Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lelkigyakorlat, lelki gondozás

"Úgy igyekezz, hogy gyermekeid az én gyermekeim is legyenek!" *

images--13-.jpg

Nagy hiányt tapasztalok a keresztény és katolikus lelki vezetésben, különösen a családok, a kismamák, és édesanyák lelki gondozásában. Kevés a pap, és túlterheltek, ezt tudjuk. Kevés a lehetőség, egy lelkigyakorlathoz idő, és sokszor pénz is kell. Könyvet is nehéz találni a témában. Egy édesanyává váló nő azonban különös helyzetben van: akár vidéken, akár városi forgatagban, adódhatnak olyan pontok, ahol be van zárva gyakorlatilag négy fal közé, és akár évekig. Még templomba sem tud eljutni, lehet hónapokig, évekig, és sok egyéb kérdésben is a perifériákra szorulhat. Ha vallásos, és nyitott az életre, jelenthet akár egy-két évente újabb gyermekáldást az erre adott igenje, és nagy nagy kérdőjeleket, amikre választ vár, hitében is. Sienai Szent Katalin 24. gyermek volt, s ikertestvére meghalt, mert Édesanyja nem bírta szoptatni, kiadta vidékre, ahogy ez a korban szokásos volt, -sok gyermek így veszett oda. Csak egy példa, mely közelebb hozhatja a ma emberéhez a dilemmát. De még az első gyermek esetén se biztos, hogy adott a háttér, hogy az Édesanya el tudjon jutni egy szentmisére, és lehet, hogy a közösségben sokan nem is látják őket szívesen! Ha az édesanya sorozatban hozza világra gyermekeit, akkor sose jut el szentmisére?! És a megélhetés kérdése: sajnos az egyház, a hit nem tart el senkit. A munkából sokan alig, vagy nem tudnak megélni, ha van egyáltalán. Manapság szinte minden nagyobb értelemben vett családban dolgozik valaki külföldön, lehet, hogy épp az Édesapa, itthon hagyva kisgyermekét, és az anyukát, feleségét. Míg a család fogja az egyik kezét, az euró, a megélhetésért küzdés a másikat, a gyermek pedig jobbára így is apa nélkül cseperedik. szent_jozsef-szent-csalad.jpg

Szerencsésebb család, anyuka vagy sem, mindenképpen szebbé, gazdagabbá teheti az embert, ha lelkileg is ápolt, művelt, felkészült, hitében megerősödött, és képes a boldogság mind teljesebb befogadására, az élet szemlélésére, megélésére!

Mivel ma Magyarországon a házasságkötések után átlagosan másfél év múlva születik meg az első gyermek, várásának időszaka egybeesik a házaspár összecsiszolódásának idejével, a lakáskörülményekért, és az egzisztencia megteremtéséért folytatott erőfeszítésekkel.

A várandósság a testi problémákra való odafigyelés, valamint a szülésre való felkészülés jegyében telik, a lelki szempontok ugyanakkor nem igen kerülnek a figyelem központjába. A kötelező orvosi vizsgálatok, védőnői tanácsadások útvesztőjében megdöbbenve észrevételezhetjük, véget ért a kilenc hónap, ami alatt főleg az álmodozásra, a ház, babaszoba átrendezésére, a babakelengyék megvásárlására, a szülést segítő légző és egyéb gyakorlatok megtanulására futja, de a lelki és  pszichés felkészülés nagy csorbát szenved.

És nem áll már mintaként és kapaszkodóul előttünk a közösség, a nagy család, több generáció együttélése. Nem készíti fel a társadalom a kismamát az előtte álló eseményekre, feladatokra, aki jószerivel nem látott még kisgyermeket családban, akit szoptattak, pelenkáztak, altattak. Ugyanakkor a társadalom elvárásai igen nagyok és egyoldalúak, a mai értékrend szerint adj meg mindent a gyermekednek, neveld szabadnak, legyél hatékony, jó anya, feleség, háziasszony és dolgozó nő egyszerre.

Olyan értékrendeket próbálnak észrevétlenül ránk erőltetni, mely mindenki számára káros lehet.

Mindenki jó anya, szülő, ember akar lenni, akit megbecsülnek, szeretnek, és értékes a társadalom szemében.  Ám nem kell megalkudni, a társadalom értékítéletét cenzúrázatlanul átvenni, hanem gondosan ki kell alakítanunk a saját értékrendünket, gondolatrendszerünket, viszonyítási pontjainkat.

Ehhez igyekszem magam is megfelelő anyagokat keresni, sajnos kevés van tiszta forrásból, és nehéz megszűrni.

 Egy fontos dolog, ami átalakitotta világnézetemet, és megrenditett, ahogy szembesültem az igazsággal, amit először magam sem tudtam elhinni, mégis a bizonyitékok, és a tökéletesen egymáshoz illeszkedő világi és vallási mozaikok végül hihetővé tették, innen egyben elérhető: 5mp.eu/web.php -az Igazság tanúskodik magáról!

/folytatás/

Mégis álljon itt néhány gondolat, irányelv:

Isten azért teremtett minket, hogy megossza velünk boldogságát (katolikus katekizmus).

Légy boldog! És boldog kisbabát nevelhetsz!

A gyermekáldás áldás, ajándék, melyet nem szoktunk visszautasítani, amelytől nem szokás megijedni, félni, hanem öröm és boldogság egy új élet világrahozatala, gondozása, nevelése!

A gyermeket nem magunknak szüljük, nem a saját vágyainkat akarjuk betölteni vele: Istené és önmagáé, s mi nem kis feladatot kaptunk az anyasággal, de ne magunknak neveljük, a magunk ízlésére, képre formáljuk!

Mindég késznek kell állni a gyermekünk elengedésére!

A gyermek a legjobb orvosság, de ugyanúgy fel kell rázni, hogy hasson, és megcsavarni az orrát! (Böjtre atya gondolata. Még nem jöttek vissza reklamálni, és nálunk is bevált! Csak párszor feldobjuk a levegőbe, és tündéri mosoly ömlik szét az arcukon!)

Bízzunk a gyermekben!

Az öröm legyen a legfontosabb, mint a szeretet keltette belső öröm és elégedettség érzése a megélhetés és zavaros világunk küzdelmei közepett!

A keresztény életnek örömtelinek kell lennie, mert meg vagyunk váltva! Aki ezt felfogja, nagy szenvedések közepett is belső örömmel, békével tud létezni! Az anya-gyermek kapcsolat örömeit miben látod a magad számára? Mintegy fohászt, úgy lehet mondogatni, erősíteni a gondolatot és a szeretetet, kötődést!

A társadalom javára tett legáldozatosabb munka a gyermek nevelése, ne engedjük, hogy más gondolatok megzavarjanak minket! Gazdaságilag is a legnagyobb befektetés a jövőbe, ezért nem a társadalom tart el minket, hanem a társadalom hálás lehet a nőnek, aki megszüli és felneveli gyermekét tisztességben, mindenki üdvére és javára!

images--1-.jpg

Emmerich nővérnél hasonló olvasható: a magzat Lelke, nagyjából első megmoccanásáig, amit az Édesanya megérez, mintegy Istennél van, egyfajta különleges állapotban; Barsi Balázs pedig arról beszél, hogy Jézusnak azért volt szüksége Mária eredeti bűntől mentességére, mert egy bűnös idegrendszer nem hordozhatta Istent.

Tehát fontos, hogy a megfogant élet védve legyen környezete, Édesanyja bűneitől, különösen egy őt nem akaró, nem szerető, abortáló Édesanya esetében. De mindnyájan bűnösök vagyunk, s érzületeink, szívünk tisztasága, szokásaink kihatnak a gyermekre.

Beszéld meg a gyermekeddel, mitől félsz, és kérd, hogy segítsen! Mond el Neki, mit szeretnél, milyen vágyaid vannak vele kapcsolatban, és hogy ez mind nem olyan fontos, csak hogy Neki igazán jó legyen! Bízd Magatokat Istenre!

Nem tudsz mindent megadni a gyermekednek. Ne is akarj. Nem tudod, mi lehet számára az igazán jó, csak elképzeléseid vannak, amik sokszor a valóságba nem ültetődnek át. Mindég a legnagyobb cél legyen a lelki szemeid előtt: hogy boldogok legyetek, az egész család! És ne akard megmondani, mitől lesztek boldogabbak! Nem tudod milyen lesz, milyennek képzeld el, lehet hogy meg fogsz rajta lepődni, másmilyennek képzelted, s kicsit értetlenkedsz, még szereteted mellett is. Kérheted akár azt is, hogy mutatkozzon be Neked, hogy megértsd a kis lelkét. Kérheted az Őrangyalát, mutatkozzon be, és segítsen, hogy gyermekeddel minél szeretetteljesebb, meghitt kapcsolatot tudj kialakítani. (Itt nem az ezoterikus és más vallásokból ismert angyalokra gondolok, akiknek nevük van. A Mi angyalaink őrangyalok, pusztán Istentől kapott feladatukról tudjuk megkülönböztetni Őket, és nem fénylények, azok kereső, pogány elképzelések. Csak Istenre mutatnak rá, hiszen a legnagyobb angyal, Mihály neve is ezt jelent: Ki  olyan, mint az Isten. Ő sem. Sőt, embert rendelt felé: Szűz Mária az úrnője valamennyi angyalnak, Őt tisztelik, egy egyszerű, ám bűntelen embert.) Már fogantatása előtt is alakítsd ki magadban az igent a gyermekre, Isten akaratára, hiszen Isten tervében már benne van, és előbb ismeri Őt, még anyaméhben bárki tudomást szerezne Róla. Isten számít Rád, ugyanúgy, ahogy a gyermeked!

Teréz anya mondta, hogy Isten úgy szeret, ahogy vagy, Ő nem akar Téged megváltoztatni! DE TE akarsz megváltozni, ha megismered ezt a szeretetet!

Mindannyian bezárkózunk egy álomvilágban, mellyel megbirkózunk a világgal. És ebből csak az igaz szeretet képes kitörni, szabad lenni ahhoz, hogy meg akarja ismerni szeretete tárgyát a valóságban, s ne csak a róla alkotott képével éldegéljen!

Ne Te formáld a gyermeked! Hagyd nyitva számára az utat Isten felé!Természetesen neveled, formálod, csiszolgatod Őt, de csak úgy, mint Isten szeretetének eszköze! Ne a magad képére hasonítsd! Ő elsősorban magára és az Istenre hasonlít, akinek képmása, és annyira, amennyire megtartja Őt Lelkében! /l.: Egy Isten arc van eltemetve bennem c. vers/

A szeretet azt is jelenti, hogy megfelelő körültekintéssel akarunk jót a másiknak. Magában foglalja a figyelmet és a gondoskodást -elválaszthatatlan ezektől. Ezért ha jól szeretsz, jól átgondolsz mindent és jól teljesíted szolgálatodat a szeretett lény iránt. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ne bénítsd le magad fölösleges félelmekkel, kétkedésekkel. A gyermeknek egész emberként van Rád szüksége!

A kiszolgáltatottságról: a gyermek kiszolgáltatott az édesanyjának, szüleinek, a társadalomnak. Az anya is éppilyen kiszolgáltatott: Istennek, a családjának, ismerősöknek, a társadalomnak.

Utóbbi miből áll? A megélhetéshez, a gyermekneveléshez, az egészségügyi kérdésekben,ügyintézésben, betegségben, kölcsön dolgokkal, gyermekfelügyeletben, hasznos tanácsok tekintetében, és hogy besegítsenek az édesanyának vásárlással, gyermekágyi időszakban szinte teljes ellátással, főzéssel, takarítással. Beszélgetéssel.

 

NE félj!

Sem a megélhetéstől, sem a gyermeksírástól, sem a gyermek betegségeitől, az újabb élet megfoganásától, semmitől!

Sokan félnek a gyermeksírástól, olyannyira, hogy ez akadályozza figyelmüket, odafordulásukat, és hogy felismerjék, megfigyeljék a babát! Figyeld magad, amikor a gyermeked sír! És néha hagyd kicsit sírni, figyeld sírás közben, mi történik vele, s mire, hogyan nyugszik meg végül. 

Kételkedj, de ne ess kétségbe! Az bűn.

Valld be a félelmeid a gyermekednek, és beszéld meg vele már pocaklakó korában is: nem tudom milyen leszel,d e félek, nem tudok majd Rólad elég jól gondoskodni! Kérlek segíts, légy rám tekintettel! Meg kell tanulnom majd pelenkázni, fürdetni, öltöztetni, körmöt vágni, szoptatni, és Te sokszor leszel éhes, fázós, és én nem fogom tudni, mi a bajod, miért sírsz! Nem tudlak minden rossztól megmenteni, de nem is akarhatlak! Csak a legjobbat akarom Neked, akkor is, ha ez nehézségeken át vezet mindkettőnk számára, de együtt haladunk ezen az úton!

Ne kelts a gyermekedben lelkifurdalást! (lásd Nyíri Tamás letölthető lelkigyakorlata) Nincs rossz gyermek, csak most épp rosszat tett! De az rossz, és nem jó, olyat nem szabad, ne tedd!

 

Anya-gyermek kapcsolat:

a baba annyira rá tud hangolódni édesanyja érzelmeire, s ez természetétől függően annyira képes befolyásolni viselkedését, érzéseit, egész fejlődését, még olyan dolgokban is amire nem is gondolunk!

A gyermekek különösen érzékenyek édesanyjuk minden rezdülésére, gondolatára. a MAGUK MÓDJÁN JOBBAN RÁÉREZNEK, MINT MI MAGUNK. S EZZEL OLYAN ISMERETLEN HATALOM BIRTOKOSAIVÁ VÁLUNK, AMELLYEL TUDTUNKON KÍVÜL BEFOLYÁSOLJUK ÉLETÉT!

A karthausiakról hallottam, hogy mivel nem beszélnek, egymás lépteiből, lélegzetvételéből tudják, hogy van testileg-lelkileg a társuk. Tudják, hogy holnap meg fog halni. Egy kisbaba sem tud beszélni, az Édesanyjának át kell éreznie minden rezdülését. Mikor éhes, fázik, bántja valami, szorít a ruhája. Mindezt azonban Ő is csak csendben hallhatja meg, veheti észre. (Egy film a karthausiakról: A nagy csend ; https://www.youtube.com/watch?v=H_cADz6bRec )

 

Gondviselésről:

beletartozhat, hogy éhen haltok. Hogy üldöznek, kínoznak, vagy csak beteg lesz a baba. Az Úr mégis mindent megad Nektek, amire szükségetek van!

