Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kismama felkészítő és mamakelengye

Kismamaként mire kell felkészülnöd, milyen nehézségekkel kerülsz majd szembe, milyen problémákkal küzdenek a mai kismamák, az egészségügy, kismama gondozás? Babaszületés után újabb gyermekáldás? Milyen véleményekkel és reakciókkal kell megküzdened, milyen párkapcsolati változásokkal, hogyan készítsd fel a párod minderre, hogy ne ijedjen meg a helyzettől, változásoktól, újszülött kisbabátoktól? Hogyan lehet előre készülni a szülésre, a kisbabára, a szoptatásra?

 

Ha még csak gyermeket tervezel, érdemes megfontolnod a böjtöt, mind lelki, mind testi vonatkozásában hozzásegithet a mielőbbi egészséges gyermekáldáshoz. A böjt mellet töltsd fel szervezetedet szükséges anyagokkal: folsav jól felszivódó formája a folát, ezt B-komplexxel is beviheted, de minden vitamin és ásványi anyag extra nagy adagban természetes, szerves formában ajánlott ilyenkor! Humin és fulvosavak bevitele is; vö: Mester Károly előadását ezek hatásairól. Tarts legalább egy alga kúrát is, vagyis fokozatosan kezdj el algákat szedni (chlorella, spirulina és barna alga por vagy tabletta). Ezeket érdemes várandósság alatt is folyamatosan, okosan szedni, nem ettől lesz óriásbébi, de ne szintetikust szedj, mert az nem hasznosul úgy, de akár árthat is. Használd ki ilyenkor a mozgás adta lehetőségeket, erősts a gerinc körüli és vázizmokat, és a medencét, hogy könnyebben viseld a várandósságot, akkor már nehezebb lehet a torna is.

 Első kérdés általában a hányinger leküzdése: gyömbér, B6 ill. B-vitamin ko

mplex, keserű izanyagok, gyógynövények, pl. menta segithet, közvetetten az alga (chlorella vagy spirulina) ill. a kókuszviz, kókusztej, a pre- és probiotikumok.

De mielőtt részletekbe megyünk:

fontos az ÖRÖM!

Fontos a testi-lelki-szellemi felkészülés, hogy a szeretetet, a bizalmat semmi ne zavarja meg, igazi békét és nyugalmat tudj megőrizni magadban, bármi történjen. Higgy, remélj. Ne félj -és ne ijedj meg. Lelkileg nagy feladat, hogy minden helyzetet belső elfogadással és békével tudj kezelni, hogy meg tudd élni az örömöt és ha jön, a fájdalmat is. Ez a titka a fájdalommentes szülésnek is. Mert nem az a kérdés, hogy lesz-e fájdalom, hanem hogy hogy viseled! Ha jól, akkor ez további fájdalomtól, rossz érzéstől, komplikációtól óv meg. Ha felkészülsz a fájdalomra, mersz szembenézni azzal, amitől félsz: félted magadat, a gyermekedet, félsz a sérüléstől, betegségtől, vagy ami utána várni fog Rátok, lehetőséged van feldolgozni, elfogadni, s a fájdalmad, félelmed könnyebben ki tudod adni magadból. Így nem lesz olyan rossz megélni. Az élet természetes velejárója, akkor épp fáj, amennyire kell, semmi különös. Erre szükséged van Neked, és a babádnak egyaránt, ez jól felhasználható, akár a sportban, attól függően, mennyire tudod elfogadni, milyen a hozzáállásod. Valaki tíz métert nem tud futni, más maratonozik. De mint minden dolog, ez is egy egyszerű lépéssel kezdődik. Tudod: felemeled az egyik lábad, előre viszed, rálépsz. Aztán ugyanezt a másikkal. Olyan ijesztő ez? Persze, ha valami miatt mégis a szokásosnál nagyobb kínokat élsz meg, ez jóval nagyobb feladat, de mégis sikerülhet olyan állapotban megélni, ami után tovább tudsz lépni, további félelem, bezárkózás nélkül, szabadon, őszinte mosollyal, és egy drága gyermekkel karodon!

A fájdalom mellett megférhet az öröm, a megelégedettség, és a félelem mellett a béke, bizalom!

Ez a hatalmas öröm, a női mivolt kiváltsága, ami képes ilyenkor betölteni az embert, méghozzá egy életen át! Amikor mesélhetsz a gyermekednek arról, milyen volt amikor a pocakodban hordtad, a születéséről, és újból átérezheti, hogy mennyire értékes számodra, a kezdetektől, milyen boldogságot ad a létezése! Ezt tudatosítsd magadban!

Ma Magyarországon a szülő nők mintegy 80%-án végeznek sebészeti beavatkozást: császármetszést, vagy gátmetszést. A WHO ajánlása 20-25%. Ahol siettetik a szülést, ott akár duplájára nőhet a komplikációk aránya. Van, ahol a gátmetszés 6% alatt marad. Még egy egyszerű gátsebnél is előfordul, hogy akár egy hónapig nehéz az ülés, nehezebben megy a szoptatás. A császármetszés szövődményei pedig évtizedek múlva is jelentkezhetnek, akár újabb műtétet téve szükségszerűvé, és nem biztos, hogy kevesebb fájdalommal jár. Más nők természetesen, komplikáció, és szinte fájdalom nélkül szülnek. Melyik csoportba szeretnél tartozni? És mit tennél azért, hogy megvédd magadat, és a babádat?

Mindezekért fontos, hogy felkészülj a változásokra, amik Rád, szeretett párodra, és gyermekedre várnak!

Ehhez szeretnék itt segítséget nyújtani, méghozzá a tabukhoz hozzányúlva, amiről nem szívesen beszélnek.

 

Tartalom:

Lelkiség és biztonságérzet

Apás szülés

Egészség: mit tehetsz magatokért

Várandósság kellemetlen velejárói: aranyér, gerinc és medence bántalmak, fog, fogíny ápolás

Orvoskapcsolat, orvosválasztás

Összhangban testünkkel

Gátvédelem fontossága, gát torna

A jövő nehézségei: erre készülj fel! Új: Figyelmeztetéssel!!!!

Babakelengye lista és tanácsok a beszerzéshez

Babaszoba kialakítása

Párkapcsolat

Születésházak

Kismama kelengye

Névadás

Számos kutatással egyetértve, a belső hozzáállás javítását tűzném ki célul ahhoz, hogy boldogan, a lehető legkevesebb nehézséggel alakuljon a várandósság és a szülés.

A belső béke megteremtésére számos szülésfelkészítő tanfolyam nyújt segítséget. Egy lelkigyakorlat szolgálhatna még jó alapul -ám sajnos ilyennek híján vagyunk. Rengeteg az olvasnivaló, de a lelkigyakorlattal járó csend, szemlélődés, befelé figyelés, a váratlan és aggodalmat keltő helyzetekre való felkészülést, a biztonság érzést nem adják meg. Egy anyának a gyermeke érdekében fontos, hogy biztonság érzete is legyen: tudja, hogy az örömteli, jó dolgok mellett történhetnek "rossz" dolgok is, sok fájdalom fogja érni, ettől még biztos marad magában, és abban, hogy a dolgoknak van értelmük, értelmezhetőek, és jól megélhetőek.

A gyermeknek éreznie kell a feltétlen szeretettet, odafigyelést, a magabiztosságot, az egész embert, hogy tökéletlenül is tökéletes az Édesanyja, és így tekint rá is! Ez a fejlődése és a születés szempontjából is meghatározó jelentőségű, nem beszélve a kézzel foghatóbb személyiségfejlődését a hosszú gyermekévek alatt, s az után.

Tökéletes minden Édesanya, aki szereti a gyermekét. Mert a szeretet maga a tökéletesség és teljesség. Tehát minél tökéletesebb a szereteted, annál kevésbé érdekel, mennyire tudod szeretni és gondozni a gyermekedet, ert a szemléleted csak a szeretett lényre irányul, s nem magadra: ha szemedbe néz, magát láthatja!

Fontos, hogy fejlődj, felkészülj, megértsd ami megérthető abból, ami Veletek történik, történni fog, de semmi nem lehet olyan fontos, mint ez a lélekállapot, odafigyelés, törődés. Nem mondhatja meg senki, hogy mit tegyél, és mi jó. Te fogod érezni, tapasztalni, cselekedni, hallgatni. Egy sort sem kell többet olvasnod, ez elegendő az egész életetekre! A többi csak a ráadás.

