Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pelenkázás -régen és mos(t)?

Hogyan, mivel és min pelenkázzunk?

 

Első pelenkázás:

a köldökcsonk miatt is nehezebb ilyenkor pelenkázni, ráadásuk eltérő utasításokat kaphatunk még a nővérkéktől is. Újabban megkérdőjelezik a régi eljárást, és kíméletesebb megoldást szorgalmaznak, alkohol és hintőpor nélkül. A régi módozat szerint:

az első nap után minden pelenkázás során érdemes alkohollal (70%-os gyógyszertári), vagy Betadinnal körbetisztítani, leszárítani -de csak a köldökcsonkot, és nem a körülötte lévő bőrt! Bővebben: http://hellobaby.hu/index.php/cikkek/item/4812-igy-apold-a-koldokcsonkot ) Belülről kifelé érdemes haladni, megemelve a köldökcsonkot, és a belső redőit mélyen is ki kell törölni. Ajánlott hozzá a fülpiszkláló, vagy egy géz ill. vattapamacs. Lényeg: legyünk felkészülve, hogy közben pisil, kakil, akár többször egymás után is a kicsi: törlőkendő, váltás ruha, stb. Amíg tisztogatjuk a popsit, érdemes alatta tartani a használt pelust evégett amíg lehet. Kisfiúknál nehéz lehet a ráncos herezacskót úgy megfogni, hogy alaposan megtisztítsuk, különösen a magzatszuroktól, ami rendkívül ragadós. Használhatunk hozzá jobban benedvesített törlőkendőt, olajat. A kislányoknál arra ügyeljünk, hogy köldök alól induljunk a törülgetéssel: nem szabad a végbélnyílástól kezdeni, nehogy elkenjük a kórokozókat érzékenyebb területre. A lábakat meg kell emelni, hogy a popsihoz férjünk, ezt egy kézzel tegyük, hogy a másik szabadon maradhasson, úgy keresztezzük a lábakat, hogy ne érjenek össze, egy ujjunkat hagyjuk köztük -de legalábbis ügyeljünk, hogy ne okozzunk fájdalmat a babának azzal, hogy összeszorítjuk egymásra a két lábát (két bokacsontot). A használt pelus felső részével eltávolíthatjuk a széklet nagyját. Az első napokban ürül a ragadós, nehezen eltávolítható magzatszurok, meconium, sötét, néha zöldes árnyalatú. Figyeljünk: a feneke felett, a derekáról is távolítsuk el a szennyeződést, ha lenne, és érdemes ott is jó alaposan beolajozni, hogy könnyen eltávolítható legyen: ne kelljen szinte kapargatni. Már az első pelenkázáskor is alaposan olajozzuk be ezt a területet megelőzésképp. Ilyenkor az olajos állag kedvezőbb.

Ezt az anyatejes széklet váltja föl, mustárszerű, hígabb, kenőcsös állagú. Érdemes figyelni a színét, zöld árnyalat tapasztalható-e, illetve hogy darabos, túrós-e. Ez a baba táplálkozására és emésztésére utal. Majd a hozzátáplált széklet aszerint változik, mit eszik már csemeténk.

Van, aki szereti ilyenkor csap alatt, lavórban lemosni a kicsi fenekét, megfürdetni.

A pelenkánál figyeljünk a comb körüli gumírozásra: simítsuk ki, rendesen ráncolódjon, különben kivezeti a pisit, kakit, vagy elszorítja a gyermeket. Ügyeljünk, hogy ruhadarab (atléta, ing, nadrág, harisnya) anyaga ne kedüljön a gumírozás alá, mert az szintén kivezeti a nedvességet. A többit kérlek olvasd a kismama felkészítőben.

 

Video újszülött köldökcsonkos kisfiúnál tankönyvi pelenkázásról::

https://www.youtube.com/watch?v=UXClQlj1Ejs

 

Popsira valók:

- olíva, kókusz, búzacsíra, és más sűrű növényi olajok, de akár sima napraforgóolaj, vagy receptre kapható gyógyszertári változata is jó lehet. Keverhetünk igényeinknek megfelelően otthon is megfelelő kozmetikumot.

- körömvirág tartalmú krém, pl. Fáma, shea vaj.

- ha biztosak akarunk lenni a babapopó felől, például mert utazunk, és nem tudjuk azonnal kicserélni a szennyezett pelust, vagy éjszaka nem akarjuk felkelteni a babát, a lanolin kitűnő választás, ez tökéletesen szigetel, az emberi testhez legközelebb álló zsiradék, faggyú. Mivel azonban nehezen kenhető, és az ujjunkra is rátapad, kellemetlen, de keverni lehet mással (magasabb hőfokon, kb. 60-70°C-on, hosszú ideig, 5-15 percig). Mivel a bőr lélegzését is lezárja, érdemes szünetet hagyni. Textil pelenkáknál pedig nem is szükséges kencézni a popsit.