 

Alulról és felülről jövő lelkiség:

Míg gyermekként tanítanak minket, és bizalommal fogadjuk a tanítást, hogy amit mondanak, úgy van, mindaddig, amíg meg nem törik bennünk  ez a bizalom. Gyermekként szükség van a csodás mesélésre, az érdeklődés felkeltésére, hogy a világ közepének érezhessük magunkat, hogy édessé tegyék számunkra az életet, a tanulást, a feladatokat. Addig felnőttként már nem kapjuk meg ezt a figyelmet, és nem mástól, fentről kapjuk a dolgokat, nem repül a sült csirke a szánkba: mindenért meg kell dolgoznunk. Felnőtt, érett ember, keresztény már nem más emberektől kapja elsőssorban "munícióját" a (lelki)élethez.. Isten megvonja az édes érzéseket, és felnyitja a szemünk folyamatosan olyan dolgokra, ami addig kiestek látókörünkből, amit más nem tanított Nekünk!

Ahogy sok teológus tartja, lehet, hogy Isten előtt állva meg fogunk lepődni, a dogmák és a hittudomány ismerete ellenére is, hogy mennyire máshogy vannak a dolgok, mennyire más Isten.

Ezért bár az önkinyilatkoztatás kiindulópont, és biztos mérce, Isten személyesen a Mi életünkben is kinyilatkoztatja magát valamilyen módon, és személyére kell figyelemmel lennünk, megismernünk Őt, nem pedig a róla alkotott képet, mégha azt az egyháza formálta is!

 

Depresszióról:

légy tisztában önmagaddal, érzéseiddel. Ha valami fáj, ha kimerült vagy, ha ingerlékenységed a baba felé irányul, és akaratlan is Őt hibáztatod! Agresszívvá tesz, amit más felé próbálsz fordítani, kiélni. Az agresszió, a globalizáció, s majd minden hasonló értéksemleges fogalom. Amikor önmagad határait keresed, amikor önmagad véded, az jó, értékes, kívánatos! És amikor saját egzisztenciád biztosításában a baba akadályoz, és önmagad ellen fordítod az agressziód, az olyan, mintha azért ennél vagy mérgeznéd magad, mert nem mersz más ellen fordulni, hát magadat "bünteted" -s jutalmazod esetleg a falatokkal ;)

Ilyenkor, és minden természetes igény jelentkezésekor fel kell emelni Istenhez, és nem elszorítani az érzést.

Az angyaloknak nincsenek érzelmei -olyan értelemben, ami változékonnyá, hangulatfüggővé tenné őket. Te se szolgáltasd ki magad a hangulatodnak! DE ne is gumiarcú műmosolyt ültess az arcodra, és kedveskedésed alázatoskodásod se jó út. Hajolj le, magadhoz ugyanúgy, mint a koldushoz, és nézz a szemébe, beszélgess el Vele!

 

Ahogy az anya tejjel táplálja gyermekét, de ha megérett rá, elválasztja, s akár keserű balzsammal keni be mellét, úgy Isten is így tesz: hogy elindulj felé, lelki vigasztalásokat ad és sok jó dolgot. Aztán amikor megértél rá, megvonja ezeket Tőled, és lelki szárazságba kerülsz. Hogy megtanuld: nem a gondolataid, az ájtatoskodásod, és nem a jó érzések és kedvtelések, nem a hiszemeid vezetnek Istenhez. Ő maga vezet el magához. A csendben. Ahol semmi nincs. Ima sem, szavak sem. Olyan ez, mint egy sötét ház, ahol ha kinyitnak egy ablakot, amin bejön a fény, és egy másikat, amin kimegy -a SZOBA VAK SÖTÉT MARAD. EGÉSZEN ADDIG, AMÍG NEM KERÜL VALAMI A FÉNY ÚTJÁBA, AMIT MEGVILÁGÍTHAT. ISTEN FÉNYE ILYENKOR IS RÁD SÜT, DE MERT NEM LÁTOD, AZT HISZED, NINCS JELEN. 

(Keresztes Szent János és Avilai Nagy Szent Teréz művei a legkitűnőbb lelki olvasmányok, illetve Szent Ignácéi. Ám nehéz olvasmányok.)

Ha azt érzed, nem szeretsz, és nincs kellemes érzésed, az nem jelent semmit. A szeretet éppúgy akarati döntés is. 

Kitartóan tedd a jót, bármi is történjen, bármit sejtsenek is mögötte, és akármilyen sikertelen vagy, vagy tönkreteszik, amit felépítesz! Lásd Kalkuttai Teréz Anya szavait, imádságát.

Egy a szó, de nem mindenkit egyformán okosít meg (Kempis Tamás: Krisztus Követése)

Mindszenty Pehm József: Az édesanya.

 

Ádámot és Évát az első bűn mellett is szentként tiszteli az egyház: annyira vágytak vissza az eredeti állapotra, és sóvárogtak Isten után, hogy a bűn elkövetése és a Paradicsomból kiűzése után Isten megígéri Nekik a Megváltót! Így Éva lányaiként bűneink ellenére is van reményünk!

Krisztus keresztútján az asszonyoknak mondta: ne Őt sirassák, hanem saját gyermekeiket. Bennem ez arra is enged következtetni azon túl, hogy mindenki elkövet bűnt, hogy az utolsó időkben, az utolsó generációknak igen nehéz dolguk lesz, ezért már imádkozni lehet Értük, utódainkért, hogy rendelkezzenek a megkülönböztetés képességével, és hogy megóvja Isten Őket azokban az időkben!

 

Ruschek Antal írásából: "Nem is csodálkozom hát, hogy a mikor Krisztus Urunk, isteni tanításával elragadta hallgatóságát, egy anya, - mert kétségkívül anya volt amaz evangéliumi asszony, - nem őt magát dicsőíti, ki ily hatalommal bir a szívek fölött, hanem lelkes szóval, Jézus anyját hirdeti boldognak:

Boldog a méh, mely téged hordozott, és boldogok az emlők, melyekből táplálkoztál!

Az anya szíve megérezte, megértette, hogy mily szeretet és boldogság lakik annak az anyának lelkében, ki ily gyermeket vallhat a maga édes fiának.

Vajon kit is hallgatna meg Isten elébb, mint az anyát, ki az ártatlan gyermeklélek érdekében beszél vele szüntelen.

Neki nem csupán játékszer tehát e kis gyermek, kinek szép kék szemét megcsodálja, kondor, szőke hajfürtjeit simogatja, kisded ajkát csókolgatja, s mosolygásától megittasul, hanem lélek az neki, az Isten lelkéből, kinek arra van joga, hogy teste is, mint a Szentlélek temploma, tiszteletben részesüljön."

Énekelj örömmel sokat!

Isten dicsőítése lesz odaát egyetlen "feladatunk", ahogy mondják. Ezt a mai képzeteinkkel aligha értjük meg, de jöjjünk rá, mit jelent, imádkozzunk érte.

Fontos, hogy dicsőítő énekeket, halleluját és más öröménekeket zengjünk, daloljunk, dúdoljunk magunkban is. Ez, mint az ima, melyre olyan sokan alig vagyunk képesek, feltölt, bearanyozza életünket, és cselekvésre ösztönöz!

Az ölbeli játékok, mondókázás, hogy a gyermeked csak énekelni, beszélni, nevetni halljon, szintén fontos.

Nem tudsz gondoskodni gyermekedről, nem tudsz mindég a legszorosabb értelemben véve vele, lenni, mellette állni, és sok rossz dolog fogja érni az életben: testileg és lelkileg és szellemileg. Ezért imádkozzunk Istenhez, bízzuk Rá a gyermekünk testi-lelki-szellemi fejlődését, a körülményeinket, és azt kérjük Tőle, hogy mindent a javára tudjon majd fordítani!

Például miket? Betegséget, a rossz társaságot, a gazdagság és szegénység körülményeit, hogy a nagymama elfordul tőle vagy agyonkényezteti, ha a családban, akár szűkebb, akár tágabb értelemben feszültséget és rossz érzéseket tapasztal, s a többi. Azonban ilyen belső ellenségeskedésnél például fontos, hogy hogyan kezeljük, abból is tanulhat. Gyakori az anyós-meny ellentét, ott mégis példát kaphat a gyermek, ha az egyik fél szeretettel kezeli a helyzeteket, biztos mércével és igazi szívjósággal viseltetik. Mert példával tanítunk. Ugyanez igaz a gyerekek, testvérek közötti versengésre is. Nem tudjuk megszűrni a társaságot, amit oviban látnak, az ellenségeskedést, és mivel otthon kevesen tehetik meg, hogy úgy legyenek a gyermekekkel, hogy beléjük rögzüljön egy megfelelő érzelemvilág és magatartásminta, így még a legjobb lelkületű gyermekeknél is előfordul összetűzés, aranyosabb vagy durvább veszekedés, verekedés, kiabálás, karmolás.

A kereszténység a peremterületeken élők vallása. De peremterületre is sodor. Kiállni Krisztus értékrendje mellett, követni a szűk ösvényt, vállalni a többedik gyermeket  szeretettel -és a családtervezés keretein belül sem elzárkózni teljesen az életadástól De peremterület lehet a gyermek egészsége, a család anyagi és egzisztenciális státusza.Valahol egy igazi Édesanya is peremterületen él. Életét feláldozza a gyermekei , családja szolgálatában. Igaz lehet ez a férjével kapcsolatban is. Bár a történelemben először a keresztény vallás tanításához tartozik a házasságkötéshez szükséges a szerelem, mégis keresztény társadalmak nem ismerték el ezt a tézist. Ám Isten egyedi életutat adhat azzal is, hogy olyanba szeretünk bele, aki nagy bűnös, értékrendje nem felel meg a miénknek. Ha elkötelezzük magunkat e szeretnek, és gyermekeket hozunk világra, különös nehézségekkel kell számolnunk kapcsolatunkban. Egy hithű keresztény azonban soha nem zárkózhat el az élettől teljesen. Komoly feladata, hogy ezt hogyan kivitelezheti adott életkörülmények között. És az Úr mindég egyedi életutakon vezet magához. Feleségként, szeretőként, anyaként, nőként megfelelni -lemondásokkal terhes, szeretetben gazdag út.

A gyermek érdeke a család egysége. Ahogy karácsonykor nemcsak az eljegyzések száma sok, hanem a válásoké, ez jelzi, hogy a kegyelmi időszakokat az Ellenség igyekszik megrontani. Márpedig egy boldog, kiegyensúlyozott családi élet teremtésére vállalkozó asszonynak bizony meg kell küzdenie számos kemény helyzettel.

 

A (női) testről:

Azt gondolod, hogy a vallásunk azt tanítja, hogy a test megvetendő, és bűnös, ezért rejtegetendő, és megalázandó? Részben igen. DE ez az érem egyik oldala. Ahogy ez első nagy vallás a kereszténység, ahol a szerelem és testiség a házasság alapfeltétele, mégis a" keresztény" "Európa" "szerződésiesítette" ezt a kapcsolatot, megalázta, ahogy a nőt is, akit Isten nem ilyennek alkotott és nem erre a szerepre szánt.

Egy kisbabát gyakorlatilag mindenki szépnek talál, és gyönyörködtet a látása, elidőzünk felette!

Mi történik felnőttkorban? Elvárások is átvehetik az irányítást testképünk, testtudatunk fölött?

Hát hogyan viszonyuljunk testünkhöz, nemiségünkhöz, vágyainkhoz és életfunkcióinkhoz?

A keresztény tanítással összhangban?

Isten a testet velünk teremtette, az ember nem pusztán lélek, hanem test is, mely halálunkkal sem szűnik meg hozzánk tartozni, hanem velünk együtt feltámad, nem helyes szóval átlényegül.

Ha tehát a testünk méltóságával nem foglalkozunk, vagy az anyagi világgal, s azt megvetendőnek tartjuk, bűnt követünk el. Az érem másik oldala, hogy a bűn megjelenésével, a harmónia megtörésével bizony a test ösztönösen húz rossz felé, gyenge emberi természetünkön és testünkön kell úrrá lennünk, parancsolnunk magunknak. Komoly fegyelemmel, a test bizonyos kívánságainak megvetésével azonban nem jár kéz a kézben a teremtett test megvetése: a legalacsonyabb és legundorítóbbnak tartott életfunkcióink is nemesek, és tanítanak: az ürítéstől a szeretkezésig, az öregedés folyamata, a betegségek, a szülés...

A bűn nem más, mint teremtett jó rendetlen szeretete, vagyis amikor nem a legfőbb jóra irányul szeretetünk, hanem egy olyan dologra és úgy, hogy azzal értéket tévesztünk. Isten megszentelte a szerelmet, de a kéjelgés, bujaság már bűn, mert pusztán azt a jót akarja kiragadni, amit a szent szerelem okoz, de az élvezet önmagában kiüresít, megalázza mindkét -sok- felet. 

Ha tehát figyelünk a minket körülvevő dolgokra, tárgyakra, figyeljünk saját testünkre és lelkünkre is, mert mindez egységet képez. Ahogy a környezetvédelem is a teremtett világ védelme, úgy minden, ami minket körülvesz, szintén a teremtett világból van, s mi magunk is különleges részei vagyunk! Aki lebecsüli életfunkcióit, s tabunak tartja a székelést, vagy a modern kultúra visszacsalogatja pl. az intim torna címszavába gyűjtve a gát tájékra történő nagyobb odafigyelést, mi mindezt megtehetjük keresztény szemmel és szívvel. Ahogy a szülés kórházban sok nőben kelthet olyan érzést, mintha megerőszakolnák, vagy kicsit megbotránkozva halljuk, hogy a szülés utolsó fázisában székelési ingerről beszélnek, és beöntés, hajlam, záróizom gyengeség ide vagy oda, könnyen előfordulhat hogy a baba előtt, vagy a babával széklet is távozik, vagy a szülés, majd később a érzésének a szeretkezéshez való összehasonlítása mind felhívja valamire a fiogyelmet! Egy anya, aki évekig mossa a pisis-kakis pelust a gyermeke után, vagy kényszerből, vagy önként, megfigyeli a tartalmát, a jellegzetességeit, állagát, színét, szagát, s mindezt odaadó szeretettel, vagy székrekedés ellen nemcsak a hasát, de inkább a végbél környékét is masszírozza hőmérőzés helyett, akit lehánynak, összetaknyolnak, akár percenként, minden félét rákennek, mindent szétmaszatolnak, s ha végre összetakarított kétszázezredszer, újból össze kell hozzá szednie magát, az egész más szempontból látja az életfunkciókat, vele a munkát. Idős asszonyként lehet a férjét, vagy szülőjét ugyanúgy fogja ágytálazni, pelenkázni, mosni.

Szűz Mária remek háziasszony volt. Volt összesen vagy hat pelenkája, és többnyire szegénységben élt. A betlehemi jászolban bizony ott virított a tehénkaki is. Talpraesett, bölcs és okos, szorgalmas, és nem foglalkozott azzal, mit nem tud, s az, hogy boldognak hirdetik minden nemzedékek, nem hatott rá úgy, hogy ő ne moshatna pelenkát, nem ápolhatná Józsefet A hétköznapok csendességében, munkájában is ugyanaz a kiválasztott nő volt, Éva lánya. Mindennek tudta a helyét, nem ismerte a modern felfogásokat, és nem terhelte túl magát emberi véleményekkel, tudományokkal, hanem amit egyszerű emberként megismert, elég volt számára -és Istennek is. Nem szende szűz, a mai értelemben. Jó lenne átgondolni végre, kis is volt Mária, amikor a dicsfénynem vette körül, és a kis Jézus sem a karján ücsörgött, hanem mint minden asszony dolgozott, s ha volt valamije, igen, pl. a háromkirályok ajándékai, azt is szétosztotta a szegények és a templom között, nem akart fényesebb otthont királyi fiának sem.

