a szülőszobában túl hideg van, de ezért nem kell elvenni, csak betakarni az anyán lévő gyermeket. Arra hivatkozva, hogy az anya túlságosan kimerült ahhoz, hogy szülés, különösen császármetszés után a babával foglalkozhasson. Azonban a korai testkontaktus nem igényel különösebb erőkifejtést az anyától, ám ezzel az anya testében felszabaduló oxitocin megnyugtat, segíti a lazítást. Elegendő a személyzet ennek a megvalósításához? A korai testkontaktushoz szerencsére nincs szükség több segítőre, mint amennyi egyébként is jelen van a szülésnél és az azt követő megfigyelési időszakban. Az ágyon nem férnek el ketten, ha elalszik a kimerült kismama, leesik a baba! Ez a következő napokban is megtörténhetne, de mégis ott bujkál az anyai ösztön, és képes egész éjszaka ringatni síró gyermekét, még álmában is, ami napi 2-3 órát tesz ki.

A Bababarát címmel rendelkező kórházakban egyébként számíthatsz arra, hogy legalább egy óra hosszat veled maradhat a baba, mégpedig testkontaktusban, ruha nélkül, ezt ugyanis előírja a feltételrendszer. Ennek ellenére számos tapasztalat ellentmond ennek, és akár szó nélkül elviszik a csecsemőt, és kérésre se akarják kiadni!

Sok orvos még nem, vagy alig llátott beavatkozások nélküli szülést, vagy alternatív szülést, ezért kicsit fél is tőle! Ez is indokolhatja merevségüket, és mert nem hiszik el, hogy egy nő máshogy is világra tudja hozni gyermekét! Tehát Hölgyeim, hacsak lehet, tessék mosolyogni, derűs, tiszta tekintettel orvosaink arcába, és nem "rinyálni" a fájdalmak miatt!Ha szükséges, pontosan, röviden, jól írjuk le, és ne csináljunk belőle túl nagy ügyet, ha nem szükséges (legyünk tekintettel arra is, hogy ha baj van, a baba életét is kockáztathatjuk, ha nem jelezzük megfelelően a fájdalmat, de ha nincs baj, akkor mindezek ellenére is igyekezzünk mosolyogva fogadni Őt)!

Ugyanúgy orvosi rutin, újszülött baba "minőség ellenőrzése", légy felkészülve rá, hogy hasonlónak lehetsz szemtanúja orvostól, nővérkéktől, ha nem előtted, mögötted:
https://gloria.tv/media/owucJoGf1Fk 
Sajnos több hasonlót tapasztaltam én is. Némely kórházban pl. nem szokás ott lenni, amikor a babát vizsgálják, oltják, vért vesznek tőle. Mivel be mertem menni megnézni a gyermekemet hogyan szúrják meg, szegénynek agyonfacsargatta a nővérke a lábát, míg nem tocsogott a papír a vérétől nedvesen, hogy inkább ez, minthogy elküldjenek minket Szegedre ha kevés a minta! Ez csak egy "apróbb" példa, mindég található indok, stb.
Egy gondolat: egy beteg, haldokló baba megérzi az orvos érintésén, hogy most nem azért nyúl hozzá, hogy megvizsgálja, hanem szeretettel, mint gyermekhez: az összes életfunkciója, EKG, etc. hirtelen javulást mutat. Egy méhből kikerült baba hányszor érezheti ezt a szeretetteljes bánásmódot manapság?
 
A Lelkigyakorlat, lelki gondozás menüpontban hozok létre lelki oldalról megfelelő felkészítő anyagot, egyenlőre még nem tematikus, de a babavárástól igyekszik felölelni a dolgokat, lelki kérdéseket, hozzáállást. Folyamatosan kiegészül, ebben számítok mások ajánlására, véleményére, tapasztalatára!

 

Szoptatás:

A mell nagy igénybevételnek lesz kitéve, érzékeny, és hamar kisebesedhet -ennek oka főleg az, hogy a kisbaba nem nyitja elég nagyra a száját, és így nem tud jól ráharapni a mellre, ami még "nagy falat" ilyenkor egy ilyen csepp babának, ugyanis az "egész" bimbóudvart be kéne vennie, vagy legalábbis amennyi csak a szájába fér. Lásd tovább a szoptatásnál.

 

Milyen lesz a szülés?

Az ember bízik valamiben: az orvosokban, magában, hogy van hatalma változtatni dolgokon. Ez sokszor így is van. Ezért gyanakodva néznek a természetes szülést pártolók a császárosokra, és a könnyebb szülést megélők, vagy abban reménykedők, a kevésbé szerencsés társaikra.

