Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyvelegben a cikkek

2015.12.02

A honlap néhány cikke egyben régebbi, javítások nélküli verzióban.

A bővebb és javított cikkeket elérheted az egyes menüpontokban!

 

Kismama felkészítő és babakelengye

Kismamaként mire kell felkészülnöd, milyen nehézségekkel kerülsz majd szembe, milyen problémákkal küzdenek a mai kismamák, az egészségügy, kismama gondozás? Babaszületés után újabb gyermekáldás? Milyen véleményekkel és reakciókkal kell megküzdened, milyen párkapcsolati változásokkal, hogyan készítsd fel a párod minderre, hogy ne ijedjen meg a helyzettől, változásoktól, újszülött kisbabátoktól? Hogyan lehet előre készülni a szülésre, a kisbabára, a szoptatásra?

 

Fontos a testi-lelki szellemi felkészülés, hogy a szeretetet semmi ne zavarja meg, igazi békét és nyugalmat tudj megőrizni magadban, bármi történjen. Higgy, remélj. Ne félj -és ne ijedj meg. Lelkileg nagy feladat, hogy minden helyzetet belső elfogadással és békével tudj kezelni, hogy meg tudd élni az örömöt és ha jön, a fájdalmat is. Mert nem az a kérdés, hogy lesz-e fájdalom, hanem hogy jól viseled-e majd! Ha igen, akkor további fájdalomtól és rossz érzéstől mented meg magad, és a környezeted. Ha elfogadod a fájdalmad, és ki is tudod adni magadból, nem lesz annyira félelmetes, és nem lesz olyan rossz érzés megélni -az élet természetes velejárója, akkor épp fáj, amennyire kell, semmi különös. Erre szükséged van Neked, és a babádnak is, ez jóra felhasználható -attól függően, mennyire tudod elfogadni, milyen a hozzáállásod. Persze, ha valami miatt mégis a szokásosnál nagyobb kínokat élsz meg, ez jóval nagyobb feladat lehet, de nem lehetetlen!

Fontos, hogy felkészülj a változásokra, ami Rád, szeretett párodra, és gyermekedre vár!

Ehhez szeretnék itt segítséget nyújtani.

 

A belső béke megteremtésére egy lelkigyakorlat szolgálhat alapul -ám sajnos ilyennek híján vagyunk. Rengeteg az olvasnivaló, de a lelkigyakorlattal járó csend, szemlélődés, befelé figyelés, a váratlan és aggodalmat keltő helyzetekre való felkészülést, a biztonság érzést nem adják meg. Egy anyának a gyermeke érdekében fontos, hogy biztonság érzete is legyen: tudja, hogy történhetnek "rossz" dolgok is, sok fájdalom fogja érni, ettől még biztos marad magában, és abban, hogy a dolgoknak van értelmük, értelmezhetőek, és jól megélhetőek.

A gyermeknek éreznie kell a feltétlen szeretettet, odafigyelést, a magabiztosságot, az egész embert, hogy tökéletlenül is tökéletes az Édesanyja, és így tekint rá is! Ez a fejlődése és a születés szempontjából is meghatározó jelentőségű, nem beszélve a kézzel foghatóbb személyiségfejlődését a hosszú gyermekévek alatt, s az után.

Tökéletes minden Édesanya, aki szereti a gyermekét. Mert a szeretet maga a tökéletesség és teljesség. Tehát minél tökéletesebb a szereteted, annál kevésbé érdekel, mennyire tudod szeretni és gondozni a gyermekedet, ert a szemléleted csak a szeretett lényre irányul, s nem magadra: ha szemedbe néz, magát láthatja!

Fontos, hogy fejlődj, felkészülj, megértsd ami megérthető abból, ami Veletek történik, történni fog, de semmi nem lehet olyan fontos, mint ez a lélekállapot, odafigyelés, törődés. Nem mondhatja meg senki, hogy mit tegyél, és mi jó. Te fogod érezni, tapasztalni, cselekedni, hallgatni. Egy sort sem kell többet olvasnod, ez elegendő az egész életetekre! A többi csak a ráadás.

Kételkedhetsz, de kétségbe nem eshetsz: az a szeretet tagadása. Légy tisztában az érzületeiddel, ne tagadd le magadnak sem, de ne is szolgáltasd ki magad nekik. A lényeg, hogy légy boldog, Éljél, és hordozd az Életet egy Életen át!

Apás szülés?

Apa a család elengedhetetlenül fontos része! Őt is szülőnek hívjuk! Vele is meg akarjuk osztani a kisbaba várásának örömeit, élményeit, a jobbakat éppúgy, mint a rosszabbakat, s kicsit ki is szeretnénk szolgáltatni magunkat, kívánósak leszünk, csak azért is, hogy felkészítsük s megnyugtassuk magunkat, hogy igen, lehet rá számítani, amikor már megszületett a kicsink!

Ugyanakkor komoly vélemény szól az ellen is, hogy együtt menjünk a szülőszobára: akkor nem magunkra, és a babánkra figyelünk, hanem Rá! Bizony, amikor minden figyelmünk igénybe van véve, és szüksége van rá a születő életnek, akkor bizony jó tudatosítani, hogy az apa minden segítő jelenléte mellett bizony rá is oda kell figyelnünk! Ennek ellenére vallom, hogy mivel közösen vagyunk szülők, közös a felkészülés is a szülőségre, közös lehet a szülés és szülőség élménye, majd a gyermeknevelés!

 

A ráadás:

A testednek az orvostudomány jelenlegi állása szerint és szubjektív nézőponból, nem ismerve egyedi helyzetedet, elmondható szükségletek, pótlandó anyagok, mint a folsav, a vas, és egyebek kellő mennyiségben való bevitelének fontosságát. Mit érdemes enni, mit kerülni?

Fontos a D vitamin és az Omega 3-6-9 megfelelő aránya, különös tekintettel az omega 3 bevitelre. A csontozatra a D vitamin és a kalcium mellett jó hatással van a K vitamin komplex, amiből ha az ajánlásnak eleget fogyasztunk is, érdemes kiegészíteni. Segít, hogy a kalcium a megfelelő helyre épüljön be -és ne rakódjon le károsan pl. az erek falára. A tengeri halak olaja, a lenmag, olajos magvak, pl. mandula tartalmaz jelentősebb mennyiségben ilyenkor szükséges Omega 3 zsírsavat. (Kutatás szerint állítólag 40% körül csökken az esélye a cukorbetegség felnőttkori kialakulásának, ha a kismama természetes forrásból nagyobb mennyiségű Omega3 és D vitamint visz be a szervezetbe). Fontos az alga (spirulina), többek közt mert a kadmium káros hatásaitól óvja a magzatot, mely túl nagy mértékben vesz körül minket, és komoly gondot jelenthet a baba fejlődésére, illetve a búza, gabona füvek akár por formában, vagy csírák.

Kerülendő gyógynövények, fűszerek pl. a zsálya, citromfű és nigella, petrezselyem önállóan, nagyobb mennyiségben.

 

A várandósság kellemetlen velejárói lehetnek:

A székrekedés, aranyér. Ez összefüggésben lehet a vas pótlásával is, és néha majd' olyan nehéz és fájdalmas, mint a szülés! Mit tehetünk ellene: mozgás, rostokban gazdag táplálkozás, rost pótlás: útifűmaghéj, búzacsírapehely, korpa, tamarin lekvár és kapszula, aszalt szilva, jujuba, stb. Tipp: a végbél környékének, a gát tájék középső részének masszírozása akár az illemhelyen egy darab papírral.

Előrehaladott várandósság a gerincet, medencét terheli. Egy jó gyakorlat,,lehetőleg egy nagy fitness labdára ülve a falhoz simítjuk hátunk, fejünk, nyakunk, egész gerincünk kiegyenesítve, billentett csípővel - így a derekunk alsó szakasza is kiegyenesedve a falhoz nyomható. Karunkat és vállunkat, lapockánkat is szorosan a falhoz szorítva, folyamatosan, leengedett kezeinket felemeljük, majd vissza párszor. Olyan rendesen meg tudja mozgatni a megterhelt részeket egy ilyen kis apróság, és ha nem sikerül rendesen, jelzi felénk a problémát. Nehezítésként közben ugrálni lehet a labdán, megfelelően megtámaszkodva (úgy tudom hivatalosan nem lehet lábujjhegyen, de nekem szinte csak úgy megy rendesen). Ezt a gyakorlatot én fejlesztettem tovább labdára, de gondolom egészséges kismamáknál senki nem cáfol rá a hatásosságára! A m,ásik remek mozgásforma még a szülést közvetlenül m,egelőzve is: nyolcasok körzése a csípőnkkel vízszintes irányba, kicsit akár ritmusosan, táncolva, jobban is bebillentve a síkból 3 D-be körzünk -ahogy jól esik.

Láb: zsibbad, nehezedik, és a vénákkal is gond lehet. Sokat kell hát tornáztatni, pl. lábkörzésekkel, illetve feltenni, pihentetni.

Fog és fogíny ápolására is nagyobb figyelmet kell szentelni: egyrészt mert a száj állapota, betegségei kihathatnak a baba egészségére, másrészt a hormonális változások annyira megpuhíthatják a fogínyt, hogy mind a lepedék, mind a nagyobb fogak közé szoruló ételdarabkáknak köszönhetően nagyon elszaporodnak a bacik és a fogromlás veszélye megnő! a fogkrémeknél, géleknél szájvizeknél fokozottan kell figyelni, mennyire lehet ártalmas a babára, több készítményre rá is van írva, hogy nem ajánlják se kismamáknak, se szoptatós anyukáknak! Javasolt akár natúr vagy bio terméket választani erre az időszakra, szájvíznek vagy ahelyett cserszömörce, (zsályát és nigellamag olajat várandósan ne használjunk), stevia, stb. Figyeljünk rá, hogy a száj nyálkahártyájáról könnyen felszívódnak az anyagok, lásd a nyelv alá tett szívgyógyszer. Érzékeltetve a veszélyt: két tubus fogkrém egy gyermek számára halálos mennyiségű fluoridot tartalmaz, ami ráadásul hamarabb felszívódik a nyálkahártyán minthogy beépüljön a fogzománcba, és még le is nyelhetünk valamennyit belőle.

 Fogkefe lehetőleg puha és sok söréjű lehet, akár elektromos, de van ezüst fogkefe, ami remekül tisztít, de vékony sörtéi még így is érezhetően szúrnak. Bambusz szén fogkefék szintén antibakteriálisak, ám lágyabbak, ezeket a kínai piacról szerezhetjük be -a tanúsítványok ellenére nem tudom mennyire megbízhatóak, de nagyon jól tisztítanak, és vélhetően kíméletesen. Érdemes hát váltogatni a fogtisztító eszközöket. UV lámpás fogkefetartóval, vagy egyéb fényforrással fertőtleníthetjük is, különösen torokfájás esetén.. Fontos, hogy fogmosás előtt fél óráig ne együnk, igyunk semmit! Fogselymet is minél sűrűbben használjunk, akár kifeszített tartó eszközön is. Létezik olyan készítmény, -főleg fogorvosoknál kapható még,- mely bekenve a fogakat védőréteget képez rá, tartósan  megakadályozva a fogszuvasodást, fogromlást.

Óvatosabban étkezzünk azért is, mert könnyebben félrenyelhetünk.

 

Az egészségügyben kérdések lehetnek, pl. az orvos, szülésznő, dúla választás.

Orvoskapcsolat:

míg néhány orvos szereti, ha a páciens igyekszik felkészült lenni, mások meglepődnek az igyekezeten, sőt, okoskodásnak vélik, hiszen csak laikusok, és nem lehet megfelelően szerteágazó a tudásuk, sűrűn félrekezelik magukat, és hasonlók. Sajnos, ilyenkor más lehet a pácienshez való hozzáállásuk, ám sokszor valóban a kezelt személy lehetetleníti el a munkájukat, és az eredmény kialakulásakor az orvost hibáztatja.

Nos: legyen meg az alázat bennünk az orvos személye és tudása iránt, mert valóban nem tudjuk egy internet és szakkönyvek tanulmányozásával töltött pár óra, nap, hónap segítségével behozni azt, amit egy orvos 7 év tanulás és akár több évtizedes praxis során szert tesz. De igyekezzünk felkészültnek lenni, márcsak azért is, hogy jobban együtt tudjunk működni a kezelő orvosokkal, ápolókkal. Tény, bizonyos esetekben erősen kritizálható az orvosi szemlélet és hozzáállás, és az orvos sem lehet tekintettel minden körülményre, azért megijedni nem kell, nem szabad! Törekedjünk a megfelelő orvos-páciens viszony kialakítására!

Orvosválasztásnál alapvető érdekünk, hogy lehetőleg egy ember alaposan megismerhessen minket, mindég ugyanahhoz járjunk. S az illető mind tudásában, mind emberségében, empátiájában megfeleljen. Ám sokszor olyan dilemma közül kell választanunk, hogy vagy nagy tudásúnak mondják az orvost, vagy kedvesnek, odafigyelőnek, illetve hogy jót s rosszat mindenkiről hallhatunk. Az első kérdésre én azt válaszolnám: ha valakinek nagy tudása van, de nem emberséges, nem igazán foglalkozik velünk, akkor lehet hogy a tudásával meg tudná menteni az életünket, de mert nem foglalkozik igazán velünk, lehet, hogy elmulasztja, más az értékrendje, esetleg csak a pénzért végzi a dolgát... És milyen tudása van, mire használja vajon? Csupán a jogi perek, orvosi műhibák elkerülése érdekében képes minket felesleges procedúrák tömkelegének alávetni? Mert ugye egyik beavatkozás vonzza a másikat, s végül valóban igaz, hogy eljutunk a császármetszésig és megmenti a baba életét -miközben nyugodtabb körülmények mellett, egy ránk jobban odafigyelő, de "kisebb szakmai tudású" orvosnak bélyegzett szülész kikerüli az első beavatkozást is, és nem kell mentegetni a helyzeten semmit. Jobban érezzük magunkat a társaságában, szerencsés esetben egy nyelvet beszélünk, nem feszélyez túl, nem ijesztget, aláz meg, fenyeget. Ezek nagyon felületes érvek is lehetnek, de mi van, ha nem választunk külön orvost a szüléshez, nem fogadjuk meg -néha az is szerencsés lehet, ha nem foglalkoznak az emberrel. Hiszen ha nincs komplikáció, úgyis a szülésznő van ott, ő végez mindent -inkább Vele legyen jó a kapcsolatunk! Na de mi van ha vajúdunk 10-20 órát, s közben három műszak lefut, és nem bírja szusszal, ottléttel a szülésznő? Ki, kik, mikor, hogy legyenek velünk? Akkor jöhet még a dúla, anya, barátnő, férj?

A személyek kiválasztásában, amennyire módunkban áll, azt kell megfigyelnünk, hogy mennyire érti meg a kérdéseinket,  mennyire érzünk, hangolódunk egymásra -felettébb kellemetlen, ha szülés közben elkommunikálunk egymás mellett: se Te nem érted, mit várnak Tőled, se ők, hogy mit akarsz nekik mondani, ráadásul akkor a fájdalomtól lehet beszélni sem tudsz, és a reakcióid igen visszafogottak lehetnek  -némán is lehet szülni.

A szülés olyan mint az esküvő, mindenki arra készül leginkább, pedig az utána következő évek jelentenek kihívás, nem az az egy esemény, mely persze eltörölhetetlenül fontos marad!

Fontos érzelmileg is felkészülni ezekre a ránk váró kihívásokra, figyeljük saját magunkat is, tudjunk testünk, lelkünk változásairól, hangulatingadozásunkról, de ne egyezzünk bele a rossz gondolatokba, szokásokba.

Legyünk alázattal testünk, lelkünk iránt, ismerjük fel a természetességet, de ne csináljunk kultuszt belőle, és az alternatív hozzáállásból. A gát-tájék hozzánk tartozik a szexualitásunkkal, azaz nemiségünkkel, a kiválasztással, azaz az ürítéssel, és a szeretet, élet adás és befogadás misztériumaival. Ezt helyesen értelmezve, megfelelő szemlélettel kiterjesztve az élet dolgaira máshogy reagálhatunk. Elsőre bizarr pl. egy székrekedés kínozta kismamának a táplálkozás után olyan tanácsokat adni, hogy az illemhelyen tornázzon, álljon fel, üljön le, támaszkodjon csak az egyik combjára, és masszírozza a középső gáttájékot, pedig sokat segíthet. Az intim torna megismerése is -pl. Kriston módszer,- új felismerésekhez vezethet testünkkel kapcsolatban, vagy akár a kismama hastánc mozdulatai zenére. Ahogy egy kisbabának is, aki hasfájós, és nem tud kakálni, a fenekét masszírozni. Kevés ápolónő és orvos tudja a rutinon túl igazi alázattal kezelni az embert ilyen bensőséges területeken. Vagy amikor egyes nők a fájdalom mellett a szülést a szeretekezésben tapasztalt érzéshez hasonlítják.

A babaszoba, babakelengye összeállítása is ideálisan főleg erre az időszakra tevődik.

De csak születés után derül ki sok dolog: pl. a baba mérete, érzékenysége, hasfájása, szoptatási nehézségek, mennyit bukik, mennyi ruhára, ágyneműre, pelenkára van szükség, milyen időjárás van -nyáron is lehet hűvösebb, s a tél is enyhébb- és az életvitelben és személyes kapcsolatokban jelentkező változások.

Lehetséges, hogy akár az első évben nem fogsz tudni egyhuzamban 3-4 óránál többet aludni, és olyan kimerült leszel, hogy még a fürdőszobáig se jutsz el. Nem fogod tudni megoldani a bevásárlást, a főzést, és áttérsz a gyorsan bekapható kész kalóriabombákra, és addig elképzelhetetlen szokásokat veszel fel, környezeteddel. Képzeld el, hogy nem lesz meg az a segítséged, ami most biztosnak ígérkezik, nem tudsz egy pillanatra sem kimozdulni, és a gyermeked is alig tudod összekészíteni egy rövid útra, már jöhetsz is Vele vissza, valami mindég történik. Nem lesz napirend, és minden nehézség az idő haladtával kumulálódik, s Neked mégis talpon kell maradnod. Közben megváltozhat a kapcsolatod másokkal, és Te csak azt érzed, hogy nem vagy elég jó anya, nem tudod jól megoldani a dolgokat, nem tudsz segíteni a naphosszat síró babádnak, gyanakodsz mindenféle egészségügyi dologra, de minden valószínűség szerint egészségesen sír, szenved ennyit, legfeljebb egy kis vérszegénység, felfúvódás, ritka, nehéz székelés, kiütések, ekcéma, és pár apróbb panasz aggaszt.

Majd képzeld el azt is, hogy mi lesz, ha végig alussza a napot, minden rendben megy majd, és a Pároddal örömmel figyelhetitek, hogyan növekszik a gyermek, felkészültök az újabb élethelyzetekre, ahogy járni kezd, beszélni, ahogy testvérke érkezik, stb. Életed álma a boldog családi életre valóra válik, és Te ezt élvezni tudod, nem unatkozol, mindég találsz magadnak újabb feladatot, mindég találsz időt a játékra, és a pároddal is értékes időt tölthettek együtt! Kívánom Neked ez utóbbit!

Ilyenkor érdemes a mennyiségnek, milyenségnek, minőségnek, áraknak utánanézni, mit, kitől kaphatnánk esetleg kölcsönbe, illetve hány gyermekre számítunk, milyen időközönként, mert akkor aszerint lehet beruházni olyanba, ami több gyermeket, ill. több gyermek mellett is kiszolgál majd!

 

Babakelengye lista:

1-2 atléta - body

1-2 rövid ujjú body

1-2 hosszú ujjú body

2-3 rugdalózó

1-1 hálózsák, popsizsák

1-2 harisnya

1-2 pár zokni, zokni-cipő (jellemzően lecsúsznak, nehéz jót választani; legyen olyan is, ami a kézre felhúzható ha karmolná magát -ezt azonban ne sűrűn tartsuk rajta, ha fáj a hasa, sír, akkor szokta legjobban összekarmolni magát)

2 cérnasapi

1-2 ing

2 melegebb felső

2 nyálkendő

4-8 db büfikendő / tetra pelus

pólya ha nagyon óvni akarjuk a gyermeket, nem merjük fogni, vagy olyannak akarjuk átadni a babánkat, aki nem tudja biztonsággal megtartani (nagypapa).

2-3 takaró (lehetőleg szellős, ami a baba arcához érve nem ijeszti meg Őt, és kap levegőt alatta is kényelmesen! Áttört, horgolt, vagy négyzetrácsos, kötött takarók különösen alkalmasak lehetnek, illetve gyapjú, mely kedvező élettani hatásai mellett segíti a babát a hőszabályozásában: télen fűt, nyáron hűt, s ez egy szellős anyagnál még fontosabb! Ha kint hideg, bent meleg van, nehéz alkalmazkodnunk a szélsőséges időjáráshoz, de a gyapjú ebben is segítségünkre van!

Télen a levegőztetéshez overál, sapka, kabátka, meleg cipő, bundazsák, stb.

Eldobható vagy textil pelenka, popsikrém, köldök ápolás hozzávalói (lásd pelenkázás menüpont).

Hogy mennyi ruhaneműre van szükség, azt nagyban befolyásolja az időjárás, milyen gyakran mosol és milyen hamar száraz, ill. hogy mennyit bukik a baba, és hol, hogyan. Adott esetben igen sűrűn, és nem a büfikendőre kerül, így a teljes szoba, a mi és a baba ruházata veszélyben van.

Fürdetéshez törülköző, kifogó, babafürdető kád, szivacs (pl. a maci alakú fürdőszivacs jól használható). És persze kozmetikumok, gyógyszertári hidrofiles fürdető ill más, lehetőleg nem kommersz babaápolási termék.

Körömvágó olló és csipesz, fésű, baba hajkefe (koszmós fejbőrre vaddisznósörtés, később kecskeszőr vagy más puhább hajkefe, avagy mindkét esetben jó a lószőr kefe).

Megfázásnál orrszívó (vigyázzunk, mert a porszívós változatoknál tönkreteheti a készüléket a bele jutó nedvesség!), fülmelegítő sópárna, gyógysapka, lázmérők (sajnos a maiak kevéssé megbízhatóak, különösen baba hőmérséklet mérésénél), sóoldatos orrspray.

Etetéshez, főleg utazáskor egy cumisüveg, de pl. a gyógyszerekhez adott adagoló poharat/kupakot, kanalat, sima üveg kispoharat is lehet használni kisebb mennyiségek pótlásához otthon

Szoptatáshoz bimbókiemelő / bimbóvédő (mellbimbónak megfelelő méretben) legyen aki beszerzi szükség esetén.