Egy megviselt, kimerült, kiégett ember, háziasszony, családanya olyan, mint egy igásló, akire szemellenzőt kötöttek: csőlátású, beszűkül, hiába a szeretet nevében cselekszik.

Ám az áldozatvállalást sokan, mint a böjtölők, bűnössé teszik, mert saját határaikat feszegetik, és magukra büszkék, hogy ők mi mindent bevállalnak Istenért, a szeretett személyért, milyen nagy "teljesítményre" "kényszerültek". Pedig ez önzés, és öntömjénezés, akkor is, ha kimondatlan marad. Az igazi alázat nem akar nagyon áldozatot vállalni a szükségesnél, de azt örömmel, jó szívvel, és nem áldozata rabságában tölti.

Ahogy a kétely, a kritikus hozzáállás, önmagunk és mások megkérdőjelezése is fontos és jó dolog. De a kétségbe esés Isten irgalmasságába vetett bizalmunk hiánya -űr, Isten nélküliség.

És az érosz, a szerelem, testiség, érzékiség?

Az Énekek éneke, vagy Keresztes Szent János  Szellemi páros ének, mind Krisztus szerelmét, az Isten szeretetét a házastársi szerelemhez hasonlítja, valami, ami még azt is felülmúlja, de megértetéséhez az érzékiséget, a vágyat ugyanúgy felhasználja. A Nap, mely úgy felmelegít, és símogat, mint egy forrón szerető keze, a szellő, a víz,a hangok, amik megborzongatnak.

Érdekes belegondolnunk annak a prófétának a helyzetébe, akit Isten arra szólított fel, hogy olyan nőt válasszon házastársául, aki csapodár. Számtalanszor megalázta őt félrelépéseivel, ezzel vezetett el minket annak megértésére, hogy a választott nép, akárcsak Mi magunk is, számtalanszor megcsaljuk Istent, aki mégis hőséges és forrón szerető marad. A leány álmokban nem az szerepel, hogy beleszeretünk egy hűtlen, megbízhatatlan, csapodár emberbe, aki talán még hitetlen is, ám lehet egyéni élethivatás, ha olyan emberbe szeretünk bele, olyan emberrel kötünk házasságot, akivel közös életünkben a hagyományos keresztény családmodel felborul. Ez számos módon megnyilvánulhat, és mind a házastárs, mind a közös gyermekek életére kihatással van. A házastárs megalázva, kiszolgáltatottan érezheti magát, személyében, nemiségében, szerelmében és életvitelében, köznapjaiban, és gyermekeiket is. Igazi szerzetesi házassággá alakulhatnak ezek a párkapcsolatok, nemcsak az egyik, de akár mindkét fél részére is. Ahogy mondják: a házasság a legnagyobb szerzetesség. Amikor a gyermekek születésével elfogy a szülők ideje egymásra, tele vannak feszültséggel, amit a megélhetésért, a gyermekek gondozásáért, neveléséért vívnak, és nincs egy nyugodt pillanatuk, abban is valami más fontos mindkettejüknek, akár kölcsönös szeretetük, szerelmük ellenére is, és nem kapnak elég segítséget az együttléthez, az elcsendesüléshez, az egymásra hangolódáshoz. Amikor hiába szeretik, vágynak egymásra, testi-lelki kielégületlenségük olyan, mint a fenti művekben a szarvas, Krisztus, a Vőlegény, amikor el-eltűnik, és vágyakozunk utána.

Amikor szó esik a nemiségről, sajnos számolnunk kell azzal, hogy a környezetünk, a filmek, különösen a pornó, mennyire eltorzítják felfogásunkat a szerelmi együttlétekről. Tóbiás könyvében található egy ima, amit közeli rokonságban kötött házasságban mond el a férj, de sejtetni enged valamit a házasfelek jó hozzáállásáról, azon túl, hogy ifjakként az érzéki boldogító együttlét gondolatát kihagyva, milyen lehet még egy együttlét.

A  férfi és a nő, a férj és a feleség kapcsolata az alap, amelyre épül Isten áldásaként gyermekekkel a család. Kettejük viszonya, viselkedése, mintája kihat a gyermekre. Ha elhanyagolod a házastársad, elhanyagolod a gyermeked is. Mert Neki együtt van szüksége Rátok! Ha nem látja, hogy kedves mosollyal, apró figyelmességekkel veszed körül még akkor is, amikor majd eldőlsz a fáradtságtól, és feszült vagy, hogy építi a bizalmát Belétek, Benned? Ha nem kap egészséges mintát a férfitól és a nőtől, apától és anyától, nem érzi, hogyan vonzódtok egymáshoz, és hogyan szeretitek együtt is Őt, akkor mást tapasztal a családból. Ha sok a konfliktus, feszültek vagytok?Hogy hogyan kezelitek a problémát, arról is mintát vesz! Hazahozzuk a munkát, aggodalmat, feszültséget, nem tudunk otthon megnyugodni?

És hogyan viseltetsz a tested iránt? Szeretned, ápolnod kell, és megvetned egyszerre. A test van értünk, és nem mi a testért. Azaz mégsem: mert mi test és lélek vagyunk -és a testet, a láthatót, tapinthatót előbb mondjuk, mint a lelket, ami megtölt tartalommal, és amihez személyes létezésünk valójában kötődik. Az angyalok test nélkül léteznek. Mi testben, elválaszthatatlanul tőle, még halálunk után is. A test tanít is. Egyrészt jelez, ha a lélek harmóniája megbomlik. Másrészt nevel: a magunk és Isten iránti szeretetre. Jól szeretni, ápolni, felkészíteni a testet, ugyanolyan fontos feladatunk. Érezni, amikor fázik, melege van, amikor simogatnak, megölelnek. Korokban, melyeket könnyen becsmérlünk, tudatában voltak ennek, együtt éltek testükkel, lelküket pedig legnagyobb kincsüknek tekintették. És még a periférián is jobban tudták, minek hol a helye, mint a mai kor embere, aki nincs tekintettel magára, csak a média és a felkapott életviteli trendek, táplálkozás, testkultusz, wellness vannak rá hatással. Ahogy Arany mondta, annyira akartam élni, hogy nem mertem élni. És ennek fordítottja: annyira féltem élni, hogy nem éltem. Egy feleség teste a férjéé is, egy anya teste, a gyermekéé. És mi mind Istenéi vagyunk.Anyukaként is éppoly könnyű hibába esni.

Hány gyermeket akarsz?

Mi a helyes válasz egy ilyen  kérdésre, felfedezzük-e a megfogalmazásban bújkáló ártó szellemiséget, akár amikor mi magunk tesszük ezt fel, akár nekünk teszik fel?

Amennyit Istentől kapunk ajándékba! A családtervezés igen nagy körültekintéssel, és az életre nyitottan elképzelhető Isten szemében, de az életutak egyéniek: máshogy védekezik, és tervez családot egy pár, ahol az egyik AIDS-es, a másik egészséges, egy öt, vagy tíz gyermekes házaspár, s egy még első gyermekáldásra váró házaspár!

Így én elmondhatom, hány gyermekre számítok az Úrtól, bizonyos módszerekkel védekezhetek, miközben ha megfogan az élet, a gyermekem, akkor mindezek mellett, vagy ellenére, határtalanul örülök, és az aggályaim ebbe az örömbe nem szólhatnak bele, a jogos aggályok sem. A keresztény családtervezés lényege, rövid foglalata talán ez.

 

Régen a pszichológus, pszichiáter feladatait a pap látta el, lelki gondozás keretében. Ez volt sötét középkorinak tűnő viszonylatban, és olyan szinten, ami a felvilágosodást jóval meghaladta! A szerzetes atyák akkora tudást, figyelmességet, szeretetet halmoztak fel és örökítettek ránk, igen nagy kár, hogy aaz utóbbi korok ezt sárral tiporták és most kezdik csak újra felfedezni. Szent Ignác, az öngyógyítás mestere, a lelkigyakorlat úttörője. Ma Anselm Grünn bencés atya könyvei igazítanak sokakat útba. Magyarországon Böjte atya és Barsi Balázs atya munkássága úttörő jelentőségű.

 

Házasság után: válás és oltáriszentség?

a házasság drága méltóságát erősíti, és hangsúlyozza a házastársak személyes felelősségét, hogy válás után nem vehetik magukhoz az Oltáriszentséget azok, akik kitartanak új kapcsolatukban. Bővebben lásd az egyházi állásfoglalást.

Mindenesetre hatalmas a lobbi az egyházon belül, akár a "családtervezés" és fogamzásgátlás kapcsán, hogy "modernebb, haladóbb" szemlélet vegye kezdetét, és bocsánatosnak, sőt, kívánatosnak tartsák ezeket. Ám a szeretet nem mondhat ellent magának. Isten és a szentségi házasságot kötő fél sem. A mi szeretetünk mércéje nem emberi, és a bölcsesség sem, amit képviselünk.

Fogamzásgátlás és mesterséges megtermékenyítés:

ami halállal járhat, szeretet ellenes, Isten és ember ellenes.

A keresztény tanítás lényegében ígyösszegezhető: nem szabad az életadás elől elzárkózni! Bizonyos eszközök (természetes családtervezés, talán biz. esetekben az óvszer is) megengedhetőek. DE a szeretet aktusából teljességgel kizárni a gyermekáldást nem lehet. Persze betegségen áteső felek, vagy nagy nyomor, háború, az élet egyedi alalkulásai minimálisan befolyásolhatják a megengedett eszközöket, de mindenképpen TILOS a megfogant gyermek életére törni! Ezt a bűnt csak püspök, illetve engedélyével rendelkező gyóntató oldozhatja fel. GYakorlatilag akár a tabletta, vagy egyéb eszközök használatával megeshet, hogy az asszony várandós lesz, de ő ezt nem tudja, mert méhe nem fogadja be a gyermeket. Így több tucat gyermekét elveszejtheti.

Nagy felelősség a gyermek élete, de a házasság fennmaradása is: bizony a nehézségek, igények rászorithatják az embert, hogy házassága fennmaradása érdekében választani kellhet a gyermek, a megfoganását akadályozó módszerek, és a házastársa megtartása között. Egyedül vajon hogyan neveli fel a gyermeket, és hogyan elégitheti ki természetes házastársi szeretetre való igényét? Itt a gyermek megelőzi a rejtett önzést. A jó alapokra épitett házasságban ezért a felek idejében megtanulták az önfegyemet, és nem itt vetődnek fel a kérdések.

Sajnos egyházunk késik a tanítással, annak tisztázásával, megerősitésével, és egymásnak valóságosan is ellentmondó, de az eredeti tanitással is szembemenő nézeteket képviselnek püspökeink és a gyakorlatunk.

Ahogy már száz éve a pápa megjegyezte, hogy a Vatikánba beszivárgott a Sátán füstje. Ez napjainkban sem javult. Hiába volt családszinódus, hiába várunk az Egyháztól világosabb állásfoglalást, ezt ez a beszivárgott erő mindeddig megakadályozta.Nehéz lenne a fogamzásgátlás és abortusz kényelmében élőket szembesíteni egy szétstrancsírozott ember-gyermek képével,  aki menekül a kinzó eszköz elől, akinek leszakítják a fejét, vagy élve megszülesztik, szerveit, sejtjeit eladják, stb. Nem akarnak tudni róla, nem akarják elhinni, hogy az a baba, mely érez, örül, tapsol az anyaméhben, élőlény, és igazi ember. Nem érzik át a fájdalmát, ami halálával jár. S a többi.

Pedig több ember halt meg az anyaméhben ( 1.5-1.75 milliárd csak az elmúlt 40 évben), mint háborúk során az egész ismert történelemben ( 0.15-1 milliárd ). 

Ez a méhen belüli gyermekek holokausztja!

Nem akarjuk egyértelműen nőtársainkon pálcát törni, de ez hatalmas bűn. Segíteni kell az asszonyokat, hogy ezt megértsék, ne hagyják magukat megtéveszteni, és megfelelő körülményeket teremteni számukra, hogy merjék vállalni.

Én -saját részemről- nem érzem, hogy jogom lenne bármivel is a gyermekem életére törni. És sajnálom a meg nem született gyermekek testvéreit is -sokan küszködnek testi-lelki-pszichés gondokkal. Az anya méhe ne legyen temető!

A szeretet nem helyettesíthető!

 

Csak tagadással, tiltakozással, meneküléssel a nehézség elől nem lehet igazán választani, kell egy igen, a jónak, a szeretetnek, az életnek az akarása, vállalása, tevése.

 

Már egy-két gyermekkel is küzdhet pszichés nehézségekkel egy Édesanya, akármilyen lelkiismeretes és szerető, sőt, olykor éppen ezért. A mai társadalom nincs felkészülve több szempontból a gyermekáldásra, különösen a gyorsan jövő testvérkékre, még egészséges, problémamentes esetekben sem igazán. Ha a gyermeknek nem találnak eltérést, de egy, két, esetleg három évig is erősen hasfájós, vagy allergiás, hasonló gonddal küszködnek a szülők, már az is teljességgel kimerítheti őket. Ha így is sűrű a gyermekáldás, és még az előzőnek nem szűnt meg a gondja, nem aludtak végig éjszakát vele, de már ott az újabb gondoskodást igénylő, síró kisbaba, majd a sokadik is, nehéz lehet a család sorsa. A kimerültség, kiégettség, depresszió, pánikrohamok akár egy kis sírástól is előjöhetnek. Gondoljunk bele: ha az első ezer éjszakából csak mondjuk 70-et aludnánk végig, mi hogy reagálnánk? Ismert kínzómódszer az alvásmegvonás: de ha épp a gyermekünk miatt tesszük, akkor is következményei vannak. Ilyen fáradtan alvásnak is lehetnek következményei: émelygés, rosszullétek, görnyedés, idegesség, éberség (amikor a legkisebb nesztől sem tudunk elaludni, ha elaludtunk, másodpercenként felriadunk valami hangra), vagy a túl mély alvás (amikor lefekszünk, és reggel ugyanolyan pozícióban ébredünk, közben úgy sajog mindenünk, hogy fél óra míg felegyenesedünk, és egy hétig fáj és lebénul a kezünk; de gonbdoljunk csak a magatehetetlen idősekre, akik még a nyálat sem képesek a szájukban tartani).

 chamael.jpg

 

Az őrangyal:

Már megfoganástól kísér minden gyermeket, olyan, mint a lelki rokona, mintha együtt, egymásért is teremtette volna Isten. Ezért már fogantatásakor kérhetjük közbenjárását!

