Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSOK építkezés, felújítás babát várva, babáknak

2016.02.19

Itt a CSOK, de vajon mi építhető belőle? Hogyan gondoljunk a leendő, avagy már meglévő gyermekeinkre az építkezésnél, felújításnál, bővítésnél?

Ebben a házban előírás szerint 10 évig kell lakni, kedvezőbb munkalehetőség, és számos egyéni körülmény nehezítheti ezt, reméljük nem épp párkapcsolati problémák, de érdemes felkészülni, hogy mind az otthon, mind a párkapcsolat jó alapokon nyugodjon!

 

Bővítésnél, felújításnál legalább ugyanakkora összeget kell beleforgatni a munkálatokba, mint amennyit igénylünk, és a tulajdoni viszonyoknak is megfelelően kel alakulnia az érintett ingatlanban.

 

Tippek a használt anyagokra, módokra, tervekre.

 

Új építésnél szabályok:

https://hitelnet.hu/csok-szocpol/epitkezesre/

 

a kapott összeg 70%-át kell számlával igazolni.

3 ütemben történik a kifizetés: először az építmény 45 %-os elkészülte után fizetnek, majd ismételten 45%-os készültségi fok után, az utolsó 10 %-ot pedig a használatbavételi engedély kiadásakor. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az első 45-55 %-ot meg kell előlegeznünk, ennyi tőkénknek kell lennünk az építkezés elkezdésekor.

Az igényléshez fontos tudni: a házastársaknak max. egy olyan ingatlan lehet, ahol 50-50%-os tulajdoni hányaddal rendelkeznek, ezen kívül csak olyan tulajdonuk lehet, ami vagy:

-haszonlévezettel terhelt, és a haszonélvező az ingatlanban lakik;

-öröklés vagy ajándékozás útján került a tulajdonukba

-és az elmúlt 6 évre visszamenően vizsgálják a tulajdoni állapotot az említett ingatlanoknál a földhivatali bejegyzés alapján.

Amennyiben eladják a meglévő ingatlant, az értékét 100%-ban be kell forgatni épülő új otthonukba! Esetleg megoldást jelenthet a jogcímek visszemenőleges javítása.

-az áfa visszaigényléssel a számlák után szintén visszetérítik a ráfordítot összeg tíz millió forintig. Ez 25%-os áfa 5%-ra mérséklése esetén 2 millió forint visszaigényelhetőségét jelentheti. Nyilván, ha 70% számlával igazolható építőanyag, azaz 7 millió, akkor pl. ennek 20%-a, ha ennél kevesebb, akkor annak megfelelő az utólag visszaigényelhető összeg!

 -biztosítottnak kell lenni, de külföldön dolgozók biztosítását is elfogadják.

 

Elgondolkoztak már, legkevesebb mennyiből lehet egy házat megépíteni, megfelelő, biztos alapokkal, és az milyen lenne?

Gondoltak már vályogházra, vagy emelet, tetőtéri lakás kialakítására? Esetleg egy félbehagyott épületet megvásárolni? Kalákában építkezni?

A cél, hogy egy összkomfortos, szabályoknak, jogszabályi környezetnek megfelelő házat kapjunk, igényeinknek, lehetőségeinknek megfelelően.

Budapesten 25 millió körül becsülik ma egy megfelelő ház felépítését, vidéken 15 millió, de egyesek úgy gondolják, hogy tíz millióból biztosan kihozható -odafigyeléssel, saját munkával, jó kapcsolatokkal. 

 

Érdemes tudni, hogy a CSOK szabályait bármikor megváltoztathatják, s ezért lehet szerencséd akkor is, ha most épp nem úgy tűnik, hogy igénybe veheted!

 

De mégis hogyan lehet egészségesen, gyermeknek építeni házat? Milyen alapanyagokból, elrendezéssel, berendezéssel, stb.

Mire figyeljünk, hogy változik az életünk, a z otthonunk a gyermek érkezésével?

Ide gyűjtök hasonló információkat...

Mivel a gyermekek érkezésével jóval többet főzünk és mosunk otthon, jóval több fürdés is zajlik, ezért a levegő páratartalma jócskán megemelkedhet, különösen a modern építési technológiák mellett, és állandó gondunk lehet a lakás penészedése. Ráadásul ezek helyigénye is megnő.