Hogy milyen lesz a szülésed? jó eséllyel jó, és ezért sokat tehetsz magad is, ahogy már felsoroltam. Mégis akadhatnak valós problémák, amikre nem számítanál, és nem is lehet mindenre felkészülni! Tipikus eset a köldökzsinór, amit még mindég nem tudnak ellenőrizni az orvosok szüléskor nincs-e az amúgy egészséges magzatra tekeredve. Mindnyájan kiszolgáltatottak vagyunk, és mérhetetlen szenvedés várhat ránk bármikor, ha utólag szeretnénk is ezeket elfelejteni. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy felvértezheti magát kedvező körülményekkel, sokan nem engedhetik meg maguknak még a legszükségesebbeket sem, a helyes táplálkozást, mozgásformákat, jó levegőt, nyugodt pihenést, kíméletes életvitelt. És aki megengedheti magának amit csak lehet, szintén kerülhet váratlan helyzetbe. Ilyenkor a magabiztos, és racionalitáshoz kötődők istalán megtanulnak imádkozni, és alázatosnak lenni.

 

A szülés megindulásáért több tényező együttműködése felel. Ám azt már a régi bábák is tudták, hogy bizonyos eljárásokkal siettetni lehet a babát, a nagy kérdés: mikor van szükség ezekre valóban? Sajnos attól távol állunk, hogy mindig körültekintően, személyre szabott döntés születhessen: egy eltérő eredmény, egy kis rizikó miatt ilyenkor nemhogy a szülés indítására, de a császármetszésre is befektetik az Édesanyákat.

Terminustúllépés vagy túlhordás?
A szakirodalom a betöltött 42. hétig beszél terminustúllépésről, azaz csak két héttel a kiírt időpont után beszélünk túlhordásról! A
túlhordás veszélyes lehet a babára nézve, ezért bizonyos esetekben a legjobb döntés a szülés megindítása. De hogyan számítják a baba korát, s hogy mikor kéne megszületnie? A szokásosnál hosszabb ciklus (pl. szoptató édesanyánál, vagy rendszertelen ciklus esetén), másként kellene számolni a terminus napjait, és az ultrahang eredményei is eltérőek lehetnek -jól felkészült, lelkiismeretes orvos esetén is. Túlhordáskor bizonyos szülészeteken már a terminus napján indítják a szülést, van, ahol a terminus idején csak befektetik az anyát, és megfigyelik, és van, ahol csak be kell járni ellenőrző vizsgálatokra, de amíg a baba jól van, nem indítanak.

Ha a baba bajban van
Hogy megnyugodjunk, fontos, hogy a baba minél előbb világra jöjjön, amikor már nem gyarapszik megfelelően az anyaméhben. Az is előfordulhat, hogy csökken a súlya. Ennek az az oka, hogy a méhlepény nem tudja elég tápanyaggal ellátni a magzatot. Ilyenkor jobbak az esélyei az egészséges fejlődésre idekint, még akkor is, ha nem töltötte be a 37. hetet. Ha idő előtt megreped a magzatburok, amikor még nincsenek méhösszehúzódások, nő a fertőzés esélye. A megfigyelések szerint a babák 98%-a a burokrepedés utáni 2 napon belül minden beavatkozás nélkül megszületik. A fertőzés lehetősége ugyan csökkenthető, ha az orvos nem végez hüvelyi vizsgálatot, ám ha bármi fertőzésre utal, az anya lázas, haladéktalanul megindítják a szülést. Ma általános gyakorlat, hogy elfolyt víz esetén a burokrepedéshez képest 6-24 órán belül megindítják a szülést, akkor is, ha nincs fertőzésre utaló jel. Hogy pontosan mennyi ez a türelmi idő, kórháza válogatja.

Ha az anya nem bírja
Ha az anyának akut problémája alakul ki, például terhességi magasvérnyomás-betegség, akkor az orvos inkább a császármetszést választja a szülés indítása helyett. Ám bizonyos krónikus betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, vagy más ok esetén előfordulhat, hogy az orvos arra a döntésre jut, hogy amint lehet, szülessen meg a baba. Az újszülöttnek természetesen érdeke, hogy a várandósság teljes hosszát odabent töltse, tehát a 39. hét előtt lehetőleg ne történjen császármetszés, ha nincs rá nyomós ok. A kérdést tehát mindkét szempontból jól körül kell járni.

