Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szoptatás, hozzátáplálás, etetés, cumizás

Valóban így a legegészségesebb? Nekem mekkora nehézséget jelent? Az alakom fog-e változni tőle?

Nos: amennyiben lehetséges, valóban a szoptatás a legkedvezőbb, legegészségesebb -anyának és babának egyaránt, igen kevés kivételtől eltekintve (pl. az anya betegsége, gyógyszeres kezelése, legyengült szervezete, depressziója, életvitele (munkahely, drog, stb.). A tejpótló készitmények minden hirverés ellenére sincsenek egy súlycsoportban egy alapesetben szoptatott csecsemőre gyakorolt pozitiv hatásban. Ha nem tudsz szoptatni, ne okold magad, csak szeresd a babát!
De szeresd, akard szoptatni, görcsök nélkül, szabadon!
 

Kizárólagos táplálás lehetősége otthoni körülmények között, ha a baba valamilyen betegségben szenved: pl. szájfekély esetén előfordulhat, hogy minden nemű másféleképpen kínált táplálékot képtelen elfogadni, visszautasítja, és egyedül az anyamellet fogadja el. Ez később bármikor kialakulhat, akár a szoptatás vége felé is, két-három évesen! Ezt otthoni körülmények között, pl. infúzió hiányában, nehéz orvosolni, alternatíva a kórházi tartózkodás, kezelés.

Számos olyan körülmény akadhat, amikor a csecsemő tápszerrel való táplálása körülményesebb, nem megoldható, és ekkor csak a szoptatásra hagyatkozhattok! Ne add fel, tekintsd úgy, hogy ezen extrém esetben konkrétan a babád élete is múlhat!

Az édesanya akár több, mint egy hónappal a szoptatás elmaradása (utolsó szoptatás) után is képes lehet visszahozni az anyatejet, mind a kora csecsemőkori, mind a későbbi szoptatási időszakban! Lehetséges, hogy hónapokig a baba hetente egy-két alkalommal szopik, akár több hónapon keresztül. Ehhez képes alkalmazkodni az anya melle és szervezete, és igény, betegség esetén visszaállni a napi többszöri szoptatásra!

Környéken előforduló járvány, pl. bárányhimlő ellen is védettséget jelenthet -utóbbit pár pöttyel megúszhatjátok, ha Te már voltál korábban.

 

A szoptatástól fogyni lehet, de nem biztos, hogy fogsz is! Valóban segíti a fogyást a szoptatás, mégis sok édesanya inkább elhízik ez idő alatt! Miért? Mert ez függ az étrendedtől, a mozgástól, az életformától! Sok édesanya, aki egyedül, vagy kevés segítséggel gondoskodik gyermekéről, lestrapált, kifáradt, és nincs ideje rendesen, rendszeresen étkezni, ezért maradnak a gyorsan bekapható kalóriabombák. Ha tehát sírós a babád, és magadra vagy utalva, vagy a bezártságtól szenvedsz, akkor az életformád miatt fogsz hízni, és nem azért, mert szoptatsz!

Az alakod, a melled formája pedig adottságtól, életmódtól, mozgástól függ nagyrészt. Amit a jó közérzetért megtehetsz, az elég lesz arra is, hogy megfelelő formában legyél, csinosan, kívánatosan!

De a legfontosabb, hogy akár magától jön, akár sok áldozatot követel, de olyan élményben lehet részed, ami utólag visszatekintve mindent megér -örömöt, és bensőséges köteléket jelent a gyermekeddel.

 

Szülés után mielőbb tegyük mellre a kisbabát, és ha fáradtak vagyunk, akkor se engedjük el magunk mellől: bizonyára Ő is fáradt, nem fog minket fölöslegesen feltartani. A születést követő mellretételt követően egy-másfél napig rendszerint végigalussza a baba a napot velünk, de nagyon fontos ilyenkor az anya közelsége a babának, a tej megindulásáért is! Enélkül küzdelmes lehet a szoptatás folytatása, gyengébbek a baba reflexei, lassabb a tejbelövellés, és ha cumit adnak addig a csecsemőnknek, cumizavarral is küszködhet majd! A szülés körüli aggodalmak, a meghitt, békés légkör hiánya, a melletted siró babák, küszködő anyukák, fájdalmak, kialvatlanság gátolják a szoptatást. Szerencsésebb e téren ha mihamarabb hazakerültök.

 

Jó anyatej?

Az anyatejnek mintegy saját immunrendszere van, folyamatosan követi összetétele a kisbaba igényeit.

 Ugyanakkor fontos az anya méregtelenitése, hogy a modern környezetben előforduló méreganyagok, amik az anya szervezetében lerakódnak, ne vivődjenek át a kisdedre. Erre sok más mellett az algát (spirulina, chlorella), és a csira növényeket (búzacsira) tudnám elsőképp javasolni, hisz ezek a leginkább széleskörűen gondoskodnak anyáról és gyermekéről!