A fürdőszobában a kád felé kerülhet fregoli, teregető, és érdemes a fürdőszobában helyet szánni akár egy külön szárítógépnek is: egy cekászos bemelegíti a gyerekeknek a fürdőszobát, kevesebb hely kell a szárításhoz, és az egybe épített változathoz képest gyorsabban tudunk szükség esetén hozzáférni a ruhákhoz. Legyen jó szellőztetési lehetőség a pára és a szagok elkerüléséért, legyen könnyen hozzáférhető a vezeték a kritikus pontokon (eltömődés, beázások elkerülése), és legyen túlfolyó.

parafa-furdo-03.jpg

Új elgondolás többezer éves egésszséges alapanyaggal: fürdőszobát parafából: vízmentes, szellőzik, nincs penész, egészséges kipárolgás, a természet legkiválóbb hang és hőszigetelője, nem gyúlékony, puha, rugalmas és meleg, mezitláb kitűnő rajta járni hűvösebb időben is. Kiválóan dekorálható, festhető, természetes, moder és klasszikus ízlésűre egyaránt.

 lehet a padpzat felett lécsor, amin járhatunk, de mindég lefolyik róla a viz, igy nem lesz csúszós a talpunk alatt -ilyenkor mélyebbre hagyjuk a fürdőszoba ezen pontjain a padlót a rácsos léceket szintbe hozva az egyes rézseket.

 

Az egész nap keletkező mindennemű pára nagycsaládnál meghaladhatja a 10 litert!

A WC kefe elkerülése érdekében (tudják, mit tud művelni vele egy kicsi gyermek?!) vízpisztolyt is használhatunk, mely erős vízsugárral távolítja el a szennyeződéseket hatékonyan. Nem feltétlenül tékozló megoldás: a WC kefét ugyanis cserélgethetjük, és használatakor ugyanúgy öblítjük a WC csészét és a kefét is.

Léteznek olyan antibakteriális ülőkék, melyek tartalmaznak szűkítőt is, lecsapódásgátlóval, 8000 ft-tól. A gyerekméretű WC alighanem luxus még a nagy családoknál is: mindenesetre ahol csak 1 WC áll rendelkezésre, a tumultus elkerülésére megfontolandó.

A kedves, törékeny, vagy számukra veszélyes tárgyainkat, a tisztítószereket pedig érdemes elzárni, magasabbra tenni, hogy a nagycsaládba se érjék el a gyermekek, kevesebb idő, dolgozó szülők mellett.

A konyhában és ebédlőben sok időt fogunk tölteni, és a gyermekeinket is sok veszély fogja ott fenyegetni. Érdemes olyan konyhát kiépíteni, ami lezárhatóvá tehető a gyerekek elől, a sütőt pedig felemelni a konyhapult magasságára, így pocakkal is könnyebben dolgozni, az idős nagymama derekának is kíméletesebb, és ami a legfontosabb: a gyermek is nehezebben férhet hozzá.

Mivel sűrűbben előfordulhat, hogy nem érünk időben vissza a konyhába, és odakap valami, ezért a szellőztetése is fontosabb lesz, mint eddig.

A konyha ablakába tervezhetünk fűszerkertet.

A spajz szintén megnő, ezért legyen közel a konyhához, legyen hűvös, ha sokat nyitogatnánk az ajtaját se romoljon olyan gyorsan az ott tárolt zöldség, gyümölcs.

Elrendezés tekintetében: valaki inkább szinte hálófülkékké redukálja a szobákat, és egy közös, tágas nappaliban gondolkozik, ahol egész napjukat közösen eltölthetik. Van aki elvonulósabb. Mindenesetre egy dolgozó-tanulószoba adottságú helység nem árt egy nagycsaládnál.

A szülői háló megtervezésénél vegyük figyelembe, hogy a gyermek 1 éves korig mindenképpen szerencsés, ha egy helységben maradhat az Édesanyjával. Ez apára nézve jelentheti, hogy sírós időszakban, amikor neki következő nap munka van, szükséges lehet átköltöznie, hogy kipihenhesse magát, és ébren segíthesse a párját!

A gyermekre lehetőleg könnyen rá lehessen látni az ágyból, és a nappaliból is.

