Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnepi készülődések

2016.01.01

Anyák napja

május első vasárnapján ünnepeljük az Édesanyákat. Elsősorban a szülő anyát, nagymamákat, de égi Édesanyánkat, Máriát, a keresztanyát, bérma anyát is ünnepeljük! A fehér szegfű a jelképe, de hazánkban inkább az orgona, és más tavaszi virágok kedveltek.

Mivel vasárnap, ünnepeljük meg az Úr napját is, örömmel, és vigyünk égi Édesanyánknak is, akit Jézus ránk bízott ("Íme a Te Anyád") egy szál virágot, és helyezzük az oltár elé, lábai elé. Meg egy jócselekedetünket.

Egy gondolat: milyen érzés egy szerető Édesanyának, ha gyermeke egy virágot átad neki, és egy szép verset megtanul köszöntésére?

Nos, sokszor a karácsonyi ajándékozáskor is erre kéne gondolnunk: amikor a kicsinyek, akiknek csak a hangjuk van, s amit maguk mellett találnak, abból tudnak apróságot készíteni, virágcsokrot, rajzot, díszeket, mégis egy jólelkű édesanyának könnybe lábadhat a szeme az ilyen kis apróságoktól. Megalománia helyett, nagy dolgokra való várakozás és vágyakozás helyett figyeljük meg, hogyan adnak a gyermekek! Hogy az ajándékoktól elvonatkozva tudjunk ünnepelni, békében, örömben, több családban már csak szimbolikus ajánékoknak van helye, melyek nem vonják el a figyelmet a lényegről!

Emlékszem egy történetre: egy édesanya megkérte gyermekét, hogy adjon oda valamit a koldus bácsinak. Mert egy gyermek máshogy tud adni: az a koldus számára sem megalázó, ha egy gyermek jószívűsségével ad oda Neki valami! Személyesen, tiszta szívvel, szemébe nézve...

 

 

Karácsony, újév, születés és névnap, keresztény és nem keresztény ünnepek, időszakok.

2016. : az Isten irgalmasságának szent éve. Szent Márton éve.

2015. : a megszentelt élet éve.

Mit jelentenek ezek, milyen tartalmat hordoznak számunkra, és hogyan bonthatjuk ki?

 

Nagyböjt és az ezt záró húsvét.

Milyen keresztény szokások tartoznak ide?

Ismerős talán a böjti időszak, a megtisztulás, aszkézis időszaka.

Ez régen jelentette a ház, a test és a lélek, az elme, szellem kitakarítását, megtisztítását, és az egymásra figyelést, az irgalmasságot, adakozást.

Ebben az időszakban nagyon keveset és csak könnyedebb, nem állati eredetű ételt fogyasztottak, nemcsak pénteken. Igazából ez 40+7 nap: 40 nap böjt, amikor sokan kenyéren és vízen éltek, a hetedik, a hét vasárnapja azonban ünnepnap, erre nem vonatkozott a böjti előírás. A húshagyó keddtől kezdődött, és a torkos csütörtöknek már pejoratív kicsengése volt: ez ugyanis igazi böjti napnak számított. Bár a csütörtök az eukarisztia megalapításának emléknapja is, tehát ezért kicsit engedékenyebben kezelték. A vendéglátást is: hiszen amikor Krisztus, a vőlegény, a vendég jön a házhoz, akkor nem böjtölhet a násznép!

Ez jelentette azt is, hogy aki nem örömmel, és adakozva kezelte a böjtöt, és saját érdemének tekintette az aszkézist, az a böjt igazi lényegét sértette.Aki böjtöléskor nem keni be arcát olajjal, hogy csillogjon, hanem szomorkás tekintetet vesz fel, nem örömmel böjtöl a Megváltóért, az lelki bűnbe esik.

Bár koronként eltérő volt ennek megítélése is. Böjti idő alatt a házaséletet is felfüggesztették, egyes közösségekben az ezidő alatt fogant gyermek is bűnös együttlétből származónak könyveltetett. De túlkapások minden korban és vallásban előfordulnak.

Ez a ház és kert körüli teendők ideje.

Koronája a virágvasárnappal kezdődőidőszak, nagyhét,m utolsó három napja a szent három nap: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat, utóbbi rejti már magában húsvétvasárnapot!

Nagycsütörtökön ünneplik az eukarisztia, és az egyház megalapítását.

Nagypénteken Krisztus kereszthalálát -ekkor feketébbe öltöztek, s úgy viselkedtek, mintha saját házukban, családjukban lenne halott.

Szombat még az üresség napja volt, s a készülődésé: naplementével kezdődő vasárnap már a Feltámadás ünnepe!

Vasárnap reggel vitték szépen kosarakban a szentmisére az előkészített sonkát, tojást, bort, bárányt, egyebeket -manapság már a csokitojásokat is. Fehér hímzett terítővel lefedték, melyen a család neve is szépen kihímezve, díszítve tetszelgett sok esetben.

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 107371
30 nap: 624
24 óra: 25