Fejőgép, kagylós melltartóba tehető tejgyűjtő edénykék alapesetben nem szükségesek. Legfeljebb 2-3 pár minél jobb minőségű melltartóbetét (pamut, gyapjú, selyem), és 2-3 igazán kényelmes és jó szoptatáshoz is alkalmazható melltartó. Hasleszorítás is csak esztétika, ezért sokan nem is javasolják a fűzőket! Inkább egy kis borogatás a hasra, annál aki erre érzékeny.

A textilek anyaga legyen rugalmas, könnyen nyúljon hogy ababára a pici ruhát könnyebben feladhassuk, és érzékeny bőrnek megfelelő minőségű anyagból készüljön. Könnyen nyúljon a megfelelő irányba, ne szúrjon, szorítson, bolyhozódjon, szöszöljön, ne legyen durva tapintású, túl kemény, stb. Ilyen pl. a jó pamut, biopamut, jól jöhet a gyógyhatású gyapjú, ill. 70% gyapjú 30% selyem összetételű textília, továbbá szintén bőrbarát, puha, jól lélegző, nedvességszívó és antibakteriális a bambusz. Lehet drága, de: jó esetben egy ilyen anyag nemcsak egészséges, bőrbarát, jó a nedvesség elvezetésében, elnyelésében, hőszabályozásban, hanem tartós is, vagyis nem bolyhozódik, keményedik, kopik, vékonyodik, szakad, -még amikor később sokat nyúzzák is a gyerekek, esnek, csúszdáznak benne! És a foltot is könnyebb kiszedni belőlük, még kíméletesebb mosószerekkel is. Antibakteriális anyag nem büdösödik úgy, pl. ha kisebbet bukik, textil pelusba belekerül a tartalom, vagy kórházba megyünk, alátétnek pl. egy ilyen tetra pelus is jól jöhet. Összességében kevesebb kell belőle, és árban így megérheti. A jobb minőség fínomabb, egészségesebb érzetet kelt, fejleszti a tapintást, az érzékelő képességet, az életminőséget javítja, igényességre nevel! Ám természetesen nem jelentkezhet minden előnyös tulajdonság minden terméknél, ismerjük az anyagot, pl. a gyapjú tartalmú anyag összemegy, alapanyagában szúrós, bolyhozódásra igen hajlamos, és körültekintő mosást, szárítást, kezelést, adott esetben lanolinozást igényel!

Az ágyneműben is van alacsonyabb árfekvésű antibakteriális szálkiképzésű pamut -mivel adott esetben a baba sokat nyáladzhat, bukhat, ezért mind az Ő, mind a szülői ágy lepedőjét, ágyneműhuzatát érdemes ilyesmi anyagból választani.. És vízzáró, matracvédő réteget is érdemes mindkettőre beszerezni. A baba fekhelyére, babakocsiba, autós ülésbe, hintába, bölcsőbe és utazáskor pelenkázófeltétnek is lehet használni báránybőrt több védőnő ajánlásával, számos előnyös tulajdonsága végett. Kimondottan kisbabák számára kikészített változat kapható, kb. tízezer forinttól.

 

 

Babaszoba kialakítása:

ha még az alapoknál tartasz, a falak és a padló kialakításánál érdemes elgondolkodni a parafán, a kiegészítő fűtés tekintetében jó választás lehet az infra. Bababarát anyagokat lehet választani az építés lés a lakberendezés során is.

Berendezés:

Fekhelynek

-Bölcső: nem úri találmány, egy jó hintabölcső megnyugtatja, fejleszti a gyermeket, igen szükséges, és olcsón kihozható (kb. 7 ezer ft.) pl. egy Adamo jellegű, állvány helyett a plafonra akasztva, akár az ágyunk fölé, mellé is tehető, hogy ne keljen éjjelente valahányszor felkelni. Fontos, hogy minél több irányba kényelmesen kimozdulhasson, a baba magát el tudja ringatni benne! Ez fentről 4 ponton felfüggesztve, és rugóval, gumikötéllel ellátva megoldható. Ilyen ringató lengő hinta bölcsők többféle kialakításban, különféle állványzattal, vagy akár plafonra akaszthatóan kaphatóak! Általában 6 hónapos korig használhatóak kialakítástól és a gyermek fejlődésének gyorsaságától függően (mikor ül fel) tovább, akár 1-2 éves korig is!

A ringó bölcső segít a babának, hogy úgy érezze magát mint az anyaméhben, biztonságban, mozgásban, ingerekkel körülvéve; segít a baba pocakjának, mert a mozgástól a szelek könnyebben felszabadulnak, s nem fog annyira feszülni a hasfal, a baba tartása is kedvezőbb lehet; továbbá a szülök életét is könnyíti, mert kevesebbet sír majd, könnyebben megnyugtatható, ha nem jutunk oda AZONNAL, HOGY MEGVÍGASZTALJUK, A BABA SÍRÁSA-MOZGÁSA BEINDÍTJA A bölcsőt, s így a baba magát ringatja el. Így mire beérünk hozzá, lehet vissza is alszik! :)

 

A baba mozgás- és beszédfejlődésén, érzékelő és felfogó képességén is javíthat a ringató bölcső!

-kiságy:  jellemzően 2-3 éves korig.

Ebből az átalakítható, több funciós kiságyak hosszú távon hasznosak maradnak, de az alap igény szerint több magasságba állítható legyen, amikor még nem tud mozogni és sűrűn ki kell venni, a legmagasabban, amikor fel tud ülni, mélyebbre, s ha már állni is tud, akkor földközelbe lehessen helyezni. A matraca kemény legyen, és érdemes matracvédőt, mosható huzatú matracot beszerezni. Első oldala szerencsés esetben lehajtható, hogy mélyebben fekvő babát is ki tudjunk könnyedén emelni a kiságyból, adott esetben ébredés és derék becsípődés nélkül. Fontos hogy legyen fejvédő, párna legfeljebb igen alacsony, de nagyon jó anyagból, mert a forgolódástól, sok sírástól könnyen kikopik, megtörik a hajacskája a babáknak. Egyszerű büfikendőt is lehet a feje alá tenni. Egy pár takaró, paplan, gumis ill. hagyományos lepedő váltásban szükséges még. A baldachin véd  az erős fényektől, huzattól, hidegtől szellőztetésnél, és a szúnyogoktól. Ám a most kapható változatok ezeket a célokat alig látják el: felül lukas, és oldalt szétnyitott függöny szinte csak díszítő funkcióval bír. A baldachintartó állvány lehet a babaágyra szerelhető és talpas, földre állítható változat -vagy felülről lelógatott.

A szülői nagy ágyra is érdemes ilyenkor teljes méretben szerezni egy vízzáró matracvédőt, nehogy épp akkor, épp ott történjen valami.

 

 

Pelenkázó lap, feltét és komód

célszerű merev lapos, döntött, vagy dönthető felületre, oldalról és ha lehet alulról peremmel ellátott pelenkázót választani, ami lemosható, pelenkát esetleg mosható puha pamut huzatot tenni rá. A pelenkázás alatt sok baleset történhet, pl. bukik, kipisil a baba, anyukának egy másik gyermek, vagy saját szükségletei miatt (leég az étel, inkontinencia főleg szülés után) azonnal el kell(ene) mennie, ezért célszerű megoldás egy lehajtható előlapos változatot választani, amiben elfér egy-két váltás ruha, pelenka, törlőkendők, hozzá egy tálka víz nagydolog lemosásához, popsikrém, kozmetikumok, stb. A gyermek figyelmének elterelése, hogy ne izegjen annyit, megoldható egy feléje akasztott játékkal.

A kezdeti időszakban a gyermeknek csak egy csörgőre, és 1 hónapos kora körül esetleg még egy kiságy forgó, amit nézegetni tud -alulról. Ezt egy morzsi kendő, egy rágóka, és a baba ágyára vagy hordozójára tekerhető, ált. spirális kígyószerű játék, egy babatükör, amiben nézegetheti magát és nem törik, egy baba tornázó és játszószőnyeg.

 

Sok örömet és jó döntéseket, jó felkészülést a baba fogadására!

 

 

Párkapcsolat:

Nagy öröm és nagy megpróbáltatás lehet egyszerre egy baba érkezése. "Anyának születik a nő, apává válik." E mondás igazsága, hogy egy nőnek többnyire természetes ez a folyamat, teste-lelke készül a baba világrajövetelére, könnyebben megbírkózik adott esetben az éjszakai ébrenléttel, a folytonos gyermeksírással, a gyermek viselkedésével, mint egy férfi. Egy újszülött látványa is sokkoló lehet, mert nem tudja, mire számítson, és előtte az állapotosság jelentette külső-belső változások, a helyzet, pl. hogy a szeretett nő melle mostmár anyamell, ezeket mind fel kell dolgozni és helyére tenni, ami egészséges minta nélkül igen nehéz. És még egészséges baba esetén is lehetetlen felkészülni arra, ha valamiért a baba végigsírja az éjjeleket, nappalokat, akár több éves koráig, és mindketten ki vagytok téve ennek az idegtépő erőpróbának. Előfordulhat, hogy a csecsemőt még fél éves korában is 8 órát, egy teljes műszakot kell mindeközben szoptatni, büfiztetni. És ha jönnek még sorra a testvérek?

Gondold át, nincs tökéletes megoldás, lehet, hogy jó megoldás nincs is az aktuális helyzetre, de ne légy soha áldozat, csak áldozatos, és soha ne add fel!

Ha számítasz testvérekre, márpedig úgy érdemes tervezni, és nem elzárkózni a gondolattól, akkor mind az otthonotok adottságainak kihasználásánál, költözés lehetőségénél, vásárlásnál, mind egészséged, épséged terén érdemes ezzel a gondolattal már most foglalkoznod.

 

Míg Magyarországon csupán két választás van a helyszínt illetően, a kórház (esetleg "alternatív" szülőszoba), illetve az otthon szülés, nyugaton már több helyen találhatók születésházak, amelyek ötvözik a kórházi és az otthon szülés előnyeit. Szülés előtt a család bevonul a komfortosan kialakított lakásba, és a modern szülészeti ellátás előnyeit, biztonságát élvezve az otthonihoz hasonló környezetben történik a szülés. Annyi különbséggel, hogy mindez a kórház területén zajlik, és bárminemű komplikáció esetén az orvosok azonnal közbe tudnak avatkozni.

 

szülésfelkészítő

A szülésre való felkészülés mikortól és mivel kezdődik?

Lehetőség szerint a szeretetteljes megnyugvás, ráhagyatkozás, figyelem -legfőképpen magadra és a babádra, így érdemes nekikezdeni. A lelki felkészültség, szellemileg, hogy tudd, mi történik Veletek, körülöttetek, és a biztonságos, nyugodt légkör kiemelkedő fontosságú, mert az anya közérzetén túl nagy hatással van a komplikációk elkerülésére.

A szülésre való felkészültség ne szüléstervet jelentsen, egy külső tervet, hogy én hogy akarok szülni, mert ez úgyis adja magát, mire lesz időd, lehetőséged, mi esik ott, akkor jól! Ki kell tapasztalni, és meg kell élni. Az alternatív szülés ne divatból, mások miatt, hanem belső igényből, összeszedetten történjen.

Praktikus tanácsok:

Ahhoz, hogy gyermeked és Te megfelelő mennyiségű oxigénhez jussatok, már 3 hónappal korábban érdemes a vérképzéshez szükséges vasat szedned, magas klorofil tartalmú ételeket, étrend kiegészítőket fogyasztani! Ez segít a légzésben, a kinyomásban (gyakorlatilag levegővel lehet kipréselni a babát, ha nem elég a levegőd, mert felületesen lélegzel, keveset szívsz be, vagy a véredben lecsökken az oxigén szint, nem tudsz tovább nyomni, addig nem születik meg a baba), a gátvédelemben, és  abban, hogy a babád a megszületése során végig el legyen látva oxigénnel, és ne legyen az oxigénhiány miatt komoly baja. Persze, ez nem garancia, sok egyéb is okozhat oxigénellátási zavarokat, mégis nagy segítség lehet. Akár a jobb minőségű oxigénes víz fogyasztása is (pl. Kaqun) a vajúdás-szülés időszakában.

A gátvédelem is akár 1-2 hónappal szülés előtt megkezdhető -otthon, a férjeddel, lehetőség szerint! Vannak leírások a gátmasszázs módjáról, olvassátok el együtt, legyen otthon egy kis szűz kókuszolaj, mely antibakteriális és kitűnő bőrápoló hatású, jobb esetben még orbáncfű olajat, rózsaolajat is javasolnak.

A gátvédelem kapcsán a szülésznő a szüléskor már vajmi keveset tehet Érted, hiszen addigra fel kell(ene) készítened a szöveteket, (gátmasszázzsal, intim tornával, Kriston-féle mozgásformával), a helyes légzéstechnikára való felkészüléssel és az oxigénellátásotok javításával (vas és klorofill tartalmú vérképzőkkel). Ami az Ő feladata, hogy Mellettetek álljon, testileg, lelkileg bátorítson, figyelmeztessen a helyes légvételre, a helyes pozícióra (pl. előre hajolva a fájások jönnek, de a pozíció hátráltatja a baba megszületését, stb.), ellásson és gondozzon, stb. Szakértelmüket, hivatásukat meg kell becsülni, ám tudni kell, hogy ők is egy rendszer szabályai szerint kénytelenek dolgozni, a szakmai protokoll és az ellátórendszer pedig, akárcsak anyagi és erkölcsi megbecsülésük, sokszor nem teszi lehetővé hogy igazi segítőinkké válljanak -próbáljuk ezt ne az Ő hibájukként felfogni!

Gátsebre: hűteni lehet akár egy gumikesztyű ujjait levágva jégkészítéshez, vagy más módszerrel: ez leviszi a duzzanatot, mérsékelheti a fájdalmat. Érdemes spray formátumban használni, szintén lehűtött aloe vera permetet, ezüst kolloidot, de ajánlják pl. az Irix, Panthenol (hab)spray-t is, ha van otthon, kipróbálható, külön megvenni talán fölösleges. Ülőfürdő gyermekágyi időszakban nem javasolt. Hámosító, regeneráló krémek, gyógyszertári pl. a Cikatridina. Illetve ülőpárna vagy közepes méretű úszógumi, párnahuzatba bujtatva.

 

Kik lehetnek még a segítőink?

Szeretteinken, családtagjainkon, barátnőinken túl:

a dúlák, akik nem szakképzett személyként vannak jelen, hanem mintegy tapasztalt, együttérző barátnőként, akik nem a szülés levezetésében, hanem végig kísérésében, támogatásodban, védelelmedben vannak jelen;

a szülésznők ezzel szemben szakképzettek, ám emiatt kötve is vannak szakmájuk szabályaihoz. Nagyobb tudásúak, lényegében a mai rendszerben Ők látnak el igazán -amennyiben nincs komplikáció. Ugyanakkor nagyon be kell tartaniuk a kialakult  orvosi és jogi szempontokat, ezért sokak számára nem nyújthatnak megfelelő segítséget.

Részemről a hozzáállást, s annak egyik legjellemzőbb kifejezését: a légzést tekinteném még mérvadónak, így együtt is, a szülésre való felkészülésben!

A 9 hónapig magunkban tartott babát ugyanis el is kell engedni. Ahogy beszívjuk a levegőt, megtartjuk, úgy teljes megnyugvással, teljesen, ki is kell tudnunk adni magunkból. A gát-tájék feszülésekor nem tudunk arra koncentrálni, hogy a gátunk lazuljon el, de az arcunkra, a légzésünkre tudunk figyelni. Ne feszüljön, ne erőlködjünk, végigkísérjük,  kiadjuk magunkból legdrágább kincsünket, életünket.Lehet erre is figyelni minden lélegzetvételkor -nyugodtan, önfeledten, boldogan, -fájások közepett!

Ugyanakkor tudni kell, a légzéstechnika életet menthet! Ha a babára csavarodik a köldökzsinór, és vissza kell tartani pl. a kinyomását, ez csak úgy lehetséges, ha a megfelelő légzéstechnikát alkalmazzuk -enélkül nem tudjuk bennt tartani a babát! Ez pedig fulladáshoz, különböző szövődményekhez is vezethet!

 

A következő a kórházi feszélyező légkör elkerülése lenne, az ijesztgetések, akár fenyegetések, figyelemelterelések a beavatkozások és a komplikációk kialakulásának előmezsgyéi.

Egyik beavatkozás vonzza a másikat, először hüvelytabletta, aztán burokrepesztés, oxitocin, majd gátvédelem ellenére gátmetszés -mert nem volt időd tágulni, hát repedsz, szakadsz...

Ezt a kritikus kórházi hozzáállást nem részletezném most tovább, de megjegyezném: legyen bennünk elég alázat orvosaink, ápolóink iránt, ugyanakkor jogunk van tudni, és meggyőződni, valóban annyira szükséges-e az adott beavatkozás, vagy csak a rendszer termeli ki magából!

A szülés pozíciója szintén fontos témakör: régen az asszonyok állva, két segítővel, illetve szülőszéken ülve, egyenes törzzsel szültek, esetleg térdepeltek -a gravitáció erejét és anatómiai adottságunkat kihazsnálva. Fekve borzasztóan fájdalmas és nehézkes szülni-és születni egyaránt. A baba nem találja az útját, nem viszi le a gravitáció, megeshet, hogy úgy préseli a gáthoz a méhösszehúzódás, hogy fejecskéje nem került még megfelelően a hüvely irányába, s eredménytelen, "vak" fájdalmakat kell elszenvedniük -akár ennek következményeivel is. A mamának is, ha gyengélkedik, könnyebb, mint állva maradva szülni, és ha épp úgy érzi szükségesnek, feláll és mozog egy kicsit, úgy enyhítve a fájdalmakat! Ugyanakkor orvosi szempontból kockázatos nem így szülni, mert akkor nincs hozzáférésük a szülő nőhöz -ugyanakkor a komplikációkat is csökkenti az előbbi testhelyzet! Tehát: véleményem szerint lehet választani egy fájdalmas, de követhető és akár komplikációkhoz vezető testhelyzet,  valamint egy akár könnyedebb, gyorsabb szülésélményt kevesebb komplikációval, kevesebb beavatkozással, viszont kevesebb hozzáférést is nyújtó testhelyzet közül.

Mivel utóbbi kellemetlen az orvosok, szülésznők számára, ezért ne várjuk el Tőlük, hogy támogatnak benne. Ott egyszülőszék, használja, kedves kismama, ha tudja! Persze mindenki elpártol tőle, hiszen olyan kényelmetlenre van kivitelezve, hogy megülni se lehet rajta -de legalább elmondhatják, hogy van, ott van, és kipróbálhatta! Ezzel szemben külföldön olyan kényelmes szülőszékek fellelhetők, hogy azokat érdekes mód tömegével választják az anyukák! És a szülésznőknek sem derogál segédkezni benne...

Hiányzik egy igazi születésház kialakítása, ahol nem kell feladni az otthonos légkört, és nem kell kóros szemmel tekinteni a szülésre, hanem megvan a biztonságérzetünk, van orvos, felszereltség, de mindez ki is hagyható ha nincs komplikáció. Jelenleg magán kórházakban egymillió forint környékén (alapesetben akár már fél milliótól) létezik hasonló körülmények között szülés, vidéken 20-100 ezer, nagyobb városokban 50-150 ezer forint lehet egy szülés -"szerencsésebb" esetben előre megbeszélve az orvossal, és akár nyugtával alkalmanként (5-20 ezer/alkalom) az adott "szolgáltatásért".

 

A fájdalomról, félelmekről:

Az a fontos, hogy jól éld meg, és ne félj tőle! Fáj amennyire kell, ez természetes, szüksége lehet rá a babának és neked is! A fájdalom néha kell, jó dolog, erősíti a kötődés kialakulását: ahogyan azokhoz a dolgokhoz ragaszkodunk, amikért megküzdöttünk, és azok szolgálnak leginkább örömünkre is!

A szenvedés, ha jól élik meg, értékes!

Ne aggódj, hogy baj lesz: azt a babád is érzi! Akkor nehezebb a szülés és beválthatod egy komplikációra az aggodalmad.

Nehéz jól felkészülve, "magabiztosan" menni szülni, de légy egész ember, szeresd a babád, bármi történik is, Veled vagy Vele, légy elkötelezett iránta! Bízz a Gondviselésben, hogy meg fogjátok tudni oldani, aráhogy is lesz -olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy!

 

Légy bátor, összeszedett, nyugodtan hozd világra a babát, habitusodnak, állapotodnak megfelelően! Csendben, vagy kiengedve a fájdalmad hangját -ez is segítheti a szülést!

Akard a gyermeket, mostmár fenntartások nélkül, mert meg fog születni, és Te szeretni fogod! Ne gondolkozz semmin, ha mégse tudod megállni, légy közömbös ezek iránt a gondolatok és érzések iránt: ne foglalkozz velük. Csak azért vagy felelős, amit magadban dédelgetsz. A szülés utáni depresszióra is légy lelkileg felkészülve: az a gyermek olyan dolgokban fog korlátozni, amik egzisztenciádba vágnak, ez rossz lehet, de nagyobb jót kapsz érte, és ne lepődj meg, ha nem így érzed, nem érzed a szeretetet -az döntés is, és ha elkötelezetten kitartasz, nem merülsz önsajnálatba, akkor újra meg újra kiderül az ég, felsüt a nap, kacagni kezd a baba, s mosolya mosolyoddá válik!

Ha ilyen jó hozzáállással indulsz, és sikerül azt megőrizned, igen valószínű, hogy később is így fogod folytatni, megoldani a helyzeteket, a gyermeknevelést, nem lesz semmi baj, és nehézségek között is boldog, elégedett leszel, a gyermekeddel, pároddal együtt!

 

A szülés megindulása mindenkinél, és minden gyermeknél egészen más lehet. Ahogy felkészül a szervezetük, hetekkel, hónapokkal korábban, keményedésekkel (nem szülési) fájásokkal, a hormonháztartás változása okozta izmok gyengülésével (a fogínytől a gerinc, különösen a keresztcsont tájékán, a lábszárt tartó izomzatig) a cél érdekében: a gát-tájék megfelelő tágulása. Jellemzően a nyákdugó eltávozása és magzatvíz szivárgás vagy elfolyás kíséri -de minden észlelt előjel nélkül is beindulhat, ébredhetünk három perces fájásokra, úgy hogy a baba még köldök felett csúcsosodik, azaz le sem szált.

Mire készülj , mit vigyél magaddal, mit fogyaszthatsz -ezt a szülőcsomag címen gondosan, információkkal összefoglaltam!