Számos ötlet idevág a kismama felkészítő és babakelengye menüpontban is.

 

Védelem:

5 G és egyéb sugárzások ellen érdemes Faraday kalicka helyett, mellett speciális fekete alapozó festéssel védekeznünk, és az elektromos hálózatot is úgy alakitsuk ki, ha később érzékenyek lennénk a vezetékekből jövő vagy egyéb sugárzásokra, akkor könnyen lekapcsolhassuk úgy, hogy a szükséges áramellátást ne kapcsoljuk le vele -pl. hűtő.

Sajnos tudnuink kell, hogy a rákért, és számos más betegség kialakulásáért jelentős szerepe lehet az elektroszmognak és a kumulálódó sugárzásoknak, még a fertőző megbetegedések esetén is, többek közt mert képes a sejtfalat áterestztővé tenni, igy a COVID19 ellen is védelmet nyújthat valamelyst, különösen, hogy az elmúlt hónapokban iszonyatos mennyiségű tornyot húztak fel a alakosság tudta és tájékoztatása nélkül!!!

 

Lehetőség:

Fontos lehet átalakitásnál, épitésnél is a jövőre gondolva tetőtérben, teraszon, erkélyen, kert felé bővitve télkertben, melegházban, fóliasátorban is gondolkodni: az események arrafelé haladnak hogy az ellátásunk nem biztositott, és energetikai és élmény szempontból is megfontolandó, társasháznál akár egy ablakkal szemközti fényes falfelületen akár egy külön kialakitott kis télikerten saját folytonérő epret, málnát, paradicsomot, uborkát, egyéb gyümölcs és zöldség, valamint fűszernövényeket termeszteni, vagy akár hobbi állatként fürjet tartani, amikor friss tojásért se kell otthonról kimozdulnunk -higiénikusan, gazdaságosan, egészségesen, frissen, helytakarékosan, s még a húsa is felhasználható.

Élmény

lehet a gyermeknek télen is csupasz talppal a télikertben, tetőn, erkélyen vagy kertben epret, málnát, édes koktélparadicsomot csipegetni!

 

Energietikai szempontból isigy fel lehet használni azt a hőt és fényt, amit a házban amúgy is felhasználnánk, és szellőztetéssel, egyebekkel eltávozna. Igy viszont nyirkos, szmogos rossz időben is tudunk a kertünk felé szellőztetni!

 

 

Építési, felújítási technológiák:

perlittel kevert beton, vakolat, stb.: pehely könnyű anyag, a hőhidak megszüntetéséért, jó hőszigetelés "puffasztott" vulkanikus kőzetből kemikáliák nélkül.

új vályog technológiák jól szellőznek, rendkívül egészségesek, és kiküszöbölhetőek a régi vályog épülketek hátrányai is.

kender szigetelés

zsúpfedél vagy tetőkert, mellyel életteret kapunk mi is, és a természet. Napozáshoz, nyáron a magaslat szelesebb, hűvösebb lehet, kisebb növények, virágok ápolásához, és jobb kilátáshoz segíthet minket, ár-értékben pedig nem marad el a cserépfedéstől. A gyerekek minden zugot kiélvezhetnek!

parafa hő és hangszigetelés, fal és padló burkolás

 

A parafa előnyei:

-jól szellőzik

-vizet nem engedi át

-penészedés ellen, akár fürdőszobába, vizes helységbe is

-kártevők ellen: sem a szú, sem a rágcsálók nem kedvelik

-nem gyúlékony, égés közben nem bocsájt ki mérgező anyagokat

-antisztatikus, káros sugárzásokat elnyel

-hangszigetelő, megfelelő akusztika, visszhang ellen

-kitűnően szigetel, a természetben a legjobb, és felveszi a versenyt az újfajta technológiákkal; vékony, belülről szigetelésre is alkalmazható, hajlítható íves felületek burkolására

-dekoratív, festhető, pácolható, de nem teljesen sima és egyenletes felület.

Nagyon modern és klasszikus kivitelűre is alakítható, dekorkövek helyett hasonlóan mutatós, de puha és szigetel.