 

Első mellre tétel:

Ha nem sikerül magától szájába vennie a cicit, csípjük össze a mellbimbót úgy, hogy az az ujj közepénél helyezkedjen el, és kicsit felfele, a baba szájpadlása felé nézzen, hogy tudjon a tejcsi hová folyni. Cirógassuk az állkapocs vonalán, ujjhegyünkkel picit paskoljuk az arcát, így kinyitja a szájacskáját. Ha mégsem, két oldalról -többnyire egy harmadik kéz igénybevételével- megnyomva a két orcácskát, csücsölítésre buzdítva szétnyitjuk az ajkakat. Amikor jó helyen van a mellbimbó, fejét hátulról hirtelen, határozott mozdulattal ráhajlítjuk, rábuktatjuk. Gondoskodunk arról hogy kapjon levegőt, ne ijedjen meg a baba.

Egyszerűnek tűnik, ám a kórházban sokan találkoznak a nehézségekkel, ne szégyelljük, és ne lepődjünk meg, ha azt mondják, nincs tejünk, mint valami eltérést és rossz óment. A baba szopása is nehézkesen alakulhat, különösen ha nem lett azonnal mellre téve, és ez még hónapokkal szülés után is küzdelmes feladat lehet. Vegyük tehát természetes próbatételként, ami akár a kórházi körülményeknek és a tapasztalat hiányának is betudható.

Jó összefoglaló: http://hellobaby.hu/index.php/cikkek/item/4710-nem-szeretned-hogy-fajjon-a-szoptatas-probald-ki-ezeket-a-poziciokat

 

Az újszülött babáknál jellemző problémák:

Nem veszi be az egész bimbóudvart a szájába, így harapja, s kisebesíti a mellett (gondoljunk bele, a pici baba száját ha síráskor nagyra is nyitja, alapvetően a szája is kicsi a legtöbb anyai mellhez mérten, és új neki így tartani a száját hosszabb ideig -nem tartotta igy a száját az anyaméhben, és elfáradhat tőle az izomzata is);

Túl nagy mellbimbónál lehet nem fér be a szájába, bimbóvédővel, a mellett masszírozva, hogy tej serkenjen, elég ha először csak ezt a részt veszi a szájába, s mintegy a kezünkkel belefejjük a szopikázás elején a szájba;

Lapos mellbimbónál hiányzik a kiváltó reflex a szopizásra, ezért a felső szájpadlását vagy kisujjal megérintve, vagy bimbókiemelővel ingerelve tudjuk rábírni; paskolni lehet a kicsi arcocskáját ujjbegyünkkel, illetve az áll vonalán símogatni;

Ha túl sok tej jut a szájába és megijed tőle, illetve megijed, hogy nem kap levegőt;

Először kevés lehet az anyuka teje, míg nem lövel be, az előtej, a  kolosztrum pár cseppjéért olykor nagyon meg kell küzdeni. Ezért érdemes már jóval szülés előtt is masszírozni a mellett, hogy a tejtermelésnek megfelelőbb vérhálózat-vérellátás kialakuljon a mellben. Így megelőzhető a túl éhes a baba, a sírás, s hogy ne kelljen aggódnunk a súlyának visszaesése miatt. Nem kell megijedni, ha közben még szülés előtt folyni kezd az előtej.

 

A cumizás alapszabálya:

Anyatejes babákat lehetőleg ne szoktassunk cumikra, ebben az esetben itató poharat, vagy a lehető "legkényelmetlenebb", az anyamellet legkevésbé utánzó cumikat válasszuk szükség esetére, amiből nehezen juthat a tartalomhoz, 1-es szűk lyukú átfolyással, szilikonnal. Az újszülöttnek adott cumival cumizavar is felléphet a babánál, ezáltal nehezítve a szoptatást és az anyatej belövellését, mennyiségét! Tanácsos üveg etetőcumisüveget használni, nem karcosodik, a karcban nem bújhat el a kórokozó, a szennyeződés, de nehéz és törékeny. Elég lehet utazáskor használni csöpögésmentes etetőcumit, amikor más módon nem tudjuk biztonságosan táplálni a babát.

Ha valamiért nem szoptatjuk a babánkat, akkor érdemes a mellett mind jobban utánzó cumisüvegek közül választani, akár kaucsuk etetőcumis fejjel -hiszen az melegebb, bőrhöz hasonlatosabb anyag.

Játszócumiból érdemes fogzáshoz is szerencsés, harapható peremű, könnyen megfogható cumit választani -ha mindenáron szeretnénk megvigasztalni.

Egyébként a cumi helyett a kisujjunk is megteheti, az ujjunkat megnedvesítjük, és ujjbegyünkkel a szájpadlás felé, hogy körmünk ne sértse meg, cumiztathatjuk.

Később hozzátápláláshoz létezik kanál végű, puha, összenyomható falú etetőcumi is.

Értsük meg: sima pohárból is lehet itatni a babát, "fecskendővel", és számos más módon, hogy ne szokjon a cumira. De az sem kapásból elitélendő, ha cumizik.