Kételkedhetsz, de kétségbe nem eshetsz: az a szeretet tagadása. Légy tisztában az érzületeiddel, ne tagadd le magadnak sem, de ne is szolgáltasd ki magad nekik. A lényeg, hogy légy boldog, Éljél, és hordozd az Életet egy Életen át!

Apás szülés?

Apa a család elengedhetetlenül fontos része! Őt is szülőnek hívjuk! Vele is meg akarjuk osztani a kisbaba várásának örömeit, élményeit, a jobbakat éppúgy, mint a rosszabbakat, s kicsit ki is szeretnénk szolgáltatni magunkat, kívánósak leszünk, csak azért is, hogy felkészítsük s megnyugtassuk magunkat, hogy igen, lehet rá számítani, amikor már megszületett a kicsink!

Ugyanakkor komoly vélemény szól az ellen is, hogy együtt menjünk a szülőszobára: akkor nem magunkra, és a babánkra figyelünk, hanem Rá! Bizony, amikor minden figyelmünk igénybe van véve, és szüksége van rá a születő életnek, akkor bizony jó tudatosítani, hogy az apa minden segítő jelenléte mellett bizony rá is oda kell figyelnünk! Ennek ellenére vallom, hogy mivel közösen vagyunk szülők, közös a felkészülés is a szülőségre, közös lehet a szülés és szülőség élménye, majd a gyermeknevelés!

Hogy mit készíts a kórházi csomagodba magadnak és a párodnak, mire számíts, külön egybe gyűjtöttem: https://patrona.eoldal.hu/cikkek/szulocsomag--szuleshez-korhazi-csomag-tartalma---lista.html

 

A ráadás:

A testednek az orvostudomány jelenlegi állása szerint és szubjektív nézőponból, nem ismerve egyedi helyzetedet, elmondható szükségletek, pótlandó anyagok, mint a folsav, a vas, és egyebek kellő mennyiségben való bevitelének fontosságát. Mit érdemes enni, mit kerülni?

Legfontosabb a méregtelenités, ami a felszivódást javitja, ennek két alapppillére, ami a legszélesebb körben hatással van az egészségedre, jelen tudásom szerint a chlorella és a spirulina alga, továbbá a csiranövények, pl, búzacsira, és a búzafű! Ha semmi mást, ezt a kettőt akkor is fogyaszd, ahogy hozzá jutsz! Nem tudnám röviden ecsetelni, miért olyan fontos, és milyen neves emberek tarták ezeket a legfontosabbakban!

Fontos a D vitamin és az Omega 3-6-9 megfelelő aránya, különös tekintettel az omega 3 bevitelre. A csontozatra a D vitamin és a kalcium mellett jó hatással van a K vitamin komplex, amiből ha az ajánlásnak eleget fogyasztunk is, érdemes kiegészíteni. Segít, hogy a kalcium a megfelelő helyre épüljön be -és ne rakódjon le károsan pl. az erek falára. A tengeri halak olaja, a tőkehalmáj, a lenmag, olajos magvak, pl. mandula (amiből cukorral a marcipán is készül) tartalmaz jelentősebb mennyiségben az ilyenkor szükséges Omega 3 zsírsavból. (Egy kutatás szerint állítólag 40% körül csökken az esélye a cukorbetegség felnőttkori kialakulásának, ha a kismama természetes forrásból nagyobb mennyiségű Omega3 és D vitamint visz be a szervezetbe).  A taurin szintén rendkivül hasznos és sokrétűen hat. Fontos az alga (spirulina), többek közt mert a kadmium káros hatásaitól óvja a magzatot, mely túl nagy mértékben vesz körül minket, és komoly veszélyt jelenthet a baba fejlődésére, illetve a búza, gabona füvek akár por formában, vagy csíráztatott magvak, különösen frissen fogyasztva. Utóbbi sem túl macerás, és a legolcsóbb csodaelxírek közé tartozik. A vas és a vérképzéshez szükséges anyagok, ugyanugy mint minden más fontos vitamin és ásványi és egyéb szükséges anyag fellelhető ezekben!!! A vas beviteléről olvashatsz a konyhai összetevők és a gyógymódok között is (folsavval, C-vitaminnal, almával, jujubával, fafülgombával, vörös gyümölcsökkel, zöldekkel (klorofil) bevéve, kalcium, kálium, magnézium és tehéntej kerülésével, lehetőlég éhgyomorra bevíve, fél órával étkezés előtt). Gyakori, hogy valamivel kevesebb a magzatvíz, ilyenkor káliumot, magnéziumot javasolnak (Panangin), de pl. a kókuszvíz is éppen ezeket, és még más hasznos anyagot tartalmaz, így ajánlják, egyáltalán: minden várandós anyukának. Na most, megtudtam, hogy a kálium bevitele tilos, mert nehezen ürül, és bármilyen fontos is, szinte minden embernek tele vannak a raktárai, olyan szinten, ami már erősen egészségkárositó! A halálos injekció az USÁ-ban is kálium, és nem oly nagy mennyiségű. Ezért fontos, hogy tuszta sót fogyasszunk, ezért olyan veszlélyes, mert a műtrágyák, a növények, ésa tej is tele vannak vele! Kérem ezért, kerüljék, és ha nem győztem meg a fontosságáról, olvassanak alaposan utána: a 3 vezető megbetegitő ok közt sorolják fel! Tehát Panangin TILOS!!!

Kerülendő gyógynövények, fűszerek pl. a zsálya, citromfű és nigella, petrezselyem önállóan, nagyobb mennyiségben. A citromfüvet sokan kimondottan ajánlják várandósoknak.

Baba vitaminok szedése:

sokan óriás babát várnak tőle. Néhány kiemelkedően fontos vitamin, nyomelem, és egyéb anyag bevitele akár mesterséges formában is igen fontos. Ám a szintetikus, nem "élő" vitaminok, készítmények kapcsán egyre több kérdés, kétely merül fel. Később a csecsemő táplálása, mesterséges tápszerekkel, ételek szintetikus anyagokkal való dúsítása kapcsán szintén felmerül a kérdés. DE a természetes anyagok szerkezetroncsolt formája is káros, gondoljunk a margarinra. A lehető legjobb, amit bevihetünk természetes úton, azt úgy igyekezzünk: vasat, halolajat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ebben segíthet a jó feltételek közt termesztett gyümölcs (nemfeltétlenül bio, de jó talajból, lehetőleg vegyszermentesen nevelt), a csíra növények, és pl. a megfelelő só. Pl. a Himalaya, parajdi Holt tengeri só, mely rendszeres használatuk révén részben felérhet egy ásványi anyag tablettával. Ám a folsavat, a D vitamint érdemes ekkor is pótolni!

 

Ugyanakkor fontos a mozgás, persze óvatosan:nem szabad ugrálni, rázkódásal járó mozgást végezni. Számos kismama torna-forma létezik, az intim tornától a hastáncig. A hízás sem szükséges velejárója a várandósságnak, még vékonyabb alkatúak esetén sem.

anya-baba.jpg

A várandósság kellemetlen velejárói:

Először a hányinger viseli meg az anyukát, ebben segíthetnek a B vitaminok, különösen a B 6, ezek étvágygerjesztőek. Továbbá a gyömbér, a pre- és probiotikumok. 

székrekedés, aranyér. Ez összefüggésben lehet a vas pótlásával is, és néha majd' olyan nehéz és fájdalmas, mint a szülés! Mit tehetünk ellene: mozgás, intim torna (Kriston), rostokban gazdag táplálkozás, rost pótlás: útifűmaghéj, búzacsírapehely, korpa, tamarin lekvár és kapszula, aszalt szilva, jujuba, stb. Tipp: a végbél környékének, a gát tájék középső részének masszírozása akár az illemhelyen egy darab papírral.

Előrehaladott várandósság a gerincet, medencét terheli. Ez kisugározhat a lábra is, ezért könnyebben elzsibbad. Jó gyakorlat lehet: széken, vagy egy nagy fitness labdára ülve a falhoz simítjuk hátunk, fejünk, nyakunk, egész gerincünk kiegyenesítve, billentett csípővel - így a derekunk alsó szakasza is kiegyenesedve a falhoz nyomható. Karunkat és vállunkat, lapockánkat is szorosan a falhoz szorítva, folyamatosan, leengedett kezeinket felemeljük, majd vissza párszor. Olyan rendesen meg tudja mozgatni a megterhelt részeket egy ilyen kis apróság. Ha nem sikerül rendesen elvégezni, jelzi felénk a problémát. Nehezítésként közben ugrálni lehet a labdán, megfelelően megtámaszkodva (úgy tudom hivatalosa ajánlás szerint nem lehet lábujjhegyen, bár nekem csak úgy megy). Ezt a gyakorlatot én fejlesztettem tovább labdára, de gondolom egészséges kismamáknál senki nem cáfol rá a hatásosságára, csak óvatosan végezzük! A másik remek mozgásforma még akár vajúdáskor is: nyolcasok körzése a csípőnkkel vízszintes irányba, akár ritmusosan, táncolva, jobban is kilépve a síkból csípőnket feltolva körzünk -ahogy jól esik.