Parafa padló:

rugalmas, meleg érzést kelt, mintha padlófűtés lenne, egészségesebb a járásnak (parafa cipőtalpakat is ezért használnak: rengéscsillapító), így nélkülözni lehet a helységbe a szőnyeget, és mégis otthonos, kellemes érzetet kelt anélkül is. Két fajtája létezik: ragasztós és klikkes. Előbbi élettatrtama szinte korlátlan, 3200,- ft m1 ártól elérhető, plusz a kellékek. Nem kell felpolírozni, ha karcolódik, sérül, csupán a lakkréteget érdemes 5-25 évente frissíteni. Fontos, hogy szükséges aljzatkiegyenlítés, ragasztás, lakkozás, de vízálló, így akár vizes helységekbe, fürdőszobába is kitűnő! Ezzel új építésnél sokat spórolhatunk: csempézés helyett parafával körbeszigetelni és vízmentesíteni, penészmentesíteni a fürdőszobát, padlót, falakat, plafont... Gondoljunk bele: mintha padlófűtés vagy felmosható szőnyeg lenne. A gyermeknek is szerencsésebb lehet a játszószőnyegnél: nincs amit lebukjon, baleset érjen napjában többször, könnyebben tisztítható és mégis melegség érzetet kelt Valamennyire rugalmas is: járás közben természetesebb, kíméli a gerincet, vázat, esésnél is tompít valamennyit.

Felhasználása: saját anyagából préselik, kötőanyaga saját gyantája, így teljesen természetes, nincs káros kipárolgása, hasonlók.

 

A ragasztható kivitelnél 3-7 nappal számoljunk a száradásra, munkálatokra. A klikkes rendszer egy napon belül letehető. Összességében árban nem sok különbség van köztük, ha a munkálatokat és segédanyagokat tekintjük, de új építésnél kedvezőbb a ragasztható változat, és az a vizet sem engedi át, míg az olcsóbb klikkesek alja nem bírtja a nedvességet. Láthatóak több évtizesed, évszázados, gyönyörű állapotban lévő, egyszerűbb vagy festett, mintás parafa padlók, burkolók. Mivel a lakk megújítható, és megfelelő minőség esetén kitölti a réseket, nem töredezik, reped, rugalmas, mint az alatta lévő parafa, ezért a rendkívül hosszú élettartam!

1 m2 ár lyukacsos, ritka szerkezetű 2 mm-es vastagságú tekercsmnél, ami főleg padló alátétnek, belső szigetekléshez, tömítéshez alkalmazható, 700 ft-tól kezdődik, a falra tömörebb 2500 és felette, a ragasztható padlólap 4 mm 3200,-, a klikkes 6mm parafa réteggel 6200,- ft-tól elérhető.

Könnyen hajlítható, ezért íves felületek bevonására (pl. oszlop, kád) is könnyen felhasználható.

Nem kell kivágni hozzá a fát, a törzsét hántják le róla-így tovább él az erdő! (Az első 25 év után 8-10 évente hánthatják a fák törzseiről a parafát a fa kb. 200 éves koráig.)

parafa-konyhaba.jpg

Árában is elfogadható.

Forgalmazók, szakemberek:

www.laurum.hu

www.parafa.net

www.parkettaexpress.hu

www.parafatermekek.hu

stb.

 

 

parafa-konyhapult.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

parafa-padlo-olcson.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

parafa-fotel.jpg

 

 

 

 

 

Alap:

Az épület bármely hibáját könnyebb lehet javítani, mint egy elrontott alapot, ezért ez legyen az első! Figyeljük meg, van-e a környéken víz (talajvíz, patak, folyó, stb.) és nagy árvíz, esőzések esetén meddig jut el a víz! Mindég hagyjunk rá valamennyit, és emeljünk meg a föld szintjét, vagy nagyon biztos, mély alapozást végezzünk! Mindég figyeljük a víz útját: a telkünkön, és a környéken (ha valahol átvágnak egy gátat, nem tisztítanak egy árkot, ugyanez a veszély fenyegethet, ha korábban nem is volt rá példa, nem beszélve az időjárásváltozás extrém hatásairól).