Cumisüvegek mosásakor, sterilizálása: dörzsis szivacsot ne használjunk, mert nagyon érzékeny műanyagok, és karcosak, homályosak, gusztustalanok lesznek. A vízkő ellen a forraláskor citromsavat, ha nincs, egy-két csepp citromlevet tegyünk a vízhez. Viszonylag megbízható és könnyen fellelhető márka a Frosch a mosogatáshoz, tisztításhoz. De ecet, sima citromsav is megteheti a forró víz mellett. Tökély lenne a desztillált, vagy legalább ozmozisos tiszta vizzel történne az utolsó öblités is.

 

Tudtad-e, hogy a viktoriánus kor óta az egyik vezető csecsemőhalálozási ok a cumisüvegből táplálás volt? Akkor még főleg a helytelen higiénia, a ritka és nem megfelelő tisztítás, az alapanyagok hiányosságai (nem sima felület, öntési hibák, nem megfelelő kialakítás, így megbújtak, és gyorsabban szaporodtak a bacik) volt az oka.

A mai korszerű eszközöknél odafigyelnek, hogy a legkisebb eséllyel okozzon kárt a baábak -ennek ellenére így is számos gond felmerül használatukkor.

 

Műanyag cumisüveg: szubjektíve nekem, vagy másnak is feltűnik, de a műanyag cumisüveg mellékízt kölcsönöz a benne tárolt dolgoknak, amit én rendkívül kellemetlennek találok, és minden nagy márka termékénél észleltem. Ezért pártfogolom a valódi üveg, kerámia cumisüvegeket a törékenysége és nehézsége ellenére. Ezekre vásárolható borítás szilikonból, mely megóvja a töréstől, balesettől, kellemes fogást biztosít, vagy törés álló fém termosz, aminek a tetejére etetőcumi illeszthető. A termosz, illetve kerámia fejes/betétes cumisüvegnél figyeljünk, mert nehezebb csöpögés nélkül ráerősíteni az általam ismert változatoknál a gyűrűt. Ezeknek jó tulajdonsága, hogy a hőmérsékletet őrzik: téli nagy hidegben sétán ugyanúgy, mint a nyári hőségben, és később is használható, akár örök darab is lehet

thermos-cuumisuveg.jpg

1-pcs-blue-purple-baby-kids-leakproof-font-b-straw-b-font-font-b-cup-b.jpg

Sikerül-e szoptatnom?

100-ból egy nő nem tud szoptatni. Régen, aki nem szoptatott, és nem volt lehetősége szoptatós dajkát szerezni babájának, elveszthette a gyermekét. A természet úgy alkotott minket, hogy tudjunk szoptatni, aki nem aggódja túl, megküzdhet azért, hogy szoptatni tudjon, a kezdet és folytatás nehézségei ellenére. Ugyanakkor lássuk az okokat miért van, hogy rég tízből tíz, majd a nők kórházba delegálása után tízből ha három asszony tudta szoptatni gyermekét?! A társadalom, a minta, a szülés körülményeinek hatása, pl.  szülés után rögtön megkapja-e gyermekét az édesanya, mellre teheti-e, mellette marad-e, az első 'alvós' napon felkészül-e a szoptatásra a szülő nő, és a következő nap mellen tartja-e, megkap-e valóban minden szükségeset, és nem aggódja-e túl, nem támaszt-e magában, vagy környezete által ("nincs teje, nem tud szoptatni"; kórházi nyugtalanitó hangulat) nehézségeket.

A kisded renyhe szopási készsége visszavetheti az anyatej beindulását és bőségét, és olykor különféle orvosolandó problémát is jelez.

Hogy elég-e a tejcsi? Lehet, hogy olykor igen, olykor nem. Lehet mérleggel ellenőrizni, de a baba szubjektív igényével ez nem egészen összevethető. Ha úgy érzed, hogy kevés a tejcsi, tedd sűrűbben mellre, minél többet szopizzon, így nő a tejtermelés. Nem kell megijedni és kiegészíteni az anyatej mennyiségét, mert akkor a mell nem is fog alkalmazkodni a kihíváshoz, és a baba is elpártolhat. Ehelyett a baba legyen szinte folyamatosan a cicin akár 2-3 napig, hogy elinduljon a bővebb tejelválasztás! Egyes babák nem akarnak mindég mellen lógni, megijedhetnek a próbálkozásainktól, ezért csak nyugodtan, összhangban a babával, és nem megijedve a sírásoktól, visszajelzésektől, hanem csak azokat figyelve cselekedjünk.

Jussanak eszedbe a pillangók! Ha nem küzdenek meg, és kiszabaditják őket, elpusztulnak. Nyilván itt is óvatosan kell kimérni a határt, de van egy türelmi zóna, ahol józanul bevállalható, hogy más probléma hiányában kicsit várunk még, és nem dugjuk a szájába a mű cuclit.

Ha mégis kimerült az anya szervezete, beteg, depressziós, vagy más okból nem, vagy csak kevesebbet tud szoptatni, mindég figyeljük a kicsi gyarapodását, méginkább a folyadékpótlását: a kiszáradástól óvjuk elsősorban! Ugyanakkor a kiegyensúlyozott szoptatásért küzdve előfordulhat, hogy a baba bizony nagyon is éhes, és ordít a táplálékért -ez egy rövidebb ideig megengedhető, kellő törődéssel, odafigyeléssel, szoros közelségünkkel.