A magzatvíz jellemzően a leglátványosabb árulkodó jel, mely felkészületlenül és kínos helyzetet teremtve megtörténhet. Vagy nem tudjuk eldönteni- az e. A  kémhatásából lehet következtetni, a még méregdrágaí betétek helyett inkább e célra vásárolhatunk tester csíkot, hogy ne kelljen aggódnunk egy kényes szituációt követően.

A tágulás a másik ilyen árulkodó jel, amit az orvos, szülésznő kitapogat, és mivel rendszerint lassan változik, lassan tágul az ember lánya, valószínűsíthetik mikorra várható leghamarabb.

Mivel a szülés sok tekintetben hajaz a székelésre, ott is kiengedjük adott esetben a gyermekünket, de még előtte a széklet is ürül -és előfordulhat, hogy nemcsak a hely, ahová kipottyan, a babával is kakis lesz bizony. Ezért végeznek beöntést, ami sok esetben nem a kívánt eredményhez vezet, de valószínű, hogy könnyebben kijut a baba, a széklet bennünk nem foglal már több helyet. Ám attól hogy egy csővel kakálásra bíztatnak, és javasolják, hogy a szülés is felgyorsul tőle, még nem feltétlenül járunk jobban. Sőt, ők se -mert sok szülésznő nem akar utánunk szülés közben ürüléket takarítani, ám beöntés után még mindég bennünk maradt felhígított széklet még kellemetlenebb formában is tud távozni. Valószínűleg az anyától és a szülésben segédkezőtől egyaránt függ, de nem érezzék szükségesnek, csupán opció, amit nyugodtan kikerülhet.

 

A gátvédelem igen fontos, de ezt késő ilyenkor elkezdeni. Otthon, gátmasszázzsal lehet kezdeni, felkészíteni a szöveteket, antibakteriális hatású és e célra hasznos pl. orbáncfű és szűz kókuszolajjal. A gáthüvelytől a végbél felé induló részét kívülről és belülről, először gyengéden majd egyre erősebben az ujjat mozgatva masszírozzuk. Ez feszítő, nem kellemes érzést okozhat. (A körmöt vágjuk vissza.) A megfelelő légzéstechnika és ellazulás sokat jelent. Kriston féle intim torna iránt lehet érdeklődni.  De a belső összhang, béketűrés, várakozás, és teljes kiengedés a legfontosabb talán. Hogy időben, amikor kell, kifújjuk az összes levegőnket, és kiengedjük a gyermekünket, belülről ne gátoljuk, ne féljünk, ne támasszunk akadályokat -és a környezetünk sem. A gát és az arc tájék ilyenkor összefüggésben van -ha nem tudunk figyelni a gáttájék ellazítására, figyeljünk, hogy az arcunk nev feszüljön.

Vérzéssel jár a szülés, és utána néha újra  meg kell szülni - a méhlepényt. A baba is véres, magzatmázas (amit nem szabad nagyon letörölni, védi az érzékeny bőrét. Amennyiben a méhből nem ürül ki minden, komoly szövődményt idézhet elő. Ezért szokták ellenőrizni még ezt is szülés után, valakinek nagyon fájdalmas, valakinek kevésbé. (Gondoljunk bele, ilyenkor egy nyílt seb van bennünk, és azt vizsgálják, kapargatják.) Ahogy gátseb esetén annak ellátása, összevarrása is. Jobban fájhat, mint maga a szülés, akár egy kisebb repedés, vágás is, az arra érzékenyeknél, míg másnak nincsenek rossz emlékei erről. Vérzés császár után is van, és még három hét után is előfordul.

Érdemes nagy alsóneműt, kismamabugyit, vagy hálós, akár eldobható bugyikat bekészíteni, a legnagyobb betétekkel, inkontinenciához való pelenkabugyit az első napokra, mely akár egy alkaromnyi hosszúságú és fele vastagságú vattadarab (széles) gézzel körültekerve, vagy e célra szánt pl. Chicco betétet bekészíteni -de utóbbi könnyen elmozdulhat és átvérezhet. Fontos, hogy a betétnél követhető legyen a szag és a szín elváltozások nélkül, ezért célszerűbb a sima pamut vatta.

Szülés után a has sem lesz azonnal a régi, még 5-6 hetesnek tűnhet, hiába került ki belőle a baba és az a sok egyéb. Igaz, ilyenkor meglepődhetünk, hogy "beplattyan" a has. Nincs benne már senki, aki belülről támasztaná. Ilyenkor rendeződnek a szervek, ezért is kell óvatosan mozogni szülés után, mert a vérveszteség mellett még ez okozhat érdekes érzést. Eddig a baba felpréselte, most pedig lassan "visszacsúsznak" a helyükre.

 

Mihamarabb el kell kezdeni a hasra, mellre tételt, bőrkontaktust, szoptatást, legfeljebb fél-1 órával szülés után, az első két órát mindenképpen jó kihasználni a kisdeddel, mert ebben az időintervallumban nagyon fontosak számára az ingerek, történések! Ebben a kb. két órában marad ébren a csecsemő -ez persze sokmindentől függ és változó, ilyenkor kell hatni a szopási készségére, reflexére, mert ilyenkor a legerősebb, és az esélyed is, hogy beinduljon igazán a tejtermelésed! Készülj fel: utána egy napig alszik a baba, alig szopik, és a második napra rettentő éhesen újra enni akar! Addig pihend ki magad, és ne látogatók fogadásával menjen el a drága idő, mert lassabban indul be a tej, és éhes baba fogja végigordítani éjszakáitokat.

A mell nagy igénybevételnek lesz kitéve, érzékeny, és hamar kisebesedhet -ennek oka főleg az, hogy a kisbaba nem nyitja elég nagyra a száját, és így nem tud jól ráharapni a mellre, ami még nagy falat ilyenkor egy ilyen csepp babának, ugyanis az "egész" bimbóudvart be kéne vennie, vagy legalábbis amennyi csak a szájába fér. Lásd tovább a szoptatásnál.

A Lelkigyakolrat, lelki gondozás menüpontban hozok létre lelki oldalról megfelelő felkészítő anyagot, egyenlőre még nem tematikus, de a babavárástól igyekszik felölelni a dolgokat, lelki kérdéseket, hozzáállást. Folyamatosan kiegészül, ebben számítok mások ajánlására, véleményére, tapasztalatára!

 

 

Szülőcsomag, szüléshez kórházi csomag tartalma - lista

Hosszú, kielégítő lista szüléshez, avagy ezek közül kiválaszthatod, mire van szükséged, mit érdemes magaddal vinned, és mi vár a kórházban, mire kell felkészülnöd az ott tartózkodás alatt, előtte és utána!

 

-kiskönyv, leletek: különösen vércsoport, utolsó vérkép, UH eremény, Hepatitis B szűrés eredménye. Fontos tudnod, szülés előtt indokolt-e antibiotikumot, vagy egyéb kezelést kapnod!

-személyes okmányok: személyi, lakcímkártya, TAI kártya, házassági anyakönyvi kivonat (néhol egészen friss, akár 1 hónapos, néhol 1 évnél nem régebbit kérnek), avagy apasági nyilatkozat

 

Szülésterv: ha szeretnél írni, vedd figyelembe, hogy a dolgok máshogy is alakulhatnak, mint ahogy eltervezed, és más eshet jól élesben, mint ahogy kigondoltad!

Amikor szülés előtt még a hozzájáruló aláírásokért nyaggatnak, és ódzkodsz pl. hogy "fölöslegesen lesz gátmetszés, császár, a sorok végére odaírhatod: csak valóban indokoltan, feltétlen szükség esetén járulsz hozzá.

Ékszer, fém kerülendő.

 

Szülőszobára:

-szüléshez hálóing, öltözet mely legyen kényelmes, és olyan, amit nem sajnálsz a foltoktól, továbbá szoptatásra alkalmas, vagyis elől gombos, lecsatolható, kibújtatható, stb. Megfelelhet boleróval egy kombiné, egy hosszú póló, arra figyelj még, hogy amikor Rád fektetik a babát, fel tudd húzni vagy kihajtani, pl. egy lapolható köntös, oldalt kötős tunikát... Ha hófehér vagy sötét színű, könnyebben mehet a foltmentesítés! Előfordulhat, hogy kötelezően a kórházit kéne viselned, de nincs belőle tiszta, mert a napokban sokan szültek, és elfogyott, vagy mérethiányos...

-zokni, lábszármelegítő, ha fázol, jól jöhet -utóbbi különösen azért, mert szülés közben ha fázik is a lábad, szabadon érdemes hagyni a lábujjakat, hiszen ha gond van, onnan indul el a kékülés, amiből a segítőid időben tudomást szereznek a bajról! Ha fázol, figyelj oda, a baba is fázhat megszületése után, így ne azért kapják le Rólad mert kékülni kezd, hanem legyen ott egy takaró, amivel be is takarnak Titeket, nem sajnálják kimosni.

-bugyira, betétre nem biztos, hogy itt még szükséged lesz, de érdemes bekészítened. Az első napokban érdemes sima vattát összetekerni széles gézpólyába, vagy e célra készített nagy betétet beszerezni, amely nem változtatja el a színeket és szagokat, hogy esetleges eltérésekre következtetni lehessen. Néhol kérik az első nap utáni kontrollon, hogy mutasd meg a betétedet.

-WC papír, ülőkére 'terítő', zsebkendő, törülköző: pici borogatáshoz, nagy, ha lefürödnél, vagy kádba feküdnél vajúdáskor, illetve szappan, fertőtlenítő (spray), papucs: sétáláshoz ill fürdéshez, fésű, hajgumi -hogy ne zavarjon ha hosszú a hajad.

-gátmasszázsolaj, masszázshoz olaj (pl orbáncfű és szűz kókuszolaj, de sima oliva, vagy napraforgó olaj is elég; remélem tudod hogy a biztonságod érdekében hetekkel, hónapokkal előbb érdemes elkezdeni a gátmasszázst, otthon, a férjeddel! Könnyebbé, biztonságosabbá teszi a szülést, tágulást, nem repedsz, szakadsz egykönnyen -szüléskort igen kevés amit a szülésznő tehet -ha tesz...), muskotályzsálya, rózsavíz, ezüst kolloid spray. Mellvédő olaj, krém-fájások közt érdemes már masszírozni a mellett ha van rá időd, hogy könnyebben beinduljon a tejcsi -iiletve szülés előtti hetekben. Ne ijedj meg ha váladékozni kezd :) Létezik síkosító a baba könnyebb kicsúszásához is. De valószínű, hogy mindezt hiába viszed magaddal, nem fogjátok használni, különösen, ha gyorsan alakul a szülés.

- innivaló: lehetőleg kókuszvíz, mely infúzió helyett is jól jöhet, hiszen ahelyett használták régen még intravénásan is, és biztosítja számodra mind az elektrolit egyensúlyt, mind a szükséges arányban az ásványi anyag és egyéb tápanyag ellátást! Ha nem esik jól töményen, hígíthatod, ízesítheted. Avagy oxigénnel dúsított ásványvíz, jobb minőségűnél különösen érezhető a hatás, amikor kitolási szakban már azért nem bírsz nyomni mert elfogy a levegőd, és újat kell venni, amivel 'kipréselheted' a babádat. Nyírfanedv. Kókusztej. Esetleg gyümölcslé rostos, hogy szülés után könnyebben menjen a székelés, vagy gyógyteák szüléshez, szoptatás beindításához, ám ellentétes javallat is van.

-ennivaló: szőlőcukor, szendvics, csoki (ne keserű mert székelned is kell majd), aszalt és müzlis szeletek, stb.

-papának: papucs és csere ruha ha beizzad vagy foltos lenne! -és rá is gondolj a szendvics és innivaló mennyiségnél ;) Nyugtatót se árt ha viszel Neki! -ha szeret, jobban aggódhat Értetek, mint Te magad!

-egyéb 'különlegesség', pl. ha szülőszéken szülsz, és el akarják tőle venni a kedved, akkor a sima kényelmetlen padra hozz párnát és segítőt, aki ott tartja. Azt is jó tudnod, hogy szülni előre görnyedve nem lehet, a fájások közt várd meg míg 'kienged' kicsit a feszülés és fájdalom ,és azon legyél hogy hátradőlj -nem biztos hogy erre időben figyelmeztetnek. Továbbá a labda, a masszázs, masszázsfürdő, tus ill. melegebb vizű kád enyhítheti még a fájdalmakat, 8-asok körzése a csípőddel, stb. Légzésnél szintén figyelj oda, mert fontos: pl. ha nyomni kell, de nem szabad, mert vagy nem tágulsz és repedni, szakadni fogsz, vagy a köldökzsinór rátekeredett a baba nyakára, átvetve a vállára, csak úgy tudod elkerülni, ha jól sikerül venned a levegőt -ezzel a babád és saját épséged, életetek foroghat kockán! És késő lehet a szülőszobában tanulni a légzést. A szülőszékhez és a kádhoz, ha felkínálják is lehetőségként, nem biztos hogy hozzáférsz, mert ami idegen a személyzetnek, vagy sokat kell takarítani utána, azt halogatva adják, teszik, és duzzognak, vagy -úgy hallottam- külön pénzt elvárnak, akár előre is.

 

Civilizációs lehetőségek:

telefon és töltő, memóriahely

kamera és elem, memóriakártya

aprópénz

zene

kulcsok: ajtó és kocsi kulcs előkészítve, szomszédnak átadva, ha pl. a kistestvérek otthon maradnak...

menetjegy, buszjegy, szomszédok, rokonok, taxi telefonszámai, menetrend, stb.

Hogy mire jut idő, az a vajúdás hosszától, intenzitásától, és számos más körülménytől függhet, ahogyan az is, mit érdemes magaddal vinned.

 

Kórházi napokra:

-tisztálkodó és kozmetikai szerek: szappan, tusfürdő, sampon, balzsam, testápoló (használhatod a bevitt olajokat, oliva, kókusz, ..) fésű, hajgumi, hajszárító, fogkefe, fogkrém, pohár, dezodor, körömvágó olló, tükör, csipesz, szőrtelenítő, smink, fertőtlenítő szerek (pl, ezüst kolloid, grapefruit mag kivonat), stb. Érdemes mini kiszerelést választani a legtöbből, egy kozmetikai táskába, ill. pl. kis joghurtos/Actimel-es csavaros üvegecskébe is áttöltheted a kedvenced. Mosogató és mosószer, folttisztító. Törülköző, köntös, fürdőpapucs. Fürdőszivacs különösen császárosoknak. Betét, vatta, géz, fülpiszkáló.

- tányérok, tálca, pohár, szalvéta, papírtörlő tekercs, törlőkendő, evőeszközök, mosogatószer, szivacs, szívószál (különösen császárosoknak), konzervnyitó, uzsonnás, szemetes, szaniteres zacskó, szennyesnek szatyor, stb.

-kispárna, gátpárna/úszógumi párnahuzattal, takaró. Gát -tájékra hűsítő.

-toll, papír, napló, könyv, olvasnivaló.

enni és innivalók: sok friss zöldség, gyümölcs, és gondolj arra, hogy 1-2 napon belül székletet várnak, és minél kevésbé legyen az fájdalmas, illetve szoptatnod is kell! Inni: víz, kókuszvíz, kókusztej, kismama maláta sör, malátás italok (Ovomaltine, Karamalz, pl. Penny, Internetpatika, Tesco, Auchan ahol kapni lehet), probiotikus és egyéb joghurtos, kefires italok, poharak, -de a tejjel, tejtermékekkel óvatosan kell bánni mert hasfájást okozhat a tehéntej fehérjéje-, tejelválasztó teák, ánizsos, édesköményes, kamillás, csipkebogyós; gyümölcslevek, stb.

Ételek: erőleves, húsleves, tejszaporítónak köménymagos leves, tőkehalmáj olajával, aszalt jujuba, szilva, szilvalekvár, teljes kiőrlésű kenyérke, búza- és más csíra frissen, szárítva, útifű maghéj, joghurtba, tejbepapinak, olajos dolgok, magvak, szűz kókuszzsír, madártej, malátás, pl. Mars szelet. Só méz, kókuszvirág cukor. Fűszerekkel már óvatosan bánjunk!

Tabletták: pl. Gravida, halolaj, szoptatáshoz majd: Nigella mag olaj, stb. Algopirint sok helyt nehezen adják fájdalomra, ez félig baj, mert nem tudsz a fájdalomtól aludni, de mert szoptatsz, a babára sincs kedvező hatással... Homeopátiás szereket egyáltalán, semmihez nem tudom jó szívvel ajánlani, nem győződhet meg a káros hatások hiányáról, sem a hatékonságról!

-szoptatáshoz, baba etetéshez: hálóing, melltartó, melltartó betét, textil pelus (takaráshoz, büfiztetéshez, kisbaba alá-felé takarónak, és a mellhez közvetlenül akár, ha nagyon folyni kezd beinduláskor az anyatej...), mellvédőnek javaslom: ezüst kolloid spray, gyógyszertári lanolin (babának remek, az emberi zsírhoz leghasonlóbb anyag, de ragacsos), szűz kókuszolaj (antibakteriális zsírsava ugyanaz, mint az anyatejé, és a legnagyobb mennyiségben tartalmazza, továbbá kitűnő bőrápoló, hasra, striákhoz is remek kakaóvajjal), jó minőségű aloe vera sray (Forever-é jó, de nagy kiszerelés, DM-ben is kapható), oliva olaj, esetleg Garamastan kenőcs.Fejni kézzel is lehet, pohárba, van amikor sokkal hatásosabb, mikor kinek mi válik be -de igazán az utazáshoz érdemes lefejni alapesetben a tejcsit. Cumiztatni ha szoptatni tudsz: kispohárból, esetleg szűk lyukú cumiból, de ha cumit adsz, számolj a cumizavarral! Játszócumit hidegben utazáskor tudok leginkább javasolni, de még inkább kerülni tanácsos. A baba első napját általában átalussza. Érdemes akkor nem látogatókat fogadni, hanem pihend ki magad és masszírozd sokat a melled, mert következő nap egy éhes baba fog Neked sírni jó eséllyel, ha nem jön meg a tejcsi, vagy más baja van -és onnantól látogató ide vagy oda-nem fogod kipihenni magad adott esetben! Szoptatós párna is elkelhet, vagy egy kényelmes szék és egy sima párna, lábtartó zsámollyal. Gátmetszés esetén szűk úszógumi párnahuzattal. Mellbimbó kiemelő ha nem megy a szoptatás.

-ruházat: hálóing, szabadidő, fehérneműk, zokni 3-6 napra készítve. Hasznos lehet a boleró, és hazamenős, még kényelmes, szoptatós, bő ruha tanácsolt.Hasszorítót nem tanácsolom. Továbbá köntös, törülköző, papucs.

 

 

Babának:

Ruhák: van ahol adnak, kérdés érdemes-e azt választani, engedik-e hogy válaszd, és van-e elég tiszta ruhácskájuk. Rugi, body 2-3 db nem árt ha van, meg 1 hálózsák, 1 felső hűvösebb időre, szellőztetéshez, vékonyabb cérnasapka, karmolás ellen kesztyű (kis zokni), lábmelegítő cipőcske, zoknicska. Textil pelus -büziftetéshez, akár lepedőnek, takarónak sem árt. Törülköző/kifogó. Pólya a látogatók miatt szerencsés lehet: jobban meg merik fogni, a kisbabának nehezebben esik bántódása. 1-2 napig Neked is hasznos lehet, ha félsz megfogni. Oldalt fektető párna, vagy amivel megdöntöd -büfizésnél ne legyen gond.

Előkészítésük: szülés után pecsétes maradhat, lehetőleg nagyobb méreteket készíts, 50 centi körül biztos lesz a babád, de akár 60 is lehetne. Mosásnál: természetes mosószereket érdemes használni, kevés öblítőt, inkább teafaolajat. Anyagok tekintetében antibakteriális, pl. bambusz anyagot érdemes választani ahol tudsz -magadnak (fehérnemű, mellrész) és babádnak egyaránt. Lélegző, nagy nedvszívó képességű, esetleg bio anyagok.

Ápolás: popsitörlő, popsikrém/olaj (lanolin, kókusz vagy oliva vagy kukorica/búzacsíra olaj jó, főleg keverve -az viszont langyosítást és hosszas keverést, mixelést igényel a lanolinnál), fürdető (hidrofiles), hintőport nem javasolnék. Köldökápoláshoz alkohol, vatta, géz mull lap, fülpiszkáló, hintőpor, olaj...

Pelust nem biztos hogy eleget adnak. Kitűnő, modern textil pelusokat jó szívvel javaslok, de ilyen kis méretben még ritka, és nagy beruházás -kisfiúknál különösen ajánlott azonban mihamarabb áttérni, ha megteheted és meg akarod tenni (a kisfiúk fejlődését ugyanis megzavarja a kipárolgáson túl az eldobható pelusok melege is, ami különböző egészségügyi gondokat eredményezhet Náluk!)

Hazautazáshoz ruha, pólya/autós hordozó/hordozó/babakocsi. Néhol ragaszkodnak ahhoz, hogy a baba autós hordozóban, bekötve távozzon el a kórházból.

Gondold át, hogy mit vigyél a szülőszobára, mit a kórházba, és mit hozzanak utánad a kórházi napokra!

 

Természetesen mindezt a saját igényeidhez és körülményeidhez kell igazítanod -kevésből is felnő a baba, és egyszerűen is. Csak szeretettel gondoskodj Róla!

 

Továbbá: humorérzék, alázat, és legfőképpen: szeretet!

 

Bőrönd nem biztos hogy elfér, meg ennyi mindent is inkább költözködéskor viszünk magunkkal.

Kérik, hogy higiéniai okokból, és a szabályzatnak megfelelően, földön ne hagyjunk szatyrot, csomagot. Bár többnyire kaotikus a takarítás és fertőtlenítés, ezt azért megjegyzik, de nem biztosítanak elég helyet a csomagok részére. Hűtő többnyire van közös, a névvel és dátummal ellátott ételt lehet betenni. Vízforraló, mikro legfeljebb egy ha van. (Érdemes lenne nekünk is nagytakarítást tartani rögtön szülés után, ha volna erőnk és tisztaságmániásak vagyunk...)

 

Érdemes tájékozódni, hogy mi található a kórházban alapból, de semmit se vegyünk biztosra, mert ha kifogy, nem biztos hogy azonnal tudják pótolni (a kisbaba pelenkázásánál alkohol, vatta, popsikrém, hintőpor általában van, ruha kismamának és babának ott, ahol ez így szokás, stb.)