 

Fűtésrendszer:

az infra elektromos fűtés rossz szigetelésű házaknál bizony igen drága megoldás a kalkulációk ellenére is, de gyors, illetve kiegészítő megoldásnak kedvező lehet. Baba barátnak mondják, de hallottam olyan tapasztalatot Vácról, hogy befulladást is okozott felnőttnél, nekünk mint fűtés bevált, könnyű kiépíteni, gyorsan beüzemeltethető bármikor, kényelmes, praktikus, ám igen drága pl. szigetelt B30-as téglából épült, nyílászáró csere nélküli ház fűtéséhez.

Most talán a fa tüzelés sem olcsóbb a gáznál, de érdemes úgy kiépíteni a rendszert, hogy könnyen változtatni lehessen, ha máshogy alakulna a helyzet.

A geotermikus hő a hely adottságainak megfelelően szintén előnyös lehet, az egyik legolcsóbb és leginkább környezetbarát megoldás hosszú távra, ám a kalkulációktól jelentősen eltérhetnek az értékek itt is. Egy esetről számoltak be, amikor 6 millióért építette ki a tulajdonos, de anyagilag egyenlőre jobban megérte volna neki, ha gázzal fűt tovább, és hozzá se nyúl a rendszerhez. Maga a bonyolult műszaki egység pedig meghibásodás esetén nehezen karbantartható. Ezektől eltekintve megmarad rendkívül vonzó megoldási lehetőségnek.

 

A kapcsolókat, szabályzókat, elektromos és víz, szennyvíz vezetékek útvonalát és kiépítését gondosan tervezzük, végezzük!

Hazsnáljuk ki a természetes fényt, szellőzési lehetőségeket (pl. könnyen lehessen kereszthuzattal kiszellőztetni a helységeket).

 

Konyhabútor megtervezése:

nehéz feladat, és sok hibalehetőséggel.

Általános szabályok, ötletek:

-hűtőt, sütőt, csapot ne tegyünk egymás közvetlen közelébe: legalább egy 35 cm-t távolságot igyekezzünk tartani. Utóbbiak mellett mindenképpen legyen legalább egy ekkora sima felület, munkalap.

- sütő mellett legyen egy tűzbiztos felület, ahova a forró fazekat, meggyulladt olajat, ételt tehetjük. (Gyenge minőségű olajak, vagy pl. ha idegen anyag kerül bele, okozhatnak tüzet, de velünk is bármikor történhet váratlan helyzet: csengő, baleset, stb.

 

Hasznos széleskörű információk találhatok az alábbi honlapon:

http://www.megujulofutes.hu/

 

 

A CSOK otthonteremtési kedvezmény 2016 -ban így sok családnak ad okot az elgondolkozásra....

A hitelintézetek, bankok adnak tájékoztatást a jogszabályokról, de érdeklődhetünk az új építésű ingatlanokról az ingatlanközvetítőknél, építtetőknél is. Nézzük a szakmai múljukat, pontoisságukat, érdemes több helyen érdeklődnünk, és időben beletekinteni, beleszólnunk a választott ingatlan kivitelazésével kapcsolatos dolgokba. Sokszor a tervrajzok nagyobbnak tüntetik fel az ingatlant, mint amekkora az a valóságbanpl. 7 elemes konyhabútort hűtőt, sütőt jelölnek oda, ahol csak 5 fér el, vagy a vezetékek, elvezetők, válaszfalak később megnehezítik az átalakítást.

De a hely adottságai is befolyással lehetnek: pl. a kilátásunkat elveszik valamivel (szellőzőakna, fa, túl közel épített ingatlan, vagy mélyebbre fektetett alapok, földsánc, stb.), kedvezőtlenné válik az elrendezés.

 

 

 További ötletek parafa alkalmazásához, színezéséhez:

 

parafa-cork-bathroom-flooring-ideas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

parafa-furdoszoba-04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

parafa-termekek-4e80c8ab9e830-furdo-kaddae.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

parafa-ideas-cork-bathroom-flooring.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

partafa-aranyos-falburk.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 www.parafa.net

www.laurum.hu

 

 

 http://hironline.club/belfoldi-hirek/ezekkel-a-feltetelekkel-lehet-palyazni-a-25-millios-csaladi-hazak-felujitasara/ :

" a program az 1996 előtt épült családi házakra vonatkozik, amelyek 135 négyzetméternél kisebbek. Külső szigetelésre és nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére vagy cseréjére, illetve megújuló energetikai berendezésekre, napelemekre, napkollektorokra lehet támogatást kapni.