Mivel a mell és a has is megnő, ezért a súlypont máshogy alakul, mint eddig. A vállakat a helyes tartás megőrzése érdekében hátra lehet szorítani egészségügyi segédeszközökkel, mellemelőként is funkciónáló ruhadarabokkal. A hasat pedig hastartó pánttal vagy hordozókendővel. Éjszaka szoptatós párnával. Később a nagy súly és a kellemetlen fekvés miatt gyakran nem lesz képes kipihenni magát éjszaka a kismama. Ez különösen a vajúdást és a kisbabával való foglalkozást nehezíti, amikor a rengeteg alváshiány összeadódik, esetleg tartóssá válik.

Láb: zsibbad, nehezedik, és a vénákkal is gond lehet. Sokat kell hát tornáztatni, pl. lábkörzésekkel, illetve feltenni, pihentetni. A magnézium segít a zsibbadás elkerülésében, illetve ha nem terheljül túlzottan a lábunkba futó ereket (pihentető fekvés, és kerüljük az ülést). A zsibbadásnak több oka lehet, pl. fizikai, amikor a hasad, a baba súlya ránehezedik a vénákra, és elszorítja, ilyenkor a láb zsibbad. Illetve hormonális, vagy nyomelemhiány következtében.

A hormonális változás következménye lehet ezen túl az olykor zsírosabb haj és pattanásosabb bőr, de a várandósság velejárója a dúsabb hajkorona és a szép, tiszta arcbőr is. Előfordulhat hangulatingadozás, hogy olykor az ember kívánós, akár az élete Párjával kapcsolatosan is, aztán hirtelen vált, és teljes passzivitásba vonul. Időnként tettrekészség, fézsekrakás, csinosítgatási ösztön, máskor bezárkózás, és pihenés, alvás igénye nő meg. (Utóbbit többedik gyermekkel már nehezebben kivitelezhető, ahogy a fizikai kímélés is). Túlzott izzadás, és az izmok, a tónusok ernyedése. Ezzel jár a vázat tartó izmok gyengülése, ami miatt csontfájdalom érzet alakul ki, hiszen az eddig erősen tartó, feszes, vázat tartó izmok is lazulni kezdenek. De a fogíny visszahúzódása, vagy a gyakoribb félrenyelés is. A vizeletet és székletet sem lesz mindég ugyanolyan könnyű visszatartani, különösen az egyre növekvő nyomásra tekintettel.

Fog és fogíny ápolására, kalcium és D vitamin pótlására is nagyobb figyelmet kell szentelni: egyrészt mert a száj állapota, betegségei kihathatnak a baba egészségére, másrészt a hormonális változások annyira megpuhíthatják a fogínyt, hozzáférhetővé téve a fognyakat az eróziónak, majd később a szoptatós vagy pépes étkeket babával fogyasztó kismama a lepedék, és a fogak közé szoruló ételdarabkák okán nagyon elszaporodnak a bacik és a fogromlás veszélye megnő! A fogkrémeknél, géleknél, szájvizeknél fokozottan kell figyelni, mennyire lehet ártalmas a babára, több készítményre rá is van írva, hogy nem ajánlják se kismamáknak, se szoptatós anyukáknak! Javasolt akár natúr vagy bio terméket választani erre az időszakra, könnyen készíthetünk otthon is jó minőséégűt, lásd a testápolás, kozmetikumok fejezetnél. De zsályát és nigellamag olajat várandósan ne használjunk. Figyeljünk rá, hogy a száj nyálkahártyájáról könnyen felszívódnak az anyagok, lásd a nyelv alá tett szívgyógyszer. Érzékeltetve a veszélyt: két tubus fogkrém egy gyermek számára halálos mennyiségű fluoridot tartalmaz, ami ráadásul hamarabb felszívódik a nyálkahártyán minthogy beépüljön a fogzománcba, és még le is nyelhetünk valamennyit belőle.

 Fogkefe lehetőleg puha és sok sörtéjű lehet, akár elektromos. Létezik antibakteriális, vékony, sűrű, de erős ezüst, vagy arany nano fogkefe, ami remekül tisztít, de vékony sörtéi még így is érezhetően szúrnak. Bambusz szén fogkefék szintén antibakteriálisak, ám lágyabbak, ezeket azonban többnyire a kevéssé megbízható kínai piacokról tudjuk beszerezni -jól tisztítanak, és vélhetően kíméletesen. Érdemes hát váltogatni a fogtisztító eszközöket. UV lámpás fogkefetartóval, vagy egyéb fényforrással fertőtleníthetjük is fogkefénket, különösen torokfájás esetén. Létezik ultrahangos fogkefe is hozzá való fogkrémmel a legalaposabb tisztítás reményében. Fontos, hogy fogmosás előtti fél órában ne együnk, igyunk semmit! Fogselymet is minél sűrűbben használjunk, akár kifeszített tartó eszközön is. Létezik olyan készítmény, -főleg fogorvosoknál kapható még,- mely bekenve a fogakat védőréteget képez rá, tartósan  megakadályozva a fogszuvasodást, fogromlást.

Óvatosabban étkezzünk azért is, mert könnyebben félrenyelhetünk a hormonváltozás következtében.

 

Orvoskapcsolat:

míg néhány orvos szereti, ha a páciens igyekszik felkészült lenni, mások meglepődnek az igyekezeten, sőt, okoskodásnak vélik, hiszen mi csak laikusok vagyunk, és nem lehet megfelelően szerteágazó a tudásuk Gyakortiak a félrekezelések. Sajnos, ilyenkor más lehet a pácienshez való hozzáállásuk, ám sokszor valóban a kezelt személy lehetetleníti el a munkájukat, és az eredmény kialakulásakor az orvost hibáztatja.

Nos: legyen meg az alázat bennünk az orvos személye és tudása iránt, mert nem tudjuk egy internet és szakkönyvek tanulmányozásával töltött pár óra, nap, hónap segítségével behozni mindazt, amit egy orvos 7 év tanulás és akár több évtizedes praxis és orvosi tapasztalatcsere során szert tesz. De igyekezzünk felkészültek lenni, márcsak azért is, hogy jobban együtt tudjunk működni a kezelő orvosokkal, ápolókkal. Tény, bizonyos esetekben erősen kritizálható az orvosi szemlélet és hozzáállás, és az orvos sem lehet tekintettel minden körülményre, azért megijedni nem kell, nem szabad! Törekedjünk a megfelelő orvos-páciens viszony kialakítására!

Orvosválasztásnál alapvető érdekünk, hogy lehetőleg egy ember alaposan megismerhessen minket, mindég ugyanahhoz járjunk. S az illető mind tudásában, mind emberségében, empátiájában megfeleljen. Ám sokszor olyan dilemma közül kell választanunk, hogy vagy nagy tudásúnak mondják az orvost, vagy kedvesnek, odafigyelőnek, illetve hogy jót s rosszat mindenkiről egyaránt hallhatunk. Az első kérdésre én azt válaszolnám: ha valakinek nagy tudása van, de nem emberséges, nem igazán foglalkozik velünk, akkor lehet hogy a tudásával tudna segíteni, gyógyítani, akár meg tudja menteni az életünket, de mert nem foglalkozik igazán velünk, lehet, hogy elmulaszt  vagy máshogy tesz dolgokat, mint az számunkra kívánatos lenne, más az értékrendje, esetleg csak a pénzért végzi a dolgát... És milyen tudása van, mire használja vajon? Csupán a jogi perek, orvosi műhibák elkerülése érdekében képes minket felesleges procedúrák tömkelegének alávetni? Mert ugye egyik beavatkozás vonzza a másikat, s végül valóban igaz, hogy eljutunk a császármetszésig és megmenti a baba életét -miközben nyugodtabb körülmények mellett, egy ránk jobban odafigyelő, de "kisebb szakmai elismertségű" orvosnak bélyegzett szülész kikerüli az első beavatkozást is, és nem kell mentegetni a helyzeten semmit. Jobban érezzük magunkat a társaságában, szerencsés esetben egy nyelvet beszélünk, nem feszélyez túlzottan, nem ijesztget, aláz meg, fenyeget. Ezek nagyon felületes érvek is lehetnek, de mi van, ha nem választunk külön orvost a szüléshez, nem fogadjuk meg -néha az is szerencsés lehet, ha nem foglalkoznak az emberrel. Hiszen ha nincs komplikáció, úgyis a szülésznő van ott, ő végez mindent -inkább Vele legyen jó a kapcsolatunk! És akkor mi a helyzet, ha vajúdunk 10-20-30 órát, s közben több műszak lefut, és nem bírja szusszal, ottléttel a szülésznő, orvos? Ki, kik, mikor, hogy legyenek velünk? Akkor jöhet még a dúla, anya, barátnő, férj?