Gyógyszerrel vagy masszázzsal?
A szelíd szülésindítási módszerek közé tartozik az erre a célra használatos olajkeverékekkel történő testmasszázs -teljes test, de akár a láb masszírozása is beindíthatja (pedikűr). Segíthetnek egyes teakeverékek, akár a bábakoktél felől is érdeklődhetünk. A szülésznő, a bába vagy a dúla sokat tehet azért, hogy az anya ráhangolódjon a szülésre. Lehet lelki oka annak, hogy a baba nem „jön” ki, pedig már itt lenne az ideje, de annak is, hogy az anya nem engedi ki. És természetesen itt a baba érdeke az első, ezért beszéljük meg Vele, próbáljuk felkészíteni, de készüljünk fel arra is,ha Ő ezt máshogy gondolná, és minden várakozásunk ellenére még bent akarna maradni egy kicsit.
Amennyiben a kényszerítő körülmény olyan erővel bír, szükség lehet az orvostudomány módszereire is. Régen használtak prosztaglandin tablettát, de ma már tudjuk, hogy sokszor túl erős méhösszehúzódásokat okozott, és ha az anya egyszer lenyelte, nem volt visszaút. Ma ezt az anyagot kisebb dózisban, gél formájában a hüvelybe juttatják – természetesen csak akkor, ha a magzatburok még ép. A prosztaglandin biztosan felgyorsítja az eseményeket. A méhszáj tágítása indítja be a szülést a ballonos eljárásnál. Egy kis ballont vezetnek be a méhszáj belső nyílásán belülre, amelyet feltöltenek vízzel, ez így belülről nyomja a méhszájat, mintha a baba feje nyomná. Amint felpuhult a méhszáj, kis súlyokkal is megterhelik az erőteljesebb hatás érdekében. A leggyakoribb talán az, hogy oxitocin infúzióval indítják be a szülést. Az oxitocin a méh izomzatát összehúzódásokra készteti, így elindul a vajúdás folyamata. Nem ritka az sem, hogy az orvos megrepeszti a magzatburkot a szülés megindulásának reményében.

Miért megfontolandó?
Szinte minden orvosi módszer befolyásolja a szülés későbbi alakulását. A hormontartalmú hüvelygél a szokásosnál erősebb összehúzódásokat okozhat, így az anya joggal kérheti fájdalomcsillapító vagy érzéstelenítő alkalmazását. Az oxitocin infúzió, a ballonos tágítás ágyhoz köti az anyát, akadályozza abban, hogy szabadon választhassa meg a vajúdáshoz és szüléshez számára legjobb testhelyzetet. Burokrepesztés esetén számítani kell arra, hogy az adott kórházban szokásos türelmi idő után (6-24 óra) mindenképpen világra segítik a babát, ha másként nem, akkor császármetszéssel.

Régi szülésindító “eljárás” a szeretkezés. Nem kell félteni a gyengéd közeledéstől a kisbabát, kismamát: oldhatja a kismama szorongását, lelkileg is könnyebben kiengednie magzatát, és az Édesapa iránti kötődését, biztonságérzetét is erősítheti. Ráadásul az ondó egyik összetevője ugyanaz a prosztaglandin, melyet, amelyet a klinikai orvoslás is alkalmaz szülésindításhoz. A női orgazmus során pedig természetes oxitocin áramlik a szervezetbe, ez a méhösszehúzódások beindulásáért, fokozódásáért felel. Ha a méh már felkészült a szülésre, akkor érzékeny az oxitocinra, így jó eséllyel elindul a vajúdás folyamata.

 A világra segítésnek számos módozata létezik: fogóval megfogják a baba fejét, testét, vagy vákuummal "kiszívják", hasára térdelnek, vagy más módon kinyomják, kipréselik, stb. Ezekről számos leírás és illusztáció, vagy valós szülés videó is fellelhető.

 

 Ha mégis császármetszés?

Sose nézd le a császárral szülőket! Nem tudod, miért, és mit éltek át! És egyáltalán -senkit!