Kipirosodott popsira használhatunk hintőport, de csak ha nem száraz a bőre és csak rövid ideig, legfeljebb a következő pisilésig, utána már inkább árt a bababőrnek. Erre ápoló olajat javasolnék, pl. körömvirágot.Hintőpor máskülönben nem szerencsés választás.

Gyakori és erőteljesen pelenkakiütésnél gondolni lehet candida vagy hasonló fertőzésre, mely okozhat szájpenészt is. (Erre azonban ne boraxos rózsamézet használjunk!)

A nedves törlőkendőket lehet mosni, így újra felhasználhatjuk minőségtől függően 2-5 alkalommal, erősebb szennyeződés esetén mehet a kukába. Tiszta pamut lapkák is kaphatóak. Kéz- és szájtörléshez is finomabb anyagú, mint például a szalvéták! A mosásukkal éves szinten mintegy ötezer forint megspórolható. A legtöbb bolti kiszerelés könnyen tartalmazhat károsnak ítélhető anyagokat, ezért sima textil kendőt is befoghatunk a célra egy tálka odakészített langyos vízzel.

Pelenkázó feltét lehet puha vagy merev lapos, szegéllyel műanyaggal borított szivacs, két oldalánál legördülés megakadályozására ékkel. Textil huzat kapható ezekre, hogy a feje, dereka ne a műanyaggal érintkezzen. Báránybőr is használható, ám a szennyeződésektől nehéz megóvni.

 

 

Az eldobható pelenkák káros anyagokat tartalmazhatnak, és van egy kipárolgásuk, a zselé sűrűn kiül a baba bőrére, és melegen tartja a fedett részt -ez a kisfiúk fejlődése szempontjából különösen kedvezőtlen (impotencia, meddőség, fejlődési eltérések?). Egy kibontott csomag prémium minőségű pelenka képes betölteni műanyaghoz hasonló "illatával" hosszú időn át egy egész szobát, émelyegni lehet tőle -és ez érintkezik a baba bőrével!

Ha ezt használjuk, akkor jó minőségű popsikrémet, sűrű olajat válasszunk. Ha a pelenkára jut belőle, eltömíti a pólusokat, rontja a nedvszívását, amíg nem piszkolódik, ápolja viszont a baba bőrét.

full_p1070047--1-.jpg

 

Alternatíva:

Csinos, divatos, egészséges, könnyen kezelhető, feladható, mint az eldobható, csak épp mosni lehet és újrafelhasználható! Vagyis egészen más élmény, mint a korábbi évszázadban alkalmazott megoldás!

A textil pelenkák jellemzően természetes és légáteresztő anyagokból készülnek, nincs kedvezőtlen kipárolgásuk, és akár 2-4 fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet tartanak eldobható társaikhoz képest! Antibakteriális, pl. bambusz anyagnál a beltartalom sem büdösödik olyan gyorsan! Ráadásul már nem úgy kell elképzelni a pelenkázást, mint 50 évvel ezelőtt: csinos, könnyen feladható, patentos és tépőzáras változatok is léteznek, papír betétjükkel akár egy mozdulattal eltávolítható a szemetesbe a kaka (itt tapasztalatom: volt hogy vagy 3 hónapig egyszer se mostam kakit a pelusból, és volt, hogy ugyanennyi idő alatt szinte minden alkalommal mosnom kellett, tehát ez számos körülmény függvénye!). Segíti a combok és a csípő természetes, terpesztett tartását, így csökkenti a csípőficam kialakulásának rizikóját! Használatával pedig jóval hamarabb szobatiszta lehet a gyermek, hiszen megtanulja felismerni a a különbséget a nedves és a száraz között.

pelenka-szemetdomb.jpg

Mekkora beruházás, hány darab kell?

Mintegy 20 pelenkabelső, 2-4 pelenka külső.

(30 ezertől akár 100 000 ft feletti összegig, reálisan mondjuk 60-80 ezer ft. Plusz havi kb ezer ft a további költségekre. Míg eldobhatónál napi 4-8 pelus mondjuk 50 ft db áron (akár 120 ft felett is kaphatunk) 30 napra vetítve mintegy 8000 ft-ot számolhatunk, ez egy év alatt mintegy százezer, három évre  300 000,- ft-ot jelenthet!)

Mindez attól függ, mennyit kell cserélni, milyen gyakran mosol, és milyen hamar szárad meg! Mert ha egy nap egyszer mosol, és felhasználtál aznap 4-8 db pelust, az megszárad 1-2 nap alatt (télen, illetve a jobb nedvszívó anyagú betétek lassabban is száradnak!). De mivel nem mindennap mos az ember pelusokat, ezért általában 3 napra kell +1 nap a száradás ideje, ha napi átlag 6-ot felhasználsz, az jelenthet 4x6 azaz 20 db belső pelust, és mondjuk típustól függően 3-4 db külsőt. A belső pelus kb. 1000-5000,- ft/db újonnan, a külső 700-9000 ft-ig kóstál. (Magam a kötött gyapjúra szavazok, mely akár nadrágnak is használható, hosszabb változatban is kapható, ill. a nemezelt vagy bambuszos vagy plüsssös érzetet keltő társaira, melyek mind a felső határt súrolják, a belsőnél kb. 3000 ft-ot számolnék rá reálisan). Ráadásul a baba mérete is változik, ezért típustól és leszokástól függően 2-6 méretet is elhasználhattok! Továbbá a mosás költségei: mosószer, áram, víz, mosógép elhasználódás, a pelusokba a papír betétet is venni kell, ha használni akarod: kb. 6-15 ft/db.