A személyek kiválasztásában, amennyire módunkban áll, azt kell megfigyelnünk, hogy mennyire érti meg a kérdéseinket,  mennyire érzünk, hangolódunk egymásra -felettébb kellemetlen, ha szülés közben elbeszélünk egymás mellett: se Te nem érted, mit várnak Tőled, se ők, hogy mit akarsz nekik mondani, ráadásul akkor a fájdalomtól lehet beszélni sem tudsz, és a reakcióid igen visszafogottak lehetnek  -némán is lehet szülni. Ezt ők is érzékelhetik szándékos távolságtartásnak, az együttműködés hiányának, rosszallásnak feléjük.

 

Tipp: több orvosnál és egészségügyiseknéll úgy tapasztaltam, hogy a mosolygós, jókedélyű, kedves és tisztelettudó viselkedést "meghálálják". Nekem többször megjegyezték, hogy ritka, hogy valakit mindég örömmel, mosolyogva lássanak, ne aggodalmaskodjon és főleg ne panaszkodjon a várandósságára. Szükségük van Nekik is a figyelmünkre, az örömünkre, és megbecsülésünkre. Csempéssszük vissza ebbe az elhidegült, durva kórházi légkörbe az emberiességet, udvariasságot, és a belső boldogságot. A tüneteinket ne panaszkodva mondjuk, hanem mint ami az állaotunkkal jár, keveset részletezzünk, tiszteletteljes, távolságtartó megszólításokat alkalmazzunk, pl.: doktor úr, nővérke, kollégája, stb. Tartsuk rendben, mappában a papírjainka, tartsunk tiszteletteli távolságot magunktól és tőlük is. Finoman próbáljuk jobb kedvre deríteni Őket. Ha pl. a férj elkísér, egy bonbonnal kedveskedhet a nővérkéknek is, hogy együtt ünnepelhessünk. Egy apró, figyelmes bóktól is szebb lehet mindenki napja. Az okoskodást kevesen értékelik, és a felkészült Édesanyáról könnyen gondolhatják úgy, hogy a helyükre tör, azt hiszi mindent tud, és ők hiába tanultak és szereztek gyakorlatot, nem számíthatnak megbecsülésre. Ezért még bagatell dolgokban is, ha ráérős a helyzet, kikérhetjük a tanácsukat, és hálásan megköszönhetjük. Őszinteségben se legyen hiány.

Lehetőségek:

a várandósgondozást és a szülést báűbákkal is végezhetjük. Tudásuk, felkészültségük igen meglephet minket. Sajnos az állami és medikalizált ellátásban tapasztalhatók visszaélések, amik miatt az orvosok, egészségügyisek sem feltétlenül láthatnak el minket a babánkkal biztonságos általános feltételek mellett sem méltóságunknak és jogainknak megfelelően. Ezt tudatosítsuk: igen, bizony lehet tartani az orvosi eljárásmódtól, protokolltól, s ez annyira ártalmas is lehet, hogy ők idéznek elő olyan helyzeteket, kompikációkat, amiket nélkülük már vaóban nem is lehet megoldani, és életveszélyig is sodorhatnak minket. DUrva szavak, de nem ok nélkül.

Hosszú távon egy biztonságos helyen, akár otthon, intézményen kívüli szülésben, lényeges kockázat nélküli várandósságból született baba életesélyei jobbak is lehetnek, mint egy kórházi, "biztonságos" szülésből. Olyan előnnyel születhetnek a babák, amikről nem esik szó érdemben nagy nyilvánosság előtt, és nem megfelelő etéren sem a tájékoztatásunk, ezért mindenképpen ajánlom, hogy tájékozódjunk a születésházakban, vagy bábával intézményen kívüli (otthon) szülés lehetőségéről -méghozzá időben!

 

Megfigyelés: általános tapasztalat úgy hiszem, hogy a kismamák a rendelők, vizsgálók előtt nem mosolyognak -erőltetett közöny, akár félelem tűkröződik arcukon, és nem az a boldogság és túláradó öröm, ami egészséges lelkület és feltételek  esetén bizonyára alap lenne. Nem kéne ennek így lennie. Nem kéne ijesztgetni a kismamákat, a családot, szükséges lenne megbízni egymásban, partnerként kezelni Minket! Amíg ez, és a megfelelő tájékoztatás felől nem lehetünk biztosak, addig elfogadhatatlan aránytalansággal szembesülünk!

 

Összhangban testünkkel, lelkünkkel: a boldogabb, könnyebb szülésért

A szülés olyan, mint az esküvő, mindenki arra készül leginkább, pedig az utána következő évek épp olyan kihívást jelentenek, mint ez a nagy esemény, amely eltörölhetetlenül fontos marad! De akár a házasságkötésre, úgy a szülésre is sokkal jobban fel kéne készülnünk, méghozzá nemcsak külsőségekben.

Fontos belsőleg, érzelmileg felkészülni ezekre a ránk váró kihívásokra, figyeljük saját magunkat is, tudjunk testünk, lelkünk változásairól, hangulatingadozásunkról, és a mélypontokon ne egyezzünk bele a rossz gondolatokba, szokásokba.

A sok bizonytalanság közepette az ember hajlamos azt gondolni, hogy az orvos, a szülésznő majd kisegít minket, ők mindég tudják, mit kell tenni, hiszen folyamatosan ezzel foglalkoznak, szüléseket vezetnek le. Pedig számos kutatás bebizonyította, hogy a körülmények nagyban múlnak az Édesanya felkészültségén, lelki és pszichés állapotán! Nem ők szülnek, hanem Te: egy műtétet "le lehet vezetni", de a szülés az anyán múlik, azaz Rajtad!
Tehát Te magad befolyásolhatod azáltal, hogy testileg és lelkileg is ráhangolódsz a szülésre, felkészíted magadat, testileg, lelkileg, szellemileg, éppúgy, mint a benned élő magzatot, erre a különleges eseményre.

Testileg, biológiailag segít a helyes légzés, étkezés, a bevitt anyagok, a mozgás, különösen a gát tájék tudatos felkészítése.

Lelkileg a belső béke, ráhagyatkozás, szeretet, bizalom, elfogadás, magadra, egész lényedre, és a babádra figyelés. Tudsz ellazulni a körülményeknek megfelelően, tudod szabályozni a folyamatokat, noha az irányítás nem a Te kezedben van, de ketten együtt már jól irányítjátok a dolgokat!

Szellemileg pedig, hogy tudod, mi vár Rád, és bár teljesen más mindezt megtapasztalni, mégis felkészülten, összeszedetten tudsz viselkedni, és gyorsan, jól reagálni a dolgokra! Jól tudod, mikor mi történik a testedben, hogyan csökkentheted a komplikációkat, nem tudnak ijesztgetni, elvonni a körülmények olyan könnyen, kjól kizárod a külső tényezőket, feldolgozod a szorongásokat, félelmeket, történéseket, és oda tudsz figyelni arra, ami igazán fontos: Magatokra!

Így elérheted, hogy úgy távozol a szülőszobáról, hogy máskor is szívesen vállalkoznál erre a csodálatos, felemelő élményre, hamar felépülsz, és gyermekednek szentelheted magad!

Hogy ezt megvalósítsd, kell az alázat. Nem irányíthatsz mindent, nem mondhatod meg egyoldalúan, mikor szülessen a baba, nem dirigálhatsz. Érezd a babát, kérdezd, figyeld, mikor elég felkészült! Az erők ugyanúgy hatnak ránk, és mi képesek vagyunk befolyásolni azokat.