A keretösszeg 5 milliárd forint, amelyet a következő időszakban kétszer 5 milliárd forinttal meg kívánnak emelni az igényektől függően, egy pályázó maximum 2,5 millió forint támogatást nyerhet el – közölte az államtitkár.
A támogatás mértéke a fejlesztés 40-55 százaléka között lehet. Négy kategória lesz; a beruházási költség 40 százalékára jogosult például, aki egy elemet vállal, 55 százalékot kaphat, aki három elemre, szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre és megújuló energetikai fejlesztésre is vállalkozik – ismertette Szabó Zsolt. A szükséges forrást a hazai költségvetésből, illetve a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből befolyó pénzből biztosítják.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium honlapjára csütörtökön felkerülő általános tájékoztató alapján az érdeklődők felkészülhetnek. Július első hetében régiónként,külön forráskerettel megjelenik a pályázat, a jelentkezéseket online feltöltés után bírálják el – közölte. Hozzátette, a felújítás egy-egy családnak 5-25 ezer forint megtakarítás jelent havonta. Szabó Zsolt jelezte azt is, hogy várhatóan májusban ismét kiírnak pályázatot hűtőgépcserére, jelentkezni a korábbi paraméterek alapján lehet majd."

 

 

 CSOK után NOK:

http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/csok-utan-nok-itt-van-meg-egy-lakasvasarlas-tamogatas : 

A Nemzeti Otthonteremetési Közösség ötletét egy angol kezdeményezés, a building society (kb. építkezési közösség) adta. Ennek az a lényege, hogyminimum 10 éven át egy meghatározott havi összeget fizetünk egy közös kasszába, s az összegyűlt pénzből tagként idővel – sorsolás útján eldöntve – új lakást vásárolhatunk.

Vegyünk egy példát, hogy érthetőbb legyen a módszer: bekerülünk egy 20 millió forintos nok-ba, azaz építési közösségbe (mivel ilyenből sok lehet, és mindegyik más-más összeget határoz meg felső határként). Elkezdjük befizetni a havi összegeket, majd, amikor eltelik a futamidő 20 százaléka (10 évnél tehát két év), megkezdődnek a rendszeres sorsolások, amik eldöntik, ki kapja meg az adott időben összegyűlt pénzt, és vehet lakást belőle.

 

A rendszer hátránya, hogy lesz, aki 2 év után jut lakáshoz, de lesz, akinek egy egész évtizedet kell várnia. Kicsit úgy, mint annak idején Trabantra meg vonalas telefonra. Viszont a NOK-törvény értelmében a befizetők 30 százalékos, legfeljebb 300 ezer forintnyi állami támogatást kaphatnak, ami hónapra lebontva 25 ezer Ft. És itt jön a fő változás, hiszen ezt az egész rendszert azért vezették be, hogy megszűnjön a lakástakarék kizárólagos uralma, azaz, szebben fogalmazva legyen már egy versenytársa a lakástakarék-rendszernek.

Az előbb említett NOK-támogatáshoz viszonyítva a lakástakarék mindössze évi 72 ezer lenne (szemben a NOK havi 25 ezrével), tehát máris sokkal kedvezőbb feltételeket teremt. Ahhoz, hogy valaki teljes mértékben kihasználja a nokot, évente egymillió forintot kell befizetnie (ez majdnem havi 84 ezret jelent), ám nyilvánvaló, hogy erre csak kevés család lesz képes, és itt egyelőre a nok hátrányban van a lakástakarékhoz képest, mert előbbinél családonként csak egy szerződés köthető, utóbbinál viszont családtagonként egy-egy.

 

Hogy tovább bonyolítsuk, a törvény jelenleg lehetővé teszi, hogy először valaki nok-szerződést kössön, majd utána lakástakarékot IS! Fordítva viszont nem szabad, az büntetendő, bár valószínű, hogy ezen változtatni fognak. Jelen pillanatban tehát, ha ügyesek vagyunk, akkor MINDKÉT lehetőséget kihasználhatjuk és mind a lakástakarékból, mind a nokból hozzájuthatunk állami támogatáshoz.

