Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kisbaba gondozása, nevelése

Igyekezzünk sokat foglalkozni a babával, ringatni, énekelni, óvatosan táncolni vele, érezze a testközelséget, a hangunkat -az Őt körülvevő szeretetet.

Fontos a napirend -nem a három óránkénti szoptatás betartása, hanem a levegőzés, az esti altatás előtti fürdés, rituálé.

00689.jpg

A baba és a mama közt rendkívül szoros,végtelenül bonyolult és végtelenül egyszerű kapcsolat van. Azon túl, amit a baba természetes tanulási és felismerési képessége-készsége jelent, egy olyan fajta intuíció, ráérzés is működik, mely a jelekből: anyatej, szagok, hangok, anya szívritmusa, hangszíne, stb. választ késztet a kisbabánál is. Hogy mennyit sír, mire hogyan reagál, mitől ijed meg, már ekkor szoros kapcsolatban van velünk. A válaszok, ahogy felnőttkorban, ebben a korban sem egyértelműek, és nemcsak elvontak. A mama étkezése, életritmusa, kipihentsége, hogy milyen ételeket fogyasztott, mind mind közvetlenül érzékelhető a baba számára egy bizonyos formában. Sírása, hasfájása, reakciói részben erre vezethetők vissza. És mivel sok anyuka megijed bizonyos értelemben a sírástól, még ha ezzel nincs is teljesen tisztában, nem tudja értelmezni a baba jeleit, és nem megfelelő választ ad, és bekerülhet egy ördögi, síró baba-egyre fáradtabb anyuka körbe.

Ugyanakkor a civilizációnk visszavett kapcsolatunkból a babánkkal: a pelenkába téve nem látjuk, mikor pisil, nem figyelhetjük meg, milyen előjelei vannak, és nem is fontos számunkra, mint pl. amilyen fontos lehet egy eszkimo anyukának, akinek nincs pelusa, és kimosni sem tudja azt. Egy betegség előjeleit észrevenni nyilván sokkal fontosabb, de a kultúránk amennyi tudást hozzáad, annyi re elronthatja a megfigyelőképességünket és a jelek értelmezését is.

Könyvajánló: Frnak Caplan: Az élet első tizenkét hónapja -a csecsemő fejlődése hónapról hónapra Medicina könyvkiadó Budapest 1986 ; Bölcs baba

Milyen kérdések merülhetnek fel:

sírás: erről külön cikk szól. Több oka is lehet, és változhatnak is az okok, először pl. az emésztőrendszernek hozzá kell szoknia a táplálékhoz, a mennyiségéhez. A laktáz enzimet kell termelnie a tejcukor lebontásához, azért is puffadhat, vagy az anya étkezéséből kerültek olyan anyagok a tejcsivel a kis szervezetébe, ami feszíti a hasát. Nem felszívódó szimetikon tartalmú szerek, teák, zöldfűszerek, pl. kapor, petrezselyem elsősorban az anya étkezésében. Továbbá ringatás, tornáztatás, a has meleg borogatása.

Általában az első három hónapban jellemző, de akár az első éveket is elkísérheti.

szaporább szívverés, lélegzetvétel és magasabb testhőmérséklet jellemzi a kisbabákat.

kancsalság: még gyakori, érdemes ilyenkor korai szemészeti szűrésre vinni, de biztosan rendeződni fog pár hónapon belül.

kutacs: ha behorpad, lüktet, lehet a szomjúság jele, de ritkán van ok aggodalomra. Ha kitüremkedik, annál inkább.

láz, hőemelkedés: a babáknak alapvetően magasabb a testhőmérsékletük, így életkoronként más és más hőfok jelenti a lázat. Az érvényes nemzetközi ajánlások (pl. WHO) szerint a lázcsillapítást a legtöbb szülő rosszul végzi, hiszen az alapvetően egy kedvező folyamat, csak 39 fok felett érdemes elkezdeni a hűtést, vagy felébreszteni az alvó babát a gyógyszer beadása végett.

széklet elmaradása: 3-5 napig anyatejes babánál nem kell aggódnunk emiatt, ha amúgy jól érzi magát.