Legyünk alázattal testünk, lelkünk iránt, ismerjük fel a természetességet, de ne csináljunk kultuszt belőle, és az alternatív hozzáállásból. A gát, ahogy elnevezése is sugallja, mind lelkileg, mind testileg"gátat" képez bennünk. Testünk belseje, a hasüreg, a méh és a külvilág, valamint belső rezdüléseink között. Hozzánk tartozik a szexualitásunkkal, azaz nemiségünkkel, a kiválasztással, azaz az ürítéssel, és a szeretet, élet adás és befogadás misztériumaival. Ezt helyesen értelmezve, megfelelő szemlélettel kiterjesztve az élet dolgaira máshogy reagálhatunk. Elsőre bizarr pl. egy székrekedés kínozta kismamának a mozgás és a táplálkozás után olyan tanácsokkal szolgálni, hogy az illemhelyen tornázzon, álljon fel, üljön le, támaszkodjon csak az egyik combjára, és masszírozza a középső gáttájékot, pedig sokat segíthet. Ahogy az intim torna megismerése is -pl. Kriston módszer,- új felismerésekhez vezethet testünkkel kapcsolatban, vagy akár a kismama hastánc mozdulatait zenére végezve. (A hastánc egyesek véleménye szerint a szülésre való felkészülést jelentette a nők számára, így hagyományozták az asszonyok lányaikra.) Ahogy egy kisbabának is, aki hasfájós, és nem tud kakálni, az általános tornáztatáson, baba-masszázson túl a fenekénél is lehet masszírozni. Kevés ápolónő és orvos tudja a rutinon túli hivatásként, igazi alázattal kezelni az embert ilyen bensőséges területeken. Vagy amikor egyes nők a fájdalom mellett a szülést a szeretkezésben tapasztalt érzéshez hasonlítják, avagy épp a megerőszakoláshoz a "közreműködők" megalázó és brutális  kegyetlenkedéseként érzékelve .

Divat, elgondolás ide vagy oda, jó ha tisztában vagyunk mindezzel: testünkkel, hogy mire képes, milyen lehet egy, a  megalázó gondolatok, a test-kultusz vagy a mindent én akarok irányítani, és a tökéletességre törekvés nélküli egészséges test-tudat.

 

Milyen nehézségekkel lehet számolni?

Új: Fontos figyelmeztetés!

Minden pozitivum mellett most egy új, nagy veszélyről kell beszámolnom, amit külön menüpontban is feltüntettem, és bár első hallásra könnyű megütköztni rajta, felelősséggel szuólni szükséges róla.

Kérek minden kedves Édesanyát és családot, készüljenek fel váratlan, akár időjárásbeli, akár háborús helyzetekre, élelemmel, és minden szükségesnek itélt dologgal!  Erről külön menüpontban olvashatnak, mert sokkal nagyobb a kockázat, mint amekkorát az emberek tudatosítanak. Kérem, ha nem akarnak ijedezni, és utána járni, akkor is nyugodt szívvel, megfontoltan készüljenek fel, közelebbi, vagy nem túl távoli eseményeknek sajnos elhanyagolhatatlanul nmegvan, nő a kockázata, nagyon kérem!!!

/folytatás/

Néhány kismama nagyon érzi a baba súlyát a medence alsó részén. Ez a húzó érzés a relaxin nevű hormon hatása, melyet a méhlepény termel egészen a szülésig. Ez ellazítja az izmokat, ízületeket, ínszalagokat. A legnagyobb hatást a medence, has, méh, területén fejti ki, hiszen ezeknek a szülésig folyamatosan tágulnia kell.

Más kismamák húzó érzést éreznek a keresztcsontban, szeméremcsontban. Ez a húzó érzés a méh tartó szalagjainak fokozott megterhelésére utal, ami a szalagok megnyúlásához vezethez. A tartószalagok állapotára sajnos tornával sem tudunk hatni, csak védeni, óvni tudjuk őket. Védelmét szolgálja az erős izomzat, amely jobb alátámasztást biztosít, ezért így a megtartás feladata már nemcsak a szalagokra hárul. 

Az intim területek, gát tájék tornájával elkerülhető sok szövődmény, és megelőzhető vagy orvosolható sok eltérés, betegség. Vannak olyan nők, akiknek annyira gyengék a záróizmai, hogy a méh képes spontán kicsúszni a hüvelyen az elmondás szerint. És hány nőnek jelent gondot az inkontinencia szülés után? Esetleg az újszülöttet pelenkázás közben hagyjuk ott, mert épp bepisilünk? Vagy ha tüsszentünk, nevetünk, esetleg elkapunk egy hasmenéses járványt, és még annyira se tudunk uralkodni funkcióinkon.

Lehet erősíteni hüvely súlyokkal is, hogy megnézzük, mennyi súlyt bírunk megtartani. Egy baba 3-4 kiló, a magzatvíz és egyebekkel számolva 5-6 kilót simán rászámolhatunk: ekkora súlyt kell megtartania az izomzatunknak. Lehet műanyagból, de akár jáde kőből is kapni ilyen súlyokat -hm, vajon ki gondolná, ha kitennénk ezeket a tojásformájú szépségeket komódunkra, hogy a díszes köveknek hol van még helyük, és mire használatosak?!

Persze sok más eszköz is beszerezhető, pl. szilikon intim tölcsér a rengeteg betét helyett, főleg, akik a tampont jól viselik, vagy úszni is mernek benne.

A bükki füves ember teái is jól jöhetnek, málnalevél teájához az erdőben szedik a vadon termő málna leveleit, így azok hatóanyag Ő ajánlja az algát is.

Ne feledkezzünk el a pihenésről, és a több fekvésről sem -amennyire csak tehetjük. Ezzel később számos problémát elkerülhetünk vagy csökkenthetünk. A gát tájék terhelése, a szervek, a méh visszarendeződése főleg szülés utáni első két héten, de végig a gyermekágyi időszakban igényli a kismama kíméletét.

A babaszoba, babakelengye összeállítása is ideálisan főleg erre az időszakra tevődik.

De csak születés után derül ki sok dolog: pl. a baba mérete, érzékenysége, hasfájása, szoptatási nehézségek, mennyit bukik, mennyi ruhára, ágyneműre, pelenkára van szükség, milyen időjárás van -nyáron is lehet hűvösebb, s a tél is enyhébb- és az életvitelben és személyes kapcsolatokban jelentkező változások.

Lehetséges, hogy akár az első évben nem fogsz tudni egyhuzamban 3-4 óránál többet aludni, és olyan kimerült leszel, hogy még a fürdőszobáig se jutsz el. Nem fogod tudni megoldani a bevásárlást, a főzést, és áttérsz a gyorsan bekapható kész kalóriabombákra, és addig elképzelhetetlen szokásokat veszel fel, környezeteddel együtt. Mi lesz, ha nem lesz meg az a segítséged, ami most biztosnak ígérkezik, nem tudsz egy pillanatra sem kimozdulni. Nem lesz napirend, és mindez a nehézség az idő haladtával kumulálódik, Neked mégis talpon kell maradnod. Megváltozhat a kapcsolatod másokkal, és Te úgy érezheted, nem vagy elég jó anya, nem tudod jól megoldani a dolgokat, nem tudsz segíteni a naphosszat síró babádnak, gyanakodsz mindenféle egészségügyi okra, de minden valószínűség szerint egészségesen sír, szenved ennyit, legfeljebb egy kis vérszegénység, felfúvódás, ritka, nehéz székelés, kiütések, ekcéma, és pár apróbb panasz aggaszt.

Ha már elképzelted az egyik végletet, képzeld el azt is, milyen  jó lesz: a gyermeked végig alussza a napot, egészségesen, gyorsan fejlődik, minden rendben megy, és a Pároddal örömmel figyelhetitek, hogyan növekszik a gyermek! Ügyesen felkészültök az újabb élethelyzetekre, ahogy járni kezd, beszélni, ahogy testvérke érkezik, stb. Életed álma a boldog családi életre mind valóra válik, és ezt igazán élvezitek! 

Ilyenkor érdemes a mennyiségnek, milyenségnek, minőségnek, áraknak utánanézni, mit, kitől kaphatnánk esetleg kölcsönbe, illetve hány gyermekre számítunk, milyen időközönként, mert akkor aszerint lehet beruházni olyanba, ami több gyermeket, ill. több gyermek mellett is kiszolgál majd!