Melltartó hordásának lehet következménye a tej mennyiségének csökkenése, mell érzékenység, a mell gyulladása -ezért csak gyenge alátámasztás biztosítsunk, esetleg a ruha kialakítása legyen ennek megfelelően gyengéd tartást biztosító. Megfelelő antibakteriális anyaggal is segíthetünk a komfortérzetünkön és talán a sebek is gyorsabban gyógyulnak, akár egy gyapjú-selyem anyag esetén, mely hidratálni, ápolni, gyógyítani képes bőrünket, és még a hőháztartását is szabályozza, ezáltal is tejserkentésre, folyamatos tejellátásra bírva. A szokványos lapos mellbetét helyett is lehet enyhén kúpos, hogy kisebb nyomás és súrlódás legyen a bimbó környékén. Létezik mellemelő is, ami alulról és oldalról kicsit megtámasztja a mellett, de nem fogja körül a mellbimbó érzékeny környékét, és akár a megfelelő tartás megtalálásában-megtartásában is segíthet.

Mivel ilyenkor a mell súlyosabb lehet, a melltartó pántja könnyebben vághatja be vállunkat: erre lehet szilikon melltartópánt szélesítőt is kapni.

Mellszívás olykor kézzel, olykor géppel megy könnyebben, de a kisbaba mindennél ügyesebben tudja szívni, ezért nem kell megijedni, ha nehezen tudunk lefejni egy kis tejcsit, a baba lehet rögtön meg tudja szívni magát vele -vagy csak sokáig kell rajtahagyni, és úgy kapja meg e megfelelő mennyiséget!

A lefejt tejet a lehető leghamarabb, a hűtő legbiztonságosabb (ajtónyitástól félreeső zugban) helyezzük el. Fagyasztott tejet egyesek nem javasolnak (van aki ezért egy teljes fagyasztószekrénnyi tejet öntött a lefolyóba). Amennyiben mégis fagyaszzjuk, mihamarabb tegyük el, és a leghidegebb, legeldugottabb helyre. Felengedéskor langyos vízbe vagy ételmelegítőbe tehetjük (meleg-forró pára fürdőbe), 40 fok feletti hőmérséklet már csökkenti az anyatej értékét.

Fokozottan figyeljünk a higiéniára és a gyorsaságra!

A szoptató anya étkezéséről a hasfájós baba menüpontban olvashatsz bővebben (tejszaporítás, hasfájást csökkentő élelmiszerek, szükséges tápanyagok).

Bimbóvédő ill bimbókiemelő ugyanolyan műanyag szilikon pillangó, kör, ill. egyéb formájú rátét, kisebb ill. nagyobb mellbimbó méretekkel. Erre ügyeljünk, mert elég drága tud lenni, és ha rossz méretet hoznak, akkor idő mig beszerzik újra a megfelelőt. Mivel mű, gondojuk át a hazsnálatát, és amint szükségtelnenné válik, válasszuk le. Szoptatás közben is.

Tipp: ajándéknak vagy magunknak érdemesebb a márkás cumisüvegek helyett, mellett választanunk egy üveges, vagy termoszos változatot: utóbbi biztos örök életű lesz!

Nehézség azonban a kiválasztott, meglévő cumisüvegekhez megfelelő fejet, etető cumit találnunk. Oda kell figyelnünk arra is, melyik szelepes, ill. az hol található. Néha művészet megfelelően összerakni egy cumisüveget, még diplomázás után is.

Kompatibilis néhány márka terméke, pl. Avent és MAM számos esetben az elhasználódott cumisüveg fej helyett választhatjuk a másik márkáét sima, keskeny nyakú üvegeknél. (Én a MAM-os lapított etetőcumi fejet ajánlom, azt a rágás beindulásakor is nehezebben szedi szét, tovább csöpögésmentes is marad. De a kedvelt mikrózással önmagában fertőtleníthető változatokat én kevésbé jó szívvel ajánlom.)

 

Tejserkentők, tejszaporítók:

ánizs, köménymag, édeskömény, és egyéb teakeverékek, nigella mag, maláta és maláta alapú italok, maláta szirup cukor helyett (ez gyorsan felszívódó cukrot tartalmaz), malátasör, pl. Karamalcz, Neumarkter; Ovomaltin), jujuba gyümölcs, aszalvány, kapszulák, pl.: Dr. Chen King of Kings női kapszula, Motherlove More Milk kapszula, Laktinatal, Lucerna tabletta,

rántott/köménymagos/tojás leves, fürjtojás,

csíra növények, zöld füvek, akár por formában: búzafű, árpafű, stb. Így a tejtermelést általában elősegítő étel még a köles, zabrozsárpamazsola, málna, szezámmagdatolya, gabonakása datolyalével édesítve, szezámmaggal megszórva, avagy árpa-barnarizstöretből kell készíteni fele-fele arányban hétszeres vízmennyiséggel kell felfőzni, legalább 1-2 óra hosszáig. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az így elkészült levet kell inni, naponta legalább 1 litert.

dió, a kesudió és a mandula kedvező hatásai évszázadok óta ismert. Nem csupán a tej mennyiségét növelik, hanem annak összetételét is kedvezően befolyásolják. Naponta javasolt egy-két marék magot elfogyasztani.