 

Apának, testvérnek "túlélési terv" amíg a kórházban tartózkodol: enni-innivaló, megfelelő öltözet, és mindezt meg is találják -nélküled! A hazamenetelhez is Te készítsd elő amire szüksélgetek lehet, pl. a hordozóba ruhácska kicsinek, Neked! Mivel az időjárás is lehet szélsőséges, ezt is kalkuláld be (szél, eső, hó, kánikula, stb.)

 

Hazamenetel általában 3 és fél, 7 napba telik. A gyermek súlya az átmeneti visszaesés után (hogy kikakilja a meconiumot, magzatszurkot, majd elkezd szopizni, az előtej, kolosztrum után belövell a tej, és elkezd gyarapodni a baba,) a legalacsonyabb súlyhoz képes látható növekedésnek kell indulnia, és a születési súlyhoz képes kb. 10 %-nál nem nagyobb a súlyvesztés a hazaengedés reggelén. A kismamának ugye székelnie kell. Beadják a gyermeknek az oltást, a K-vitamint (Konakion, melyet otthon 2 hetes korától havonta kell kapnia) vért vesznek a sarkából, egy "hozzávetőleges" hallásvizsgálatot végeznek el. Majd megkapja a baba és a mama külön-külön a záróját (kb 2x3 lap), ha sikerült addigra kiállítani, akkor az anyakönyvi kivonatot, ha nem, akkor azt postázzák. Pár nappal később postán várható a TB és lakcím kártya (anya állandó lakcíme lesz kizárólag feltüntetve rajta).

 

Receptek: a kórházban olykor felírják a Konakiont (K-Vitamin ampulla felszívó fecskendővel), a többit rendre a gyermekorvos bocsátja ki: hidrofiles fürdető, popsikrém, Vigantol (D-vitamin cseppek), köldökre 70%-os alkohol, hintőpor, rózsaméz ill. Glicerin Borax szájpenész ellen (ezt érdemes a kisujjra, vagy inkább kis géz vagy mull lapocskára tenni, és úgy a gyermek száját áttörölni, továbbá ezüst kolloidnak is van hasonló hatása). Csuklás ellen Cebion csepp (folyékony formájú C-viatmin) adható. A hidrofiles fürdetőből van tartósítószermentes változat is érzékeny bőrre -ezt hűtőben kell tárolni.

 

Szülő nő csomagjának kellékei, kórházi csomag kismamáknak, kórházi szülőszobai lista, kelengyelista, kórházi lista szüléshez, gyermekágyhoz, mit vigyél ha szülni mész Ezek kellhetnek ha szülni mész Mit vigyen a szülésre a kismama..Kórházi csomag szüléshez, szükséges holmik, szülő csomag kórházi napokra.

 

A magzatvíz elfolyását PH változás alapján nézik, az erre szolgáló betétben is, ami azonban nagyon drága, ezért érdemes inkább a tesztcsíkot megvásárolni e célból!

 

A kórházban számítani lehet a zsúfoltságra, hogy kevés az ápolónő, és sokszor sorakoznak hozzájuk.  Türelmetlenek is lehetnek, és nem biztos, hogy kellőképpen megmutatják, hogyan kell pelenkázni, köldököt ápolni, mosdatni, szoptatni, vagy Veled megfelelően törődnek. Egyik babának jut pelenka, másik anyának betét, de nem biztos, hogy Nektek is.

Kialvatlanság: a kórteremben kóros az állapot is, mert jellemzően ritka a csend, és nehezen lehet aludni. Ha nem a másik babája, akkor a Tied tart ébren.Előfordulhat, hogy napi 1-2 órát tudsz nyugodtabban aludni, hiába fekszel egész nap.

Szédülés is sűrűn előfordulhat, a vérveszteség miatt elgyengülsz, ezért óvatosan járj-kelj! Felerősít a kókuszvíz, kókusztej, és a sok ivás, jó étkezés! Vérzés még 3 héttel szülés után is természetes, és igen bőséges, főleg az első időszakban, ezért akár a legnagyobb, inkontinenciához való betét, pelenka is jól jöhet -kivéve az első napokat, ahol érdemes sima vattát használni, hogy a vérzés milyenségét, színét, szagát ellenőrizni lehessen.

Főleg szoptatás után fordulhat elő, ill. többedik gyereknél még erősebben kontrakció, igenfájdalmas összehúzódás, ami olyan erős lehet, hogy akár hányinger is kísérheti. De mivelfájáserősítőt szülés után is adnak, hogy biztosan eltávozzon, aminek kell (nem minden nőnél egyforma ez sem), ezért szólj az orvosnak, ha tényleg olyan erősen jönnek, hogy a szoptatást erősen nehezíti. Mivel szükséges, jó, ha van, ne küzd ellene.

Székelést is elvárnak 1-2 napon belül, ami a fájdalom miatti félelemben, a meggyötört gát-tájék mellett nehéz. Ezért figyelj az étkezésre, folyadékfogyasztásra! Adnak hashajtót, de tamarin lekvár, kapszula, vagy egy jó nagy dinnye is jól jöhet. Enélkül nem engednek elhagyni a kórházat.

Hangulatingadozások természetesek még szélsőségesebb formákban is, ahogy a depresszió is a következő időszakban, márcsak a kialvatlanság miatt is. Lelkileg lehet ezt is nyugalommal kezelni, tudunk róla, megéljük, de nem foglalkozunk a rossz gondolatokkal.

 

A szoptatás kezdetben nehéz lehet, beesik, kisebesedik a mellbimbó,nem jól veszi be a baba a szájába a cicit, megijed tőle, ha túl sok tejcsi jön, nem kap levegőt, stb.

 

 

Szoptatás, hozzátáplálás, etetés, cumizás

Szülés után mielőbb tegyük mellre a kisbabát, és ha fáradtak vagyunk, akkor se engedjük el magunk mellől: bizonyára Ő is fáradt, nem fog minket fölöslegesen feltartani. A születést követő mellretételt követően egy-másfél napig rendszerint végigalussza a baba a napot velünk, de nagyon fontos ilyenkor az anya közelsége a babának, a tej megindulásáért is! Enélkül küzdelmes lehet a szoptatás folytatása, gyengébbek a baba reflexei, lassabb a tejbelövellés, és ha cumit adnak addig a csecsemőnknek, cumizavarral is küszködhet majd!

 

Első mellre tétel:

Ha nem sikerül magától szájába vennie a cicit, csípjük össze a mellbimbót úgy, hogy az az ujj közepénél helyezkedjen el, és kicsit felfele nézzen, hogy tudjon a tejcsi hová folyni. Cirógassuk az álkapocs vonalán, ujjhegyünkkel picit paskoljuk az arcát, így kinyitja a szájacskáját. Ha mégsem, két oldalról -többnyire egy harmadik kéz igénybevételével- megnyomva a két orcácskát, csücsölítésre buzdítva szétnyitjuk az ajkakat. Amikor jó helyen van a mellbimbó, fejét hátulról hirtelen, határozott mozdulattal ráhajlítjuk, rábuktatjuk. Gondoskodunk arról hogy kapjon levegőt, ne ijedjen meg a baba.

Egyszerűnek tűnik, ám a kórházban sokan találkoznak a nehézségekkel, ne szégyeljük, és ne lepődjünk meg, ha azt mondják, nincs tejünk, mint valami eltérést és rossz óment. A baba szopása is nehézkesen alakulhat, különösen ha nemlett azonnal mellre téve, és ez még hónapokkal szülés után is küzdelmes feladat lehet. Vegyük tehát természetes próbatételként, ami akár a kórházi körülményeknek és a tapasztalat hiányának is betudható.

 

Az újszülött babáknál jellemző problémák:

Nem veszi be az egész bimbóudvart a szájába, így harapja, s kisebesíti a mellett (gondoljunk bele, a pici baba száját ha síráskor nagyra is nyitja, alapvetően a szája is kicsi a legtöbb anyai mellhez mérten, és idegen is lehet így tartani a száját hosszabb ideig -így nem tartotta a száját az anyaméhben, és elfáradhat tőle az izomzata is);

Túl nagy mellbimbónál lehet nem fér be a szájába, bimbóvédővel, a mellett masszírozva, hogy tej serkenjen, elég ha először csak ezt a részt veszi a szájába, s mintegy a kezünkkel belefejjük a szopikázás elején a szájba;

Lapos mellbimbónál hiányzik a kiváltó reflex a szopizásra, ezért a felső szájpadlását vagy kisujjal megérintve, vagy bimbókiemelővel ingerelve tudjuk rábírni; paskolni lehet a kicsi arcocskáját ujjbegyünkkel, illetve az áll vonalán símogatni;

Ha túl sok tej jut a szájába és megijed tőle, illetve megijed, hogy nem kap levegőt;

Először kevés lehet az anyuka teje, míg nem lövel be, az előtej, a  kolosztrum pár cseppjéért olykor nagyon meg kell küzdeni. Ezért érdemes már jóval szülés előtt is masszírozni a mellett, hogy a tejtermelésnek megfelelőbb vérhálózat-vérellátás kialakuljon a mellben. Így megelőzhető a túl éhes a baba, a sírás, s hogy ne kelljen aggódnunk a súlyának visszaesése miatt.

 

A cumizás alapszabálya:

Anyatejes babákat lehetőleg ne szoktassunk cumikra, ebben az esetben itató poharat, vagy a lehető "legkényelmetlenebb", az anyamellet legkevésbé utánzó cumikat válasszuk szükség esetére, amiből nehezen juthat a tartalomhoz, 1-es szűk lyukú átfolyással, szilikonnal. Az újszülöttnek adott cumival cumizavar is felléphet a babánál, ezáltal nehezítve a szoptatást és az anyatej belövellését, mennyiségét! Tanácsos üveg etetőcumisüveget használni, nem karcosodik, a karcban nem bújhat el a kórokozó, a szennyeződés, de nehéz és törékeny. Elég lehet utazáskor használni csöpögésmentes etetőcumit, amikor más módon nem tudjuk biztonságosan táplálni a babát.

Ha valamiért nem szoptatjuk a babánkat, akkor érdemes a mellett mind jobban utánzó cumisüvegek közül választani, akár kaucsukból -hiszen az melegebb, bőrhöz hasonlatosabb anyag.

Játszócumiból érdemes fogzáshoz is szerencsés, harapható peremű, könnyen megfogható cumit választani -ha mindenáron szeretnénk megvigasztalni.

Egyébként a cumi helyett a kisujjunk is megteheti, az ujjunkat megnedvesítjük, és ujjbegyünkkel a szájpadlás felé, hogy körmünk ne sértse meg, cumiztathatjuk.

Később hozzátápláláshoz létezik kanál végű, puha, összenyomható falú etetőcumi is.

Cumisüvegek elmosásakor, sterilizálásakor figyeljünk oda: dörzsis szivacsot ne használjunk, mert nagyon érzékeny műanyagok, és karcosak, homályosak, gusztustalanok lesznek. A vízkő ellen a forraláskor citromsavat, ha nincs, egy-két csepp citromlevet tegyünk a vízhez. Viszonylag megbízható és könnyen fellelhető márka a Frosch a mosogatáshoz, tisztításhoz. De ecet, sima citromsav is megteheti a forró víz mellett.

 

Műanyag cumisüveg: szubjektíve nekem, vagy másnak is feltűnik, de a cumisüveg mellékízt kölcsönöz a benne tárolt dolgoknak, amit én rendkívül kellemetlennek találok, és minden nagy márka termékénél éreztem. Ezért pártfogolom a valódi üveg cumisüvegeket a törékenysége és nehézsége ellenére.

 

Sikerül-e szoptatnom?

100-ból egy nő nem tud szoptatni. Régen, aki nem szoptatott, és nem volt lehetősége szoptatós dajkát szerezni babájának, elveszthetette a gyermekét. A természet úgy alkotott minket, hogy tudjunk szoptatni, aki nem aggódja túl, megküzdhet azért, hogy szoptatni tudjon, a kezdet és folytatás nehézségei ellenére. Ugyanakkor lássuk az okokat miért van, hogy rég tízből tíz, majd a nők kórházba delegálása után tízből ha három asszony tudta szoptatni gyermekét?! A társadalom, a minta, a szülés körülményeinek hatása, pl.  szülés után rögtön megkapja-e gyermekét az édesanya, mellre teheti-e, mellette marad-e, az első 'alvós' napon felkészül-e a szoptatásra a szülő nő, és a következő nap mellen tartja-e, megkap-e valóban minden szükségeset, és nem aggódja-e túl, nem támaszt-e magában, vagy környezete által ("nincs teje, nem tud szoptatni") nehézségeket.

A kisded renyhe szopási készsége visszavetheti az anyatej beindulását és bőségét, és különféle orvosolandó problémát jelezhet.

Hogy elég-e a tejcsi? Lehet, hogy olykor igen, olykor nem. Lehet mérleggel ellenőrizni, de a baba szubjektív igényével ez nem egészen összevethető. Ha úgy érzed, hogy kevés a tejcsi, tedd sűrűbben mellre, minél többet szopizzon, így nő a tejtermelés. Nem kell megijedni és kiegészíteni az anyatej mennyiségét, mert akkor a mell nem is fog alkalmazkodni a kihíváshoz, hanem a baba legyen szinte folyamatosan a cicin legalább 2-3 napig, hogy elinduljon a bővebb tejelválasztás! Egyes babák nem akarnak mindég mellen lógni, megijedhetnek a próbálkozásainktól, ezért csak nyugodtan, összhangban a babával, és nem megijedve a sírásoktól, visszajelzésektől, hanem csak figyelve azokat cselekedjünk.

Ha mégis kimerült az anya szervezete, beteg, depressziós, vagy más okból nem, vagy csak kevesebbet tud szoptatni, mindég figyeljük a kicsi gyarapodását, méginkább a folyadékpótlását: a kiszáradástól óvjuk elsősorban! Ugyanakkor a kiegyensúlyozott szoptatásért küzdve előfordulhat, hogy a baba bizony nagyon is éhes, és ordít a táplálékért -ez egy rövidebb ideig megengedhető, kellő törődéssel, odafigyeléssel.

Melltartó hordásának lehet következménye a tej mennyiségének csökkenése, mell érzékenység, a mell gyulladása -ezért csak gyenge alátámasztás biztosítsunk, esetleg a ruha kialakítása legyen ennek megfelelően gyengéd tartást biztosító. Megfelelő antibakteriális anyaggal is segíthetünk a komfortérzetünkön és talán a sebek is gyorsabban gyógyulnak, akár egy gyapjú-selyem anyag esetén, mely hidratálni, ápolni, gyógyítani képes bőrünket, és még a hőháztartását is szabályozza, ezáltal is tejserkentésre, folyamatos tejellátásra bírva. A szokványos lapos mellbetét helyett is lehet enyhén kúpos, hogy kisebb nyomás és súrlódás legyen a bimbó környékén. Létezik mellemelő is, ami alulról és oldalról kicsit megtámasztja a mellett, de nem fogja körül a mellbimbó környékét, és akár a megfelelő tartás megtalálásában-megtartásában is segíthet.

Mivel ilyenkor a mell súlyosabb lehet, a melltartó pántja könnyebben vághatja be vállunkat: erre lehet szilikon melltartópánt szélesítőt is kapni már.

Mellszívás olykor kézzel, olykor géppel megy könnyebben, de a kisbaba mindennél ügyesebben tudja szívni, ezért nem kell megijedni, ha nehezen tudunk lefejni egy kis tejcsit, a baba lehet rögtön meg tudja szívni magát vele -vagy csak sokáig kell rajtahagyni, és úgy kapja meg e megfelelő mennyiséget!

A lefejt tejet a lehető leghamarabb, a hűtő legbiztonságosabb (ajtónyitástól félreeső zugban) helyezzük el. Fagyasztott tejet egyesek nem javasolnak (van aki ezért egy teljes fagyasztószekrénnyi tejet öntött a lefolyóba). Amennyiben mégis fagyasszuk, szintén mihamarabb tegyük el, és a leghidegebb, legeldugottabb helyre. Felengedéskor langyos vízbe vagy ételmelegítőbe tehetjük (meleg-forró pára fürdőbe), 40 fok feletti hőmérséklet már csökkenti az anyatej értékét.

Fokozottan figyeljünk a higiéniára és a gyorsaságra!

A szoptató anya étkezésről a hasfájós baba menüpontban olvashatsz bővebben (tejszaporítás, hasfájást csökkentő élelmiszerek, szükséges tápanyagok).

Bimbóvédő ill bimbókiemelő ugyanolyan műanyag szilikon pillangó, kör, ill. egyéb formájú rátét, kisebb ill. nagyobb mellbimbó méretekkel.

 

Tejserkentők, tejszaporítók:

ánizs, köménymag, édeskömény, és egyéb teakeverékek, nigella mag, maláta és maláta alapú italok (malátasör, pl. Karamalcz, Neumarkter; Ovomaltine), jujuba gyümölcs aszalvány, kapszulák, pl.: Dr. Chen King of Kings női kapszula, Motherlove More Milk kapszula, Laktinatal, Lucerna tabletta, rántott/köménymagos/tojás leves, fürjtojás, zöld füvek, akár por formában: búzafű, árpafű, stb. Így a tejtermelést általában elősegítő étel még a köles, zab, rozs, árpa, mazsola, málna, szezámmag, datolya, gabonakása datolyalével édesítve, szezámmaggal megszórva, avagy árpa-barnarizstöretből kell készíteni fele-fele arányban hétszeres vízmennyiséggel kell felfőzni, legalább 1-2 óra hosszáig. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az így elkészült levet kell inni, naponta legalább 1 litert.

A dió, a kesudió és a mandula kedvező hatásai évszázadok óta ismert. Nem csupán a tej mennyiségét növelik, hanem annak összetételét is kedvezően befolyásolják. Naponta javasolt egy-két marék magot elfogyasztani.

A datolyalé is segíti a tejképzést: cukor és kénmentes datolyát mossunk meg, majd vágjunk kis kockákra. Tegyük fel főni 3x-os vízben, hagyjuk állni és kihűlni. Naponta igyunk belőle többször.

A lucerna csíra nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Szoptatós anyáknál tejserkentő, K-vitamin tartalma pedig csökkenti a vérzések intenzitását (szülés után hasznos).

 

továbbá a sok folyadék fogyasztás, víz, kókuszvíz, szoptatós teák, (nyáron pl. dinnye), az alvás, pihenés.

Árt a szénsavas folyadékok fogyasztása, a feszes melltartó, és persze az alváshiány, a sok idegeskedés a tejelválasztásnak. Ezért fontos, hogy megtanuljunk uralkodni a félelmeinken, aggodalmainkon, és ne gondoljunk a stresszes élethelyzetre, a megoldást keressük, nyugodtan, bizalommal, és merjünk aludni, amikor megtehetjük. Kételkedni lehet, de kétségbe esni nem!

 

A mell alakulása:

A mell az igényekhez alakul -ebben lehet segíteni. A mell szerkezetének átalakulását segíti a masszázs -ezzel javítjuk a vérellátást, serkentjük a tejtermelést. Fontos lehet a megfelelő ruházat: ne legyen elszorítva a mell, és ne legyen kitéve hűvösnek. A mellgyulladást is segít megelőzni a masszázs, a megfelelő ápolás, és megfelelő ruházat kialakítása!

Hogyan alakul az anya melle, és a tej?

A kicsi és a nagy emlő ugyanúgy képes a baba számára megfelelő mennyiségű tejet nyújtani. A kötőszövetek, alkati tulajdonságok igen változóak lehetnek, s ez a szoptatási szokásokban is megjelenhet: egy kisebb, feszesebb mellű anya és egy lazább szerkezetű, nagyobb mellű anya, utóbbi esetében szükséges lehet segíteni a babát a mell szájba helyezésével és megtartásával, hogy rá tudjon harapni és kellő mennyiségű levegőt kapjon, ne ijedjen meg.

Az anyatej a baba igényeihez alakul: melegben hígabb, kevésbé tápláló, ezért akár a legnagyobb hőségben is mellőzni lehet-kérdés érdemes-e- a csecsemő itatását! A jelenlegi ajánlások szerint ilyenkor is elhagyható a pótlás, de figyeljük mindég a baba igényeit! Változik az anyatej összetétele a szoptatás kezdetén és végén is: először táplálóbb, zsírosabb, majd inkább a szomj oltására alkalmas hígabb! A szoptatási időszak elején édes, a hozzátáplálás megkezdésével jellemzően sósabb.

Az anya teje sosem fogy el: ahogy a baba a mellen van és szívja, folyamatosan termelődik és ürül legalább egy kisebb mennyiség, ami a baba megnyugtatására is szolgál, kerülve a túletetést!

Előfordul, hogy az anya mindkét melle reflexesen elkezdi spriccelni a tejet akkor is, amikor épp nincs rajta a baba, ezt a mellbimbóra helyezett ujjunkkal, alkarunkkal megállíthatjuk. Ha elkezd folyni a mellünk, az könnyen jelezheti, hogy a baba már éhes! Ha sír, és úgy érezzük, meg kell vigasztalnunk, akkor is szivárogni kezdhet. Az első tejbelövellésnél előfordulhat, hogy addig nem volt tejünk, 2., 3. vagy 4. napra ébredve pedig nem tudjuk hirtelen, miért úszik az egész felsőtestünk nedvességben! Ezért érdemes lehet egy pelenkát mellre téve elaludni.

Szoptatás és hasfájás:

büfiztetés nélkül, ha az anyuka puffasztó, vagy más okból a baba számára kellemetlen hatású táplálékot evett, avagy mértéktelenül, túl sokat, túl hirtelen, komoly hasfájással, hasfeszüléssel jelez a baba.

Mi a titka az anyatejnek?

             Tápanyagösszetétele optimálisan illeszkedik a gyermek növekedéséhez, szükségleteihez. Az előtej, avagy kolosztrum bevonja a tápcsatornát egy védőréteggel, segíti a magzatszurok kiürülését is. Kezdetben édes, majd az életkor előrehaladtával sósabb ízű lesz, változik az összetétele már az egyes szopások alkalmával is: kezdetben a szükséges folyadékot pótolja, hígabb, majd a szükséges tápanyagokat, zsírosabb, laktatóbb összetételűvé válik, illetve mindég igazodik a baba igényeihez, fejlődéséhez. Betegséggel is sikeresebben meg tud küzdeni, hiszen az anyatej biztosítja számára sok esetben az ellenanyagot.

             Az anyatejben a vastartalom biológiai hozzáférhetősége 50 százalékos, míg a tápszerekben csupán 7%.

Az anyatej kalciumának 75 százaléka szívódik fel a csecsemő szervezetében, míg a tehéntejalapú tápszer esetében ez csak 50 százalék.

             Közvetlen forrása a GLA-nak (gamma-linolénsav), valamint omega 3 forrás is. Ezek nélkülözhetetlenek az idegrendszer, a látás és az immunrendszer fejlődéséhez.