"A tanulmányban azt is írják, hogy a császármetszések számának növekedésével potenciálisan nőtt az anyák és újszülöttek egészségügyi kockázata, mint például a halvaszületés a jövendőbeli terhességeknél. „A császármetszés sürgősségi eljárás, amit akkor kell végrehajtani, ha nem lehetséges a természetes szülés. Ez 
nem életstílusbeli döntés
, és bár biztonságos műtétről van szó, nagyobb a kockázata, mint a természetes szülésnek"
Forrás:

http://index.hu/belfold/2016/02/12/csaszarmetszes_szules_aranyok_infografika/

Létezik emberségesebb, kíméletesebb módja a császármetszésnek, ahol akár az anyuka is kiemelheti magzatátz, megvárják, hogy lassan kibújjon, a tolófájások segítségével, illetve hogy kimászik.

http://szuloveszuletunk.blog.hu/2016/02/17/marmegintcsaszar

 

Hogy mire számíthatsz, mire készülhetsz fel?

http://www.csaladinet.hu/hirek/terhesseg/szules/21867/10_dolog_amit_senki_sem_mond_el_neked_a_csaszarmetszesrol

 

Természetes hüvelyi szülés császár után (VBAC) bátorítólag:

http://hellobaby.hu/index.php/cikkek/item/4977-egyszer-csaszar-mindig-csaszar

Facebook közösség:

https://www.facebook.com/groups/1732046823749243/1734356026851656/?notif_t=group_activity&notif_id=1461428465947098

Mivel a hüvelyflóra a baba számára elsődlegesen végő szerepet tölt be, ezért a hüvelyből vett kenettel a baba bőréhez is hozzáérnek császárral születetteknél egyes esetekben. 

 

Egy ingyenes szülés felkészítő tanfolyam anyagát olvashattad, a többi menüpontban szintén sok hasznos anyagot találhatsz, jó épülést hozzájuk!

 

 

Betegjogok:

Szülés előtt érdemes személyesen, közösségben megvitatni ezeket, pl. egy dúlával, szakemberrel. Távolinak tűnik a fogalom, de hogy akarsz-e császárt, beavatkozást, hogyan harcolhatsz a megbecsülésetekért, és miért alakulhat minden egészen másképpen, mint ahogy eredetileg megbeszéltétek a választott orvosoddal, szülésznőddel, ez bizonyára Téged is izgat, Hozzád is közel áll! De ha máskor nem, a szülés előtt bizpnyára Tőled is követelni fogják az aláírásodat -lehet, hogy olyan fájdalmak mellett, amikor már képtelen vagy még írni is, nemhogy olvasni.

http://tasz.hu/betegjog/szulo-nok-alapveto-jogai

http://www.szuleteshaz.hu/a-szulesi-jogokrol-torvenyi-hivatkozasokkal/

 

Irodalom:

kedves, olvasmányos változatban egy bába által összegyűjtött történetek ízesen, tanulságosan elmesélve, amelyet jó, megnyugtató érzéssel teszünk le, és komoly aggodalmak közt is segítséget képes nyújtani: Lisbeth Burger: Bölcsőre hulló fények és árnyak

 

Ajánlott link:

http://videotorium.hu/hu/events/details/1846,Az_egeszseges_eletkezdet

 

Szüléshez kórházi csomag leista -bővebben külön menüpontban található, letölthető

Kórházi csomag lista

 

Naptár. 1-2 hónappal szülés előtt készítsünk össze mindent.

Időjárás figyelése -ha hirtelen hideg, meleg vagy esős idő jönne -a babák is időzítenek az időjáráshoz…

 

Vajúdáshoz, szülőszobára (szülészet):

Egy kisebb csomagban, retikülben érdemes összekészíteni az alábbiakat:

dokumentumok (várandós kiskönyv, leletek, személyi adatok (személyi és lakcímkártya), házassági vagy apai elismerő okirat); toll. jegyzet

pénztárca, pénz, boríték, apró, menetjegy, taxi telefon száma, kulcsok

mobiltelefon, töltő, tárhely / kamera, elem, memória kártya

Higiénia szett: szappan, tusfürdő, fertőtlenítő, WC papír, WC ülőke takaró, zsebkendő, kisebb törülközők (borogatáshoz, törülközéshez)

Inni és ennivaló – apának, segítőnek megfelelő mennyiségben, bonbon -a jó hangulatért kinálgathatunk, víz, kókuszvíz, oxigénes víz; szendvics

ruházat (papucs, szüléshez és szoptatáshoz alkalmas öltözet, lábszármelegítő zokni)

egyéb: zene, illóolaj, gát olaj, szülőszék, apának várakozáshoz olvasnivaló, hallgatnivaló, ima, rózsafűzér, stb.

 

Kórházi szülőszobai csomag:

érdemes puha falu bőröndbe, sokzsebes sporttáskába csomagolni

Mamának:

Ruházat: köntös, hálóing, szabadidős és vendégfogadós, hazamenős ruházat, betétet jól rögzítő alsó -napi 3 bugyi, sort. 2 papucs: fürdéshez és sétálgatáshoz, zokni. Szoptatós melltartó, betét (pelenka, törülköző). Ruházatod legyen bővebb, és szoptatós: átlapolós, bujtatós, elől mellig gombos, vagy bő ujjkivágású. Bolero, top / atléta, hasszorító helyett hátegyenesítős, mell emelős, váll hátrafeszítős füzős mellény.