NOK vs LTP

Nézzük, mire használható a NOK és az LTP. A NOK-ból származó pénzt kizárólag új építésű lakás vásárlására költhetjük. A befizetések 30 százalékát kapjuk meg állami támogatásként, ami évente maximum 300 ezer Ft, és egyedül a házastárs szerződésével növelhető ez az összeg. A NOK-nál a maximum futamidő 10 év, a befizetés csökkentését nagyon nehézzé tették, a szüneteltetése pedig egyáltalán nem lehetséges, ha valakinek romlik az anyagi helyzete. A futamidő lejárta előtt nem lehet hozzájutni a pénzünkhöz, hitelt pedig ugyancsak nehézkes mellé felvenni. Az ingatlanvásárlás időpontja nem meghatározható, már csak azért sem, mert a közösség tagjai sorsolással jutnak lakáshoz. Gyengesége még a nok-nak, hog nincs garancia a befizetett összegre.

 

Ezzel szemben a lakástakaréknál, noha jóval kevesebb a támogatás, sokkal nagyobb a biztonság és a szabadság. Legalábbis egyelőre. Ugyanis, az LTP-ből származó összeget új ingatlan vásárlása mellett használtra is költhetjük, ahogy szabadon felhasználhatjuk felújításra, korszerűsítésre, bővítésre, műszaki eszközök vásárlására és lakáscélú hiteltörlesztésre is. A befizetés 30 százalékát kapják meg a szerződők, ami évente 72 ezer Ft (legfeljebb), viszont minden családtag szerződhet, nem csak a házastárs.

A minimális futamidő az LTP-nél négy év, és szabadon lehet a befizetések havi összegét csökkenteni, növelni, sőt, akár szüneteltetni is, ha épp úgy alakulnak a dolgok. A futamidő lejárta előtt is hozzá lehet jutni a pénzhez, és hitelt is könnyedén lehet mellé felvenni. Az ingatlanvásárlás ideje pontosan meghatározható, garancia pedig van a befizetett összegre.

A legnagyobb kérdés azonban nem is ez, hanem az, hogy mi történik, ha valaki a közösség tagjai közül egyszer csak nem tudja, vagy nem akarja tovább fizetni a havi összeget? Hiszen, mivel közösségről beszélünk, itt mindenki függ mindenkitől, hatalmas a felelősség egymásra nézve. Ha viszont egy tag nem fizet, vagy nem teszi azt rendszeresen, azzal a többiek lakáshoz jutási esélyét is csökkenti, mivel miatta nem fog összegyűlni a soron következő kisorsolt számára a lakás megvásárlásához szükséges összeg. A törvény ilyen esetben lehetővé teszi az azonnali végrehajtást, a kilakoltatást és az ingatlan árverezését, ezzel azonban a többiek nem jutnak előbbre.

 

Különös helyzetet teremt az is, hogy akinek több pénze van és többet fizet be havonta nok-tagként, az a többiekkel szemben előnyt élvez, tehát hamarabb kisorsolják és hamarabb juthat ingatlanhoz is, viszont, mivel az állami támogatás összege maximált, előfordulhat olyan helyzet, hogy hiába fizettünk be nagyon hamar egy csomó pénzt, és állunk a lista élén, mégsem jutunk lakáshoz, mert a többiek annyival kevesebb pénzt fizettek be.

A fentiekből jól látható, hogy noha a nok valóban megjelent a piacon, mint alternatíva az ltp-hez képest, a magasabb állami támogatás mellett egyelőre igen kevés előnye van, így valószínűleg lesznek még törvényi változtatások, hogy vonzóbbá tegyék a nokot a potenciális ügyfelek számára.

Az első nemzeti otthonteremtési közösségek tavasz végén, nyár elején jöhetnek létre, bár addig még hátravan jó pár tennivaló, hiszen a nok-törvénynek egyelőre nincs végrehajtási rendelete, és számos dolog nem tisztázott a gyakorlati működést illetően. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a valós működés 2017-ben kezdődhet meg.

 

 

 

 Link CSOK-ról és egyéb "családbarát" intézkedésekről, lehetőségekről, szervezetekről, stb.:

http://www.csalad.hu/wp-content/uploads/2016/02/CSOK_A5_szorolap_web1.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 106656
30 nap: 881
24 óra: 23