             Olyan immunanyagokat tartalmaz, amely segíti a csecsemő fejletlen védekezőrendszerét. Ha pl. az anya náthás lesz, akkor ennek az ellenanyaga rövid időn belől megjelenik az anyatejben, amely védelmet jelent számára. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz beteg, de enyhébb lefolyású lesz a betegség.

             Csökkenti az allergiára való hajlamot.

             A nagy molekulájú szénhidrátok (oligoszacharidok) kiváló táptalajt, táplálékforrást biztosítanak a jó hatású bélbaktériumoknak, ezáltal támogatva a jó bélflóra kialakulását.

             Hosszú távon védelmet nyújt a magas vérnyomás és az elhízás kialakulása ellen.

             Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikrobás hatása révén alkalmas arra, hogy alkalmanként orrcseppnek, szemcseppnek használjuk. A sebes mellbimbóra is jó hatással van, segíti annak gyógyulását. Elkenhetjük a bimbó és bimbóudvar területére.

             Nemcsak táplálék, hanem remek szomjoltó is. Tehát nincs szüksége a babának vízre és egyéb folyadékra.

             Azonnal fogyasztható, steril, nincs szükség előkészületekre. Teljesen ingyenes és környezetbarát. A tejnek mintegy saját immunrendszere van -lefejt anyatejnél ez tapasztalható.

A szoptatás jótékony hatással van az anya és a gyermek egészségére, miközben káros hatása nincs. Támogatja az anya-gyermek kapcsolat kialakulását. Felerősíti a fájásokat közvetlenül szülés után, ami a vér kiürülését segíti elő a szervezetből annak gyógyulása érdekkében, illetve a szövődmények elkerüléséért. Majd csökkenti a szülés utáni vérzést, segíti a várandósság előtti testsúly visszanyerését és az első hat hónapban természetes korlátozott hatásfokú fogamzásgátlóként hat. Az anyatej a csecsemő optimális gyarapodásához szükséges összes folyadékot és tápanyagot tartalmazza legalább fél éves korig. Ez nem csak egy egyszerű étel, a szoptatás valóban táplálék! Nemcsak a a gyermek testét, hanem a lelkét is táplálja. Mi lehet biztonságosabb érzés egy gyermek számára, mint átölelve lenni az édesanyja karjában, szoptatás közben.

Random szoptatás:

Két vagy több gyermek szoptatása, akár ikrek, akár gyorsan egymásutánban érkező testvérek, avagy szoptatás várandósság alatt fejtörést okozhat. Oda kell figyelnünk szervezetünk jelzéseire, különösen várandósságkor, okoz-e feszülést, összehúzódást a méhban. Lehetséges, hogy semmilyen hasonló hatást nem tapasztalunk, jól érezzük magunk, és nyugodtan szoptathatunk, az újszülöttnek pedig bőven érkezik a kevésbé megszokott kolosztrumos tejcsi. Ha azonban más reakciókat tapasztalunk, próbáljuk visszafogni a szoptatást, várandósság alatt akár leállni is szükséges lehet.

 

Szoptatni a gyermek 2-3 éves koráig lehet, érdemes leginkább.

A gyors leállás, vagy csökkentés okozhat mellgyulladást, de szépen, odafigyelve, a mellből fel tud szívódni a meglévő tejcsi is. Ez lehet alkati kérdés is.

 

Lásd még a kismamafelkészítő és babakelengye címszavak alatt.

 

 

További információkért jó szívvel ajánlom a La Leche Liga honlapját:

www.lll.hu

 

Szoptatós öltözet:

Lehet kapni pamut, bambusz, -olykor gyapjú és valódi hernyóselyem- elöl kapcsos vagy lecsatolható mellkosaras változatokat, illetve mellemelős hátegyenesítős alakformáló ruhákat.

Célszerű lenne azonban olyan felsőket gyártani, amely mell alatt szűkített, és a felső része megtartja a mellet, és akár a vállat is, mint az alakformálók. Esetleg kimondottan a mellcsúcsra helyezhető kosárkákkal védeni az érzékeny területet -attól is, hogy elszorítsák a melltartók, illetve hogy kellemetlen anyag érjen az érzékeny részhez -mindkettő a tejtermelést gátolhatja. Több régi viselet lehetövé tett, hogy a keblek kellő szabadsággal rendelkezzenek -követhetnénk ezt a példát is.

A denevérujjas, kaftán ill. kimono jellegű felsők, poncsók, illetve az atléta és boleró párosítás is könnyen hozzáférhetővé teszi a mellet a szokásos dekoltázstól ill. az ingujj felől is -a szokásos gombos és bújtatós fazonokon túl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha mégsem tudunk kizárólag szoptatni, vagy ideje elkezdenünk mellétáplálni:

- adható női tej -adott esetben direkt szoptatás

- az állati tejek közül a kanca és a bivalytej

- a standard tápszer tej mellé adható élőnek nevezhető élelmiszerek, folyadékok:kókuszvíz, rizstej (pl. Bridge), zabtej, mandula tej, kókusztej, rizsnyák(nyákleves, congee), baba víz, baba tea gyenge főzete -kókuszvirág cukorral, nyírfanedvvel édesítve

- szűz kókuszzsír, hidegen sajtolt olajok, oliva, búzacsíra, kukoricacsíra, repce, stb.

- pépek, kásák: standard tejpépek, kásák (pl. Holle), Synlac por (rizs és szentjánoskenyérfa mag lisztből), búzacsíra kása (málé). A gabonák lehetőleg friss és teljes kiőrlésűek legyenek. Gesztenyeliszt, kendermagliszt 4 hónapos kor körül kóstolónak már adható, de brokkoli, búzafű, cékla is adható, akár porítva. Gyümölcsnek pár csepp szőlő, citrom, narancs vagy grapefruit lé akár a teához, alma, őszibarack (sárgabarackot 8-12 hónapos kortól javasolnak), mangó, stb. Banán csak rendes, sűrű székletű babának, csak megbízható bio gazdálkodásból, érleletlenül! Fermentált almalé -szinbiotikus fermentpatron.

Zöldségnek sütőtök, sárgarépa (első hónapokban bio vagy biztos helyről, műtrágya nélkül termesztett), krumpli, stb. adható 4 hónapos kortól.

Ne használjon se a mama, se a baba ételek elkészítéséhez mikrosütőt, lehetőleg a fertőtlenítést is más eszközzel oldja meg, pl. citromsavval forralt (tisztított) víz.

Rizs nyákleves receptje:

Elkészítési idő: kb 2-5 óra + 6 óra áztatás

Költség / liter: < 500 Ft

Hozzávalók kb. 1 literhez:

             1 csésze, kb. 7 dkg édes barnarizs

             6 dl tisztított víz

             1 evőkanál rizsszirup (ez szükséges, ill. ajánlott, hogy ne legyen székrekedés)

Kiegészítésként:

             1 teáskanál (hántolatlan) szezámmag

             kevés, kb. 1/4 kávéskanál szűz kókuszolaj

             hígításhoz kb. 4-5 dl baba víz, nyírfanedv, (Bridge) növényi rizsital

Elkészítése:

1.            A rizst (és szezámmagot) alaposan mossuk át, majd áztassuk be úgy 6 órára, vagy akár tovább is.

2.            Öntsük le róla az áztatóvizet, majd 1 csésze gabonához adjunk 6 csésze vizet.

3.            Forraljuk fel, majd óvatosan lassú lángon , fedő alatt  főzzük mintegy 2 órát. Minél tovább főzzük, annál táplálóbb és "erősebb" lesz. Az első másfél órában nem kell attól tartani, hogy letapad, később viszont érdemes ránézni.

4.            Az így kapott sűrű kását amennyiben iható állagúvá szeretnénk tenni, hígítsuk fel kb. 4-5 dl folyadékkal (nyírfanedv vagy rizsital)

5.            Pürésítsük, szitán jól nyomkodjuk át. Tehetünk bele rizsszirupot, kókuszolajat.

A y kapott nedű gyógyértékét fokozhatjuk nagyobbaknál, ha az alábbiakból főzünk hozzá. Mivel a rizs önmagában erősíti a lép-hasnyálmirigy emésztőközpontot, ezért a hozzáadott táplálékok sokkal jobban felszívódnak, hatásuk felerősödik.

             adzuki bab: vízhajtó, köszvény ellen

             édeskömény: puffadás, gázosodás

             édesrizs: hányásra, hasmenésre, gyomorrontásra (ezért kell bele a rizsszirup a fenti receptben, nehogy székrekedés legyen)

             gyömbér: emésztési zavarok, hasmenés, vérszegénység, hányás

             mungóbab: hűt, csökkenti a lázat, csillapítja a szomjúságot

             mustár: köptet, megszünteti a gyomor teltségét

             porcsin: méregtelenít, reumára és duzzanatokra

             sárgarépa: segíti az emésztést, megszünteti a puffadást

             szezámmag: nedvesíti a beleket

 

Etetés sűrűbb, pürés ételnél megoldható csőrős kialakítású itató kancsóból, pohárból -így a szopási technikája, igénye is megmaradhat. Puha falú szilikonos kanál végű cumisüvegből. Ha időben kezdjük a hozzátáplálás: 5-8 hónapos kora között, érdemes tapasztalatot adni a gyermeknek: kisebb falatokat, melyeket ujjal felcsipegethet, ha érdeklődik, vagy pl. egy egész hámozott almát, hogy rágcsálja, és tapasztalatot szerezzen. Az így szerzett képességeivel kevesebbet fog elsőre fogyasztani, de a reflexeit, ösztöneit megtanulja használni, s később kevésbé fog félrenyelni, megtanulja kiköpni azokat a falatokat, amit még nem tud fogyasztani.

 

Lásd a babakonyha menüben továbbiakat.

újszülött gondozása

A mosdatás, köldökápolás, a pelenkázás, a babaszoba, a szülői ágy sorsa, az etetés, szoptatás, kell-e s mivel itatni, hogyan sterilizálj, illetve mosd és mosogasd el a baba dolgait? Mi az a követendő egészséges mérték, ami a rend és tisztaság területén megvalósítható a baba körül? Milyen természetes dolgokkal tudod magatokat körülvenni a praktikum, kényelem, és érzékelés (szépség, minőség, életminőség és egészség) fejlesztés világában?

A gyermekágyi időszak alatt a babának minden figyelem és törődés kijár! -ahogy a mamának is. Ilyenkor nem kell megijedni a kialakuló rossz szokásoktól, csak oda kell figyelni a babára, és kielégíteni minden igényét -ha kell, egész nap karban ringatva, szoptatva, testközelségben legyen.

A baba elhelyezése: a fekvő alkalmatosságnál a babakelengyénél írtam, itt azt emelném ki, hogy fontos, hogy a gyermek oldalra legyen kicsit forgatva, hogy ha bukik, ne fuldokoljon. Ezt meg lehet oldani egy törülközővel, vagy e célra vásárolható eszközökkel. Érdemes a feje alá nagyon puha anyagú kendőt, pelenkát tenni. Ha sokat forgolódik, hasfájós, könnyen kikoptathatja a hajacskáját, illetve ne legyen mindég egy irányba forgatva, változtassunk a fekhelyén, mert ilyen pici korban akár el is deformálódhat a feje. Ezen segíthet a speciális fejtartó párna. A szeme  mindég előre és lefele nézzen, amikor minket követni akar, vagy az elhelyezett játékot, körforgót. A csörgő még kemény és korai lehet, nem tud fogni, ökölben van a keze.A matrac kemény legyen, ne puha, de a gerincet tartsa. Ne legyen olyan anyag, ami veszélyeztetné a légzését -pl,. olyan vízzáró a matracon, amitől ha hasra fekszik, nem kap levegőt, de gyakori, hogy a takaróba beleakad a hadonászó kezecskéjével, magára húzza, nem kap levegőt, megijed, és borzasztóan sírni kezd. Ezért érdemes nem szöszös, de áttört, négyzetrácsos vagy kötött, lukacsos anyagú babatakarókat választani. A fejvédő is fontos lehet, és figyeljünk, a kezecskéjét, lábacskáját ne tudja a rácsokon kidugni -később sem.

 

Ellenőrizzük, hajszál, boholy nem-e került a tenyerébe, ujjai, lábujjai közé,előbbit különösen, le ne nyelje, szemébe ne dörzsölje!

Nincs-e túl hidegben, melegben, hőmérsékleti, fény változásoknak kitéve (szellőztetés, erős lehűlés vagy felmelegedés, tükröződés pl. napfelkelte, naplementekor), illetve öltözete megfelelő-e, nem szorítja-e valahol. Rovarok nem zavarják-e nyugalmát (légy, szúnyog, pók, stb.) Végtagja nem akadt-e be a kiságyba, takarót nem rántotta-e magára, nem szennyezett-e a pelus!

Anyukának és babájának fontos a szoptatáshoz megfelelő kényelem kialakítása, ami változhat: pl. ágyon, vagy ülve, szoptató párnával vagy anélkül, mikor hogy kényelmesebb kivitelezni, illetve a baba hogy igényli. Amikor nehezebben megy a szoptatás, a helyzet változtatása is vezethet eredményre! Ringatás, járkálás közben, akár hintaszéken együtt hintázva.

Ilyenkor sok megfigyelni való van, többek között az elfogyasztott ételek íze átkerülve a tejcsibe nem-e okoz sztrájkot a babánál.

Bölcsőhalál: ismeretlen fogalom Ázsia több részén, ahol az anyák a gyermekükkel vannak egész nap, nincs külön szobájuk. És az ujjszopás, cumizás jelensége is, hiszem több helyen az igény szerinti szoptatás úgy valósul meg, hogy a gyermeknek ha kedve van hozzá, mindég mellette van az anyamell, és nincs szüksége "pótlékra". A gyermek figyelése is máshogy alakul olyan helyeken, ahol nem tudnak tiszta pelenkát biztosítani a gyermeknek -pl. egy eszkimó mit, és hogy mosott volna ki? Már igen korán megtanulnak olvasni a gyermek jelzéseiből, akár azt is, mikor kell ürítenie. /lásd pelenkázásnál/. A természeti népek megoldásai sokszor szükségből eredtek, de némely bizony kedvező lehet a babára, ha modern körülmények közt is meg tudjuk valósítani.

Gyógyszerek adagolása:

A K-vitamin ampullákat az első két hét után, majd havonta egyszer kell beadni.

A D-vitamint napi egy csepp, télen kettő fölé emelhető az adag.

Szájpenész ellen rózsaméz (glicerin borax) legalább hetente egyszer alkalmazandó: egy ujjra tekert anyagdarab, vagy kesztyű ujjbegyére cseppentve átdörzsöljük vele a felső szájpadlást, a nyelvet, az ínyt kívülről-belülről. Az antibakteriális ezüst nyújthat kiegészítő védelmet kanál, szájba vehető játék ill ezüst kolloidos oldat, ujjkesztyű formájában. Kinézetre fehér, egyszerűen el nem távolítható pontok formájában jelenik meg a baba szájában. Ne tévesszen meg, hogy több fehéres árnyalat természetesen is van a baba szájában, főleg ahol átsejlenek a fogak, csontok.

Csípőszűrés: két hónapos korban kérjük a beutalót gyermek ortopédiára, a legtöbb helyen sokat(!) kell várni a kötelező vizsgálatra, és több helyen még mindég röntgenezik más diagnosztikai eszköz hiányában a gyanús csecsemőket! Ezt magánrendelés keretében fizetős szolgáltatással ez elkerülhető.

Leesés: akár mi magunk esünk gyermekünkkel (pl. lépcső, akár bukástól csúszós padló), akár kicsúszik a hordozóból., lecsúszik a pelenkázóról -főleg sírós, hasfájós baba, akár úgy is, hogy mellette vagyunk, a nagy ijedtséget a baba többnyire megnyugtató reakciói követik. Ilyenkor mindég legyünk figyelmesek, hogy dokumentálni tudjuk a helyzetet, tudjuk, mennyi idő telik el, milyen tünetek kísérik, mikor, hogyan, mennyi ideig sír a baba, és egy napi figyeljük! Mivel igen nehéz megállapítani tünet hiányában az esetleges következményt, próbáljuk nyugalomra inteni magunkat, a gyermek csontozata, szervezete még kis korban könnyebben elviseli az efféle ráhatásokat!

A hintőpor kiszorul a gyermekápolásról, legfeljebb köldökápolásra használjuk, két kellemetlen tulajdonsága miatt: szemcséi ugyanúgy dörzsölhetik a finom, érzékeny baba bőrt, illetve belélegezheti a baba.

Ha bepállik a bőre, érdemes fürdetés előtt olajjal bekenni, ami a kórokozókat kordában tartja. Belekeverhetünk akár grapefruit magot vagy használhatunk feles hígításban Betadin oldatot.

Koszmó kezelése: ez a korpához hasonlóan a fejbőrt borító bőrlemezke, melyet speciális samponnal, vagy egy egyszerű, keményebb disznósörtéjű vagy lószőr hajkefével javasolt eltávolítani. Ha a koszmófelrakódás erős, a koszmó kefe használata előtt (ideális fürdetés előtt) 1-2 órával kenjük be a baba koszmós bőrfelületét babaolajos vattapamaccsal, vagy arra alkalmas koszmó eltávolító samponnal! Pamut sapkát tegyünk a baba fejére, erre az időre! Majd mossuk le az olajat, vagy sampont és használjuk a koszmó kefét fürdetés közben vagy után!

Köldökápolásról pl. a pelenkázás menüpontban olvashatsz, fürdetésről a kelengyelistában, és sok egyébről, amit itt most nem ismételnék meg.

Ne ijedjünk meg a gyermek sírásától, tőle.

Bár több hónapos korra tehető az igazi mosoly megjelenése, de már ilyenkor is előfordulhat, hogy úgy érzed, visszamosolyog Rád a baba, megfogja az ujjadat, vagy beszélgetni kezd Veled!

 

-folytatás következik.

 

 Kisbaba gondozása, nevelése

Igyekezzünk sokat foglalkozni a babával, ringatni, énekelni, óvatosan táncolni vele, érezze a testközelséget, a hangunkat -az Őt körülvevő szeretetet.

Fontos a napirend -nem a három óránkénti szoptatás betartása, hanem a levegőzés, az esti altatás előtti fürdés, rituálé.

A baba és a mama közt rendkívül szoros,végtelenül bonyolult és végtelenül egyszerű kapcsolat van. Azon túl, amit a baba természetes tanulási és felismerési képessége-készsége jelent, egy olyan fajta intuíció, ráérzés is működik, mely a jelekből: anyatej, szagok, hangok, anya szívritmusa, hangszíne, stb. választ késztet a kisbabánál is. Hogy mennyit sír, mire hogyan reagál, mitől ijed meg, már ekkor szoros kapcsolatban van velünk. A válaszok, ahogy felnőttkorban, ebben a korban sem egyértelműek, és nemcsak elvontak. A mama étkezése, életritmusa, kipihentsége, hogy milyen ételeket fogyasztott, mind mind közvetlenül érzékelhető a baba számára egy bizonyos formában. Sírása, hasfájása, reakciói részben erre vezethetők vissza. És mivel sok anyuka megijed bizonyos értelemben a sírástól, még ha ezzel nincs is teljesen tisztában, nem tudja értelmezni a baba jeleit, és nem megfelelő választ ad, és bekerülhet egy ördögi, síró baba-egyre fáradtabb anyuka körbe.

Ugyanakkor a civilizációnk visszavett kapcsolatunkból a babánkkal: a pelenkába téve nem látjuk, mikor pisil, nem figyelhetjük meg, milyen előjelei vannak, és nem is fontos számunkra, mint pl. amilyen fontos lehet egy eszkimo anyukának, akinek nincs pelusa, és kimosni sem tudja azt. Egy betegség előjeleit észrevenni nyilván sokkal fontosabb, de a kultúránk amennyi tudást hozzáad, annyi re elronthatja a megfigyelőképességünket és a jelek értelmezését is.

Milyen kérdések merülhetnek fel:

sírás: erről külön cikk szól. Több oka is lehet, és változhatnak is az okok, először pl. atz emésztőrendszernek hozzá kell szoknia a táplálékhoz, a mennyiségéhez,. A laktáz enzimet kell termelnie a tejcukor lebontásához, azért is puffadhat, vagy az anya étkezéséből kerültek olyan anyagok a tejcsivel a kis szervezetébe, ami feszíti a hasát. Nem felszívódó szimetikon tartalmú szerek, teák, zöldfűszerek, pl. kapor, petrezselyem elsősorban az anya étkezésében. Továbbá ringatás, tornáztatás, a has meleg borogatása.

Általában az első három hónapban jellmző, de akár az első éveket is elkísérheti.

szaporább szívverés, lélegzetvétel és magasabb testhőmérséklet jellemzi a kisbabákat.

kancsalság: még gyakori, érdemes ilyenkor korai szemészeti szűrésre vinni, de biztosan rendeződni fog pár hónapon belül.

kutacs: ha behorpad, lüktet, lehet a szomjúság jele, de ritkán van ok aggodalomra. Ha kitüremkedik, annál inkább.

láz, hőemelkedés: a babáknak alapvetően magasabb a testhőmérsékletük, így életkoronként más és más hőfok jelenti a lázat. Az érvényes ajánlások szerint a lázcsillapítást a legtöbb szülő rosszul végzi, hiszen az alapvetően egy kedvező folyamat, csak 39 fok felett érdemes elkezdeni a hűtést, vagy felébreszteni az alvó babát a gyógyszer beadása végett.

széklet elmaradása: 3-5 napig anyatejes babánál nem kell aggódnunk emiatt, ha amúgy jól érzi magát.

körömvágás: újszülött kor után, amikor már a bőr nincs összenőve a körömmel. Alvás közben nagyobb az esélyünk, egyenesre  lehet nyírni, és ne vágjuk le tövig, ha karmolja magát a baba, akkor sem. Nagyobbacska körömcsipesszel jobban engedi a procedúrát, és nekünk is kevésbé kell félni, hogy megvágjuk. Fürdés után, puha körmöket jobb  vágni.

benőtt köröm megelőzése: akár naponta többször félretolni a problémás területnél a bőrt

alvás: a babáknál táblázatok mutatják életkorra felosztva a szükséges alvásidőt, ami jelentős eltérésekkel is igen sok részletben, negyed órás szakaszokat is összeadva jön ki néha -anyáknál a tapasztalat, és az alvás minősége sem mindegy.

Jól öltöztessük fel, ne szorítsa, ne legyen meleg vagy hűvös, éjszaka ha kitakarózik sem.