Megtudhatjuk, kik Ők, és tisztelhetjük, imádkozhatunk hozzájuk. Ám sokan ennél még mélyebb kapcsolatot képesek elérni: tapasztalják mindennapi működésüket, érzik jelenlétüket. És nemcsak olyan nagy szentek, mint Pió atya, és Gemma, akiknél dokumentálva is van igen sok, csak az angyalokkal magyarázható csoda.

Az őrangyal mindég Istenre mutat, az Ő parancsát teljesíti, s mint idősebb testvér, vezet hozzá. Nem szabad megtévesztenie a különböző szellemekről, angyalokról szóló homályos elgondolásoknál, ahol már Istennel vetélkednek nagyságukban, és személytelenné lesznek. A legmagasabb létezési szint a SZEMÉLY, ezért Isten is személy, és a teremtett szellemvilágban is személyekkel van dolgunk. Mivel Isten küldötte, sokkal szigorúbb, nem bocsát meg, ha nem fogadunk Neki szót, csak ha már Isten megbocsátott. Ettől nem lesz kevésbé szerető, de ahogy mi nagyszerűségétől megremegünk, úgy Ő Isten színe előtt. Az ima nem az értéktelenül odavetett idő, hogy most éppen hinni akarok, és imádkozni. A legnagyobbhoz, legdicsőségesebbhez méltó imának kell kívülről-belülről lennie: a legértékesebb időnknek, amikor fejünket befedjük Isten dicsősége előtt: ahogy Mária fején is ott van az ábrázolásokon a kendő! Isten angyalai tanítsanak minket imádkozni és dicsőíteni az Urat, mert halálunk után ez lesz a fő elfoglaltságunk: egy végtelenül gazdag és izgalmas feladat, ez a ma még üresen hangzó és érthetetlen szó legtöbbünk előtt.

orangyal.jpg  Ő véd a veszedelmektől, lelkünket és testünket óvja, vezessen és vezéreljen minket.

Így a magzatot is: bármi baj fenyeget, hívjuk Őt segítségül! Számos alkalommal kapott már Édesanya hitére erős bizonyosságot, mely az orvostudomány állása szerint elképzelhetetlen, megmagyarázhatatlan volt!

Számos katolikus kiadvány, Pió atya és számos szent tapintható közelségbe, és bensőséges ismerettségre vezethet minket az Őrangyalunkkal, és akár gyermekeink Őrangyalaival! Nekem személy szerint az esdeklő ima szent angyalokhoz segített rendkívül sokat! /http://angyalok7.rssing.com/chan-11411406/all_p1.html / Mindenható örök,Szentháromságos egy Isten! Mielőtt szolgáidhoz, a szent angyalokhoz esedeznénk... /

Hatalmas segítséget mulasztunk el, ha nem hiszünk bennük, nem tiszteljük Őket, nem kérjük a segítségüket, és nem fogadjuk meg tanácsaikat,, és ha megállunk azelőtt, hogy személyes barátainkká, ismerőseinkké válljanak! A legújabb korban az ember magától nem lesz képes megkülönböztetni a jót és a rosszat: ehhez szükségünk lesz angyalainkra! Kimaradhatatlanul szükséges tehát az a barátság, és szövetség Velük! Még jobban mint eddig valaha...

"Ez nem egy fantáziadús tanítás az angyalokról: nem, ez a valóság." / http://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-az-orangyalok-tarsaink-eletunk-utjan/ /

 

szentek:

Sienai Szent Katalinnál írják, hogy 22., hogy 24. meg hogy 25. gyermek vol, elszegényedett nemesi családból, gyapjú vagy kelmefestő apától, s únszolták világiasabb életre, szebb ruhákra, stb. Ha már hivatkoztam rá, talán érdemes belegondolni, hogy ilyen sokadik gyermek nemcsak a világtörténelem legnagyobb szentjei között szerepel , de kimondottan szép gyermeknek született és még vele foglalkozni is maradt idejük valamennyire. Mi még háromig sem nagyon tudunk elszámolni, három gyermek mozgását sem bírjuk lekövetni, ha öt gyermek születik, csodálkozunk, ha tíz, megrettenünk, ha tizenöt -az végképp lehetetlen -de hogy huszonakárhanyadik gyermek -felfoghatatlan! Addig számolni sem tudunk! Milyen élete lehet az utolsónak?! Ebben a társadalomban tényleg nem sokat foglalkoznak egymással az emberek. DE a nagyobb testvér neveli a kisebbet, ám sok kicsi egymás mellett, az egyik 1, a másik 2, a harmadik 3 éves -egy gonddal nőnek fel egyrészről, másrészt mégis, hogyan iis lehet teljesíteni az egykézés-ketkézés kultúrájában, felelősen, szeretettel, és Isten akaratára a legteljesebb igent kimondva, a gyermeknevelést, ha már több adatott, és az anyagi körülmények sem a legszerencsésebbek.

 

kep_1548.jpg

Édesapáknak főleg Szent József élete lehet útmutató.

Elszomorít és felháborít, milyen keveset tudunk Róla, milyen keveset foglalkozunk Őv ele!

Jézus földi nevelő-édesapja!

A szent hagyományból, Emmerich nővér látomásaiból és "evangéliumpótlélkokból, gyermekségevangéliumokból" alakíthatunk Róla képet, melyek ellentmondásosak lehetnek. Egy Édesapa, aki küzd a családja megélhetéséért, menekül, zarándokol, dolgozik, van hogy a fizetését sem kapja meg, égbekiáltó bűn, vállalkozó ács. Hogyan is lehet életét és Őt magát közelebb hozni hozzánk pár szóval?! Nem, szerintem nem volt más felesége és gyermeke -de nem ingatná meg a hitemet, ha lett is volna. Ám Krisztushoz nem érezném méltónak. Szent Annáról inkább elfogadom, hogy több férje is volt -Isten akaratából. Ez figyelmeztet arra, hogy ne én mondjam meg a jövőmet. Isten mindég kitágítja a határokat arról, amit a hitünkhöz szigorúan tartozónak érzünk. Míg a zsidóságnál a szüzesség nem volt érdem, s ezért Máriára is furcsa szemmel néztek, számukra Istennek szinte kizárólagosan a házas élet és a gyermekáldás tetsző! Míg a korai kereszténységben özvegy nőtől se vették szívesen, ha apáca, szerzetesnő akart lenni.

Tehát -Szent József! Jézus apjának alkalmasnak kellett lennie egy kóülönleges feladat betöltésére.Ő volt a Szent Család feje, Neki engedelmeskedett Mária és Jézus. Ő pedig alázattal, keményen dolgozott.

Sokszor megbotránkozott, de jó ember volt, és Isten szavának engedett: hitt.

Ott volt Mária szeplőtelen fogantatása, amit épp eszű emberként nem akart elhinni. Aki Istenben hisz, nem hiszékeny, a hit bizonyossága, mely felszólít arra, hogy hitünket és értelmünket egyeztessük, és ne engedjünk egyik javára vagy kárára sem eltérést. Így Isten adott Neki bizonyságot és feladatot: Máriával elképzelni se tudták, mi vár rájuk. Sokszor nem tudták, hogyan lesz holnap. Nem értették a velük történő dolgokat, de rábízták magukat a Gondviselésre. Csak részben értették, ki is a Fiúk. Jézus: a valóságos ember, aki a fiúk, aki szót fogad, azt teszi amit ők mondanak neki. És Isten: Aki Őket teremtette! És szegénységben velük együtt él, megtestesülése után -máig részben felfoghatatlan hittitkok -keveseknek adatott csak meg, hogy megvilágosodva egy időre felfogják és beletekinthessenek ezekbe a misztériumokba. A Szent Háromság belső életébe, melyet a Szent Család mintáz számunkra.

Otthonuk, a Lateráni bazilikában, megtekinthető. Betlehem, Egyiptom, Názáret -itt éltek... Menekülve, végigcipelve várandósan, meg kisgyermekként Jézust a Krisztust. Nagyon egyszerű életük nem tűnik fel a környezetüknek. Nagyon szorgalmasan dolgoztak. De tudatosan: csak Istennek tetsző munkát vállaltak: kérkedés, hiúság nem lehetett benne. Miért akar Isten így elrejtőzni? A király, mért nem akar királyi pompában, erejével, hatalmával megjelenni? Miért a peremterületek egyháza a miénk? Ahol a szegények a királyok, az igazságkeresőkre rákényszeríti magát az Isten, és akár az életükkel is áldozniuk kell Érte? Miért nem agresszív, miért nem mutatja meg hatalmát, miért teremt beteg gyermeket, nyomorúság mért létezik a földön, és háborút miért enged? Miért hívja a Sátánt Jób könyvében Isten Fiának a Szentírás? Isten még az Őt elhagyó angyaloktól sem tagadta meg a hatalmat, továbbra is hű a teremtéséhez, mely elfordul tőle.

És miért hagyta ott a "tökéletes létezést", miért testesült meg az Ige? "Istenségét nem tartotta olyan dolognak, amihez ragaszkodnia kéne...

A megtestesülés vallása a minénk. Nem az emberré vált Isten, hanem a teremtésébe, a világba beletestesült Isten.

Csak annak van igazi hatalma, aki nem fitogtatja, mert bizonyos benne. Aki erőszakoskodik, az nem biztos erejében, s másoknak fitogtatva akarja magát is meggyőzni róla. Aki fél, erőszakosság válik: vagy másokkal szemben, hogy ők rettegjenek tőle, vagy magával szemben, emberi méltóságát alázza meg, és magával erőszakoskodik, mérgekkel tömi magát, étellel, kábító szerekkel, bűnökkel tör maga ellen.

És miért mondják, hogy a szabad akarat csak Isten szerint a jóra és a szeretetre szabad? Rosszra nem lehet szabadnak lenni? Csak jó cselekedetekre?

Mert a bűn rabságba taszít, elhomályosítja látásunkat, és újabb bűnökre késztet. A bűn rabságában már nem érezhetjük magunkat szabadnak: ha hazudtunk, tovább hazudjuk a z összehazudott dolgokat, ha lusták voltunk, nem végeztük el a feladatunkat, vagy rosszul, inkább eltusoljuk, ellustulunk hogy ne kelljen vele szembe nézni, és tűzoltás zajlik egy életen át életünkben. Mert nem vagyunk szabadok, hogy kiálljunk, bevalljuk, hogy hibáztunk, és jóvá tegyük! Szeretjük a szerelmet, jó érezni a testünket. Jó, ha valaki kényeztet minket. Isten által örömünkre teremtett dolog. Ám ott a sok szex függő -elképzelni se tudnák napjukat enélkül. Hogyan is érthetnék meg akárcsak a tisztaságot, egy ember melletti hűséget, kitartást, jóban és rosszban egy életen át, akár a cölibátust. Hogy lehet olyan nehéz egy ember mellett kitartani, mint egész életen át Istenhez emelni vágyainkat, és megküzdeni velük. Miért lenne képtelenség egy nő mellett (Mária) együtt élni szüzességben, tisztaságban?! Nem mindenkinek jelent ez gondot, mégha egészséges ember is, természetes igényekkel! Elfelejtkezünk arról, hogy részben Isten hív minket egy hivatásra, amit vagy választunk, vagy nem. Nem kell megijedni Isten követésétől -vagy vállalod a nehézségeket, vagy azok megtalálnak Téged! Lehet nem szüzen is szerzetesi házasságot élni, de a házasság eredeti célja nem a szüzesség, s erre a legtöbb szent is rájött, akik hajlandóak lettek volna meghozni ilyen áldozatot. Mért pont Józseftől és Máriától olyan furcsa ez?! A legnehezebb szerzetesség a házasság.

https://www.youtube.com/watch?v=HwsQf02phgw&index=27&list=RDxRi1GDoaQu4

 

Fogantatás:

Régen nagy hangsúlyt helyeztek a fogantatásra. A mikéntjére, az idejére, és bíztak abban, hogy tiszta élettel egészséges, és józan, a bűnös szenvedélyeknek magát nehezebben átadó emberpalánták foganhatnak. Ezért a házasság előtti önmegtartóztatás később is előkerült, nemcsak termépszetes családtervezési céllal, az anya, vagy apa betegsége idején, hanem böjti időszakban is.

 

 

 

 

Csomóoldó Boldogasszony:

Ha házasságunkkal, vagy éveken keresztül hordozott problémáinkkal küzdünk, haraggal, bűnnel, családi vitákkal, vagy betegséggel, alkoholizmussal, munkanélküliséggel, stb. Ő segíthet: kibogozza a reménytelennek tűnő csomókat.

Amikor úgy érzed, a fejed olyan, mint egy túlterhelt számítógép,amin megannyi program fut, megannyi vírussal küzd, lassan tölt be és lassan végzi el a feladatokat, érzed a kötöttséged, fordulj Hozzá bizalommal!

/ http://www.karizmatikus.hu/imak/imaink/267-kilenced-a-csomooldo-boldogasszonyhoz.html /

 

 

Irodalom:

Biblia

Katekizmus

CIC Codex Iuris Canonici

Szentek élete

enciklikák, és a katolikus egyház társadalmi / szociális tanítása

Kemis Tamás Krisztus követése

Keresztes Szent János és Avilai Nagy Szent Teréz művei

Lisieaux-i Kis Szent Teréz

Szent Ignác

Emmerich nővér

Nyíri Tamás lelkigyakorlatai -angyalokról szóló előadás sorozata kiemelten

Barsi Balázs atya

Böjte Csaba atya

Anselm Grünn művei

Mindszenty Pehm József: az Édesanya

Lizbeth Burger: Bölcsőre hulló fények és árnyékok -egy századfordulón élt bába élvezetes és tanulságos történetei szülésekről, családokról, nehézségekről, értékekről.

Ruschek Antal

Maritain házaspár és Chesterton -bár mindketten gyermekáldás nélkül maradtak.

Számos pszichológiai témájú könyv a gyermek születésének és a kisgyermekkori történéseknek jelentőségéről, valamint a családfagyógyításról. A gyógyitó lelkigyakrolatokon a jezsuitáknál sokat értettem meg ebből.

 

Lelkigyakorlat családosoknak, akár gyerekekkel a Szív Lelkiségi Központban:

http://www.tahisziv.hu/lelkigyakorlatok/csaladok-lelkigyakorlata

 

 

 * Szent Brigitta látomásában mondta a Szent Szűz

Szent Brigitta két imája, ami megment a pokoltól

 
A boldogság titka
 
 
Tizenöt ima, melyet a mi Urunk, Jézus Krisztus Szent Brigittának mondott Rómában, a Szent Pál templomban.

Szent Brigitta, észak nagy misztikusa a XIV. századi Svédországban született előkelő családból. Tizennégy éves korában férjhez adták. A boldog keresztény házasságból nyolc gyermek született. Olyan szellemben nevelte őket, amint azt egy látomásában a Szent Szűz meghagyta neki:"Úgy igyekezz, hogy gyermekeid az én gyermekeim is legyenek!" 