körömvágás: újszülött kor után, amikor már a bőr nincs összenőve a körömmel. Alvás közben nagyobb az esélyünk, egyenesre  lehet nyírni, és ne vágjuk le tövig, ha karmolja magát a baba, akkor sem. Nagyobbacska körömcsipesszel jobban engedi a procedúrát, és nekünk is kevésbé kell félni, hogy megvágjuk. Fürdés után, puha körmöket jobb  vágni.

benőtt köröm megelőzése: akár naponta többször félretolni a problémás területnél a bőrt, és nem szabad tövig levágni, kanyarítani a körömszéleknél! Az így keletkezett helyet a bőr hamar benövi, s ahogy a köröm újra nőni kezd, már nem lesz helye.

Ez persze nem jelenti, hogy a sarkaknak hegyesnek kell lennie, hogy karcolni tudjanak.

büfizés, bukás: büfiztetéskor az etetés és sírás során lenyelt levegő távozik, bukásnál az étel is.

Büfizetéskor számolnunk kell azzal is, hogy bukhat a baba, ezért egy büfikendőt használhatunk a szája alatt. Mehet persze a szőnyegre is belőle.

Sírós, hasfájós baba megnyugtatásáról, fogzásról és egyes gyakori megbetegedésekről külön cikk szól:

https://patrona.eoldal.hu/cikkek/siras--betegseg--hasfajas--fogfajas--hasmenes--stb.-/

 

alvás, altatás: a babáknál táblázatok mutatják életkorra felosztva a szükséges alvásidőt, ami jelentős eltérésekkel is igen sok részletben, negyed órás szakaszokat is összeadva jön ki néha. Édesanyáknál az alvás minősége sem mindegy, amikor a baba láthatóan nem alszik egyhuzamban, folyton felkölti a mamát, a babát alváshiányosnak gondolhatnánk, de amit Ő pótol, azt a mama a nem tudja. Jól öltöztessük fel, ne szorítsa, ne legyen túl meleg vagy hűvös, éjszaka ha kitakarózik, ne fázzon fel.

Fontos megelőzni itt a rossz szokásokat:

sírós, rosszul alvós babáknál különösen gyakori, hogy az aggódó szülők végigvirrasztják hónapokig az éjszakákat a kicsi mellett. Folyton felkapják, megvigasztalják, megetetik, altatgatják. Közben pedig meggyürkőznek saját magukkal, frusztráltak, kialvatlanok lesznek, és agresszívak, ha nem a gyermekükkel, akkor magukkal vagy környezetükkel szemben, és a párkapcsolat is megsínyli ezt az időszakot.

Nos: a gyermek helye alapesetben a szülői szobában van, legalább fél éves korig, inkább egy-két évig. Ha sír, 10-15 perc után fel kell venni az első hónapokban. Ilyenkor jó ringatni, büfiztetni. Fontos azonban, hogy úgy tegyük vissza a fekhelyébe, hogy még mellette maradunk, simogatjuk, ringatjuk, játszunk vele! Ne hirtelen legyen a megválás, szerencsés esetben elalvásáig ott maradunk -ez 10-15 perc lehet. Anyukáknál szülés után a gát tájéknak, amúgy pedig a gerincnek jelenthet ez nagyobb igénybevételt, erre jó gondolni a fekhely kialakításakor. Ám ha továbbra is igen sírós marad a baba, sokak szerint akkor sem célszerű hozzá feküdve altatgatni, de vagy a kezét fogni, vagy a sarokba visszahúzódva olvasgatni lehet. Kicsit durvább módszer: otthagyni őt sírni. Első nap kb. fél órát, második nap kb. 10 percet, stb. Lásd Dr. Spock: Szülőnek lenni nehéz című könyve, 100. oldal körül.