Foglalkozás a babával, játék:

1-2 hónapos kortól már lehet kiságyforgó, csörgő a babának, de 3 hónapos kor előtt kevéssé tudja élvezni. Óvatosan vezessük be a játékokat, ne ijedjen meg tőlük. A csörgő is többnyire kemény, nem tudja megfogni eleinte, és hangjától is megrettenhet a gyermek.

Ringató bölcső sokat segíthet a baba fejlődésének, közérzetének. Fel-le mozgatás rugóval, gumikötéllel kivitelezve, vagy minden irányba kimozduló megoldással, ahol a baba magát ringathatja el. Ha nagyon szeles, vagy sírós, rendkívül sokat segíthet!

 

-folytatás következik.

 

 

Pelenkázás -régen és mos(t)?

Hogyan, mivel és  min pelenkázzunk?

 

Első pelenkázás:

a köldökcsonk miatt is nehezebb ilyenkor pelenkázni, ráadásuk eltérő utasításokat kaphatunk még a nővérkéktől is. Az első nap után minden pelenkázás során érdemes alkohollal körbetisztítani, leszárítani. Belülről kifelé érdemes haladni, megemelve a köldökcsonkot, és a belső redőit mélyen is ki kell törölni. Lényeg: legyünk felkészülve, hogy közben pisil, kakil, akár többször egymás után is a kicsi: törlőkendő, váltás ruha, stb. Amíg tisztogatjuk a popsit, érdemes alatta tartani a használt pelust evégett. Kisfiúknál nehéz lehet a ráncos herezacskót úgy megfogni, hogy alaposan megtisztítsuk, különösen a magzatszuroktól, ami rendkívül ragadós. Használhatunk hozzá nedvesebb törlőkendőt, olajat. A kislányoknál arra ügyeljünk, hogy nem szabad a végbélnyílástól törölni, nehogy elkenjük a kórokozókat érzékenyebb területre. A lábakat meg kell emelni, hogy a popsihoz férjünk, ezt egy kézzel tegyük, hogy a másik szabadon maradhasson, és úgy, hogy a lábak ne érjenek össze, egy ujjunkat hagyjuk közte. De legalábbis figyeljünk, hogy ne okozzunk fájdalmat a babának azzal, hogy összeszorítjuk egymásra a két lábát (két bokacsontot). Az első napokban ürül a magzatszurok, sötét, ragadós, néha zöldes árnyalatú. Az anyatejes széklet váltja föl, mustárszerű, hígabb, legfeljebb kenőcsös. Érdemes figyelni a színét, zöld árnyalat tapasztalható-e, illetve hogy darabos, túrós-e. Ez a baba emésztésére utal. Majd a hozzátáplált széklet aszerint változik, mit eszik már csemeténk. A többit kérlek olvasd a kismama felkészítőben.

 

Az eldobható pelenkák káros anyagokat tartalmazhatnak, és van egy kipárolgásuk, a zselé sűrűn kiül a baba bőrére, és melegen tartja a fedett részt -ez a kisfiúk fejlődése szempontjából különösen kedvezőtlen (impotencia, meddőség, fejlődési eltérések?). Egy kibontott csomag prémium minőségű pelenka képes betölteni műanyaghoz hasonló "illatával" hosszú időn át egy egész szobát, émelyegni lehet tőle -és ez érintkezik a baba bőrével!

Ha ezt használjuk, akkor jó minőségű popsikrémet, sűrű olajat válasszunk. Ha a pelenkára jut belőle, eltömíti a pólusokat, rontja a nedvszívását, amíg nem piszkolódik, ápolja viszont a baba bőrét.

A nedves törlőkendő ha nem piszkolódott be, mosható, újrafelhasználható.

Milyen a modern pelenka alternatíva?

Csinos, divatos, egészséges, könnyen kezelhető, feladható, mint az eldobható, csak épp mosni lehet és újrafelhasználható! Vagyis egészen más élmény, mint a korábbi évszázadban alkalmazott megoldás!

A textil pelenkák jellemzően természetes és légáteresztő anyagokból készülnek, nincs kedvezőtlen kipárolgásuk, és akár 2-4 fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet tartanak eldobható társaikhoz képest! Antibakteriális, pl. bambusz anyagnál a beltartalom sem büdösödik olyan gyorsan! Ráadásul már nem úgy kell elképzelni a pelenkázást, mint 50 évvel ezelőtt: csinos, könnyen feladható, patentos és tépőzáras változatok is léteznek, papír betétjükkel akár egy mozdulattal eltávolítható a szemetesbe a kaka (itt tapasztalatom: volt hogy vagy 3 hónapig egyszer se mostam kakit a pelusból, és volt, hogy ugyanennyi idő alatt szinte minden alkalommal mosnom kellett, tehát ez számos körülmény függvénye!). Segíti a combok és a csípő természetes, terpesztett tartását, így csökkenti a csípőficam kialakulásának rizikóját! Használatával pedig jóval hamarabb szobatiszta lehet a gyermek, hiszen megtanulja felismerni a a különbséget a nedves és a száraz között.

Mekkora beruházás, hány darab kell?

Mintegy 20 pelenkabelső, 2-4 pelenka külső.

(30 ezertől akár 100 000 ft feletti összegig, reálisan mondjuk 60-80 ezer ft. Plusz havi kb ezer ft a további költségekre. Míg eldobhatónál napi 4-8 pelus mondjuk 50 ft db áron (akár 120 ft felett is kaphatunk) 30 napra vetítve mintegy 8000 ft-ot számolhatunk, ez egy év alatt mintegy százezer, három évre  300 000,- ft-ot jelenthet!)

Mindez attól függ, mennyit kell cserélni, milyen gyakran mosol, és milyen hamar szárad meg! Mert ha egy nap egyszer mosol, és felhasználtál aznap 4-8 db pelust, az megszárad 1-2 nap alatt (télen, illetve a jobb nedvszívó anyagú betétek lassabban is száradnak!). De mivel nem mindennap mos az ember pelusokat, ezért általában 3 napra kell +1 nap a száradás ideje, ha napi átlag 6-ot felhasználsz, az jelenthet 4x6 azaz 20 db belső pelust, és mondjuk típustól függően 3-4 db külsőt. A belső pelus kb. 1000-5000,- ft/db újonnan, a külső 700-9000 ft-ig kóstál. (Magam a kötött gyapjúra szavazok, mely akár nadrágnak is használható, hosszabb változatban is kapható, ill a nemezelt vagy bambuszos vagy plüsssös érzetet keltő társaira, melyek mind a felső határt súrolják, a belsőnél kb. 3000 ft-ot számolnék rá reálisan). Ráadásul a baba mérete is változik, ezért típustól és leszokástól függően 2-6 méretet is elhasználhattok! Továbbá a mosás költségei: mosószer, áram, víz, mosógép elhasználódás, a pelusokba a papír betétet is venni kell, ha használni akarod: kb. 6-15 ft/db.

Lanolin, avagy gyapjúviasz (gyógyszertárban is fellelhető, de hivatalosan nem mindég forgalmazható) a gyapjú külső kezeléséhez, vízhatlanabbá tételéhez szükséges, ill. a szokásos pelus külsők combrészéhez is felhasználható, szintén azért, hogy ne szivárogjon, és remekül ápolja a baba bőrét is az érintkező részen! anyatejes és hozzátáplált székletes eldobható ill. mosható betét (cellulóz, gyapjúfátyol, stb. betét, amely ha elpiszkolódott kidobható a WC-be, szemetesbe, ha csak pisis, ugyanúgy ki lehet mosni még párszor). Ennek darabja 7-22 ft közé esik.

Összességében árban 20-60% megtakarítás, és megmarad a pelus jobb esetben a következő nemzedéknek is. De jár vele a macera, a helyigény és télen a páratartalom a szárítással (egy valamire való szárító vagy páratartalom csökkentő gép 40 ezer forintnál kezdődik, vagy a fülledt levegővel, a penészedéssel számolsz). A gyermeked és a környezetet viszont óvod Számára!

 

A hagyományos megoldás mellett várhatóan több mint 4000 db eldobható pelust veszel, s ez mintegy 1000 kg-os, 1 tonnás szeméthegynek felel meg -ma a teljes szemétmennyiségnek ez kb. 10%-át teszi ki!

Textil pelusnál nagyobb ruhaméret szükséges, merthogy nagyobb helyet foglal, mint eldobható társai.

Popsikrémnek ha biztosra akarsz menni, használj tiszta lanolint, pl. utazáskor, mert az olyan védőréteget képez, amit nem kezd ki pisi-kaki! DE macerás felvinni, ragacsos kenőcs állagú, az ujjadról is alig tudod lemosni, s a hétköznapokban, különösen anyatejes széklet idején, -az első 6 hónapban- nincs is rá szükség.

Ha megvan a baj: a hintőpor sokat segít, de csak ha max. 1-2 óráig, illetve a következő pisiig hagyod rajta! Utána ront a helyzeten:kiszárítja a bőrt és nem véd a pisi-kaki ellen. Továbbá körömvirág: pl. Fáma márkájú, aloe, szűz kókuszolaj, kukorica vagy búzacsíra olaj, habos shea vaj, oliva olaj, és akár házilag kevert krémek /lásd később, ill. rákereshetsz honlapot / is beválhatnak.

A jobb minőségű nedves törlőkendő többször mosható, pelenkázáshoz (langyos odakészített) vízzel használható, de kéz- és szájtörléshez is finomabb anyagú, mint például a szalvéták!Ezekkel is éves szinten mintegy ötezer ft megspórolható.

 

És az újabb alternatíva, aminek gondolatát is szoknunk, emésztenünk kell:

a pelenkamentes, W-free ruházat választása!

Míg Ázsiában, Afrikában évszázadok óta természetes, hogy nem pelenkázzák a gyermeket, hanem kis odafigyeléssel a szülők hamar megismerik a gyermek természetes ritmusát és jelzéseit. A kisdedek ugyanis már életük első hónapjaiban is jelzik, ha vizelet- avagy székletürítési szükségletük van! Így kényszer nélkül, természetesebben, sokkal könnyebben megy majd a bilire szoktatás! Nincs az a sok öltözködés: a gyermek nem biztos hogy addig vissza tudja tartani a szükségletét, amíg mi elvisszük a bilihez, WC-hez, és leöltöztetjük.A ruházat nyújtotta gyors reakció segítségével könnyebben megy a bilire szoktatás.

 

 

Mosás:

mielőbb érdemes kézzel átmosni, beáztatni a szennyezett textíliát. A foltot érdemesmarhaepeszappannal átdörzsölni, az áztatóvíz lehet ecetes, teafaolajos illetve perkarbonátos. Bambusz ill. gyapjú anyagoknál figyeljünk, mit javasol a gyártó (gyapjúra marhaepeszappant sem ajánlják). A darabos szennyeződés eltávolításához az erős vízpermet szerencsés -hasonló WC-be beépíthető is létezik, mely kiváltja a WC kefét is.

Ültethető az éghajlatunkon mosódió, bár mire először termést hoz, valószínűleg kinövik gyermekeink a pelenkás korszakot :)

Szárítógépben néhány pelenka nem szárítható.

 

 

Baba hordozás

 Divathóbort, vagy tényleg jó a babának?

Nem feltétlen jó, mert ha nem jó a kendőd, vagy rosszul kötöd fel a gyermeked, közben elmozdul valami, és nem figyelsz, akkor árthat is Neki. Ha valami gondja van, Ő jelezz, csak figyelj Rá!

A hordozással való megbarátkozás első élménye a gyűrűs hordozókendő lehet. Ebben mintegy átölelve is tarthatjuk a babát, kis erszényben, a hasunk és oldalunk között elfektetve. Mintha csak karunkban tartanánk a babát, de nem terheli meg kezünket, gerincünket, és nem ejthetjük ki! Sőt, ha szükséges, mindkét kezünket tudjuk használni. Diszkréten lehet benne szoptatni is, huzattól, hidegtől, naptól óvni a lelógó rész ráterítésével. Felvételekor fontos, hogy a baba súlypontja, azaz feneke legyen legalul, a nyaka biztonságosan meg legyen tartva 3 hónapos korig, illetve ha elaludna, és hogy a kendő két széle szorosra meghúzva valódi , U keresztmetszetű erszényt képezzen, tehát a mellünknél felérjen, a kisbabát felőlünk és kifelé is szorosan tartsa -így biztosan nem eshet ki, és akár mindkét kezünk szabaddá tehető. Vállunktól lejjebb és feljebb is legyen a hordozókendő anyagából, hogy ne csússzon el. A hordozókendő anyaga keresztben legyen rugalmas, így tud megfelelő tartást-biztonságot nyújtani a kicsinek!

Ha megbarátkoztunk ezzel a hordozással, jöhet a következő, 3 hónapos kortól, illetve amikortól a baba elég erősen tartja magát, a nyakát, a megfelelő kendő kiválasztása, mei tai, csatos hordozók, kenguruk, stb.

Évszázadokon át alakultak ki az egyes hordozási típusok, generációk tapasztalata egybevág a hordozó nők mai táborának véleményével: babának és mamának is élvezet!

Talán nyálcsorgató egyes kismamáknak a hordozós fitness -milyen jó annak, aki ezt is megteheti!

 

 

 Sírás, betegség (hasfájás, fogfájás, hasmenés, stb.)

Betegség és fájdalom "felkészítő"

Sír a kisbaba?

A kólika és a hasfájós baba

Fogzási fájdalom ellen

A borostyán nyaklánc veszélyei babáknak

Hányás, hasmenés? Rota vírus, szalmonella? Hogyan kezeld? Mi használ?

Megfázás, nátha kezelése

Sérülések, sebesülések kezelése

 

Sír kisbabád?

A kisbabák emésztőrendszere még fejletlen, ezért feltehetően hasfájás az oka -persze lehet hogy nagyon egyedül érzi magát, és Rád, bőrkontaktusra, hangokra, mozgásokra, környezeti hatásokra vágyik. Továbbá lehet, hogy túl sok inger érte, fáradt, lehet melege, fázhat, szoríthatja a ruha, egy cérnaszál a lábujja köré tekeredve, egy hajszál a szájában, zavarhatja a pelus tartalma, hogy a bőröcskéje kipirosodott, elektroszmog, mobil, számítógép, lehet érzékeny a föld alatt futó vízerekre, a levegőre -szellőztessünk sokat, és vigyük ki a szabadba!

Azonnali segítséget, megoldást jelenthet a baba fájdalmára a büfiztetés, majd a mozgatás, akár egy megfelelő ringató bölcsőben, vagy tornáztatás, illetve meleg borogatás a pocakra, meleg fürdő!

 

10 + 1 Lista:

1. büfiztetés

2. masszírozás, mozgatás, tornáztatás, hasra fektetés, hordozás (hordozókendő), hintáztatás (hintabölcsők), tánc

3. ráetetéssel nyugtatás ill. a túletetés elkerülése

4. melegítés borogatással, hajszárítóval, fürdővel

5. étrendi változtatások: kerülni kell a puffasztó, érzékenyítő, allergizáló ételeket, mint a tehéntej, valamint a zsíros és fűszeres ételeket

6. Drogok, teák, gyógynövény készítmények -mama és baba által alkalmazva

7. "Csodaszerek", pl.: Espumisan, Infacol, SAB Simplex, Gripe Water, Papaverin, Babycalm, Aspadon Baby, Colief és Laktáz komfort cseppek, Emóció, BioGaia, Protexin Restore, Laktiv Kid probiotikum, Myra gyermek gyógyvíz, Laevolac hashajtó szirup, stb.

8. Végbélnyílás környéki masszázs, szélcső, hőmérőzés, glicerines kúp

9. Laktáz enzim pótlása

10. Vas pótlásánál körültekintés

+1: Levegőztetés a babának, pihenés és sok alvás a mamának

 

Ha jól ringatod, ügyesen tartod, büfizteted, masszírozod, tornáztatod, az a levegőtől gyötört pocira is üdvözítő hatással lehet! Érdemes ilyenkor először büfiztetni, függőlegeshez közeli helyzetbe hozni úgy, hogy ne nyomjuk a hasát, és az arcocskája kicsit lefelé nézzen. Ha a büfizésen túl még bukna is vissza egy kis anyatejet, legyen rajtunk tetra pelus, vagy valamilyen büfikendő! Általában fejét a vállunkra döntve szoktuk ilyenkor tartani, és lehet kicsit a popójával köröztetni finoman, hogy könnyebben kimozduljanak a légbuborékok. Esetleg ha nem múlik a hasfájás, a törzsét is lehet egyre nagyobb ívben bemozgatni, lábait rugóztatni, mozgatni.Masszírozni, esetleg kimondottan ehhez való, kamilla, édeskömény tartalmú krémekkel, olajokkal, óramutató járásával megegyező irányban lehet a pocin, így a belek, kanyarulataiból mintegy "kimasszírozhatod" a fájdalmat okozó légbuborékot, vagy tornáztatással, lábemelésekkel, körzésekkel, hasnak préselésével púkáztatni, kakiltatni lehet a picit! Használhat ahasra, alkarra fektetés, így a fenék magasabbra kerül, és a levegő így szintén felfelé eltávozhat. Tánccal, dobolással, paskolással, akár zenére.

Fontos, hogy ne rázzuk túl a babát, és tejcsizés után kezdetben kisebb mozdulatokat tegyünk, nehogy kijöjjön belőle.

A ráetetés, szoptatás is szóba jöhet megoldásként, nem csak mert megnyugtatja a szopikázás, hanem mert könnyebb lehet púkáznia, beindít bizonyos folyamatokat. Ugyanakkor egy megtelt pocakra még ráetetni -nem mindenkinél válik be, s nem mindenkor! Ha közben elalszik a baba, és órákig tud nyugodtan pihenni, akkor épp bejött. Sokszor csuklás indokolja a tovább szoptatást, abban bízva hogy ez elmulasztja (ilyenkor citromot, C-vitamint, pl. Cebion cseppet az íze miatt javasolnak: meglepődik tőle a baba, mint amikor a felnőttet megijesztik, elmúlhat a csuklás)

A túletetés elkerülése, mértékletesség, -a babára való odafigyeléssel e téren szintén megelőzhető lehet a fékevesztett sírás. Merthogy nem csak levegővel lehet tele az a pici poci! Nem kell megijednünk, hogy a kicsi talán keveset szopizott, vagy hamar újra meg fog éhezni, s épp mással akarunk foglalkozni, vagy szükségünk van némi pihenésre nekünk is. Igyekezni kell megakadályozni az ördögi körbe kerülést, hogy egyszer a puffasztó ételek,máskor a túletetés gyötrik a kicsit, nem tudunk különbséget tenni, de rögtön cicivel kínáljuk, nyugtatjuk Őt -s Vele Magunkat is! Az így rendszeressé váló sírásoktól egyre rosszabbul és kialvatlanabbul érezzük magunkat, kevéssé tudunk igazán a babára, valós igényeire figyelnek, már csak a sírását akarjuk megakadályozni, haladni a háztartással, és végre lehunyni a szemünket. Elvész a boldog szülő mellett a boldog baba is.

A kifáradt, és anyai képességeibe vetett remény meghiúsulása miatt csalódott, rossz közérzetű szülő könnyen vigasztalja magát egy kis nassolni valóval, -különösen, hogy ideje se marad a rendes étkezésre, a főzőcskézésre, bevásárlásra,- így a baba hasfájására is újabb okot ad.

Ha ezeken túl vagyunk, és mégse nyugszik a babácska, jöhet a meleg borogatás, pl. köles, szőlőmagos, meggymagos vagy sópárnácskákkal, meleg vizes palack,vagy gyógyászati segédeszköz, ami akár ráköthető szalaggal együtt is van, hajszárító, esetleg meleg vizes fürdő -ezek a feszülő hasfalat puhítják, csökken a fájdalom. Ha a baba nem kalimpál nagyon, mi is rálehelhetünk a pocakjára, rajta hagyva a szánkat, s Ő nagy mosolyokkal hálálhatja meg az ilyen közelséget.

Aztán jöhet a gondolkozás, anya étrendjében milyen változtatásokkal lehet kikerülni a hasonló eseteket:

kerülni kell a puffasztó ételeket, az érzékenyítő, allergizáló ételeket, mint a tehéntej, valamint a zsíros és fűszeres ételeket -főleg utóbbi miatt olykor el is utasíthatja a szopikázást, hiszen annyira képes megváltoztatni az anyatej ízét és összetételét a fogyasztott ételek íze, minősége! (Gondoljunk csak a tehéntejre: a réten, friss gyógynövényeket legelő tehénke teje, és a soron rossz táplálékhoz jutó, ápolatlan, vérző, gennyedző tőgyű tehénből lefejt tej íze mennyire összehasonlítható?!) Míg a tehéntej fehérjéjére igen sokan érzékenyek, a kecske és juhtejre már kevesebben, addig a bivalytejre már csak igen ritkán, és az anyatej összetételéhez is az hasonlít legjobban. Tejből fél liternél többet nem javasolnak a kismamáknak, többek közt mert rontja a vas felszívódását is. Más magas fehérjetartalmú ételt, táplálékkiegészítőt fogyasztva valószínűleg kevésbé lesz érzékeny a baba az elfogyasztott tej fehérjére (mák, kendermag fehérje, taurin fehérje -utóbbit javasolt tápszer összetevő).

Amennyiben nem közvetlenül a babának adnánk, a hatóanyagok javarészt átkerülnek a kismama által fogyasztott teák, a gyógynövények, készítmények, mint az ánizs, édeskömény, kömény, kamilla, kapor, petrezselyem, mustármag, nigella mag (utóbbit használhatjuk sütés-főzésnél a bors helyettesítésére-nincs olyan intenzív íze, de a tejelválasztást serkenti és rengeteg más gyógyhatása ismert, olaja a fogápolásban is nagy segítség, de kellemetlen ízű), tamarin lekvár (hashajtó) fogyasztásakor, így az  anyatejbe kerülve fejti ki kedvező hatását a kikerült pocaklakó pocakjára! A közvetlenül adott gyógytea főzetek, mint pl. a kamilla, allergiás reakciót is kiválthatnak, avagy súlyosbíthatják a hasfájós tüneteket -ugyanis ellentétes hatást is kiváltanak némely babánál! Érdemes a bevezetésük előtt anyukának fogyasztani belőle, és úgy szoptatni. Ráadásul a most érvényre kerülő szemlélet szerint sem vízre, sem teára, sem egyéb folyadékra nincs szüksége a gyermeknek a szoptatás mellett 4-6 hónapos korig!

Zsályát továbbra se fogyasszunk (várandós korban is árt), se mentát, mert apasztja a tejet. A zsályát esetleg olajcsepp formájában lehet a görcsös pocira masszírozni. A kakukkfűvel is óvatosan bánjunk, kisdedeknek nem ajánlják, mégis több készítmény tartalmazza. A citromfű is nyugtat, de szintén körültekintően használjuk.

