Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtó

2016.03.17

 A Képmás magazinban megjelent cikk a Patrona oldaláról:

Online anyák

Másnak legyen könnyebb az út

A közösségépítés vágya persze nemcsak barátságok nyomán születhet, hanem a magányból adódóan is. Mert aki megszólít és segít, maga is partnert talál a párbeszédhez, amely hiányzik az életéből. „Sokszor az ismerősök elfoglaltak, nehezen elérhetőek, vagy csak bátortalanságból nem merjük keresni őket friss, kérdésekkel teli anyaként. Kimozdulni pedig nem mindenkinek könnyű otthonról” – mondja Gálné Renáta, aki három kicsi gyerekkel maradt egyedül a hétköznapokra, mivel férje külföldön dolgozik, hogy biztosítsa a megélhetést.

Többek között ezért indította el a Patrona nevű honlapját, amelynek keretében a kismamaságtól a kisgyerekes létig terjedően osztja meg tapasztalatait. „Amikor az első gyermekem született, nem tudtam hova fordulni a kérdéseimmel. Nem, láttam kicsit felnőni magam mellett, a teendők újak voltak, elszigeteltnek éreztem magam. A cél, hogy más anyukáknak ne kelljen végigjárni a tanulás és tapasztalás rögös útját. Ezért írom le a tanácsaim arról, hogy miként készülhetünk fel a szülésre, vagy mit tehetünk a hasfájós babánkért. Összefoglalót, úti kalauzt, gondolatébresztőt szeretnék adni.”
Renátától több édesanya kérdezte a környezetében, hogy miért nem megy védőnőnek, hiszen oly sokat tud segíteni. Ő inkább más utat választott: „Bár az oldalam még gyerekcipőben jár, már most sokan visszajárnak, tovább olvassák a cikkeket. Bízom abban, hogy idővel személyes párbeszédek is helyet kapnak.”

Úgy véli: a problémák többsége ismétlődő, legfeljebb a megoldások, korszerűsödnek vagy letisztulnak, ezért jobban felkészülhetünk rájuk. Azzal pedig, hogy az oldalon adott segítséggel a tudást gyorsabban elérhetővé teszi, hozzájárul, hogy az anyák az így fennmaradt időt is a gyermekeikre szánják. Kétségek, félelmek, válaszok keresése helyett.

„Fontos a kritikus szemlélet, a megkülönböztetés képessége, az alázat. Kell, hogy hajtson valami, akarjunk fejlődni. Ezért szeretném, hogy az engem megtaláló nők együtt gondolkodjanak, merjenek kérdezni, vitatkozni, szellemi és lelki társra találjanak, különösen elzártságukban” - fűzi hozzá Renáta, aki a gyermek mellett az anya lelkével is sokat foglalkozik írásaiban. Hiszen a gondoskodást ő nemcsak a szűk, hanem a nagyobb családjában, az anyák közösségében is szeretné megélni.

 

 

A cikk Vida Ági, az egyik leghíresebb "online anyuka", a Mommynity, és az Imami közsségeivel szerepel.

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 93764
30 nap: 968
24 óra: 49