A datolyaszirup, datolyalé is segíti a tejképzést: cukor és kénmentes datolyát mossunk meg, majd vágjunk kis kockákra. Tegyük fel főni 3x-os vízben, hagyjuk állni és kihűlni. Naponta igyunk belőle többször.

A lucerna csíra szoptatós anyáknál tejserkentő, erős antioxidáns, és K-vitamin tartalma pedig csökkenti a vérzések intenzitását (szülés után hasznosnak tartják).

továbbá a sok folyadék fogyasztás: tiszta víz, kókuszvíz, szoptatós teák, nyáron pl. dinnye, lédús gyümölcsök, az alvás, pihenés.

 

Árt: a szénsavas folyadékok fogyasztása, a feszes melltartó, gyakori pl. a menta fogyasztás, amely nagyban lecsökkenti a tejtermelést, és persze az alváshiány, a sok idegeskedés. Ezért fontos, hogy megtanuljunk uralkodni a félelmeinken, aggodalmainkon, és ne gondoljunk a stresszes élethelyzetre, a megoldást keressük, nyugodtan, bizalommal, és merjünk aludni, amikor megtehetjük. Kételkedni lehet, de kétségbe esni nem!

 Az anyatejben a könnyen felszívódó vas mellett fontos a laurinsav és a taurin, előbbi a kókuszolaj másikat pedig por formájában tudja legkönnyebben az édesanya magához venni, vagy gyermeke táplálékához adagolni.

 

A mell alakulása:

A mell az igényekhez alakul -ebben lehet segíteni. A mell szerkezetének átalakulását segíti a masszázs -ezzel javítjuk a vérellátást, serkentjük a tejtermelést. Fontos lehet a megfelelő ruházat: ne legyen elszorítva a mell, és ne legyen kitéve hűvösnek. A mellgyulladást is segít megelőzni a masszázs, a megfelelő ápolás, és megfelelő ruházat kialakítása!

Hogyan alakul az anya melle, és a tej?

A kicsi és a nagy emlő ugyanúgy képes a baba számára megfelelő mennyiségű tejet nyújtani. A kötőszövetek, alkati tulajdonságok igen változóak lehetnek, s ez a szoptatási szokásokban is megjelenhet: egy kisebb, feszesebb mellű anya és egy lazább szerkezetű, nagyobb mellű anya, utóbbi esetében szükséges lehet segíteni a babát a mell szájba helyezésével és megtartásával, hogy rá tudjon harapni és kellő mennyiségű levegőt kapjon, ne ijedjen meg.

Az anyatej a baba igényeihez alakul: melegben hígabb, kevésbé tápláló, ezért akár a legnagyobb hőségben is mellőzni lehet-kérdés érdemes-e- a csecsemő itatását! A jelenlegi ajánlások szerint ilyenkor is elhagyható a pótlás, de figyeljük mindég a baba igényeit! Változik az anyatej összetétele a szoptatás kezdetén és végén is: először táplálóbb, zsírosabb, majd inkább a szomj oltására alkalmas hígabb! A szoptatási időszak elején édes, a hozzátáplálás megkezdésével jellemzően sósabb.

Az anya teje sosem fogy el: ahogy a baba a mellen van és szívja, folyamatosan termelődik és ürül legalább egy kisebb mennyiség, ami a baba megnyugtatására is szolgál, kerülve a túletetést! Érezhetjük laposnak a mellett, különösen korábbi telt állapotához viszonyítva: akkor is képes nagy mennyiség gyors leadására, ha ez nem szembetűnő.

Előfordul, hogy az anya mindkét melle reflexesen elkezdi spriccelni a tejet akkor is, amikor épp nincs rajta a baba, ezt a mellbimbóra helyezett ujjunkkal, alkarunkkal megállíthatjuk. Ha elkezd folyni a mellünk, az könnyen jelezheti, hogy a baba már éhes! Ha sír, és úgy érezzük, meg kell vigasztalnunk, akkor is szivárogni kezdhet. Az első tejbelövellésnél előfordulhat, hogy addig nem volt tejünk, 2., 3. vagy 4. napra ébredve pedig nem tudjuk hirtelen, miért úszik az egész felsőtestünk nedvességben! Ezért érdemes lehet egy pelenkát mellre téve elaludni.

Szoptatás és hasfájás:

büfiztetés nélkül, ha az anyuka puffasztó, vagy más okból a baba számára kellemetlen hatású táplálékot evett, avagy mértéktelenül, túl sokat, túl hirtelen, komoly hasfájással, hasfeszüléssel jelez a baba.