Testápolás: törülköző, nagy méretű betét (vatta és géz belecsavarni). Szappan, mini tusfürdő, sampon, balzsam testápoló / olaj (szűz kókusz, olíva, lanolin, körömvirág krém, stb.). Fésű, hajgumi, csatt, hajráf, hajszárító, dezodor, fogkefe, fogkrém, körömvágó, fültisztító, tükör, szőrtelenítő (csipesz, borotva), fertőtlenítő szer (grapefruit mag, alkohol, ezüst-kolloid, spray). Papírzsepi, WC ülőke,  papír (nedves), törlőkendő. Gátregeneráló (aloé-s spray, jégkocka), mellbimbó ápoló, fejéshez eszköz (pohár). Ajakír -jó a kókuszzsír. Egyéb kozmetikumok.

Étkezéshez: evőeszköz, tányér, tálca, szalvéta, konyhai törlőkendő, pohár, vízforraló (merülő spirál), szivacs, mosogatószer. Konzervnyitó, szívószál.

Innivalók: víz, kókuszvíz, zöldség-gyümölcslé, tejszaporító tea, maláta alapú tejserkentő italok, pre és probiotikumos tejtermékek, stb.

Ennivaló: friss zöldség-gyümölcs, szendvics, csíra, alga, tőkehalmáj, aszalt szilva, gyümölcs, zöldség,  jujuba, kesu dió, mandula, köménymagos leves, húsleves, madártej, szűz kókuszzsír, stb.

Zamatos turbolya szülés utáni fájdalmakra.

Tabletták: kismama vitamin, pl. Gravida, halolaj, alga, stb.

Mosószer a szennyezett ruhák folttisztításához, mosásához, ill. tárolásához zsák. Szemét tartó, szaniteres zsák. Zsák a pakoláshoz, rendszerezéshez, uzsaonna csomagolásához..

Gát párna / úszógumi huzattal, kis párna, matracvédő, takaró

Toll, papír, könyv, zene.

Szemüveg, kontaktlencse, tartozékai.

 

Babának

ruhák: napi 3 váltás body, harisnya, rugi, zokni, hálózsák, angol pólya, melegebb felső, nadrág, popózsák, kocsicipő, zokni, karmolás ellen külön kesztyű (használatával nem fejlődik a tapintása), cérnasapka, hazamenős ruhácska, hordozó (autós), gyűrűs hordozókendő, stb.

Pólya, kis takaró, pelenkák (napi 5-8), textil tetra pelus(3-6 db), törülköző, takaró vagy e célra kapható babadöntő

Popsikrém (oliva, kókusz zsír, lanolin, körömvirág, shea, srtb.), nedves törlőkendő, köldökápoló szer (alkohol, illetve azt helyettesítő kíméletesebb fertőtlenítő és szárító szer), vatta, mull lap, fültisztító pálca. Fürdető -hidrofiles, vagy természetesebb babafürdető. Ápoló babaolaj (lanolin, kókusz, oliva olaj).

 

 

Továbbá szeretet, humorérzék, alázat!

Jó babázást!

 

+

 

Szülés a természetben, képekben:

https://hu.pinterest.com/pin/30258628719497975/

 

Szülési eszközök / birthing tools:

https://hu.pinterest.com/explore/birthing-stool/

 

 Az első kép elérhető az alábbi honlapról: http://birthrite.com.au/eng/products/index.htm

szek-szuleshez-e689dfcc49fed2a00d7288873fba3e4c.jpgszek-67886-3952837.jpgszeklarry-front.jpg

 

 

szek-kaya-birth-move.png

 

 

 

 

 

cub-before-and-after.jpg

 

natural-birth-water-birth.jpg

 

wildbirth-5.jpg

 

 

 

 

 

 

egyptmother1.jpg

szekreclining-position--favorite-for-fr-canadians--witkowski-illustration.jpg

szek.jpgszules-111.pngszek-eaafba8a1c6be993e2f839333cd591f7.jpg

 

szek-7e69be23c7409d50ad343f21a5fde466.jpg

 

PS:

Szívesen fogadom visszajelzésed, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints Facebook oldalamra, vagy írj ide! Minden építő hozzászólásnak, kritikámak van helye! 

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 112070
30 nap: 1120
24 óra: 36