Étrendváltással, így pl. paleolit étrendre téréssel, akár 1-2 hétig, hónapig, lehet szintén javul csecsemőnk állapota, és a korábbi étrendhez apránként visszatérve lehet a baba hasfájása már nem tér vissza! Általánosságban azonban elmondható, hogy egy étel kihagyása akár 5 nap után érzékelhető a baba tüneteinek javulásában.

A mama pihenése, nyugalma is sokat számíthat. Kipihent anya hormonháztartása kihat a tejre, ezért ha nem fáradt, ideges anyukát tapasztal a baba, és ilyen tejet iszik, szintén nyugodtabb lehet.

Ha  mégis keresnénk "csodaszereket", válogathatunk pl. a gyógyszertári mechanikusan ható készítmények, szimetikon (pl. Espumisan, Infachol, SAB Simplex). A gyógynövényekből kinyert hatóanyagúak, mint a mákból készült Papaverin csepp (egyesek szeriont álmosító, és nem szerencsés mák-kivonatot babának adni -ópium származlék), a kapormag kivonatot (kivonva belőle egy nem szerencsés összetevőt) tartalmazó Grippe Water-t (úgy tapasztaltam, az Angliából érkezett állaga, színe, összetétele a leírás, csomagolás azonossága ellenére eltérő! 3 éves kor után adható változata a Babuline) közül, továbbá Babycalm, Aspadon Baby. AColief, Laktaz comfort cseppek ugyanazt a tejcukrot leboontó laktáz enzimet tartalmazzák, utóbbi olcsóbb. Fermentált készítmények, Emóció; BioGaja, Protexin Restore, Laktiv Kid probiotikumok (egy doktornő megjegyzése, jelenlegi tudása szerint ma már nem alkalmazna gyermekénél probiotikumot, kár belenyúlni a természetes flórába, tehát ezt sem első körben javasolt alkalmazni.) A Myra gyermek gyógyvíz szintén adható 3 hónapos kortól hasfájás, székrekedés ellen. A Laevolac szirup később "székrekedés" esetén lehet hatásos. Ahogy a cukor is, de lehetőleg kerüljük, nehogy elrontsuk a gyermek ízlését.

Használhat a szélcső (ez a gyógyszertárban kapható, különleges gumiszerű anyagból készült meglehetősen drága és egyszerű eszköz, végbél katéter, újabb változatban jobban látszik, mennyire mélyen lehet bevezetni, ez fehér, és már nem egy sima formára alakított cső), valamint a hőmérőzés, lehetőleg flexibilis nyakú hőmérővel. Mindkettőt a végbélnyílásba kell tolni és utóbbit finoman mozgatni, hogy szellenteni, kakálni tudjon a baba. Véleményem szerint azonban ha segít is az aktuális gondon, később új problémát okozhat. De masszírozhatjuk, finom mozdulatokkal ütögethetjük is a végbél környékét. Beolajozzuk a végbélnyílás környékét, és ujjbegyünket megrázzuk rajta, miközben lábait, akár egész popsiját másik kezünkkel fent megtartjuk -így szépen távozhat a szél és széklet egyaránt -minden mesterséges eszköz használata, dugdosása nélkül! ( Kakis lehet az ujjunk, ezért törlőkendőt tartsunk kéznél.) A végbélnyílásba tehetünk glicerines kúpot (már csak 3 éves kortól ajánlják), ketté vágva, egy felet -hogy ne olvadjon és ne törjön olyan könnyen szét, ezért érdemes előtte hűtőbe tenni! Büfizés közben pedig apró ügyes felfele mozdulatokkal paskolhatjuk a baba popóját -serkentve ezzel büfizésre, púkázásra.

Ha szelesség előfordul, de 4-5 napon túl sincs széklete a babának, viszont a súlya nem gyarapszik, vagy egyéb sajátosság áll fenn, ne erőltessük annyira a székletet, mert lehet, hogy valóban nincs a babában, felszívódik, értelmetlenül kínoznánk ezzel!

A mozgatásnak módja  továbbá a hordozókendőben való hordozás - mellyel érzi a gyermek közelségünket is. Gyűrűs hordozóban újszülött kortól is tarthatjuk, és akár átölelve is egyik kezünkkel.

Bölcsőhinta, függő hinta, hintabölcső (pl. Adamo jellegű, csepp hinta, stb.) is jótékony hatású, remekül fejleszti egyéb képességeit is! Koraszülött babáknál kifejezetten javasolják! Nagy előnye, hogy a gyermek egy kis saját mozgásával is beindíthatja a hintát, így magát ringathatja el. A fel-le mozgatás is rendkívül hatásos lehet! Legszerencsésebb változata, amikor 4 ponton külön kötéllel felfogatva, esetleg rugóval felerősítve van a bölcsőben/hintában. Könnyű benne hintáztatni, és sokszor már a betételkor elhalkul, megnyugszik a másra nem reagáló, kitartóan síró baba is!

Figyeljünk oda vaspótlásnál, mivel gyermekünknek szüksége van az általunk fogyasztott vasra a náluk megjelenő vérszegénység elkerülése érdekében, ugyanakkor szintén székrekedést okozhat a baba részére is! Anyatejes csecsemőknél ugyan nem beszélhetünk kemény székletről,  mégse bírja kikakálni. Szerves kivitel pl. az Iron Food Complex.Próbáljuk éhgyomorra, sok C-vitaminnal,Rutascorbinnal, folsavval, algával, almával, áfonyával, céklával, feketeribizlivel, jujubával bevenni, szerves formában, és utána kb. fél órával kímélő, hashajtó ételeket fogyasztani (ilyen lehet az útifű maghéj, búza és más magcsírák, zsírok-olajok, tőkehalmáj olajában, szilvalekvár, vigyázzunk a xilittel, jó hashajtó lehet a cukrokkal együtt, ugyanakkor hasgörcsöket okozhat az arra érzékenyeknél)! A tej rontja a vas felszívódását, ezért is körültekintéssel fogyasszuk! Így a legnagyobb a felszívódás esélye, és a "mellékhatások" elkerüléséé. (Míg az anyatejből 50% -a szívódik fel a vasnak, addig a többi tejterméknél továbbra is jellemzően 5 % alatti).

Minden esetben figyeljünk oda, mi az, ami nekünk és babánknak használ, mert egészen máshogy reagálhatunk ugyanazon dolgokra mint mások, vagy mint máskor!

Figyeljünk, valóban kólika okozza-e.

Ekkor a babák még gyengén fejlett emésztő- és bélrendszere nem tud megbirkózni az első időkben elfogyasztott anyatej mennyiség egy részével, és relatív laktáz hiány lép fel, a laktóz a belekben nem kellő mértékben bomlik el, így a vastagbélben hidrogén gázok képződnek, ez feszíti a bél falát ami a fájdalmat okozza.

Egy egészséges csecsemő a teljes testsúlyának akár 15%-át is elfogyasztja optimális esetben az anyatejből, ez olyan mintha egy 60kg-os ember naponta 9 liter tejet inna meg.

A megoldás és a fájdalom elkerülése alapvetően két irányú lehet, az egyik irány a tüneti kezelés, fájdalom csillapítással és a gázok távozásának segítésével (görcsoldók, fájdalom csillapítók, abszorbensek és mechanikai módszerek alkalmazása). A másik a megelőzés, a probléma okát felismerve nincs más megoldás mint az időleges laktáz enzim pótlása. Ez főleg az első három hónapban hasfájós babáknál segít. Kérdéses, az enzim pótlásával nem szokik-e hozzá a szervezet, és nem marad-e továbbra is alacsony a szervezet saját laktáz enzim termelése.

A kólika nem betegség, csak egy állapot, mely idővel megoldódik, 3 hetes és 3 hónapos kor közötti nevezzük így ezen tüneteket. Jele lehet ha felhúzza a térdeit, feszül a hasa, nem tud kakálni (nem igazi székrekedés, olyan értelemben, hogy nem szilárd székletről beszélünk, csak akár egy hétig is várathatunk a kakálásra.

Egyes védőnők szerint akár 10-15 napig! is előfordulhat, hogy nem kakál a baba, és őt nem zavarja -ennyire hasznosítja a szervezete. De maradjunk inkább 3-5 napnál, amíg fiatal csecsemőknél nyugodtak lehetünk.

Árulkodó jel lehet azonban a köldök kiemelkedése és a hasfal feszessége, ami miatt alapból nem engedi magát masszíroztatni sem.

Reflux is okozhatja a fájdalmát, mely életkori sajátosság, minden gyermeknél előfordul, csupán a mértéke és az okozott tünetek változóak.

Erősödik a gyanúm, hogy a levegő és a környezeti hatások is kiválthatják vagy felerősíthetik a babarossz közérzetét. Ezért legyen sokat levegőn, szellőztessünk, használjunk levegőtisztítót (anionos), ha szükséges, párásítót (főleeg légkondícionálás, akár autóban is), és levegőtisztító szobanövényeket, valamint a berendezést is úgy válogassuk össze, elektroszmogot keltő dolgokat nélkülözzük, mint mobl, számítógép, TV, stb.

Mindemellett lehet, hogy nem leszünk képesek elmulasztani a baba fájdalmát, görcsét, és Ő tovább szenved velünk együtt.

Homeopátiás szer életveszélyes lehet! Lásd az oldal végén!

 

Fogfájás, fogzás

Nemcsak a fogíny áttörésekor, hanem a fogcsírák íny alatti növekedése is okozhat erős fájdalmat -kit ez, kit az visel meg jobban, ám vannak, akik  a fogzás időszakán gond nélkül túljutnak. A fájdalom sokszor kisugárzik az állkapocsra és a fülre, így egyesek fülgyulladásra is gyanakodnak. Tény, ha lázat nem is, de hőemelkedést, bőrviszketést, kiütést -akár a popsin is, hasmenést okozhat, gyengíti az immunrendszert, így fogékonyabbá válik a betegségekre!

Főleg -akár hűthető- rágókákkal, lidokain tartalmú gélekkel, pl. Dentinos, Calmgel, Kamistadt (utóbbi pl. Németországban kapható, magasabb lidokain, ill. gyulladáscsökkentő kamilla tartalmú, sokan nem javasolják a magas dózis miatt, viszont kisebb mennyiség könnyebben a célzott területre juttatható, jobban elzsibbasztja az adott fog környékét, míg a magyar gyógyszertári változatából a borsónyi mennyiség szétoszlik, és a kívánt helyen nem fejti ki olyan erősen hatását. Mindenesetre kellemetlen az ízük, napi pár alkalommal vethető be a fájdalom ellen, és még akkor sem mindég bizonyul hathatós segítségnek.

Sokan tartják a borostyán kőről, hogy jót tesz ilyenkor a gyermeknek. Egyenlőre azonban egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztja ezt alá. Botrányok azonban vannak: egy elszakadt nyaklánc, széttört, lenyelt borostyánszem akár fulladást is okozhat, egy hamisítvány pedig allergizáló hatású is lehet! Míg féltudományos, ezoterikus megtévesztésre alkalmas leírások tömkelege csábít vásárlásra. Természetesen lehetséges, hogy kedvező "kipárolgása, sugárzása", vagy egyéb jellemzője van, mely valóban enyhítheti az arra fogékony gyermekeknél a fogfájást. Nem kell feltétlenül az előbb említett ezoterikus dologra gondolni, a cirkon nevű drágakőnek, különösen a zöld árnyalatúnak olyan erős radioaktív sugárzása van, hogy a vizsgálók is meglepődtek, mennyire kilendült a mérőműszer mutatója, -ám ez egészségre káros hatású sugárzás! . "Olaját régen préselték is" evégett egyes állítások szerint. Hatása kifejtésénél fontos, hogy a bőrrel, ill. a fájó területhez minél közelebb érintkezzen! Olyat is hallani, hogy fém kapocs nélkül végig kell ölelnie a nyakat. Ezért ha már emellett döntünk, érdemes a nyakba akasztani, valódi, jó minőségű borostyánt választani, vagyis olyat, aminek minden szeme közt van egy csomó, hogyha elszakad, ne szóródjon széjjel, az egyes szemekből ne törjenek le darabok, -különösen ha rágni kezdené a pici-, és legyen megfelelő a záródása -pl. csavaros, hogy ne tudja leoldani! Ám a legjobb minőségű borostyánnál is előfordulhat, hogy leválnak róla darabok -ez a kő tulajdonsága. Még a gyémánt is hasad, ha van olyan pontja, egy picike tűszúrásnyi nyomástól. Vízbe, fürdéshez nem érdemes a gyermeken hagyni, ugyanis a klór, a kemikáliák kikezdhetik az érzékeny szerves drágakövet, illetve leülepedhet pl. a szappan a borostyán felületére, s így nehezebben fejtheti ki esetleges hatását. Csupán a fájdalom és szorongás érzet ellen tartják hatásosnak, és egyéni érzékenységtől is függhet, hogy ki mennyire tapasztalja e kedvező hatást! Olcsón vásárolt terméknél -ahogy néha a drágánál is- megeshet, hogy csupán mesterségesen előállított kövekkel van dolgunk. A legbiztosabban úgy tudjuk eldönteni, hogy egy forró tűt nyomunk az egyik szembe, s megfigyeljük annak jellegzetes borostyán gyanta illatát -ezzel persze megrongáljuk az anyagot, ahogy a karc próbákkal is. Ráadásul a legújabb utánzatokat már hasonló gyantákból állítják elő, és még valódi rovarzárványokat is képeznek bennük a hitelesség kedvéért! Így akár a bányákig is elmehetünk beszerzésük végett, vagy nagyon hiteles, megbízható helyről kell beszereznünk. Ám semmiképpen ne kockáztassunk egészen kis gyermekeknél! Inkább bírja ki a fájdalmat, vagy keressünk más módot gyermekünk fájdalmának csökkentésére, mint az életét kockáztassuk.

Ibolyagyökér rágóka esetében azt tartják, hogy, puha fáját rágva a benne lévő alkaloidák miatt enyhíti a fájdalmat és segíti a fogak áttörését. Ennek rágása rugalmas ellenállást biztosít a fogaknak, nem hasad szét, s már napi 5x 2 perc rágás elegendő ahhoz, hogy a hatóanyagok a fogínybe kerüljenek, enyhítve a fájdalmakat.

Kívülről és belülről alkalmazható gyógynövényes olajok is segíthetnek. Kívülről pl. az arcra kenhető NaturaMia, Stadelmann fogolaj . Ez aromakeverék fogzási fájdalmak csillapítására, vérellátást segítő és melegítő hatású olaj. Amikor a baba nyűgös, nagyon folyik a nyála és rágna mindent, külsőleg masszírozhatjuk az arcát ezekkel. Avagy pl. a Neobulle fájdalomcsillapító olajfogzásra.

Segíthet még az ujjra húzható, v. dörzsis fogkefe. Játszó cumiból is van vastag peremű, amit a baba az ínye dörzsöléséhez inkább használ, mint cuminak, pl. Popolini Lenya Pacifier. Létezik kaucsuk rágóka még illatosított vagy ízesített változatban is, pl. Sophie márákájú. Avagy különböző kialakításokkal, melyek az első fogakat, ill. hátul elhelyezkedőeket érik el, többféle dörzsis felülettel (recés, gömbös kiemelkedésekkel), csörög, állatka vagy más figurával hívja fel magára a baba vagy mama figyelmét.

 

Hányás, hasmenés? Rota vírus, szalmonella? Hogyan kezeld? Mi használ?

Kisbaba anyatejes széklete természetesen híg, kenőcsös, állagú, mustársárga, mely a hozzátáplálással változik.

Kezdődhet enyhe tünetekkel, étvágytalanság, hasmenés, émelygés, hányás. Utóbbit kell elsősorban kerülnünk. Miközben kezelni akarjuk, árthatunk is, ezért figyeljünk oda, mert eljuthatunk odáig, hogy az amúgy kedves és szófogadó gyermekünk kézzel-lábbal tiltakozik az ivás ellen, minden cseppet kiköp vagy kihány, majd elalszik és felkelthetetlen -ezek a súlyos kiszáradás tünetei! Ott véget ér az anya tudása.

Ezért érdemes lehet betartani:

elsősorban a hányást kell elkerülnünk: B6 vitamin (ampullával a jobb felszívódásért), gyömbér; létezik Daedalonetta végbélkúp, ez irritálhatja azt és kiválthatja a hasmenést -tehát ha a hányástól épp nem kell nagyon tartanunk, inkább ne adjuk. Probiotikum, mint Normaflor, mely kisgyerekeknek könnyen beadható, ezért szerencsés. Vírusok ellen a Laktiv kapszula jobban beválhat, de folyadék kiszerelésű pl. a Bio Gaia, mely azonban más célra hatásos.

aztán a folyadékpótlás: hányás, sőt, hasmenés után is ki kell várnunk 1 órát, amikor csak egyetlen kortyot adhatunk inni először! Aztán állapottól függően akár 10 perc múlva jöhet a második korty, majd 5 perc múlva a harmadik, egyre sűrűbben! Minél nagyobb beteg, annál fontosabb, hogy ne izgassuk a gyomrát, mert ahogy megörülünk és felbuzdulunk a sikeren, hogy iszik, érzi még a szomjúságát, úgy veheti el a kedvünk, hogy semmi nem marad meg benne: fent és lent is távozik...

A folyadék lehetőleg egészen hideg legyen, mely nyugtatja a gyulladt beleket. Víz (esetleg oxigénes), kókuszvíz (a kiszáradás ellen véd, helyrehozza az elektrolit egyensúlyt, megfelelő arányban tartalmazza a szükséges anyagokat, hatásában megfelel az infúziónak és izotóniás italoknak, s már csecsemőknél is alkalmazták! Lehetőleg a még zöld, éretlen kókuszdió belsejében lévő vízszerű, csíramentes folyadékot fogyasszuk, illetve ennek dobozos változatait. Lehet kapni nagyáruházakban, bioboltokban, sportboltokban, egyenlőre patikában még nem. Amennyiben magában nem esik jól, vízzel hígítsuk, esetleg ízesítsük), tea, lósóskát ajánlanak gyógynövény szaküzletben, az otthon előforduló teák közül többen az Earl Gray teákat javasolják, ill. kimondottan erre a célra egyéb gyógynövényteák. Kamilla gyulladáscsökkentő, bélbolyhoknak azonban ilyenkor nem tesz jót. A cukor hashajtó hatású. A stevia viszont hasznos lehet a kórokozók elleni küzdelemben.

Hasmenés, hasfájás ellen: Smecta por (ez sokaknak kellemetlen ízű, de van olyan orvos, aki azt mondta, fertőtleníti a gyomrot -ez a leírásában nem olvasható. Ezt helyettesíti a kellemesebb, szinte íztelen Trasectan por. Ezeket nehéz folyadékban elkeverni, leülepedik. Érdemes kiegészíteni mindezt szén tablettával, mert az megköti a gázokat, méreganyagokat, a kórokozókat (ugyanakkor értékes anyagokat, vitaminokat is), segít elkerülni görcsös hasfájdalmakat, a habzást, ezzel megnyugtatja kicsit a beleket.

Étkezés: először csak a folyadékpótlásra figyeljünk! Majd ha 2-3 órája -súlyos esetben fél napja, napja nem volt hányás, hasmenés, lehet enni főleg kekszet, babapiskótát, banánt, almát, reszelt almát, üveges bébiételt, főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, rizottót (fűszerezett, egyéb magokkal, szárítmányokkal kifőzött rizst), krumpli, répafőzeléket, gesztenye, keserű csoki, stb.! A székrekedést okozó ételek ilyenkor jók lehetnek, és a vas tabletta is már! Száraz ételek, némi nedvességgel, -hogy ne köhögtessen,- kókusztejporral is kísérletezhetünk. Kerüljük a tejes ételeket, többek közt azért, mert ilyenkor átmeneti tejcukor érzékenység is felléphet, a zsírokat, az érzékenyítő, allergizáló, izgató ételeket, fűszereket. Persze nem minden esetben szükséges utána a diéta.

Megelőzésként, immunerősítéssel amíg lehet, készítsük fel a családtagokat, fertőtlenítsünk, tartsuk szem előtt a higiéniát, illetve vírus és baktériumellenes készítmények alkalmazásával igyekezhetünk megszüntetni a kiinduló okot (pl.  ezüst-kolloid belsőleg -csak az emésztőrendszer első harmadáig hat, majd felszívódik!-, külsőleg, Bolus Adstringens bélfertőtlenítő kapszula, grapefruit mag kivonat, manuka méz -az egyik legkiválóbb antibakteriális szer, stb.) Bélfertőtlenítésnél kérdés az alkohol hatásossága, nem merném ajánlani.

Továbbá a fog védelme is fontos ilyenkor, mert a savas közeg kikezdi a fogzománcot -nagyobb gyereknél lehet hányás után öblögetni, fél órával rá fogat mosni.

 

 

Megfázásos időben légy felkészülve:

orrszívó (a nedvesség a porszívós változatokban tönkreteheti a készüléket!!! Különösen drága, jó minőségű porszívók esetén ezért célszerű elektromosat, vagy szájjal használhatót vásárolni, mint tízezrekért javíttatni), tengervizes orrspray, fülmelegítő só/ gyógysapka (pl. OtoTherm), immunerősítők, C vitamin (mely nemes egyszerűséggel több száz grammos kiszerelésekben beszerezhető a patikából, paleó-s és egyéb boltokban is kaphatók jó áron),Grapefruit cseppek, nagyobbaknak Eccchinacea és Lándzsás utifű szirupok változó, akár alkoholmentes kiszerelésben, teák, pl. kamilla, csipke, homoktövis, kókuszvíz, gyümölcslevek (fermentálva), Emocio, goji bogyó, homoktövis, (manuka) méz, ezüst kolloid spray, inhaláló stift és mellkas bedörzsöléséhez Luuf balzsam, Wic Vaporub, vagy hasonló legyen otthon készenlétben! Párologtatáshoz, vagy csak a szoba és a sál belocsolásához megfelelő illóolajak is jöhetnek. Köptetőnek jujuba aszalvány, és ánizs szirup, tea. Kérdéses a fülgyertya használata, szükség esetén szerintem kipróbálható megoldás gondosan, legalább két fő felügyelete mellett.

És régóta kezelik az egészen kicsi babákat is a legjobb minőségű Tokaji aszúkkal, borokkal 1-2-3 kortyot nyugodtan adhatunk belőle a babának ilyenkor, már a kezdeti tüneteknél.