 

Random szoptatás:

Két vagy több gyermek szoptatása, akár ikrek, akár gyorsan egymásutánban érkező testvérek, avagy szoptatás várandósság alatt fejtörést okozhat. Oda kell figyelnünk szervezetünk jelzéseire, különösen várandósságkor, okoz-e feszülést, összehúzódást a méhban. Lehetséges, hogy semmilyen hasonló hatást nem tapasztalunk, jól érezzük magunk, és nyugodtan szoptathatunk, az újszülöttnek pedig bőven érkezik a kevésbé megszokott kolosztrumos tejcsi. Ha azonban más reakciókat tapasztalunk, próbáljuk visszafogni a szoptatást, várandósság alatt akár leállni is szükséges lehet.

Szoptatni a gyermek 2-3 éves koráig lehet, érdemes leginkább.

A gyors leállás, vagy csökkentés okozhat mellgyulladást, de szépen, odafigyelve, a mellből fel tud szívódni a meglévő tejcsi is. Ez lehet alkati kérdés is.

Több hét, hónap kihagyás után is képes lehet az anya szoptatni, folyamatosan, akár várandósan is. Ekkor ha nem érzel összehúzódást, nagy gyengeséget, lehet tovább szoptatni. Összehúzódás esetén a magzat elvesztésével is járhat a szoptatás folytatása! Okozhatja a szoptatás megszakítását az Édesanya betegsége, kezelése, és ezután aszoptatást újrakezdését a baba betegsége: egy torokfájás, szájseb, fekély mellett nem lehet hozzátáplálni, és kizárólagos szoptatással táplálás visszatér, ha előbb már elmaradt volna, akkor is.

Lásd még a kismamafelkészítő és babakelengye címszavak alatt.

További információkért jó szívvel ajánlom a La Leche Liga honlapját:

www.lll.hu ,

a www.szoptatasportal.hu -t,

továbbá az alábbi cikket:

http://www.csaladinet.hu/hirek/baba/baba_etetese/22587/betiltottak_dr_novak_hunor_csecsemotaplalasrol_szolo_nyilatkozatat_-_a_csaladinet_nem_enged_a_cenzuranak_kozzetesszuk/?nld=1460498400

 

Mellgyulladás, megbetegedés esetén:

szoptatni addig lehet, amíg nem leszünk lázasak: addig nincs baj az anyatejjel akkor sem ha betegek vagyunk.

Mellgyulladás általában úgy kezdődik, hogy nem egyenletesen ürül a mell: pl. amikor rácsípünk, ráfekszünk, nyomás alá helyezzük egyes részeit, ott könnyebben leadja a tejet, ám más részeken a mellben marad, kemény csomót alkotva. Ezeket is ki kell masszírozni, paskolni, pattogósan gyengéden ütögetni, fejni. Emellett érdemes zuhanyzás közben vízsugárral körkörösen masszírozni. Borogatás hőfoka tekintetében eltérőek a vélemények, de általános szabály, hogy gyulladt területre forrót nem teszünk, így leginkább hideg vagy langyos borogatás jöhet szóba.

Szoptatós öltözet:

Lehet kapni pamut, bambusz, -olykor gyapjú és valódi hernyóselyem- elöl kapcsos vagy lecsatolható mellkosaras változatokat, illetve mellemelős hátegyenesítős alakformáló ruhákat, alsó mellényeket (olyan mellény, aminek mellrésze szabad, esetleg oldalról enyhén alátámasztja a mellet, így külön melltartó nélkül is hordható, diszkréten lehet benne szoptatni és nem fázik fel a kismama, ha kibontja a felsőjét, kitakarózik).

Célszerű lenne azonban olyan felsőket gyártani, amely mell alatt szűkített, és a felső része megtartja a mellet, és akár a vállat is, mint az alakformálók. Esetleg kimondottan a mellcsúcsra helyezhető kosárkákkal védeni az érzékeny területet -attól is, hogy elszorítsák a melltartók, illetve hogy kellemetlen anyag, varrás, csipke érjen az érzékeny részhez -mindkez a tejtermelést gátolhatja, vagy kisebesedést, irritációt okozhat. Több régi viselet lehetővé tette, hogy a keblek kellő szabadsággal rendelkezzenek -követhetnénk ezt a példát ma is az öltözködésben, divatban.

A denevér- vagy pillangóujjas, kaftán ill. kimono jellegű felsők, poncsók, illetve az atléta és boleró párosítás is könnyen hozzáférhetővé teszi a mellet a szokásos dekoltázstól ill. az ingujj felől is -a szokásos gombos és bújtatós fazonokon túl. 

szilikon-melltarto-vall-parna.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

latex-waist-trainer-vest-rubber-waist-shaper-weight-loss-corset-girdle-shapewear-for-women-gaine-amincissante.jpg

 

Ha mégsem tudunk kizárólag szoptatni, vagy ideje elkezdenünk mellétáplálni, adható:

- női tej -adott esetben direkt szoptatás más hölgy által

- az állati tejek közül a kanca és a bivalytej

- a standard tápszer tej mellé adható élőnek nevezhető élelmiszerek, folyadékok: kókuszvíz, rizstej (pl. Bridge), zabtej, mandula tej, kókusztej, rizsnyák(nyákleves, congee), baba víz, baba tea gyenge főzete -esetleg kókuszvirág cukorral ízesítve, nyírfanedv

- szűz kókuszzsír, hidegen sajtolt olajok, oliva, búzacsíra, kukoricacsíra, repce, stb.