Lehet, hogy félsz, mi vár rátok szülés után: a párod hogyan fogja viselni, vagy a családjaitok, szeretni fogják e az újszülöttet, megbecsülnek-e, hogy világra hoztál egy életet, lesz-e miből eltartani, lesz-e biztos otthon? Mi lesz a munkával, karrierrel? Ilyen félelmek miatt abortálják Gyermekeiket Édesanyák. Megtört, kétségektől gyötört Édesanyának nehéz beszélni arról, milyen boldogság egy gyermek. Mégis kell! Mert az! Ha képesek vagyunk bízni, és elfogadni a nehézségeket, amikkel mi már nem bírunk egyedül megbirkózni, hanem csak csináljuk a dolgunkat tőlünk telhetően. Még a legnagyobb sötétségben is bujkál némi fény, és olyan még nem volt, hogy ne legyen valahogy. Mindég történhet valami, amit éppen elképzelni sem tudunk, és mégis utána jobb, elviselhetőbb lesz, és éppen akkor, amikor már végképp nem tudunk bízni se benne! És megmarad az a kicsinyke, törékeny élet, akinek jobb sorsot szánunk...

Rendkívül hasznosnak tartom jelenleg az alábbi linken található információkat -olvasd végig, ha teheted!

http://www.life.hu/csalad/20151119-szuleteshaz-egyesulet-emma-vonal-igy-traumatizalja-a-noket-a-szules.html

www.csaladok-jovojeert.hu/content/tudasbazis/lista

 

images--5-.jpg

 

Babaszoba kialakítása:

ha még az alapoknál tartasz, a falak és a padló kialakításánál érdemes elgondolkodni a parafán (szigetelésként, akár fürdőszobába, és puha, meleg, szőnyeg nélküli, rugalmas padló, járófelület), és az újabb vályog tégla technológián, a természetes alapanyagokon. A kiegészítő fűtés tekintetében jó választás lehet az infra (de nem olcsó az üzemeltetése, átlagos hőszigeteléssel). Bababarát anyagokat lehet választani az építés és a lakberendezés során is: mivel a következő generációkban hatványozódhatnak a környezetszennyezés és életvitel okozta allergiás és egyéb megbetegedések, érdemes most gondolnunk rá, továbbá az energiaszükségletekre. Lásd még: https://patrona.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/csok-epitkezes--felujitas-babat-varva--babaknak.html

Áramütés ellen fi relé beszerelésével védekezhetünk, konnektordugók helyett, mellett. A falban húzódó vezetékek lekapcsolhatóak, megszakithatóak legyenek, és a sugárzás ellen is védjük magunkat, gyermekünket!

Levegő tisztitó növényeket szerezzünk be - az elszaporodó légszennyezés ellen, amikor még szellőztetni sem javasolt, és a betegségek elkerülése érdekében különösen télen felértékelődik a szerepük!

Kiskert, illetve házon belüli, vagy teraszra, erkéslre helyezett konyhakerti növények, akár függő növényfalként, dekorativan, kép helyett kialakitható!

 

Berendezés:

Fekhelynek

- Bölcső: nem úri találmány, egy jó hintabölcső megnyugtatja, fejleszti a gyermeket, igen szükséges, és olcsón kihozható (kb. 7 ezer ft.) pl. egy Adamo jellegű, állvány helyett a plafonra akasztva, akár az ágyunk fölé, mellé is tehető, hogy ne keljen éjjelente valahányszor felkelni. Fontos, hogy minél több irányba kényelmesen kimozdulhasson, a baba magát el tudja ringatni benne! Ez fentről 4 ponton felfüggesztve, és rugóval, gumikötéllel ellátva megoldható. Ilyen ringató lengő hinta bölcsők többféle kialakításban, különféle állványzattal, vagy akár plafonra akaszthatóan kaphatóak! Általában 6 hónapos korig használhatóak kialakítástól és a gyermek fejlődésének gyorsaságától függően (mikor ül fel) tovább, akár 1-2 éves korig is!

A ringó bölcső segít a babának, hogy úgy érezze magát mint az anyaméhben, biztonságban, mozgásban, ingerekkel körülvéve; segít a baba pocakjának, mert a mozgástól a szelek könnyebben felszabadulnak, s nem fog annyira feszülni a hasfal, a baba tartása is kedvezőbb lehet; továbbá a szülök életét is könnyíti, mert kevesebbet sír majd, könnyebben megnyugtatható, ha nem jutunk oda AZONNAL, HOGY MEGVÍGASZTALJUK, A BABA SÍRÁSA-MOZGÁSA BEINDÍTJA a bölcsőt, s így a baba magát ringatja el. Így mire beérünk hozzá, lehet vissza is alszik! :)

 

 

A baba mozgás- és beszédfejlődésén, érzékelő és felfogó képességén is javíthat a ringató bölcső!

- kiságy:  jellemzően 2-3 éves korig.

Ebből az átalakítható, több funciós kiságyak hosszú távon hasznosak maradnak, de az alap igény szerint több magasságba állítható legyen, amikor még nem tud mozogni és sűrűn ki kell venni, a legmagasabban, amikor fel tud ülni, mélyebbre, s ha már állni is tud, akkor földközelbe lehessen helyezni. A matraca kemény legyen, és érdemes matracvédőt, mosható huzatú matracot beszerezni. Első oldala szerencsés esetben lehajtható, hogy mélyebben fekvő babát is ki tudjunk könnyedén emelni a kiságyból, adott esetben ébredés és derék becsípődés nélkül. Fontos hogy legyen fejvédő, párna legfeljebb igen alacsony, de nagyon jó anyagból, mert a forgolódástól, sok sírástól könnyen kikopik, megtörik a hajacskája a babáknak. Egyszerű büfikendőt is lehet a feje alá tenni. Egy pár takaró, paplan, gumis ill. hagyományos lepedő váltásban szükséges még. A baldachin véd  az erős fényektől, huzattól, hidegtől szellőztetésnél, és a szúnyogoktól. Ám a most kapható változatok ezeket a célokat alig látják el: felül lukas, és oldalt szétnyitott függöny szinte csak díszítő funkcióval bír. A baldachintartó állvány lehet a babaágyra szerelhető és talpas, földre állítható változat -vagy felülről lelógatott.

A szülői nagy ágyra is érdemes ilyenkor teljes méretben szerezni egy vízzáró matracvédőt, nehogy épp akkor, épp ott történjen valami.

bolcso-regi.jpg

Hat hónapos kortól már babzsákban is pihenhet, megtartja a kicsi gerincét, aludni is tud benne, és új érzés számára is. Nagyobb gyermekként is bizonyára szereti majd: játszani, rávetni magát, ülni, hemperegni is lehet jól vele! Különböző baba-, gyermekfotelok is hasznosak lehetnek, amikben el tud játszani.

Pelenkázó lap, feltét és komód

célszerű merev lapos, döntött, vagy dönthető felületre, oldalról és ha lehet alulról peremmel ellátott pelenkázót választani, ami lemosható, pelenkát esetleg mosható puha pamut huzatot tenni rá. A pelenkázás alatt sok baleset történhet, pl. bukik, kipisil a baba, anyukának egy másik gyermek, vagy saját szükségletei miatt (leég az étel, inkontinencia főleg szülés után) azonnal el kell(ene) mennie, ezért célszerű megoldás egy lehajtható előlapos változatot választani, amiben elfér egy-két váltás ruha, pelenka, törlőkendők, hozzá egy tálka víz nagydolog lemosásához, popsikrém, kozmetikumok, stb. A gyermek figyelmének elterelése, hogy ne izegjen annyit, megoldható egy feléje akasztott játékkal.

A kezdeti időszakban a gyermeknek csak egy csörgőre, és 1 hónapos kora körül esetleg még egy kiságy forgó, amit nézegetni tud -alulról. Ezt egy morzsi kendő, egy rágóka, és a baba ágyára vagy hordozójára tekerhető, ált. spirális kígyószerű játék, egy babatükör, amiben nézegetheti magát és nem törik, egy baba tornázó és játszószőnyeg.

 

Sok örömet és jó döntéseket, jó felkészülést a baba fogadására!

 

 

Párkapcsolat:

A gyermekes családoknál a válások jelentős része vezethető vissza arra, hogy a gyermek a legfontosabb. Talán meglepő, de egy "egészséges" családszerkezetben a férj és a feleség közössége az első, és ezt a szeretetet, elköteleződést látni fontosabb a gyermeknek is, nem igényli és nem is szerencsés Őt tenni a középpontba. Ez nem jelenti, hogy kevésbé szeretnénk Őt, vagy hogy ne igényelne mérhetetlen figyelmet és szeretetet! De a legfontosabb egy jó családban, egy jó házasságban a házastársak kapcsolata marad a  gyermek érkezése után is. Ahogy mondják: a gyertyaláng semmivel nem lesz kevesebb, ha megosztják, így van ez a szeretettel is! Ezért amikor a gyermekünket szeretjük, az Ő érdekében is figyeljünk a párunkra, házastársunkra, és erősítsük Vele a közösséget, szeretetet. Mert ebből táplálkozik az Édesanya, az Édesapa, és a gyermek is. Pár hónap, év, évtized múlva a gyermek fogja megsínyleni azt, ha a szülők mégis külön válnak, új családokat alapítanak. Neki nem erre van szüksége: hanem egymást szerető, erősítő szülőkre, nem az Ő kárára, hanem egymás javára! Egy Férjnek is nehéz megküzdeni a mellőzöttség érzésével, ezért főként a Feleség és Anya feladata, hogy megerősítse Férje elsőbbségét gyermeke és Férje előtt is! Fontos az együtt töltött idő, ez szent, és szükséges.