Férje halála után, lemondva javairól két éves teljes visszavonultságban élt. Látomásait- melyek egyébként hét éves korában kezdődtek- svéd nyelven kezdte lejegyezni.Élete kemény időszakában ismerte fel a Krisztusnak felajánlott szenvedések értékét és megértette, hogy az emberben a bűn lealacsonyodást, az Istenben való kiengesztelődés pedig szabadságot, az emberi kiteljesedést jelenti.

Imában kérte a Szenvedés Emberét, Krisztust, hogy tudassa vele,hány ostorcsapást és ütleget kellett elviselnie szenvedése során.

Az Isteni Üdvözítő meghallgatta kérését, megjelent Brigittának és így szólt:" Megváltó szenvedéseim alatt testemre 5480 ütést mértek. Sebeim tiszteletére és megdicsőítésére imádkozzál egy éven át naponta 15 Miatyánkot és 15 Üdvözlégyet azokkal az imákkal, melyeket tollba mondok neked.Így az év lezártával minden Szent Sebemet megtiszteled."

Az Úr Jézus Szent Brigittának és mindazoknak, akik ezeket az imákat egy éven át naponta végzik, a következőket ígérte:


1. Rokonságából 15 lelket kiszabadítok a Tisztítótűzből.
2. Rokonságából 15 lelket megtartok a kegyelemben.
3. Rokonságából 15 bűnös lélek megtér.
4. Ezen ima végzői elérik a tökéletesség első fokát.
5. Halála előtt 15 nappal Testemmel és Véremmel táplálom, hogy megmentsem az örök éhségtől és szomjúságtól.
6. Halála előtt 15 nappal megadom a kegyelmet, hogy felismerje összes bűneit, hogy azok felett tökéletes bánatot tarthasson.
7. Győzelmes Szent Keresztem jele, segítsége és védelmezője lesz az ellenség minden támadásával szemben.
8. Halála előtt eljövök hozzá legdrágább, szeretett Édesanyámmal.
9. Lelkét Én magam fogadom és vezetem az örök boldogságba.
10. Az örök életben Istenségem Forrásából bőségesebben juttatok azoknak, akik ezt az imát elvégzik.
11. A még hosszú időn át halálos bűnben élőknek is megbocsátom bűneiket, ha ezt az imát elvégzik.
12. Én magam oltalmazom meg őket a kísértésektől.
13. Érzékszerveiket épségben megőrzöm.
14. Megóvom őket a hirtelen haláltól.
15. Megmentem lelküket az örök kárhozat veszélyétől.
16. Mindent elnyernek, amit a Boldogságos Szűz által kérnek Istentől.
17. Akik egész életükben öntörvényűen éltek bár, és emiatt már másnap meg kellene halniuk, ha ezt az imát el akarják mondani, meghosszabbítom életüket.
18. Az ima elmondója minden alkalommal részleges búcsút nyer.
19. A Mennyben a legmagasabb angyali karok boldogságát juttatom neki.
20. Aki ezt az imát másokkal megismerteti, sosem lesz lelki örömök nélkül, és az örök boldogságban részesül.
21. Azon a helyen, ahol valaki ezt az imát mondja, Isten mindig jelen lesz kegyelmével. 

Szent Brigitta ezeket az ígéreteket a megfeszített Krisztus képe előtt kapta.
 
( Imaszándék felsorolása )

1. Krisztus szenvedésének kezdete

Uram, Jézus Krisztusom, örök gyönyörűsége mindazoknak, akik szeretnek Téged. Te vagy az örömet túlszárnyaló öröm, minden bűnős vágya, üdve és reménysége.Szereteted örök bizonyságát adtad azzal, hogy felvetted emberi természetünket, s végtelen szeretetedből köztünk maradsz az idők végezetéig. Kérlek emlékezz fogantatásodtól kereszthalálodig értünk elszenvedett fájdalmakra, mellyel megváltottad a világot!Emlékezzél Uram, hogy az utolsó vacsorán tanítványaid lábát mostad, majd szent Testedet és Véredet adtad nekik táplálékul, beszéltél nekik közeli szenvedésedről, és gyengéden vigasztald őket.Emlékezz a keserű fájdalomra, mikor így imádkoztál: " SZOMORÚ AZ ÉN LELKEM MINDHALÁLIG."Emlékezz Uram a halálfélelemre, melyet ifjúságod virágában kellett elszenvedned, mikor háromszori, vérrel verejtékező imád után tanítványod, Júdás elárult. Választott és kiemelt néped fiai fogtak el, hamis tanúk vádoltak, és három bíró elítélt, mindez a húsvéti nagy ünnepek kezdetén történt. Emlékezz Uram, hogy megfosztottak ruháidtól, gúnyból bíborpalástot adtak Rád, szemedet bekötötték, arcul vertek, tövissel koronáztak, kezedbe jogarként nádat adtak , oszlophoz kötöttek, ostorozó ütlegekkel borítottak, szidtak, gyaláztak, sértegettek.Mindezekre a fájdalmakra és gyötrelmekre, melyeket keresztre feszítésed előtt kellett elszenvedned, kérlek hogy add meg nekem halálom előtt az igazi bűnbánat kegyelmét, add, hogy bűneimet meggyónhassam, és bocsánatodat elnyerjem! Ámen.Miatyánk..., Üdvözlégy.... 

2. Krisztus kigúnyolása

Jézusom, Te, aki az angyalok szabadon választott öröme és az édenkert legfőbb boldogsága vagy, emlékezz a fájdalmakra és rettenetre, melyet akkor éreztél, mikor ellenségeid dühös oroszlánként vettek körül, ütlegek ezrével kínoztak, sértegettek, gyaláztak, és leírhatatlan kegyetlenséggel marcangolták Testedet.A sértő szavakért elszenvedett kínokra emlékezve könyörgök hozzád, Megváltom, szabadíts meg engem minden látható és láthatatlan ellenségtől! Védelmezz engem, hogy oltalmad alatt elnyerhessem az örök üdvösséget! Ámen.Miatyánk....Üdvözlégy..... 

3. Krisztus keresztre szegezése

Jézusom a szentháromság második személyeként a világ teremtője vagy. Alkotója a mennynek és a földnek, korlátlan Úr vagy mindenek felett. Néked semmi határt nem szabhat. Te tartod össze a világmindenséget hatalmaddal és szereteteddel. Emlékezz azokra a szörnyű fájdalmakra, melyeket akkor éreztél, amikor a zsidók kezedet és lábadat a tompa szögekkel átverték, ütést ütés után mérve Rád. És mivel még akkor sem találtak szánalomra méltónak, dühükben Testedet taszítgatták, ezáltal sebeidet kitágították, és csontjaidat - Testedet kifeszítve - kiforgatták, amíg a keresztre szegeztek.Erre a legszentebb szenvedésre kérlek Téged, Jézusom, hogy Téged mindig, mindenek fölött szeresselek ! Ámen.Miatyánk...Üdvözlégy 

4. Krisztus imája a keresztre feszítőiért

Jézusom, mennyei orvosom, akit a kereszten magasba emeltek, hogy Szent Sebeid által sebeink begyógyulhassanak. Emlékezz a zúzódásokra, elerőtlenedett tagjaidra, melyeket úgy kinyújtottak, hogy sem azelőtt sem azután nem volt kín, mely hasonlítható lenne a Te kínodhoz. Tövissel koronázott Szent Fejedtől a talpadig nem volt egyetlen ép hely sem, melyet kínzó fájdalom ne gyötört volna. És Te mégis felejtve saját szenvedéseidet, ellenségeidért így imádkoztál:"ATYÁM BOCSÁSS MEG NEKIK, MERT NEM TUDJÁK, MIT TESZNEK!"Erre a nagy irgalmadra és kínszenvedésed kegyelmeire kérlek, hogy add meg nekem a tökéletes bánat kegyelmét, hogy ezáltal elnyerhessem bűneim bocsánatát! Ámen.Miatyánk....Üdvözlégy. 

5. Krisztus irgalmassága a megtérő bűnösök iránt

Jézusom, az Örök Fény tükre! Emlékezz a fájdalmakra, mikor isteni világosságod fényében megláttad szenvedéseid hiábavalóságát azokon a lelkeken, akik megátalkodtak a bűnben, s Istent elutasítják.Láttad az eltaszítottak végtelen seregét, és mélységes szánalmat éreztél a kárhozatba hulló lelkek iránt. Mélységes irgalmadra és különösen jóságodra, mellyel a latornak is azt mondtad:„MÉG MA VELEM LESZEL A PARADICSOMBAN”Kérlek légy irgalmas hozzám is halálom óráján! Ámen.Miatyánk….Üdvözlégy….

6. Krisztus végrendelete a kereszten

Jézusom imádásra méltó drága Királyom! Emlékezz a kínra , amit akkor éreztél, mikor mint közönséges bűnözőt, mezítelenül a keresztre vontak és felemeltek. Mindenkitől elhagyatva csak Édesanyád maradt melletted mindvégig, aki végigszenvedte kínos keresztutad és haláltusád. Akkor adtad nekünk Őt anyánkul, mikor Hozzá és Jánoshoz így szólt:„ ÍME A TE ANYÁD, ÉS ÍME A TE FIAD!”Irgalmas Megváltom, az Édesanyád lelkét átjárt török fájdalmaira kérlek, szánj meg engem is, ha szenvedek, adj erőt elviselni minden testi és lelki gyötrelmet, és légy segítségemre minden megpróbáltatásomban, de különösen halálom órájában. Amen.Miatyánk…..Üdvözlégy.

7. Krisztus szomjúhozása 

Jézusom a szeretet, a gyengédség és az irgalom kimeríthetetlen forrása! Határtalan szeretetedből a kereszten függve így szóltál:”SZOMJAZOM!” Tudom, hogy az egész emberiség üdvösségét szomjúhoztad. Kérlek Téged, Megváltom, adj szívembe erős vágyat a tökéletesség után, gyullaszd fel szívemet szeretetre irántad, hogy meghalljon bennem minden testi vágy és világi kívánság és csak utánad vágyakozzam! Ámen.Miatyánk…. Üdvözlégy.

8. Krisztus itala 

Jézusom, Te vagy a szív gyönyörűsége, a lélek öröme. Emlékezz az ecet és epe keserűségére, melyet a keresztfán értünk szeretetből megízleltél.Erre a szeretetre kérlek isteni Megváltom, add meg a kegyelmet, hogy szent Testedet és Véredet mindig méltóképpen vegyem magamhoz, főleg pedig halálom óráján vigasztalásomul fogadhassam. Ámen.Miatyánk....Üdvözlégy. Hozzászólás

9. Krisztus imája a kereszten

Jézusom királyi erő, tisztaság, az elme világossága, a lélek öröme! Emlékezz a fájdalmakra melyeket halálod közeledtén éreztél a keserűség tengerébe merülve, amikor a zsidók átkozódásai és bántalmazásai közben hangos szóval felkiáltottál:"ISTENEM, ISTENEM, MIÉRT HAGYTÁL EL ENGEM?!"Elhagyatottságod kínjaira kérlek, és könyörgök Hozzád, Megváltóm, ne hagyj el engem halálom órájának küzdelmeiben! Ámen.Miatyánk...Üdvözlégy. 

10. Krisztus nagyszámú sebei

Jézusom, Te vagy a Kezdet és a Vég, az Élet, az Erő és a Tisztaság. Emlékezz meg arról, hogy értem szálltál alá a szenvedés mélységébe! Az egész testedet borító sebekre kérlek, hogy - megtartva parancsaidat – a Hozzád vezető keskeny úton járjak, a felebaráti szeretet útján, mely széles és könnyű mindazoknak, akik szeretnek Téged. Ámen.Miatyánk...Üdvözlégy.

11. Krisztus mély sebei

Jézusom, Te vagy minden irgalom és kegyelem mélysége. Emlékezzél sebeid mélységére és a borzalmas kínokra, melyeket ezek a sebek okoztak, az én bűneim miatt is.Kérlek Téged, Megváltom, rejts el engem, bűnöst, sebeidbe Mennyei Atyád haragja elől! Ámen.Miatyánk…Üdvözlégy. 

12. Krisztus vérző sebei

Jézusom, az igazság tükre, az egység jelképe, a szeretet köteléke vagy. Emlékezz a tengernyi sebre, melyek egész szent Testedet elborították, és amelyeket imádandó szent Véred pirosra festett. Világmindenséget átölelő fájdalom volt a Te fájdalmad, melyet irántunk való szeretetből tűrtél.Imádandó Jézusom! Mi többet tehettél volna még érettünk?Engedd, hogy a keresztutadra való emlékezés növelje bennem a hűséges szeretetet irántad, gyarapodjanak bennem szenvedéseid gyümölcsei, amíg el nem érlek az örökkévalóságban, minden jónak és örömnek Forrása, Jézusom , egyetlen igazi szerelmem! Ámen.Miatyánk…. Üdvözlégy.

13. Krisztus utolsó gyötrelme

Jézusom, leghatalmasabb Úr, halhatatlan és legyőzhetetlen diadalmas Királyom!Emlékezzél a gyötrelmekre, amikor teljesen kimerülve lehajtottad fejedet és felkiáltottál:”BETELJESEDETT!”Erre a végső szenvedésre kérlek Uram és Megváltóm, légy irgalmas hozzám életem utolsó óráján, hogy lelkem és szívem meg ne zavarodjék, hanem örömmel várja a Veled való találkozást ! Ámen.Miatyánk…Üdvözlégy… 

14. Krisztus halála

Jézusom, Te vagy az Örök Atya egyszülött Fia, az erő forrása, Isten dicsőségének visszfénye. Emlékezzél a szavakra, melyek összetört Testedben már alig dobogó, megtört Szívedből fakadtak és tolultak ajkadra:„ATYÁM KEZEDBE AJÁNLOM LELKEMET!”A Te összehasonlíthatatlan értékű halálodra kérlek, dicsőség Királya, erősíts meg engem, és adj erőt, hogy ellen tudjak állni az Ördög csábításainak, a test kívánságainak, a világ hiúságának, és egyedül csak Neked éljek!Halálom után pedig fogadj be engem, földi zarándokot, a mennyei hazába, és öleld magadba Hozzád visszatérő lelkemet! Ámen.Miatyánk…Üdvözlégy.

15. Krisztus utolsó és teljes vérontása

Jézusom, bőséges gyümölcsöt termő Szőlőtő Emlékezzél bőven omló Véredre, mely úgy áradt értünk, mint a szőlő leve a sajtolóban. A római katona lándzsájától átszúrt Szívedből vér és víz folyt ki.Szent Tested – mint elhervadt csokor mirha – fügött a kereszt fáján, sápadt és halálosan fehér voltál.Keserű szenvedésedre és kiontott drága Véredre kérlek Jézusom, hogy sebezzed meg a szívemet, és bűnbánatom és szeretetem legyen ételem és italom egész életemen át !Szoríts egészen Magadhoz, szívem legyen örök lakóhelyed, minden szavam tetszésedre legyen, életem alkonya szolgáljon dicséretedre, hogy elnyerhessem Általad a mennyországot, és Téged az örök dicsőségben az ég minden angyalával és szentjével dicsérhesselek és magasztalhassalak az örökkévalóságon át ! 
Ámen.Miatyánk….Üdvözlégy.