Lanolin, avagy gyapjúviasz (gyógyszertárban is fellelhető, de hivatalosan nem mindég forgalmazható) a gyapjú külső kezeléséhez, vízhatlanabbá tételéhez szükséges, ill. a szokásos pelus külsők combrészéhez is felhasználható, szintén azért, hogy ne szivárogjon, és remekül ápolja a baba bőrét is az érintkező részen! anyatejes és hozzátáplált székletes eldobható ill. mosható betét (cellulóz, gyapjúfátyol, stb. betét, amely ha elpiszkolódott kidobható a WC-be, szemetesbe, ha csak pisis, ugyanúgy ki lehet mosni még párszor). Ennek darabja 7-22 ft közé esik.

Összességében árban 20-60% megtakarítás, és megmarad a pelus jobb esetben a következő nemzedéknek is. De jár vele a macera, a helyigény és télen a páratartalom a szárítással (egy használt szárító vagy páratartalom csökkentő gép 35 ezer forintnál kezdődik, vagy a fülledt levegővel, a penészedéssel számolsz). A gyermeked és a környezetet viszont óvod Számára!

 

A hagyományos megoldás mellett várhatóan több mint 4000 db eldobható pelust veszel, s ez mintegy 1000 kg-os, 1 tonnás szeméthegynek felel meg -ma a teljes szemétmennyiségnek ez kb. 10%-át teszi ki! A cipekedésről, benzinről,raktározásról, egyebekről nem beszélve.

Textil pelusnál nagyobb ruhaméret szükséges, merthogy nagyobb helyet foglal, mint eldobható társai. Igaz, ez attól is függ, hány betétet, mennyi nedvszívó anyagot használsz.

Popsikrémnek ha biztosra akarsz menni, használj tiszta lanolint, pl. utazáskor, mert az olyan védőréteget képez, amit nem kezd ki pisi-kaki! Ám macerás felvinni, ragacsos kenőcs állagú, az ujjadról is alig tudod lemosni, s a hétköznapokban, különösen anyatejes széklet idején, -az első 6 hónapban- nincs is rá szükség.

Ha megvan a baj: a hintőpor sokat segít, de csak ha max. 1-2 óráig, illetve a következő pisiig hagyod rajta! Utána ront a helyzeten:kiszárítja a bőrt és nem véd a pisi-kaki ellen. Továbbá körömvirág: pl. Fáma márkájú, aloe, szűz kókuszolaj, kukorica vagy búzacsíra olaj, habos shea vaj, oliva olaj, és akár házilag kevert krémek /lásd később, ill. rákereshetsz honlapot / is beválhatnak.

 

És az újabb alternatíva, aminek gondolatát is szoknunk, emésztenünk kell:

a pelenkamentes, W-free ruházat választása!

Míg Ázsiában, Afrikában évszázadok óta természetes, hogy nem pelenkázzák a gyermeket, hanem kis odafigyeléssel a szülők hamar megismerik a gyermek természetes ritmusát és jelzéseit. A kisdedek ugyanis már életük első hónapjaiban is jelzik, ha vizelet- avagy székletürítési szükségletük van! Így kényszer nélkül, természetesebben, sokkal könnyebben megy majd a bilire szoktatás! Nincs az a sok öltözködés: a gyermek nem biztos hogy addig vissza tudja tartani a szükségletét, amíg mi elvisszük a bilihez, WC-hez, és leöltöztetjük.A ruházat nyújtotta gyors reakció segítségével könnyebben megy a bilire szoktatás.

 

 

Mosás:

mielőbb érdemes kézzel átmosni, beáztatni a szennyezett textíliát. A foltot érdemes marhaepeszappannal átdörzsölni, az áztatóvíz lehet ecetes, teafaolajos illetve perkarbonátos. Bambusz ill. gyapjú anyagoknál figyeljünk, mit javasol a gyártó (gyapjúra marhaepeszappant sem ajánlják). A darabos szennyeződés eltávolításához az erős vízpermet szerencsés -hasonló WC-be beépíthető is létezik, mely kiváltja a WC kefét is.

Ültethető az éghajlatunkon mosódió, bár mire először termést hoz, valószínűleg kinövik gyermekeink a pelenkás korszakot :)

Szárítógépben néhány pelenka nem szárítható.

 

 

PS:

Várom a visszajelzéseket, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints facebook oldalamra, vagy írj ide! Minden építő kritikát szívesen fogadok és megköszönök!

Elérhetőség: bemutatkozás, kapcsolat

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010172738089

Like-olj, értékelj, üzenj, javasolj!

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 3
Összes: 106656
30 nap: 885
24 óra: 25