És érdemes belegondolni: mit fognak egymással kezdeni a házas felek, ha kirepül a gyermek, s magukra maradnak?

Nem érdemes bízni Magunkban, a nagy "Szerelemben" és az elkötelezettségben sem: olyan nehézségek jöhetnek, melyek kikezdhetik még az erős akaratunkat, szeretetünket is. Aki hívő, az bízzon Istenben, és a szentségi házasság kegyelmében!

Nagy öröm és nagy megpróbáltatás lehet egyszerre egy baba érkezése. "Anyának születik a nő, apává válik." E mondás igazsága, hogy egy nőnek többnyire természetes ez a folyamat, teste-lelke készül a baba világrajövetelére, könnyebben megbirkózik adott esetben az éjszakai ébrenléttel, a folytonos gyermeksírással, a gyermek viselkedésével, mint egy férfi. Egy újszülött látványa is sokkoló lehet a természettől elszigetelt életben, mert nem tudja, mire számítson. Előtte az állapotosság jelentette külső-belső változások, a helyzet, pl. hogy a szeretett nő melle most már anyamell, ezeket mind fel kell dolgozni és helyére tenni, ami egészséges minta nélkül igen nehéz. De egészséges baba érkezésekor is lehetetlen felkészülni arra, ha valamiért a baba végigsírja az éjjeleket, nappalokat, akár több éves koráig, és mindketten ki vagytok téve ennek az idegtépő erőpróbának. Előfordulhat, hogy a csecsemőt még fél éves korában is 8 órát, egy teljes műszakot kell mindeközben szoptatni, büfiztetni, és vagy 12 órát hallod a sírását, ha ölbeveszed, dajkálod, ha leteszed, altatod, ha tolod a babakocsival, s talám még kendőben hordozod is. És ha jönnek még sorra a testvérek?

Gondold át, nincs tökéletes megoldás, lehet, hogy igazán jó megoldás nincs is az aktuális helyzetre, de ne légy soha áldozat, csak áldozatos, és soha ne add fel!

Várandósan a növekvő magzat is érezheti az egymáshoz való kötődést, szerelmet, vágyat, örömet. Ilyenkor a kismama és a has kímélete kerül előtérbe fizikailag, lelkileg pedig érdemes átalakulni, és egy új dimenzióra megnyílni. Régen úgy tartották, hogy a szenvedélyesség kiélése káros a magzatra (lelkileg is), ezért sokszor teljesen elzárkóztak a nemi élettől. Ma dívik ilyenkor is együtt lenni ha nincs konkrét veszély, tiltás, és kiélvezni a kínálkozó alkalmakat -amíg nem sír a baba, és nem vonja el az anyukát bármikor, bármivel. Szerintem ilyenkor a gyermekre tekintettel érdemes megszelídíteni a szerelmet, és kiépíteni valami sokkal tartalmasabb, meghittebb közösséget. Erről nehéz beszélni, itt sincs már mintánk, és nagyon személyes dolog. De néha idős asszonyokkal ha jó barátságba keveredünk, pár szóval olyan érzékletesen meg tudnak nyilatkozni, hogy feltárulhat egy egészen új világ lehetősége szemeink előtt szeretett párunkkal, és bővülőfélbern lévő családunkkal! Még akadnak, akiknek éles a szemük, jóindulatúak, diszkrétek, és át tudnak örökíteni valamit  a sok száz, ezer éves anyai-házastársi hagyományból, ami kiveszni látszik.

A gyermeknek szüksége van arra, hogy érzékelje Édesapa közelségét, és a kettőtök közti szeretetet! Ez egész életében minta lesz előtte, hogy kitartotok-e egymás mellett, és hogyan kezelitek azt a rengeteg konfliktust, nehézséget, amivel meg kell birkózni -kifelé és befelé. Mennyire vagytok elkötelezettek egymás iránt, mennyi figyelmességet mutattok a hétköznapokban, hazahozzátok-e a feszültséget, kiadjátok-e a mérgeteket, amit kívülről szereztetek, vagy amikor megbomlik az összhang, milyen szeretettel veszitek egymást körül, látja e a fizikai közelséget kettőtök között, hogy egymáshoz bújtok, egymásra mosolyogtok.

Számtalanszor hangsúlyozzák: nem szabad haza hozni feszültséget a munkahelyről, közösségből. A boldogság titka a család egysége, ahol minden bajnak meg kéne szűnnie, hiszen két szerető fél alkotja, szeretetük, szerelmük gyümölcseként gyermekeikkel. A boldog család pedig a boldog ember, és a hosszú élet titka. Hogy ez így legyen, érzékeltetni kell az Édesapával a figyelmet, bevonni az életedbe a babával, és még amikor felbukol a fáradtságtól, és Ő nem érti, miért, nem veszekedve, vádaskodva magyarázkodni. Csendben, szépen, türelmesen. Az életünk nemcsak a miénk: egymásé, a gyermekünkké, a párunké. És az Övék is a Miénk. Szépen gondoskodunk egymásról, mindég. Nincs hova menekülni, ha valami balul sül el: meg kell várni, hogy lenyugodjunk, és tiszta szívvel és fejjel folytatni. Most megelőzni, rendbehozni, ami elromlott. És nem kicserélni.

 

Ha számítasz testvérekre, márpedig úgy érdemes tervezni, és nem elzárkózni a gondolattól, akkor mind az otthonotok adottságainak kihasználásánál, költözés lehetőségénél, vásárlásnál, mind egészséged, épséged terén érdemes ezzel a gondolattal már most foglalkoznod.

 

Míg Magyarországon csupán két választás van a szülés helyszínét illetően, a kórház (esetleg "alternatív" szülőszoba), illetve az otthon szülés, nyugaton már több helyen találhatók születésházak, amelyek ötvözik a kórházi és az otthon szülés előnyeit. Szülés előtt a család bevonul a komfortosan kialakított lakásba, és a modern szülészeti ellátás előnyeit, biztonságát élvezve az otthonihoz hasonló környezetben történik a szülés. Annyi különbséggel, hogy mindez a kórház területén zajlik, és bárminemű komplikáció esetén az orvosok azonnal közbe tudnak avatkozni.

Amit én elképzelnék: egy olyan születésház, ahova várandósan nemcsak a vizsgálatok miatt keresnének fel, hanem lelkigyakorlatokon lelkileg, szellemileg is felkészítenék a kismamát, a családot. A természetben, a többi kismamával is elidőzve, ismerkedve, a frissen szültekkel és kisbabáikkal  is nyugodt körülmények közt találkozva, méltó körülmények közt, konyha és közös helységek biztosítanák a békés, szeretetteli, háborítatlan készülődést és szülést. Akár közösségek is alakulhatnának így, és az a kismama, aki megteheti, átvállalhatná arról az anyukáról való gondoskodást, akinek a gyermekágyi időszakban nincs segítsége. Így felkészülhetne maga is a szituációra, ami közeleg számára is! Újszülött, élő kisbabát látna, pelenkázna, fürdetne. még a sajátja előtt, ami nagy élmény lehet számára, és könnyebbség a másik anyukának.

Nagyobb keretekben elgondolható egy az életet végigkísérő rendszerként: a szerelmes, jegyes párok ismerkedése, felkészítése, a nászút, a születés, mind köthető lehetne egy ilyen helyhez, ahol a kikapcsolódás, wellness, a természet, a lelki felkészítés, a kapcsolat az élet legjelentőségteljesebb pillanatai együtt találnának helyet. Például a csitári völgyben, ahol adott Magyarország egyik legrégibb Mária kegyhelye, a három szentkút egyike kitűnő forrásvizével, a gyönyörű környezet, őshonos állatok, természetvédelmi övezet, remek kirándulóhely: az Ipoly és Szondi várának közelsége. Mindez  alkalmassá teheti egy születésház, egy lelkigyakorlatos ház és egy szálló kialakítására, sőt, még a gátnál mesterséges tó is kialakítható lehet. A család így érezhetné, hogy tartozik valahová, egy közösséghez, az élet folyamatához.