Befejezés

Szeretetteljes drága Jézusom, keserves kínszenvedésed és drágalátos Véred ontása ámulatba ejti szívemet! Dicsőítelek és magasztallak Téged nap mint nap, mert szent kereszted által megváltottad a világot. Hálával telik meg szívem, mert Te vállaltad értem, lelkem megmentéséért szenvedésed leírhatatlan gyötrelmeit.Kérlek add kegyelmedet, hogy kisebb nagyobb keresztjeimet én is szeretettel viseljem és fel tudjam ajánlani embertársaimért, hogy minél több embernek Te legyél a reménysége és Téged mindenek felett szeressenek! Ámen 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Napi elmélkedés Jézus Krisztus szenvedéseiről


Az Isteni Üdvözítő többek között a következő ígéreteket nyilatkoztatta ki Szent Brigittának: " Tudjátok meg, hogy azoknak, akik 12 évig naponta 7 Miatyánkot és 7 Üdvözlégyet imádkoznak drága Vérem tiszteletére,a következő kegyelmekben halmozom el:

1. Nem jutnak a tisztítótűzbe,

2. Felveszem őket a vértanúk soraiba, mintha vérüket ontották volna hitükért,
3. Óhajuk szerint rokonságukból három lélek szenteket formáló kegyelmeket kap,
4. Rokonságukból a lelkek negyedíziglen a pokoltól megmenekülnek,
5. Halálukról egy hónappal előbb tudomást szereznek.Ha meghalnának ezen idő alatt úgy tekintem, mintha ezeket a feltételeket már teljesítették volna. "X. Ince pápa igaznak találta ezt a kinyilatkoztatást, és hozzáfűzte: a lelkek, akik ezeket a feltételeket teljesítik, minden nagypénteken egy lelket kiszabadítanak a tisztítótűzből. 

Egyben ajánlotta, hogy a hét Miatyánkhoz a következő imákat fűzzék hozzá: 


Bevezetés: 
Jézusom, most hétszer akarom elimádkozni a Miatyánkot, egyesülve azon szeretettel, mellyel szívedben ezt az imát megszentelted és megédesítetted. Vedd fel ajkamról isteni Szívedbe, javítsd és tökéletesítsd annyira, hogy a teljes Szentháromságnak annyi tiszteletet és örömet szerezzen, amennyit Te a földön ezzel az imával szereztél Neki és áradjon 
ez legszentebb emberségedre, szent Sebeid és belőlük folyó
 szentséges Véred megdicsőítésére. 

1. Körülmetéltetés:

Miatyánk...Üdvözlégy...Örök Atya ! Mária szeplőtelen kezei és Jézus isteni Szíve által felajánlom Jézus első sebeit, első fájdalmait, első vérontását, engesztelésül a magam és minden ember fiatalkori bűneiért, az első halálos bűnök megakadályozására, különösen a rokonságomban. 

2.Vérrel verejtékezés:

Miatyánk... Üdvözlégy...Örök Atya! Mária szeplőtelen kezei és Jézus isteni Szíve által felajánlom Jézus Szíve borzalmas szenvedéseit az Olajfák hegyén, vérrel verejtékezésének minden egyes cseppjét, engesztelésül a magam és minden ember szívben elkövetett bűneiért, ilyen bűnök megakadályozására, az Isten- és felebaráti szeretet gyarapodásáért

3. Ostorozás

Miatyánk... Üdvözlégy...Örök Atya! Mária szeplőtelen kezei és Jézus isteni Szíve által felajánlom Neked a sok ezer sebet, a borzalmas fájdalmakat és Jézus ostorozásakor folyt drágalátos vérét, engesztelésül a magam és minden ember testiségben elkövetett bűneiért, ilyen bűnök megakadályozására, az ártatlanság megőrzéséért, különösen a rokonságomban. 

4. Tővissel koronázás:

Miatyánk....Üdvözlégy...Örök Atya! Mária szeplőtelen kezei és Jézus isteni Szíve által felajánlom Neked a tővissel koronázott szent Fő sebeit, fájdalmait és belölük kifolyt drágalátos Vérét, engesztelésül a magam és minden ember bűneiért, melyeket értelmünk követett el, ilyen bűnök megakadályozására és Krisztus Királysága tiszteletének terjedéséért. 

5. Kereszthordozás:

Miatyánk....Üdvözlégy...Örök Atya ! Mária szeplőtelen kezei és Jézus isteni Szíve által felajánlom Neked Jézus szenvedéseit a keresztúton, különösen jobb válla szent sebét, és abból kifolyó szentséges Vérét, a magam és minden ember ellenkezéséért a kereszttel szemben, a szent rendelésed elleni zúgolódásokért, a nyelvvel elkövetett összes bűnökért, ilyen bűnök megakadályozására és a kereszt szeretetéért. 

6. Keresztre feszítés:

Miatyánk...Üdvözlégy...Örök Atya! Mária szeplőtelen kezei és Jézus isteni Szíve által felajánlom édes isteni Fiadat a kereszten, felfeszíttetését, felemeltetését, kezei és lábai szent Sebét, belölük ömlő drága Vérének három sugarát, teljes szegénységét, tökéletes engedelmességét, összes testi és lelki gyötrelmét, drága halálát, annak vérnélküli megújítását minden szentmisében a földön, engesztelésül a szent fogadalmak és szabályok megsértéséért, elégtételül a magam és az egész világ bűneiért, a betegekért, haldoklókért, szentéletű papokért és hívekért, a Szentatya szándékára, a keresztény családok helyreállításáért, a hit bátor megvallásáért, hazánkért, a népek egységéért Krisztusban és Egyházában, és a szakadárokért.

7. A szent Oldal megnyitása:

Miatyánk...Üdvözlégy...Örök Atya ! Fogadd el kegyelmesen az Anyaszentegyház szükségleteiért és az egész világ bűneiért Jézus szentséges Szívének szívsebéből ömlő drágalátos Vért és Vizet, és légy irgalmas és kegyelmes hozzánk. Krisztus Vére, szentséges Szívének utolsó, drágalátos tartalma, moss tisztára minden büntetéstől, melyet bűneimmel magamra vontam és oltsd ki az én és minden szegény lélek lángjait a tisztitótűzben.Ámen


A bejegyzés alapjául szolgáló szöveget először Adrien Parvillers SJ. adta ki 1740-ben XII. Kelemen pápa jóváhagyásával és ajánlásával. IX. Pius pápa 1862. május 31-én hagyta jóvá. A milánói Kongresszus ajánlásával.

Imprimatur: Sagii, die 24.04.1903.
F.J.Girard Vic.Gen.
Imprimatur: Niciae, 23.08.1940.
G.Germond Vic.Gen.
2., javított kiadás

Forrás: http://romaikatolikus.blogspot.hu/2016/04/az-ima-ami-biztosan-megment-pokoltol.html

 ________________________________________________________________________

Milyen jelek mutatják, hogy a péteri széken ülő nem péteri utód?

I.          A puszta jelek, melyek nem kánonjogilag támasztják alá:

1. nem vette fel a hatalmi jelvényeket

2. nem vállalt közösséget korábbi pápákkal

3., a pápák arcképcsarnokába nem volt több pápa képmásának hely szánva. Ezt ugyan megoldották, de eredetileg nem számoltak több pápával.

4. Szent Malakiásnak tulajdonitott prófécia szerint a Római Péter sorszám nélküli időszakot jelöl, az utolsó sorszámozott pápa után, azaz XVI. Benedek őszentsége után nem számol más utóddal. Ehhez hozzá kell tennem azt a magyarázatot, amit egy jelenés adott: ekkor ugyanis visszakerül a Mennyország kulcsa Szent Péter apostolhoz.

Piusz pápa jövendölése szerint ugyanakkor lesz még egy pápa, az utolsó, akit szintén Piusznak hivnak, de nagy keresztlnyüldözés idején választják Őt azok, akik össze tudnak gyűlni -tehát nem az összes pápaválasztó tud majd megjelenni. Élete igen rövid lesz pápaként.

5. A Garabandali jelenésekkor meg lett jósolva, hány pápa lesz -onnantól számitva még 3, de egyet, aki csak rövid ideig regnál (I. János Pál) nem számit bele. Igy az utolsó pápa eszerint is XVI. Benedek.

6. A fatimai jelenések pusztán fehér ruhás püspöknek állitja be a pápát -nincs kétség arról, hogy a Szentatyáról van szó, ugyanakkor mégis fehér ruhás püspöknek tűnik. Vajon XVI. Benedek pápa nem pont igy jelenik-e meg napjainkban? Bizonyára Vele fog teljesülni a jóslat, mint a hit utolsó, igaz örzőjével! Menekülni lesz kénytelen. Amig a pápa él, addig az Antikrisztus nem léphet nyilvánosság elé. És Ő már idős, beteg ember...

7. Megszámlálni is nehéz azokat a katolikus és keresztény jóslatokat, szenteket, próféciákat, Égi üzenetet, magánkinyilatkoztatásokat, stb. amik azt igazolják, hogy Krisztus eucharisztikus uralma, a béke új korszaka, az angyalok kora -Krisztus dicsőséges uralkodása, és második, dicsőséges visszajövetele van készülőben -most. Elismert és kanonizált személyek, szentek és üzenetek jelentős része erről beszél, már az első évszázadokból éppúgy, mint manapság is folytatódó jelenésekben, a katolikus anyaszentegyház kebelében. Maguk a pápák kértek bocsánatot a látnokoktól (II. János Pál, XVI. Benedek), akiket meghurcolnak egyházunkon belül, azt állitva, hogy katolikus hitünkkel összeegyeztethetetlen. Igy azt a látot igyekeznek kelteni, még a papokban is (!), hogy a hivő katolikus nem foglalkozhat ezekkel az üzenetekkel, és rossz gyümölcsöt terem, "szektásodik". Márpedig egy hithű és pápahű hivőnek ez a kritika épp olyan, mint a politikai korrektség követelménye a hétköznapokban -igy egyházon belül támadnak farkasok. Node az engedelmesség ha valóban alá vagyunk vetve megfelelő elöljárónknak, nagy úr. Igy belső demoralizálás alatt vannak a hivek, és a pásztoraik, feletteseik viszik Isten előtt felelősségüket a hivek -és saját lelki üdvük veszélyeztetéséért! Gondoljunk bele: adott egy helyzet: egy papot pedofiliával vádolnak meg. A hivek pedig elhallgatják a dolgot, a paptársak is, mert ugy gondolják, hogy ez a keresztényileg üdvös cselekedet, és mindenki csendben marad. Miközben a helyes cselekedet a kivizsgálás lenne, hogy nehpgy valóban ilyen Isten ellenes dolog megtörténhessen! És jó esetben kiderül, hogy nem történt semmi, de az is kiderülhet, hogy egy szekta tevékenykedik egyházon belül furakodva, fekete miséket tartva, több évszázados hagyománnyal... Mig a rendes tanárok között tán több mint ötszöröse a pedofil, mint a papoknál, mégis a sajtó számos esetben rágalmaz ezzel minket, és igaz, szentéletű papokra is rákerül a bélyeg -utána ha tisztázódott, már nem mossák le róla.

Hát kérdem én -nem ugyanilyen veszélyes a helyzet most a krisztushivők közösségében a lelkek üdvére?! Hisz azok, akik Krisztust várják, éppúgy tévedhetnek az időt illetően, mint azok, akik -ahogy egyébként a Bibilia is mondja, hogy többen lesznek- ezt nem hivők, éppúgy lelkük üdvösségét viszik vásárra! Hát nem kéne-e tényleg alaposan felkészülnünk, hogy dönteni tudjunk, és megóvni az igaz hitet? Nem kéne a sok kétséget Ferenc pápa személye körül kinyomoznunk?

A Szentirás szenrint a legfőbb pap (pápa) trónján ülő, aki a legszentebb áldozatot (eucharisztia) bemutatja, egyházon belül, az lesz a hamis próféta -, azt fogják követni, és az fog szakadást okozni! Az dolgozza ki a Látszat Egyházat.

Ha ez most lenne igaz, akkor a legveszedelmesebb embert követjük, aki még életében fog az égő tóba vettetni társával együtt!

Bár igaz, hogy Krisztus Egyházán a pokol kapui sem vehetnek erőt, de tudjuk, hogy beszivárgott a füstje a Vatikánba -pápától. Krisztus Egyházát nem érintheti, ha egy Hamis Egyház különválik az Igaztól! A protestánsok is fel voltak sokáig háborodva, ha azt mondták róluk, hogy ők nem katolikusak. Idő, mig felismerik az emberek ezeket a folyamatokat, és "büszkén" megvallották, hogy igen, ők már ilyenek, olyanok. A térités egyik módja a hivek körében is ez volt: a pap nem világositotta fel a hiveket, hogy már más hitet követ, és arról prédikált, azt tanitotta... Nos, a főpapnak hitt személy is tehet ugyanigy.

8. Hivatalos katolikus ördögűzés alatt Jézus nevében parancsolva a gonosz léleknek, azt mondotta, hogy a mostani pápa a zsebükben van, és az ott (Krisztus) már nagyon erősen vissza akar a Földre jönni!

9. Saját maga megynilatkozásait figyelve, annak visszásságait, vagy elődjének, XVI. Benedek őszentségének és püspöktársainak kapcsolatát (amikor nem voltak hajlandó vele kezet fogni, és azt kivánták, hogy "csicskásuk" legyen, a Vatikán fogja volt több elődéhez hasonlóan... A vatikáni körökben "legmelegebbként" ismert püspököt választotta titkárának, furcsán összeborulva vele; megalázta a hiveket ahogy csak tudta; lefejezte, ellehetetlenitette a jó vezetőket, törekvéseket, és sokáig folytatható ma sor. Az igen legyen igen, a nem nem -ő pedig kétes beszédek és dokumentumok sorát bocsátja ki, és nem magyarázza, meghagyva, sőt jóvá hagyva, teret engedve az egyházellenes gondolatoknak, gyakorlatoknak...

A haladék haladékát éljük.

 

II.       Kánonjogi okokból érvénytelen pápaválasztás lehetett

Ellenpápaságról, vagyis mely nem érvényes, a történelemben vagy harminc alkalommal beszélhetünk. Miért ne történhette meg most?

1. Időrendben haladva érvénytelen lehetett XVI. Benedek lemondása, még akkor is, ha őszintén beszélt, és Ő komolyan gondolta. Mégis: bizonyitható lehetne, hogy kényszeritették lemondásra -több vonalon. Kész elfogató parancs volt ellene, amit a Vatikánban készhez vettek. Amint kilép onnan, azonnal elfogatják. Azok bűnéért, akik ellen nem tudott eleget tenni, hiszen a Vatikánban körbevették, és egyfajta Maffiaként szabadságában korlátozták, a vatikáni pénzügyeket irányitották, mint felettesüket, Őt vonták volna felelősségre számos más hatásvadász koholt váddal egyetemben, amit készenlétben tartottak számára. Formai hibák, és egyéb okok is felmerülnek a lemondás érvénytelenségét igazolva. Igy azonban nincs sede vacanta, nem üresedett meg a pápai trón sem.