Sokan elleneznek mindenfajta alkoholt, mivel mindenképpen csökkenti az agy sejtjeinek számát, s hasonló indokok vannak, ugyanakkor a "rászokástól" nem kell tartanunk, mert minél hamarabb, és minél kultúráltabb formában találkozik vele a gyermek, annál kisebb eséllyel keríti hatalmába később, ha él vele. Kis mértékben orvosság lehet, még ilyen babáknál is.

Fontos figyelmet fordítani már az első jeleknél arra, hogy fülgyulladás, arcüreg, homloküreg gyulladás ne lépjen föl! Fülspray-jel, cseppekkel ritkán kezdjük a kezelést, de az orron át is elérhető a terület, ezért megelőzésként, karbantartásként érdemes mihamarabb legalább tengervizes orrspray-kel próbálkozni -ez nem túl kellemes nyilván egy babának, szépen, lassan, lehetőleg segítséggel végezzük, akár az orrszívást is -szánjuk rá az időt, mert ha rossz emlék marad, több időt vesz el a hiszti, félelem. Fürdésnél nem ajánlott ilyenkor a fülbe víz jutása, mert azzal baktériumokat juttathatunk be a vízzel, és kedvező közeget alakítunk ki szaporodásuknak.

 

Láz:

a mai hőmérők rendkívül pontatlanok tudnak lenni, ezért a hőmérsékletkijelzést mindég gyanúval figyeljük, és ismételjük meg többször, akár magunkon is tesztelve. Hűtőfürdő 39-39,5°C-tól, amikor nem nyugodt a gyermek, nem kell felébreszteni, beletesszük langyos vízbe, majd fokozatosan hozzáadjuk a hideget. Hűtő borogatás mellett permetezhetjük is hideg vízzel.

 

Kisebb sérülések, sebesülések kezelése:

csípős alkohollal, Betadinnal, Bepantenes fertőtlenítős kenőccsel, ezüst kolloiddal, aloe-vera-val, stevia cseppel fertőtleníthetünk, gyógyíthatunk, továbbá tehetünk rá körömvirágot és erre szolgáló egyéb krémet.

Olyan helyen, ahol nem tudjuk bekötni, és még több piszok juthat a sebbe, van lehetőségsebspray-t használni. Ezzel érdemes várni egy kicsit, mert közvetlenül a nyílt sebre téve csípni fog, ha előbb lekezeljük, bekenjük, majd várunk vagy fél órát, már nem lesz olyan megrázó a gyermeknek, de elég biztos védőréteget kap a játék folytatásához: olyan védőréteget kap kötszer nélkül, ami akár több napig is védi. Olyan helyekre, mint térd, könyök, amit többször lehorzsol, ki lehet próbálni megelőzésképp védőrétegnek.

 

Homeopátiás szereket ne adjunk gyermekeinkek, mert életveszélyes is lehet! Kérek minden gyermekéért aggódó szülőt, ne hagyja magát meggyőzni a "szelíd gyógymód" megnyugtató szavaival, igenis lehet káros hatása, sőt, akár hallálos is -áttételesen mindenképp okozott is már halálesetet! Talán "retorikai túlzás", de mivel nagyon meggyőző érvelés, orvosi körökben is sokan a pártjára állnak, mégis óvatosságra kell inteni!

Bővebben többek közt itt olvashat róla:

http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22141/amirol_a_homeopatak_hallgatnak_eletveszelyes_mellekhatast_okozhatnak_a_homeopatia_segedanyagai/?nld=1446591600

http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/21871/komoly_vizsgalatok_igazoljak_a_homeopatia_hatastalan_atveres_-_mondja_dr_novak_hunor

 

Ajándékötletek, ékszerek babáknak, mamáknak -születés, keresztelő

 

Tartalom:

Hasznos és szép ékszerek?

A borostyánról, illetve fogzáscsillapító hatásáról, biztonságáról

Az ékszer, mint szimbólum, önkifejezés

Ajándékozási irányelvek

Ötletek, szimbólumok keresztelőre

Ajándék babakelengye, játékok, mamáknak, babáknak!

Szülőknek, keresztszülőknek tudnivaló keresztelőre

 

 

Mitől lehet egy ékszer a szépségen túl hasznos?

Gondoljunk a borostyán láncra, illetve egy karkötőre, medálra, amibe bele van vésve viselője neve -így a még beszélni nem tudó vagy megszeppent gyermekünket is rögtön felismerik ha például eltéved! De van funkcionális biztosítótű, pelenkatű ezüstből, aranyból, antibakteriális ezüstből készült étkészletek, ajándéktárgyak is. Kisbabáknál a szájpenész is megakadályozható  ezüst tárgyak használatával, szájba adásával. Rágóka is készíthető, pl. ibolyagyökérből, kaucsukból nyakbavalónak. Egy kis csengettyű hangja megnyugtatja a kisbabát. Egy kis kötött golyó, gombolyag finom puha játék és elfoglaltság a babának, és dísz a mamának -selyemből, gyapjúból, bambuszból is köthető, ha nem bolyhosodik.

Kismamáknál csengettyűs nyakbavaló, fülbevaló, vagy kötött nyaklánc, ami a babának-mamának nem okozhat kárt, és van mivel játszania a kicsinek a mama ölében.

 

Sokan tartják a borostyánkőről, hogy jót tesz fogzáskor a gyermeknek.  Egyenlőre azonban egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztja ezt alá. Botrányok azonban vannak: egy elszakadt nyaklánc, széttört, lenyelt borostyánszem akár fulladást is okozhat, egy hamisítvány pedig allergizáló hatású is lehet! Míg féltudományos, ezoterikus, megtévesztésre alkalmas leírások tömkelege csábít vásárlásra. Természetesen lehetséges, hogy kedvező "kipárolgása, sugárzása", vagy egyéb jellemzője van, mely valóban enyhítheti az arra fogékony gyermekeknél a fogfájást. Nem kell feltétlenül az előbb említett ezoterikus dologra gondolni, hiszen a cirkon nevű drágakőnek például, különösen a zöld árnyalatú változatának olyan erős radioaktív sugárzása van, hogy maguk a vizsgálók is meglepődtek, mennyire kilendült a mérőműszer mutatója -ám ez egészségre káros hatású sugárzás! "Olaját régen préselték is" evégett, mint olvassuk, egyes állítások szerint. Hatása kifejtésénél fontos, hogy a bőrrel, illetve a fájó területhez minél közelebb érintkezzen! Olyat is hallani, hogy fém kapocs nélkül végig kell ölelnie a nyakat. Ezért ha már emellett döntünk, érdemes a nyakba akasztani, valódi, jó minőségű borostyánt választani, vagyis olyat, aminek minden szeme közt van egy csomó, hogyha elszakad, ne szóródjon széjjel, az egyes szemekből ne törjenek le darabok, -különösen ha rágni kezdené a pici! Továbbá legyen megfelelő a záródása, pl. csavaros, hogy ne tudja leoldani! Ám a legjobb minőségű borostyánnál is előfordulhat, hogy leválnak róla darabok -ez a kő tulajdonsága. Még a gyémánt is hasad, ha van olyan pontja, még egy picike tűszúrásnyi nyomástól is. Vízbe, fürdéshez nem érdemes a gyermeken hagyni, ugyanis a klór, a kemikáliák kikezdhetik az érzékeny szerves drágaköveket, illetve leülepedhet pl. a szappan a borostyán felületére, s így nehezebben fejtheti ki esetleges hatását. Csupán a fájdalom és szorongás érzet ellen tartják hatásosnak, és egyéni érzékenységtől is függhet, hogy ki mennyire tapasztalja e kedvező hatást! Olcsón vásárolt terméknél -ahogy néha a drágánál is- megeshet, hogy csupán mesterségesen előállított kövekkel van dolgunk. A legbiztosabban úgy tudjuk eldönteni, hogy egy forró tűt nyomunk az egyik szembe, s megfigyeljük annak jellegzetes borostyán gyanta illatát -ezzel persze megrongáljuk az anyagot, ahogy a karc próbákkal is. Ráadásul a legújabb utánzatokat már hasonló gyantákból állítják elő, és még valódi rovarzárványokat is képeznek bennük a hitelesség kedvéért! Így akár a bányákig is elmehetünk beszerzésük végett, vagy nagyon hiteles, megbízható helyről kell beszereznünk. Ám semmiképpen ne kockáztassunk egészen kis gyermekeknél! Inkább bírja ki a fájdalmat, vagy keressünk más módot gyermekünk fájdalmának csökkentésére, mint a biztonságát kockáztassuk.

 

Születésre, főleg keresztelőre, de a későbbi "ajándékozós" alkalmakon segítséget jelenthet, ha ismerjük, mikor mit illik adni, és minek örülhetnek a megajándékozottak!

 

 

Így egy másik szelet az életből a szimbólumok világa: hovatartozásunkat, és a másik ember iránt érzett szeretetünket ezzel tudjuk kinyilvánítani, kifejezni!

A borostyán kő után a borostyán, mint növény levele a házastársak egymás közti hűségének jele -különösen a feleség szokta férjének ajándékozni medál, vagy más díszes tárgy formájában! Egykereszttel az Istenhez való tartozásunkat, egy Mária képpel a közbenjárásáét, imájáért való szüntelen fohászunkat fejezhetjük ki. Ugyanígy gyermekünk számára egy ágya fölé akasztott kép a Madonna alakjával, az őrangyalának, vagy védőszentjének képével szintén biztosíthat minket afelől, hogy nemcsak mi vigyázzuk, és nem csak számunkra különleges az alatta szendergő gyermek.

A keresztelő a katolikus-keresztény tanításban sok funkcióval is bír, melyek hatással vannak az üdvösségre, az emberi lét kiteljesedésére, boldogságára! Vannak "járulékos" következményei, mint a gonosz lelkek távol tartása, egzorcizmus. Régen a hittérítés jelentős eleme volt, hogy a keresztség felvételével a gonosz lelkek zaklatásától is többen látványosan megmenekültek.

Sokan nem tudják, egy ilyen alkalomra milyen ajándékkal kedveskedjenek, fontos szempont, hogy szimbolikusan is kifejezze az alkalmat, a mondanivalót.

Ha nem tudunk egyetérteni a vallási mondanivalóval, "hitetlenek" vagyunk, nem kell letagadnunk, és úgy tennünk, hogy minden rendben menjen. Ha felvállaljuk ezt, akkor is találhatunk kedves mondanivalót, szimbólumot, pl. a gólyát. Így szeretetben együtt ünnepelhetjük az alkalmat.

A szépség az élet szükséges velejárója, az élet minőségét javítja, jó kedvre derít, értéket ad. Fontos, hogy ne maradjon meg csak a külsőségnél, de a gyönyörködtetés önmagában érték, akár egzisztenciális, megélhetési nehézségek közepette is fontos a szép, a jó iránti fogékonyságunk, vágyunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Keresztelőre ajánlható ajándéktárgyak

A ruhácska tiszta fehér, esetleg sárga vagy arany hímzéssel, szegéllyel, egészen egyszerű, puritán, vagy díszes, de lehetőleg ne giccses legyen. létezik egész hiosszú változatban is, amikor a tunika akár kétszer olyan hosszú, mint a baba.

Az aranyból készült ajándéktárgyak Isten dicsőségét szimbolizálják, a legnemesebb fém az egyházi szimbolikában -míg a platina a legértékesebb nemesfém az ékszerkészítésben.

Ahogy a Hold az egyház, amitől a fényét kapja, a Nap az Isten szimbóluma, úgy az ezüst az egyház jelképe is.

Mivel antibakteriális, így pl. szájpenész ellen különösen hatásos lehet egy ebből készült evőeszköz, pohár. Rózsaméz mellett ez is ajánlható szájpenész ellen -nyilván nem olyan erős hatású a rövid szájban tartott idő alatt. Az ezüst kanál jó ómen, ugyanis jómódra utal. Vásárolhatsz egyet ötvöstől, vagy akár egy kisebb darabokból álló készletet is. Utóbbi jó lesz majd „hozománynak”. A keresztszülő a készlet első darabját a keresztelőre ajándékozhatja, utána pedig a gyermek születésnapjára vásárolhat egyet-egyet, amíg a készlet összeáll.

Személyessé tehető véséssel, rátéttel, vagy egy mondanivalónknak megfelelő ábrázolással,formavilággal.

Fontos tudni, hogy melyik keresztény felekezet milyen kép és formavilágot használ.

Érdemes olyan ajándéktárgya(ka)t választani, amelyek később, felnőttként is használhat, és értékálló marad, aki ezt megengedheti. Továbbá érdemes az időpontot is feltüntetni egy ajándékba adott tárgyon, vésve, vagy akár alkoholos filctollal ráírva egy szobor, ajándéktárgy aljára.

 

 

    medálok:

 kereszt

 hal / IHTÜSZ görögül hal, de az  alábbi hitvallás rövidítése miatt  keresztény jel lett: Jézus Krisztus  Isten Fia Megváltó. A felvállalt, tudatosított, főleg felnőtten megtérők, megkeresztelkedők jelképe.

kereszt, horgony, szív medál: egybe rajzolva, vagy egy karikára a három jel felfűzve; a hit remény szeretet jelképei

galamb: a Szentlélek jelképe -ilyenkor nem olajággal csőrében ábrázolják, hanem főleg kiterjesztett szárnyakkal.

szarvas: karácsonykor még jobban használják szimbólumként, Krisztus Jézust jelöli, Aki után a Szív vágyakozik, és úgy jelenik meg, mint a szarvas, és úgy tűnik el szemünk elől. Az Isten és ember szerelmének jelképe, lásd az Énekek éneke vagy A szellemi páros ének, ezért elsőáldozáskor és házasságkötéskor erőteljesen használt szimbólum.

bárány: a húsvéti a bűnbánati időszakokban eloforduló jelkép Jézus jelképezésére, aki mint bárány vállalta a keresztáldozatot. Mivel a keresztség szentsége kötődik a húsvéthoz, ezért, s mert kisgyermeknek kedves ábrázolás a bárány, használhatjuk.

IHS ostya kehelyben, esetleg búzakalásszal: I/J: Jesus H: Hominum S: Salvator , azaz Jézus az Emberiség Megváltója, az oltáriszentség jele, a legmagasabb szintű találkozás Istennel itt a földön. Az IHS jel nélkül szőlővel, búzakalásszal más felekezetek is használjak a kelyhet, ezzel a katolikusok. Ez főleg az elsőáldozáskor, az oltáriszentség első vételekor fontos szimbólum, de akár itt is helyt áll, hiszen Krisztusra, és megváltó, szerető szerepére hívja fel a figyelmet!

zománc, áttört, vésett képen ábrázolva Jézus, Mária, a védőszentje -neve alapján, vagy az őrangyala, esetleg egy erény, vagy más szimbólum.

 

medáliák, érmek, emlékérmek:

pl. babaágy fölé akasztható, a védőszenttel, Szűz Máriával, őrangyal ábrázolással. Míves, ezüstözött, vagy vékony ezüst lapkából készítettek kaphatóak. Emlékérmek is kaphatóak, mely kifejezetten keresztelőre, pl. ezüstből készül, rávésethető a név, a keresztelés időpontja.

 

karkötő:

általában vésett lapkával, melyen benne van a neve, esetleg egy kereszt, hal, vagy egy "dekoratív"  őrangyal ábrázolás. Megfelelő megoldással egy baba kezére ugyanúgy felerősíthető, mint egy vékonyabb felnőtt csuklóra, illetve utólag átcserélhető a lánc.

 

Nyakkendőtű, mandzsetta, toll:

szintén véshető, nagy alkalmakkor emlékezhet felnőtt korában is arra, akitől keresztelőjére kapta.

 

Hófehér, hímzett keresztelő ruhácskák, horgolt kiscipő, takaró, hímzés, gyertyák, emlékkönyvek, bölcső, baba textilek. Katolikusoknál a keresztelőn az egyház részéről adnak jellemzően egy fehér kis ruhácskát, ingecskét, illetve gyertyát a keresztelendőnek. Ezt lehet, illik kompenzálni.

 

Egy díszkötésű, vagy sima, forgatható Biblia, képes gyerekbiblia, imakönyv, a hit foglalata könyvben, ha megnő, legyen mit forgatnia. Esetleg egy szentkép, festmény, rózsafüzér akár szép, talán épp könyv alakú tartóban -katolikusoknak. Keresztlevél tartó, emlékérem tartó.

 

A keresztelés lényege Isten gyermekévé válás egy magasabb, szentségi fokon, mely több kegyelemmel ajándékozza meg a gyermeket, a hovatartozását erősíti, és az ördög ellen is véd, ördögűzésként is használták, eltörli az addigi személyes bűnt. Kis gyermekeknél fontos, hogy legyen, aki komolyan gondolja a gyermek keresztényi nevelését, és megígéri ezt Isten és ember előtt. A keresztszülő egy a keresztény közösségből, aki mintegy a közösségbe is befogadja, tanúja is a keresztségnek, és gondoskodik a keresztény neveléséről, oktatásáról. Szükség esetén régen ez azzal is járt, hogy ha meghaltak a szülők, átvette a feladataikat, magához vette a gyermeket és gondoskodott róla fizikálisan is. Ám nem az ajándékozásról szól, hanem a példamutatásról, így a legfontosabb, hogy a gyermeknek megfelelő példával szolgáljanak, és bevezessék a keresztényi létbe.

 

Ajándék választásánál érvényes általános szabály, hogy a szülőknek, adott körülmények között használható dolgokat válaszunk. Ha jobb módúak, akkor díszesebb, értékesebb dolgokat, de ha szerényebben kénytelenek megélni, akkor ne nagyzoljunk, praktikus ajándékokat keressünk, amiknek jobban hasznát veszik majd, és csak ezek mellé, ahogy megtehetjük, adjunk nagyobb, hosszabb távon is értékálló dolgot.

 

Besegíthetünk a babakelengye összeválogatásába, a kiságy, bölcső, pelenkázó megvételébe, vagy egy szép minőségi takaró, baldachin, ágynemű, kiságyforgó, kivetítő, egy szép rugdalózó, törülköző, babagyapjú, polifóm vagy babatornázó fából, textilből, jó minőségű (lehetőleg nem kommersz, hanem kimondottan újszülöttnek való) babakozmetikumok, fésű, gyermekápoló készlet, kisebb-nagyobb plüssök, horgolt, fa játékok, csörgők, rágókák (kaucsuk, ibolyagyökér, hűtőfolyadékos, műanyag dörzsis felületű), hordozóra, kiságyra tehető játék, játékspirál, plüss cumisüvegtartó,kormány, búgócsiga, hétköznapi eldobható pelenka vagy textil pelenka beruházással. Hordozókendőt már nehezebb választani, de pl. egy gyűrűs jól jöhet a kezdeti időkhöz. Fürdőjátékok, autós/babakocsis/kiságy játékok, pl. feltekerhető kígyó, kukac, vagy tükrös, játszószőnyeg, babatornázó. Babanapló, fotóalbum, képkeret, textil és egyéb könyvek, zenélő dobozka, emlékgyűjtő doboz, hajtincs vagy tejfogtartó, egyedi, névre szóló ajándéktárgyak, személyre szóló üdvözlőlap, kísérőkártya, könyvjelző, esetleg Bibliai idézettel. Porcelán figura, tartósított vagy élővirág.

A csomagolásnál ügyeljünk arra, hogy a fehér szín domináljon, hiszen a keresztség felvételének ünnepe a tisztaság ünnepe, ezt pedig a fehér szín jelképezi leginkább.

De gondolhatunk a kismamára, egy kis nassolnivaló, bon-bon, lehetőleg kevés csokival, ne okozzon hasfájást a babának, helyette marcipán pl. kedvezhet, vagy aszalt gyümölcsök, jujuba, szilva, stb. Szülés utáni regeneráló krémekkel, szoptatást serkentő teákkal, italokkal, egy szép szoptatós felsővel, hálóinggel, boleróval, pelenkázó táska. Könyvekkel, szoptatást, baba egészségét segítő dolgokkal, vitaminok, táplálékkiegészítők, és kozmetikumok, hogy érezzék, (nőnek érezzék) Velük is törődnek (meg Apukával is). De egy megfelelő ékszer is jó jelzés lehet örömünk, hálánk kifejezéseként.

Ráadásul nagyra értékelik a figyelmességet, ha a születés alkalmával nemcsak a babáról emlékezünk meg! Férjektől is különleges gesztusnak számít, ha megünneplik, akár minden évben, amikor a gyermeküket világra hozta, az édesanyját, a feleségüket is!

Könyv: fontos a gyermekekről szóló irodalom, a testi változásokat, gyógymódokat leíró művek mellett a játszás, nevelés-oktatás, valamint elhanyagolt területként a lelki és szellemi táplálékul szolgáló irodalom. A Lelkigyakorlat, lelki gondozás menüpontban vannak megjelölt források, és folyamatosan gyűjtöm őket.

Igazán különleges, ha veszel egy, a gyermek születése évében palackozott, jó minőségű bort (lehet az Év bora, esetleg pezsgőt, Unicumot -itt Ő az igazi Unicum!). Rákerülhet, hogy 18 éves korában, vagy az esküvőjén, esetleg a saját gyermeke keresztelőjén bonthatja ki.

Virág, torta, mézeskalács. Motívumvilága: galamb, kereszt, könyv.

 

Később fenntartásokkal jöhet a bébikomp, utazóágy, etetőszék, járóka és járássegítők, etetést segítő eszközök, tányérok, poharak, étkészletek, szoba csúszda, pakolgatós, készségfejlesztő játékok, stb.

 

Tipp: a keresztelőn síró babának ha cumit nem is adunk szájába, de a kisujjunkkal is megnyugtathatjuk óvatosan, ha elég tiszta maradt a kezünk.

 

A divatot mi teremtsük, a trend a mi aktuális hangulatunk, és az örök szépség jegyére törekedjünk, mind a földön álló racionalitásban, mind az elrugaszkodott, mennyei kilátásban.

Aki megteheti, áldozzon az igazi szépségre és értékre kívülről-belülről egyaránt.

 

A keresztszülő kiválasztásánál helyi hagyományok vannak, pl. édesanya-édesapa családjából, rokonsági fok szerint, stb. A vallás szemében olyan embert kell választani, aki alkalmas bevezetni a keresztény közösségbe a gyermeket, segíteni fogja őt hitében mind példamutatásával, mind hitre okatásával. Ugyanakkor hajlandó felelősséget vállalni a gyermek sorsa iránt is. Ez régen jelenthette, azt is, hogy az árva gyermeket ők vették magukhoz, ők nevelték fel. Manapság főleg ajándékozó formájukban élnek a köztudatban, és korábbi széles szerepvállalásuk elsősorban a hitre nevelés tekintetében visszaszorult.

 

 

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 112066
30 nap: 1131
24 óra: 38