 

 

Kismama kelengye:

Érdemes szoptatáshoz olyan viseletet választani, ami nem szorítja el a mellett, és könnyen, adott esetben diszkréten szabaddá tehető, hűvösben pedig ne fázzunk meg.

Melltartó legyen széles pántú, vagy szerezhetünk be hozzá szilikon váll párnácskát. Pamut, vagy más természetes légáteresztő, bőrbarát anyagból készüljön. A mellméret állandóan változhat (tejbelövelléskor valóban óriásira tud duzzadni, feszesen kemény lesz, majd amikor a kicsi egyszerre lakik jól, akkkor hirtelen lelapul -más kérdés, hogy a kicsi kibukja-e jó részét).p312119b.jpg

 

A hátfájdalmak és megfázás elkerülése, valamint a szoptatás diszkrétebb megvalósítása kivitelezhető egy alsó mellénnyel, ami hátraszorítja a vállakat, tartást ad, de a mellet szabadon hagyja, oldalról akár kicsit megemeli, ezáltal könnyebbé teheti a melltartó nélkül létet, a szoptatást, és nem szorít. De alakformáló, és szülés után fűző helyett is remek választás, még később is hordhatjuk, örök darab! Létezik egész alakosban is, ami combig ér, de nem kell vécézésnél lerángatni magunkról, mert a lábak közt nyitott.

Hastartó pánt szintén sokféle kivitelben létezik, olyanban is, ami a has fölött is fut. De a babahordozáshoz használt kendőt is alkalmazzák e célból: így eggyel kevesebb kiadás, és plusz tárgy. Hogy mennyire használ, az épp akkor derül ki, többnyire jó, de ha elcsúszik, vagy amúgy mozgás közben zavar, eltekinthetünk tőle.

kaftan-kimono-ruha.jpg

A kimonó, poncsó, kaftán, pillangó/denevér ujjú öltözetek, a bolero hasznos ruhadarabok lehetnek. És a hálóing is átlapolható vagy mellig gombos, bújtatós fazonú legyen.

kaftan-selyem-ruha.jpg

atlapolos-ruha.jpgfekete-pottyos-szoptatos-ruha-6954-2.jpg_cr-600x700.jpg

women-slimming-body-shaper-plus-size-waist-training-corset-bodysuit-women-latex-vest-waist-cincher-tummy.jpg

images.jpg

Jó felkészülni, hogy szoptatni akaró anyukák mivel tudják elősegíteni a tejtermelést:

ánizs, köménymag, édeskömény, és egyéb teakeverékek, nigella mag, maláta és maláta alapú italok (malátasör, pl. Karamalcz, Neumarkter; Ovomaltine, maláta szirup), datolya szirup, jujuba gyümölcs, aszalvány, kapszulák, pl.: Dr. Chen King of Kings női kapszula, Motherlove More Milk kapszula, Laktinatal, Lucerna tabletta,

rántott/köménymagos/tojás leves, fürjtojás,

csíra növények, zöld füvek, akár por formában: búzafű, árpafű, stb. Így a tejtermelést általában elősegítő étel még a köles, zabrozsárpamazsola, málna, szezámmagdatolya, gabonakása datolyalével édesítve, szezámmaggal megszórva, avagy árpa-barnarizstöretből kell készíteni fele-fele arányban hétszeres vízmennyiséggel kell felfőzni, legalább 1-2 óra hosszáig. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az így elkészült levet kell inni, naponta legalább 1 litert.

dió, a kesudió és a mandula kedvező hatásai évszázadok óta ismert. Nem csupán a tej mennyiségét növelik, hanem annak összetételét is kedvezően befolyásolják. Naponta javasolt egy-két marék magot elfogyasztani.

A datolyaszirup, datolyalé is segíti a tejképzést: cukor és kénmentes datolyát mossunk meg, majd vágjunk kis kockákra. Tegyük fel főni 3x-os vízben, hagyjuk állni és kihűlni. Naponta igyunk belőle többször.

A lucerna csíra nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Szoptatós anyáknál tejserkentő, K-vitamin tartalma pedig csökkenti a vérzések intenzitását (szülés után hasznosnak tartják).

továbbá a sok folyadék fogyasztás: víz, kókuszvíz, szoptatós teák, nyáron pl. a dinnye, és más lédús gyümölcs, az alvás, pihenés.

 

Árt ilyenkor a szénsavas folyadékok fogyasztása, a feszes melltartó, gyakori pl. a menta fogyasztás, amely nagyban lecsökkenti a tejtermelést, és persze az alváshiány, a sok idegeskedés árt a tejelválasztásnak. Ezért fontos, hogy megtanuljunk uralkodni a félelmeinken, aggodalmainkon, és ne gondoljunk a stresszes élethelyzetre, a megoldást keressük, nyugodtan, bizalommal, és merjünk aludni, amikor megtehetjük. Kételkedni lehet, de kétségbe esni nem!

 

Olvasd el a szoptatásról szóló cikket, úgy gondolom, számos újdonságot találsz ott is!

 

Névadás

Sok indok merülhet fel egy gyermek nevének kiválasztásakor: felmenők, rokon, ismerős, jó barát, jól csengő név, vezetéknévvel harmonizál, azonos monogram, kedves, határozott, rövid, jól megkülönböztethető, stb.

Régen szokás volt a keresztségkor a gyermeknek szánt védőszent nevét adni, így pártfogója után nevezték el. Ha nagy betegségből felgyógyult, Renátónak, Renátának nevezték, ami újjászületettet jelöl: a halál torkából menekülve, mintegy új születésként. DE ha az életében nagy változás következett be, férjhez ment, örökbefogadták, szerzetes lett, rangot kapott, mind ok lehetett új név adására! Sokan a név jelentése alapján, egy kívánt jellemző vagy tulajdonság okán adták a nevet: kegyes, uralkodó, szerencsés, áldott, vágyott, gazdag, hatalmas, stb. Előfordult, hogy a születés napján ünnepelt nevek közül választottak, de sok gyermek esetén, amikor már nehéz volt arra is emlékezni, hogy hanyadik a sorban, elnevezhették egyszerűen arról is, hányadik gyermek: Primus (Első), Septimus( hetedik), Decimus (tizedik), stb. A hiedelmek néha extrém fordulatot véve kalkulálnak a pogányoknál,  "szerencsés csillagzat" érdekében a születés idejét is befolyásolták volna, nemhogy a névválasztást. Mostanában a különleges, egyedi nevek divatját éljük, amikor úgy vélik, az teszi különlegesebbé majd gyermeküket, ha egyedi, alig ismert nevet adnak Neki! Ám ez sokakban még mindég inkább visszatetszésre talál, különösen, hogy így sokszor nem egyértelmű a gyermek neme, és megjegyezni, kiejteni, leírni is komoly feladat! Természetesen szép dolog egy irodalmi alkotás hőséről, egy filmről, híres személyről, régies, ősi magyar vagy nemzetiségi névvel elnevezni, de ilyen tömeges méretben már sokak számára komoly gondot okoz!

 

A gyermek egészségéhez, testi-lelki-szellemi alakulásához nagyban hozzájárul az Édesanya viselkedése, mértékletessége, dolgokhoz való hozzáállás, és egyáltalán: milyen szívvel várja a születendő magzatot!

Kihat a babára, és nagy áldást jelent, ha összeszedett, őszinte szeretetet és bizalmat táplál a gyermeke iránt az Édesanya, mértékletes mind testi, mind lelki értelemben. Ha jól kezeli a nehézségeket, konfliktusokat, egységet alkot Párjával, nem rivalizál, hanem minden erejét a benne növekvő magzatnak szenteli.

 A jobb szüléskörülményekért több szervezet is harcol, most a Roses revolution -rózsák forradalma a Facebook-on is elérhető közössége az egyik legerélyesebb szerveződés. DE az Emma műhely, a dúlák oldala a Facebook-on és egyebütt szintén felkeresésre érdemes.

 

Amit olvashattál, egy kismama és szülés felkészítő tanfolyam anyaga lehetne, de ingyenesen elérhető, letölthető. A folytatásáért kattintanod kell a szülésfelkészítő menüpontjára. 

 

parafa-bolcso-fuggostocorksbeak.jpg parafa-bolcsokukusnest.jpg

 

PS:

Várom visszajelzéseteket, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints Facebook oldalamra, vagy írj a párbeszéd szobába vagy ide! 

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010172738089

Értékelj, like-olj, üzenj, javasolj!

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 107478
30 nap: 604
24 óra: 22