2. Megválasztásakor 2 érvényes szavazatot tarthattak volna egy napon, de megfelelő ok nélkül érvénytelenitettek egy fordulót, és igy a harmadik, immáron érvénytelen szavazáson választották meg Bergoliot.

3. Ahogy egy volt pápaválasztó biboros könyvében is megirta, egy klub, amit csak Római Maffiaként emlegettek, kiszemelte Bergoliót és megállapodott több pápaválasztó személyében, hogy őt ültetik trónra.

Nos, kánonjogilag érvénytelen egy pápa megválasztása, ha megállapodás születik a pápa személyéről olyan időszakban, amikor még a szék nem üres.

4. Ha eretnekséget mond, vagy fontol szivében a megválasztott pápa, avagy szabadkőműves, vagy hasonló csoport tagja, annyiban, ha megválasztása előtt ilyen fennállt, akkor érvénytelen a megválasztása, ha utána vált eretnekké, avagy társult ilyen szervezethez, akkor onnantól válik érvénytelenné további pápasága.

Tehát a pápák és a kánonjogászok, klerikusok, laikusok -szentek, igenis készültek hasonló helyzetre! Megtörténhet, és tartottak is tőle, hogy meg fog történni. Választottak már szabadkőműves pápát, akit azonban a magyar királyi vétójoggal ( Ferenc József) nem avattak végül pápvá, hanem újat választottak. Most mind az eretnekség, mind a szabadkőműves háttért igazolják többen. Az eretnekséget saját pápai dokumentumaiban, különösen is az Amoris Laeticiában maga az érintett fél, Bergolio alias Ferenc pápa önmaga is igazolja, és nem javitja ki, hanem kidolgozza ennek gyakorlatba ültetését a biborosok dubiájára nem is válaszolva, nem is méltatva az aggodalmakat, hogy esetleg ő már nem az egy igaz hitet követi!

_________________________________________________________________________

 

 

Az utolsó idők jelei:
 
időjárási szélsőségek -Magyarországon és világszerte: nyári havazás, télen nyári hőség, torndók, özönviz szerű esőzések, tüzek, nagy aszályok, soha nem látott napi hőingadozások, évenként dőlnek meg rekordok, és soha nem látott jelenségek tömkelege nehezíti napjainkat. +5 fokban hóesés.
Szivárvány színű, irizáló felhők, különleges, soha nemlátott felhő formációk.
Megnyílik a föld: víznyelők, sinkhole-ok keletkeznek napi rendszerességgel, évi több mint 600, miközben az elmúlt évtizedekben 1-2 esetnél többet nem regisztráltak ilyen jelenségből.
Különleges hangokat és égi jelenségeket látnak, hallanak világszerte az égből.
A környezetszennyezés a világűrből is látszik: pl a flakontenger a tengeren. Elképesztő mennyiségű szemetet és káros anyagot bocsátottunk ki, meg van mérgezve a Föld, a viz és a levegő, ezt az emberiség szinte már eltakarítani sem tudná. (A környezetszennyezés és a CO2 gáz nem oka a klimaváltozásnak. Az a Naptevékenység függvénye, és emberi tevékenységtől független. Az időjárási szélsőségek viszont nagy részt a geoengineering segítségével mesterségesen előidézett folyamat, ahol ujjlenyomat nélkül tehetjük tönkre országok  gazdaságát aszályt, özönvizet, tornádót küldve rájuk...)
Politikai szélsőségek, terror, polgárháborúk vagy polgárháborús veszélyeztetettség világszerte.
A gazdasági erőviszonyok szürreális felborulása, és ezt az emberek Európán belül nem veszik észre! Nem érzik magukat "jóléti rabszolgáknak". Közel Keleten, Afrikában, és Indonézia-Malajzia térségében muzulmán terror, Dél-Amerikában, Afrikában Ázsiában kemény polgárháborús állapotok, a multinacionális cégek és egyes "Alapitványok, NGO-ok" népességnyomorítása, és a vidék teljes kifosztása zajlik.
Tudatmódositás, tudatipar hatalma. A TV nézők, Internet felhasználók hipnotikus hatásoknak vannak kitéve, és számos más tudatbefolyásoló módszernek. Továbbá más technológiák, és sugárzások is képesek kiváltani ilyen hatást az emberi elméből. Az agykontroll, és egyes eljárások kiszolgáltatottabbakká teszik az embereket ezekre a tudatbefolyásoló módszerekre.
USÁ-ban évente minimum 200, de valószínűleg  akár 500 000 főnél is több embert ölnek meg sátánisták -a kórházban végrehajtott legális abortuszokról nem beszélve. (Több sátánista a saját gyermekét áldozatként abortálja, szüli meg és aztán öli meg, esetleg családja közös áldozataként, vagy szülők pénzért adják el  gyermekeiket ilyen szertartásokhoz, avagy rabszolgaként tartva őket veszik el tőlük csecsemőjüket. A Wikileaks és Pizza Gate botrány óta még biztosabban tudható, hogy sátánista gyermekkinzások, nemi erőszakok és feltehetően gyermek gyilkosságok történnek a Fehér Házhoz, Obamához, Clintonné asszonyhoz köthetően, de az USA elnökei és a gazdasági pénzügyi hatalmak és a tudományos élet egyes képviselői éves nyári találkozóján is eljátszák az emberáldozat ritusát és az emberekről való gondoskodás elhamvasztását -ez pedig élőben ment le a BBC / Cnn  műsorán, a Ku-Klux Klán szokásos egyneruhájába öltözve. A kiszolgálószemélyzet (hard pornós) éppúgy, mint amerikai elnök, prominens személyek utalásai, bevallása szerint a lehető legkeményebb homoszexuális epizódokkal  fűszerezve).
Különleges égi jelenségeket (csillagok járása, vörös és óriás hold, több nap vagy ismeretlen bolygó, égi fény megjelenése, a nap érdekes pulzálása, mozgása, szabályos kereszt megjelenése az égen, valóságos képként megjelenő felhőalakzatok pl. rózsafüzér, kereszt, arc, lovasok, angyalok, tekergő kígyó, koponya, a Jeruzsálem felett megjelenő kör és hang, műholdfelvételeken megjelenő érdekes formációk, pl. koponya alak, regyenes csikok, vagy "besugárzás" nyomok, stb.) figyelnek meg világszerte -érdemes az ezekről készült felvételeken meditálni. Ezek néha mozgó képek hanggal, és akár több nézetből felvett videók.
A vérpirosan eső esőkről, vörössé változó folyókról, tavakról, tengerszakaszolról  is érdemes lenne beszélni világszerte (pl. a Nilusról készült műholdkép, amit a helyiek is megfigyelhettek, de Skóciában éppúgy, mint Kinában, világszerte történnek ilyen jelenségek -és néhánynál nem találnak megfelelő tudományos magyarázatot mai napig sem.
Mit is hagytam ki?
 
"Még egy kis idő és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő, mikor újra láttok engem..." /Jézus/
________________________________________________________
Az Igazság pillérei:
 
 1: Jézus Krisztus a Megváltó, és az Ő egyetlen egyháza az egy, szent, katolikus és apostoli Anyaszentegyház. Mindaz a hitletétemény, amit őriz, Igazság.
 
2: A világ fejedelme Sátán. Ahogy Istent majmolja, létrehozott magának is valamit, ami az Isten egyházát majmolja.
Erről Jézus így nyilatkozik: zsidók, akik nem zsidók, hanem a Sátán zsinagógája.
Ezt lefordítva így értheted: a zsidóság 80-90 %-a sem genetikailag, sem vallásukat tekintve nem azonos az ószövetségi zsidósággal és az Ő hitükkel. Ez az özönvíz előttről már áthagyományozódott (Noé megtanította unokáit is írni, és egyikük megtalált egy özönvíz előtti "titkos" írást, és foglalkozni kezdett annak gonosz tudásával...), babiloni, római birodalmi, bizonyos templomos és rózsakeresztes, bank és pénzrendszer kialakítói, szabadkőmives és illuminátus gyökerekkel rendelkező, ma részben deirekt sátánizmussal, ezoterizmussal, New Ages-el, agykontrollal, hinduizmussal és sok más egyébbel összeszövődő alapokon nyugszik. Bár a legfőbb bázisai az illuiminátus, szabakőmives, kabbalista és direkt sátánisták, de övék immár a pénz és bankrendszer, gazdaság, média, politika, tudományos élet, agytrösztök, oktatásrendszer -vagyis a világ finánctőkéjének,. gazdaságának több mint 90 %-a alig 1 % kezében összpontosul! Kezükben van az összes multi, a nemzeti bankok, áruellátás, a média vállalatok 90 %-a minden. Értéktelen pénzzel árasztják el a világot, aminek legalább 90%-át a semmiből hozzák létre, ami a piramis játék elvén működik. Ilyen pl az USA dollár, a "petrodollár", melynek egyedüli értékét az adja, hogy szinte kizárólag ezért lehet olajat vásárolni. És egy olyan pénzintézet, a FED bocsát ki, amely magántulajdon, és ellenőrizhetetlen az állam, az USA számára. Az USA összes adóbevétele gyakorlatilag kamattörlesztésre megy el, amit a FED-nek megfizet. De a világbank és több nagy bank, nemzetinek hitt bank is igy működik.
A jog tekitnetében az ENSZ dokumentumaiban kidolgozta céljaik megvalósitását, pl a világkormány létrehoztatalát a tiz királysággal és már a konkrét vezető személyek nevei is megvannak. DE nemzetállami szinten úgy, mint Uniós vagy USA szinten ki van dolgozva a jogi szabályozás az érdekükben. A katonaság és a NATO is alapjaiban az övék. Az állampolgárok számára ismeretlenül hangzó EU-s csendőrséget is bevethetik a nemzetállamok kormányainak irányitása ez esetben országukon belül is el van utasitva. És sorolhatnám.
Tudomány tekintetében kezükben vannak általunk még nem, vagy aligi ismert technológiák, mint pl. a geoengineering. Ennek része a HAARP, mely több millió Watt energiával bombázza az ionoszférát, ezáltal befolyásolva az időjárást: a felhőket kitolja a világűrbe, bárhol képes aszályt, esőt, hurrikánt létrehozni, sőt, szökőárat, földrengést. DE harmadik jelentős hatása az emberi elmére és tudatra gyakorolt hatás. Képes a tudatot befolyásolni, különösen aki agykontrollt végzett, vagy "TV, Internet" függő, mentálisan erre hajlamos. Továbbá képes hangulatot "előállitani" a személyben: depressziót, öngyilkossági hajlamot, és hasonlókat. A HAARP hatását erősiti, hogy replőgépekkel a megfelelő légréteget megfelelő kemikáliákkal terítik be besugárzás előtt. Mos, ettől függetlenül is évtizedes mérgezésnek vagyunk kitéve a "kondenz csíkoknak" csúfolt vegyi csíkokkal, Chemtraillel. Ezek számos független labor szerint erősen mérgező, meddőséget, idegrendszeri betegségeket, rákot, és számos más egészségügyi problémát okozva a lakosságnak, amit kísérletileg igazoltak. Lehet látni felvételeket, amikor felégetik felettünk az eget, a HAARP működési hibáját, a légi permetezés utáni szivárvány színű, irizáló felhőket, műholdas felvételeket a HAARP és a repülőgép csíkok hatásának bizonyítékaival, és még számos lélegzetelállító bizonyíték elérhető ezekről a támadásokról. És ezenkivül számos más techinka segiti őket.
 
3: a katolikus egyház és a pápaság
El kell fogadni, hogy a kereszténység, igy a katolikusok feltehető többsége aposztata, azaz tudva és akarva vagy sem, de alapvető hitigazságokban nem hisz, ami súlyosabb hittagadási forma mint a skizma vagy eretnekség! Pl. hisz a reinkarnációban, nem hisz Istenben, stb. Ez a folyamat a 70-es években jelentősnek volt tekinthető, mára már többségről beszélhetünk.
Ahogy korábban pl. a reformáció idején azt mondták volna, hogy ő nem katolikus, kézzel lábbal tiltakozott volna. Idő volt, míg az emberekben letisztult, hogy már nem a katolikusokhoz tartoznak. SOkszor a pap tért át, és nem világositotta fel erről a hiveket, hanem csak elkezdte tanítani, prédikálni új hitét! Igy térítettek át tudatlanul egész falvakat! Most egy hasonló egyházszakadásnak vagyunk tanúi, belülről. Tudható, hogy szabadkőművesek jelentős számban vannak az egyházi vezetésben mind katolikus, mind más keresztény, protestáns felekezetekben! Erre készültek pápák is, igy kánonjogilag leszabályozták az érvényes pápaválasztást is. Nos, a jelenlegi pápai trónon ülő Bergolio esetében megalapozottan feltehetjük, hogy kánonjogilag érvénytelen a megválasztása! Bizonyitékok tömkelegét mérlegelhetjük, és már össze is ült ezzel kapcsolatos konzultációra teológusok, püspökök sokasága, hogy mérlegeljék, s kidolgozzák egy esetleges trónfosztás menetét, ennek feltételeit. Ilyen még nem volt a történelemben, de olyan vagy harmincszor, hogy ellenpápa ült a trónon -mint feltehetően ma is.
XVI. Benedek az utolsó Szentatyánk!
Feltehetően lemondása nem érvényes, és Bergolio feltehetően szabadkőmives, eretnek, és a "Római Maffiának" nevezett társaság, köztük pápaválasztók, megállapodtak személyében. Ez mind kánonjogi kizáró ok. És ezen kivül még számos más jele is van mindennek, amik mérlegelendőek!
 
4. Beélesednek a próféciák, és gyújtópontjukba kerülünk. Katolikus források tömkelege, Fatima, jelenések, égi üzenetek, szentek és pápák sora éppúgy mint a Szentírás és elismert írások, pl Énok könyve, mind egyértelműsiteni látszi, hogy Krisztus második dicsőséges visszatérée a mi korunkben, feltehetően 10 éven belül várható.
Hogy ez mit takar?
A Biblia 7 évben irja le a folyamatot, aminek eredménye hogy a világ apokaliptikus küzdelme után minden ember, aki nem javitható, kitart gonoszságában, elpusztul, és csak a jók maradnak életben. A tűzzel megtisztul a világ az emberi gonoszság minden művétől, és új teremtés lesz, mint a teremtéskor, Ádám és Éva bűnbeesése előtt. Visszaáll az eredeti célja a teremtésnek, ha tán nem is pontos, ahogy fogalmazok, de nem lesz kisértés, és béke, szeretet fog uralkodni, az Eucharisztikus Krisztus uralma lesz ez, aki köztünk fog lakni.
Natália nővér látomásai is erről szólnak, amit elismert a pápa és Mindszenty hercegprimás is támogatott, ez alapján kötelezettségünk ma is érvényes felépiteni a Szent Anna réti kápolnát!
A magyarok engesztelése az egész világra el fog terjedni, és hogy mennyire lesz hatalmas a büntetés, az az engesztelés erejétől függ. A NAgy Figyelmeztetés a Bibiliában és más katolikus forrásokban is megtalálható, nemcsak az Mary Divine Mercy üzenetekben. Vassulától is bocsánatot kért a meghurcoltatásáért XVI. Benedek, és támogatta, Gobbi atya és a Máriás Papi Mozgalom is több száz püspök és több ezer pap részvételével szintén erre irányuil, a látomások magyarázzák a Biblia megfelelő részeit, a Jelenések könyvével.