- pépek, kásák: standard tejpépek, kásák (pl. Holle), Synlac por (rizs és szentjánoskenyérfa mag lisztből), búzacsíra kása (málé). A gabonák lehetőleg friss és teljes kiőrlésűek legyenek. Gesztenyeliszt, kendermagliszt 4 hónapos kor körül kóstolónak már adható, de brokkoli, búzafű, cékla is adható, akár porítva. Gyümölcsnek pár csepp szőlő, citrom, narancs vagy grapefruit lé akár a teához, alma, őszibarack (sárgabarackot 8-12 hónapos kortól javasolnak), mangó, stb. Banánt az első hónapokban csak rendes, sűrű székletű babának, csak megbízható bio gazdálkodásból, érleletlenül! Fermentált almalé -szinbiotikus fermentpatron. Friss gabonacsírából is készíethetünk tejet, vagy kását.

-babapiskóta, kekszek: tojás nélkülieket érdemes választani, illetve amiből hiányzik a tej, és a finomított liszt. A babakonyhában szerepel egy rendkívül ízletes makrobiotikus levendulás süti receptje, ami rendkívül ízletes, és cukor nélkül készíthető: az almasűrítménytől finom édes és ízes lesz! Kerüljük a glükóz-fruktóz szörpöket (a fruktóz méreg, és a xilitol is veszélyes csecsemőknek, és a szerkezetváltoztatottt élelmiszereket -bár a tápszer is ilyen). Pl. a Sondey karikás omlós keksz gyűrű is nagyon finom, és cukorral készül, nem fruktózzal, mint a legtöbb piskóta (Lidl, Aldi). Kekszből a sima háztartási kekszet rágcsálhatja a kicsi.

Zöldségnek sütőtök, sárgarépa (első hónapokban bio vagy biztos helyről, műtrágya nélkül termesztett), krumpli, stb. adható 4 hónapos kortól.

Ne használjon se a mama, se a baba ételek elkészítéséhez mikrosütőt, lehetőleg a fertőtlenítést is más eszközzel oldja meg, pl. citromsavval forralt (tisztított) víz.

Rizs nyákleves receptje:

Elkészítési idő: kb 2-5 óra + 6 óra áztatás

Költség / liter: < 500 Ft

Hozzávalók kb. 1 literhez:

 • 1 csésze, kb. 7 dkg édes barnarizs
 • 6 dl tisztított víz
 • 1 evőkanál rizsszirup, datolya szirup, kókuszcukor (hogy ne legyen székrekedése: a cukrok székletlazítóak)

Kiegészítésként:

Elkészítése:

 1. A rizst (és szezámmagot) alaposan mossuk át, majd áztassuk be úgy 6 órára, vagy akár tovább is. 
 2. Öntsük le róla az áztatóvizet, majd 1 csésze gabonához adjunk 6 csésze vizet.
 3. Forraljuk fel, majd óvatosan lassú lángon , fedő alatt  főzzük mintegy 2 órát. Minél tovább főzzük, annál táplálóbb és "erősebb" lesz. Az első másfél órában nem kell attól tartani, hogy letapad, később viszont érdemes ránézni. 
 4. Az így kapott sűrű kását amennyiben iható állagúvá szeretnénk tenni, hígítsuk fel kb. 4-5 dl folyadékkal (nyírfanedv vagy rizsital)
 5. Pürésítsük, szitán jól nyomkodjuk át. Tehetünk bele rizsszirupot, kókuszolajat.

Az így kapott nedű gyógyértékét fokozhatjuk nagyobbaknál, ha az alábbiakból főzünk hozzá. Mivel a rizs önmagában erősíti a lép-hasnyálmirigy emésztőközpontot, ezért a hozzáadott táplálékok sokkal jobban felszívódnak, hatásuk felerősödik.

 • adzuki bab: vízhajtó, köszvény ellen
 • édeskömény: puffadás, gázosodás
 • édesrizs: hányásra, hasmenésre, gyomorrontásra (ezért kell bele a rizsszirup a fenti receptben, nehogy székrekedés legyen)
 • gyömbér: emésztési zavarok, hasmenés, vérszegénység, hányás
 • mungóbab: hűt, csökkenti a lázat, csillapítja a szomjúságot
 • mustár: köptet, megszünteti a gyomor teltségét
 • porcsin: méregtelenít, reumára és duzzanatokra
 • sárgarépa: segíti az emésztést, megszünteti a puffadást
 • szezámmag: nedvesíti a beleket

 

Etetés sűrűbb, pürés ételnél megoldható csőrős kialakítású itató kancsóból, pohárból -így a szopási technikája, igénye is megmaradhat. Puha falú szilikonos kanál végű cumisüvegből. Ha időben kezdjük a hozzátáplálás: 5-8 hónapos kora között, érdemes tapasztalatot adni a gyermeknek: kisebb falatokat, melyeket ujjal felcsipegethet, ha érdeklődik, vagy pl. egy egész hámozott almát, hogy rágcsálja, és tapasztalatot szerezzen. Az így szerzett képességeivel kevesebbet fog elsőre fogyasztani, de a reflexeit, ösztöneit megtanulja használni, s később kevésbé fog félrenyelni, megtanulja kiköpni azokat a falatokat, amit még nem tud fogyasztani.