Gyakorlatilag ezek alapján úgy saccolom, hogy 90 % fölötti a valószinűsége, hogy Krisztus 10 éven belül visszatér, és ebből 80-90 % hogy már idén kirobban az a 3. vh-nak nevezhető háború, ami kikényszeriti a gonoszság misztériumát, XVI. Benedek halált, a Hamis Próféta Bergolio új világvallását, és az Antikrisztus fellépését, a "Világkormány" felállitásával azt a szövetséget, amivel megkezdődik a Bibiliai 7 esztendőként jelzett időszak, a pecsétek feltörése...

_______________________________________________________________________

Közreadok egy listát, amivel várt vagy váratlan helyzetekben (időjárási szélsőségek, és forradalmi helyzetek, háborúk esetén) fel lehet késziteni a családot. Aki megteheti, ezeket kéne a spajzban tartalékolnia, ahogy nagymamáink és a régi jó háziasszonyok tették:

Ezen a linken a háttéranyagok széles skáláját megtalálod, hogy megismerd a teljes igazságot napjainkról:

http://5mp.eu/web.php?a=vegidok&o=5EDlqzOOc5

Legjobb tudomásom szerint 80-90 % hogy még idén, 2017-ben kitör egy világháborús helyzet, méghozzá stratégiailag legvalószinűbb az augusztus-szeptemberi időszak.

1 főre - 1 családra + a családi körnek, szeretteknek, szomszédoknak
 
25 kg - 300 kg -500 kg liszt
10 kg - 50 kg - 100 kg búza, árpa, gabona mag (tiszta, hántolt)
30 kg - 300 kg - 500 kg termény: gabona, kukorica, napraforgó takarmány tyúk, fürj tartáshoz (fürjet akár lakásban is, háziállatnak -egészséges, és friss tojás akár a bérházban ; falra szerelhető kis ketrecben minimális helyigénnyel akár 60 db is elfér, megfelelő körülmények közt naponta tojik).zz
20 kg - 51 kg - 100 kg cukor
2 kg -5 kg - 10 kg tiszta, valódi só
10 -50 - 100 kg hagyma
20 - 70 - 120 kg krumpli
5 - 20 - 30 kg bab
zöldségek: répák, zeller, retek, cékla, stb
gyümölcsök: alma, körte, stb.

fűszerek: izt adnak az ételnek, jobb közérzethez és egészséghez segitenek, betegség esetén is fontosak:
paprika, bors, köménymag, kurkuma, római kömény, curry, gyömbér, nigella mag
medve- vörös- fokhagyma por, snidling, petrezselyem, lestyán, zeller, kapor, turbolya, kakukkfű, rozmaring, oregáno, majoranna, bazsalikom, száritott gomba (fafül), mustármag,
fahéj, szerecsendió, vanilia (kivonat), citromhéj (kivonat) kardamom, szegfűszeg, ánics, csillagánizs, stevia / jázminpakóca / édesfű
Ezekből is lehet kg-os kiszerelésűeket is választani.
 
 
 konzervek:
3x 10 - 50 - 100 halkonzerv ; húskonzerv, májkrém ; kukorica, borsó, zöldbab, stb.
25 - 100- 150 gyümölcs lekvár, befőtt (szilva, barack, piros gyümölcsű lekvár, almapüré, kompót, stb.)
5 - 30 - 50 liter szörp
Italok : teafüvek, csipkebogyó, kamilla,  citromlé, citromkivonat, vaniliakivonat, kakaó, maláta, cikória, Karamalcz, kávé, stb.
15 - 70 -100 üveg savanyúság (uborka, csalamádé, cékla, káposzta, stb.)
3 - 10 - 15 liter ecet
1 - 3 - 5 kg citromsav
5- 30 - 50 kg mosószer: nátrium-perkarbonát, mosószóda, mosószappan és pora, citromsav, bórax, szódabikarbóna, mosódió, és a kedvenc mosószer, mosóparfüm, illóolaj, öblítő ; hamu lúg azaz sima égetett fa hamuja vízzel összeérlelve, leszűrt vizet használjuk fel; gesztenye gubacs.
Ha nincs szennyvízhálózat, a bio, természetes megoldást érdemes használni ezért is!
hüvelyesek, lencse, mák, dió, árpa, gríz, zsemlemorzsa, chia, len, szezám, stb.
1 zsírosbödön zsírral
5 - 25 - 40 liter olaj (kókuszzsír -ez leszűrve sütésnél újrahasználható, napraforgó -ez mécseshez, világitáshoz is fogyhat, oliva)
fényforrások: elemlámpa+elem, szolár, gyertya, petróleum lámpa, napraforgóolaj kanóccal, stb.
tiszta víz és tárolására alkalmas edények, flakonok
önvédelmi fegyverek: ima, gázspray, bot, kés, íj, csúzli, koktél, stb.
2 évre való tűzifa, fűtés, főzés -esetleg mini házi kandalló etilalkohollal, gázpalack, sparhelt, stb.
takaró, hálózsák, és olyan téli ruha, ami fűtés nélküli lakásban, bérházakban is segít átvészelni a mínusz 20 fokokat!
túrafelszerelés, túlélő készlet, cipő, csizma
 20 -50-100 kg méz
gomba, házi gombatelep (főleg télre, mikor nem köpik be, nem kukacosodik)
kovász, élesztő, sütőpor, szódabikarbóna
daráló
házi konyhakert (fűszerek, gyümölcsök, hagyma, eper, bogyósok akár beltérre is, függőfalra, függőkaspóra, balkonra, télre-nyárra) és levegőtisztító növények szmogriadók, rossz időjárás, betegség idejére is.

alkoholok: bor, pálinka, rum ezek fertőtlenítőszerek, hangulatjavítók, és cserélni lehet más szükséges dolgokra -ezért hordónyival is jöhet belőlük.
Élvezeti cikkek: kávé, cigi - cserére szintén hasznos, csokoládé
Vetőmagok
Állateleség
Mirelit áruk
Tejtermékek: tejpor, süritett tej, tejszin, tartós tej vagy tej utánpótló gazda, sajt és vaj (fagyasztva is), natur joghurt, kefir és tejföl kultúra
 
Gyógyszer, kötszer, fájdalom csillapító, higiéniás termékek (szappan, sampon, fogkefe, női havi és borotva, papirok: zsebkendő, WC papir, papirtörlő, fültisztitó, fogselyem, stb.)

Táplálék kiegészítők:
frissen csiráztatott mag (pl. búzamag: 1 jó órára beáztatjuk, két nedves ruha közé vagy szűrőre tesszük letakarva, átjárja a levegő, ne penészedjen. Nyersen és málénak, kásának hamuban sült pogácsának elkészítve )
1 kg C-vitamin / aszkorbinsav E300 (1kg 3-4000 ft között van, eltartható, miért kéne kapszulákért fizetni, hisz ez befőzéshez, teához, tartósitáshoz és hétköznapokban is remek), természetes forrású C-vitaminnal keverve jelentősen nő a hasznosulása a szervezetben, pl. acerola por, melynek harmada természetes C-vitamin, vagy fekete ribirli, csipkebogyó, stb.
D vitamin
K vitamin
folsav
spirulina és chlorella alga por kilós kiszerelésben
szelén, cink, kilós taurin és fehérje por, tejpor, mazsola, multivitamin, vas, gyógynövények, teák -kamilla, kakukkfű, hárs, csipkebogyó, bodza, stb.

áram generátor, akkumlátorok, mágnes motor, házi nap és szélerőmű; világitás
üzemanyag -benzin, dizel, stb. és autámok, hegesztó szerviz
 
védelmi átalakitásokhoz és önellátásra való áttéréshez szükséges alapanyagok, pl, szerszámok, hegesztő, fa, fém alapanyagok, szögesdrót, villanypásztor, stb.

víztisztító (ozmózisos, vagy páralecsapódásos), esővizfelfogó, vízmelegítő - szenes szamovár

Fontos a tárolás: átgondolt, átlátható, tiszta, száraz, bogaraktól, rágcsálóktól elzárt térben, légmentesen lezárva, hűvösben, stb.

Rovar és növény védelem (élelmiszer és ruhamoly, neem olaj és biológiai trágya (EMbió) permetszerek

Eltevéshez szükséges kiegészitők: befőttes üvegek, celofán, szalicil, szkorbinsav (C-vitamin) citromsav, pektin, agar-agar alga, zselatin, stb.

Házilag készithető könnyen lekvár, szörp, különféle zöldség, gyümölcs, de hús és kész étel befőttek is: babgulyás, sült hús zsirárban, töltött káposzta, sólet, vagy hurka, májkrém, akár disznósajt befőtt is! Mi lenne ha nem hűtőt használnánk, hanem ebédre saját házi konzervünket vinnénk, vagy túrára, külföldi utunkra?

Legyen előkészitve minden: ne kelljen mosni, fertőtleniteni, energiát és vizet felhasználni akkor már felhasználni.

 

Legjobb tudomásom szerint a következő eseménysor várható:

Európa szerte polgárháborús állapotok, és iszlám terror kivülről-belülről -akár több tiz, vagy száz milliós nagyságrendben jelenhetnek meg egy hónapon belül Európa szerte, igy becses hazánkban is. Ezt járványok és éhinség követi. Atom fenyegetettség, és a geoenginiering keretében is lehet támadásokra számitani. Bármikor előállhat egy világjárvány, amire hamar szolgálnak oltóanyaggal -mely részint szükséges, részint más anyagokat is tartalmazhat, és a lakosság bizalmát növeli a vezetőkben, akik a béketeremtés útját immáron egy világkormány felállitásában látják egyedül. Ez a már meglévő jogi dokumentumok alapján feltehetően az ENSZ-ből alakul át. Akkor feltehetően nyugalmasabb időszak köszön ránk 3-4 évig, amig kiszilárdul és kiépül a rendszer. Ekkorra a geoengineering és a tudatos természetellens folyamatok, mérgezések is nyilvánvalóvá válnak az emberek számára, megszűnik a fizikai pénz, és egy mérhetetlenül nyomorúságos időszak kezdődik.

Mindezt leirják a katolikus, valóban katolikus források, nem szektás képzelgés, mint hittem: benne van a Bibiliában: Ó- és Újszövetségben, Jelenlsek könyvében. Mivel kijelenthető, hogy a nagy hitehagyás korszakát éljük: azaz a katolikus és keresztény hivek feltehetően döntö többsége, igy papok, püspökök, a tudatos vagy kevéssé tudatosul hitehagyás, aposztázia bűnében él, és ez hamarosan még fokozódni fog! Különösen, hogy ahogy a történelemben nem először, még alig láthatóan egyházszakadás tanúi lehetünk: a világtörténelem legnagyobb egyházsszakadásáé és hitehagyásáé! Ezt a hivek, és a világ kevéssé veszi észre, de hamarosan nyilvánvalóvá lesz. Ahogy a történelemben már vagy harmincszor, most is kiderülhet, hogy ellenpápa ül a trónon, és Bergolio megválasztázsa kánonjogilag érvénytelen volt -több okból is. Erre pápaválasztó biboros könyvében is utal, de számos más forrás is ezt igazolja. Ugyanakkor egy háborús helyzetben kimondani ezt, és az a megbotránkozás, amit ez okoz egy pápahű és hithű katolikus számára, amikor amúgy is keresztényüldözés kezdődik, és alternativát kinálnak egy egyesülő vallással a békéért nagyon látványosan, és szimpatikusan, hatalmas megosztottságot és gyűlöletet szül. hiszen az egyházat Péter védi, és a pokol kapui sem vehetnek erőt rajta , de ugyanakkor irva van, hogy a legfőbb főpap (pápa) helyén ülő, aki a trónt bitorolja, és a legszentebb áldozat bemutatja (eucharisztia), lesz a Hamis Próféta, aki az Anti Krisztussal együtt élve lesznek a tüzes tóba dobva. És nem ér véget a világ, hanem az eucharisztikus Krisztus uralma, a béke korszaka, az Új Pünkösd következik. Bár ezek teológiailag nincsenek kifejtve, mégis tökéletes összhangban van a Bibiliával és a katolikus egyházzal, a pápák, szentek és égi üzenetek tanitásaival. Fatima 100. évfordulója, letelik a 100 év amit a látomásban az ördög kapott, hogy tönkretegye az egyházat -és ime, megért az idő Krisztus dicsőséges visszatérésére -amit hivatalos ördögűzésekkor a gonosz lelkek is kijelentenek Isten nevében parancsolva nekik, mint azt, hogy a pápa a zsebükben van. Csak az nem hisz, aki nem akar, vagy nem ismeri a bizonyitékokat. Még. De nem is én fogok erről bárkit meggyőzni, hanem a Szentlélek, és Krisztus. Tudjuk, hogy mindennek be kell következnie, de ütős, hogy már most, a mi életünkben -amit abszolút nem hittem volna én sem. De elérkezett a határ, amikor vagy hiszek a lehetőségében, vagy semmilyen bizonyiték nem fog meggyőzni már erről, és nem is foglalkozom az egésszel. A családanya gondosságával tehát most igyekszem szerény lehetőségeim szerint felkészülni testben és lélekben, és háztartásban. Biztosan nem fogom a fenti listát hiánytalanul beszerezni én sem, sőt! Nekünk is szűkösek az anyagi forrásaink -de van egy lista, amihez igazodhatunk. És a napi rózsafüzér, a béke, és szeretet, és a mások üdvéért való aggodalom. Viseljünk skapulárét, csodás érmet, Benedek érmet, imádkozzunk, engeszteljünk, épitsük fel a Szent Anna réti templomot mielőbb, hogy kisebb legyen a büntetés! Mindszenty biboros és a pápa is jóváhagyta ezeket az üzeneteket, amik más személy képviseletében mai napig folytatódnak! Nem kérem hogy nekem, de higgyenek ha mindez elkezdődik, és folytatódik pontról pontra az irásokat beteljesitve!

A katolikus egyház és Szűz Mária szerepe az irásokban egyértelműen alá van támasztva, és ezt most fogjuk csak igazán megérteni, és amint elfogadja a világ, vége lesz a megpróbáltatatásoknak.

 

Szűz Mária, világ győzedelmes királynője, csak egy szót szolj isteni Szent Fiadnál, és megmenekül a világ!

Szűz Mária, bűnösök oltalma, menedéke, könyörögj érettünk Szent Fiadnál!

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 112132
30 nap: 1057
24 óra: 29