 

Lásd a babakonyha menüben továbbiakat.

 

Mi a titka az anyatejnek?

A tej saját immunrendszere, babához igazodó összetétele.

 • Tápanyag összetétele optimálisan illeszkedik a gyermek növekedéséhez, szükségleteihez. Az előtej, avagy kolosztrum bevonja a tápcsatornát egy védőréteggel, segíti a magzatszurok kiürülését is. Kezdetben édes, majd az életkor előrehaladtával sósabb ízű lesz, változik az összetétele már az egyes szopások alkalmával is: kezdetben a szükséges folyadékot pótolja, hígabb, majd a szükséges tápanyagokat, zsírosabb, laktatóbb összetételűvé válik, illetve mindég igazodik a baba igényeihez, fejlődéséhez. Betegséggel is sikeresebben meg tud küzdeni a szoptatott baba, hiszen az anyatej biztosítja számára sok esetben az ellenanyagot. 
 • Az anyatejben a vastartalom biológiai hozzáférhetősége 50 százalékos, míg a tápszerekben csupán 7%, vas tablettákban pedig 2-7% körüli, és szorulást okozhat. A tejtermékek rontják ezek felszívódását.
  Az anyatej kalciumának 75 százaléka szívódik fel a csecsemő szervezetében, míg a tehéntejalapú tápszer esetében ez csak 50 százalék.
 • Közvetlen forrása a GLA-nak (gamma-linolénsav), valamint omega 3 forrás is. Ezek nélkülözhetetlenek az idegrendszer, a látás és az immunrendszer fejlődéséhez.
 • Olyan immunanyagokat tartalmaz, amely segíti a csecsemő fejletlen védekezőrendszerét. Ha pl. az anya náthás lesz, akkor ennek az ellenanyaga rövid időn belül megjelenik az anyatejben, amely védelmet jelent számára. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz beteg, de enyhébb lefolyású lesz a betegség.
 • Csökkenti az allergiára való hajlamot.
 • Ha mégis azt mondják, hogy sok szoptatott csecsemő allergiás, sajnos a sok méreganyagra, köztük az oltások nem kivánatos egyéb összetevőire is gondolnunk lehet.
 • A nagy molekulájú szénhidrátok (oligoszacharidok) kiváló táptalajt, táplálékforrást biztosítanak a jó hatású bélbaktériumoknak, ezáltal támogatva a jó bélflóra kialakulását. 
 • Hosszú távon védelmet nyújt a magas vérnyomás és az elhízás kialakulása ellen.
 • Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikrobás hatása révén alkalmas arra, hogy alkalmanként orrcseppnek, szemcseppnek használjuk. A sebes mellbimbóra is jó hatással van, segíti annak gyógyulását. Elkenhetjük a bimbó és bimbóudvar területére. Így az anyai szervezet által termelt "gyógyszernek" is minősíthető.
 • Nemcsak táplálék, hanem remek szomjoltó is. Tehát alapesetben nincs szüksége a babának vízre és egyéb folyadékra.
 • Azonnal fogyasztható, steril, nincs szükség előkészületekre, csomagolásra, tisztogatásra, melegitésre, mindég rendelkezésre áll. Teljesen ingyenes és környezetbarát.
 • A tejnek mintegy saját immunrendszere van -lefejt anyatejnél ez tapasztalható.

A szoptatás jótékony hatással van az anya és a gyermek egészségére, miközben káros hatása nincs. Támogatja az anya-gyermek kapcsolat kialakulását. Felerősíti a fájásokat közvetlenül szülés után, ami a vér kiürülését segíti elő a szervezetből annak gyógyulása érdekében, illetve a szövődmények elkerüléséért. Majd csökkenti a szülés utáni vérzést, segíti a várandósság előtti testsúly visszanyerését és az első hat hónapban természetes korlátozott hatásfokú fogamzásgátlóként hat. Az anyatej a csecsemő optimális gyarapodásához szükséges összes folyadékot és tápanyagot tartalmazza legalább fél éves korig. Ez nem csak egy egyszerű étel, a szoptatás valóban táplálék! Nemcsak a a gyermek testét, hanem a lelkét is táplálja. Mi lehet biztonságosabb érzés egy gyermek számára, mint átölelve lenni az édesanyja karjában, szoptatás közben.

Ugyanakkor az anya jelzései, testi-lelki állapota nyomon követhető a gyermek számára a szoptatás és anyatej összetétel alapján. Ha kimerült, ideges, ezt érzékelni fogja, és erre reagálhat a baba.

 

 

 

Etetés: etetőasztal helyett megoldhatjuk egy könnyen mosható etetőzsebbel, melyet a legtöbb szék háttámlájára erősítve biztosan megtartja a gyermeket. Kicsinyeknél fontos, hogy 5 pontos biztonsági övmegoldást válasszunk, és asztallap is legyen előtte.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 106560
30 nap: 888
24 óra: 33