Amikor a gyermek még azután is sír, hogy felvettük, vagy letétel után folyamatosan, órákig nem nyugszik meg, igyekezzünk kedvére tenni ahogy csak erőnkből telik. Érdemes ilyenkor megfigyelni a sírást, és nem megijedni tőle. Követni, mikor, mitől nyugszik meg a baba. Sokat segíthetnek a ringató bölcsők, akár fel-le mozgatással, rugózással! Az ágyunk mellé téve folyamatosan megfigyelhetjük, ha picit felébred a baba, a mozgásával lendületbe hozza fekhelyét, és magát ringatja el, ha nagyon sír, akkor viszont félálomba elringathatjuk magunk is.Illetve a szoptatás: éjjel-nappal, folyamatosan mellen lehet tartani emiatt a kicsi, ha igénye van rá. Van olyan baba, aki egy műszakot, 8 órát cicizik még fél évesen is, de van, aki 5-10 percnél tovább ha akarjuk sem tudjuk mellen tartani, tényleg csak míg eszik, ügyesen, gyorsan. Esetleg épp a nemevéssel reagál a hasfájásra! Így a baba egyéniségétől, bajától egyaránt függ, hogy jobb neki.

Ám azon kultúrákban, ahol reagálnak a baba igényére, szinte ismeretlen a bölcsőhalál, cumizás vagy ujjszopás jelensége. A hordozott babáknál pl. a büfizetés fogalma is ismeretlen, ahol az anyuka szülés után hamar dolgozni kezd, de csecsemőjével a hátán.

 

Foglalkozás a babával, játék:

1-2 hónapos kortól már lehet kiságyforgó, csörgő a babának, de 3 hónapos kor előtt kevéssé tudja élvezni. Óvatosan vezessük be a játékokat, ne ijedjen meg tőlük. A csörgő is többnyire kemény, nem tudja megfogni eleinte, és hangjától is megrettenhet a gyermek. Puha kaucsuk vagy textil játékok kerüljenek ilyenkor csak a közelébe!

Kukucskálós játékokért odavannak a kicsik, és nagyon szeretik, ha lépegetve járunk az ujjainkkal a hátukon, hasukon, kerekecske gombocskát rajzolunk a tenyerülkbe, megcsikizzük hónuk aljáán, hasukon vagy nyakukon, talcpacsjkájukon is őket!

Ringató bölcső sokat segíthet a baba fejlődésének, közérzetének. Fel-le mozgatás rugóval, gumikötéllel kivitelezve, vagy minden irányba kimozduló megoldással, ahol a baba magát ringathatja el. Ha nagyon hasfájós, szeles, sírós, rendkívül sokat segíthet!

Fürdetés -kicsit másképp:

lehet alvási rituálé része, fürdetés, szoptatás, és éjszakai alvás.

Ugyanakkor a játékos pancsolást, szokásos napirendi pont az altatás előkészítése mellett egészen másfajta élménnyé is tehetjük a baba és magunk számára! Régen, különösen azokban a társadalmakban, ahol jobban megbecsülték a vizet, mert igen kevés volt belőle, díszes kancsókat használtak fürdetésre! Ma fürdőszivacsot, igényesebbek igazi tengeri vagy luffa szivacsot használnak, szép állatfigurás, párnázott mosdószivacsot vagy kesztyűt. Az érzékszerveknek azonban egy tálka vagy kancsó, amiből halljuk, hogy csorog a víz a kádba, s eközben tisztára mos minket, különlegesebb élményt jelent. Ilyenkor az érzékeny köldök részre, szemre, fülre helyezhetjük a szivacsot, hogy ne csurogjon arra.

Kisbabák fürdetéséhez régen használt kifogó, kádba helyezett textilt felváltotta a szivacs, majd a műanyag fürdető csodák, esetleg fürdető dézsák.

Az egyszerű kifogó kissé kemény lehet kényelmes életünkhöz, csúszhat is, a szivacs ha jól kicsavarjuk, hamar morzsálódni kezd, elöregedik, vagy a baba csipked ki belőle darabokat, és nehezen szárítható, a csoda műanyagok pedig újszülötteknél használhatatlanok, mi később sem szerettük meg egyáltalán! A legújabb megoldás, amivel meg vagyok elégedve, egy kád peremére rögzíthető háló, mely kényelmes, kevéssé csúszkál benne a baba, nem morzsál, könnyen szárítható és eltehető!

Fiúknál jellemző ilyenkor a fitymaszűkület. Ezzel többnyire nincs teendőnk, nem szabad erősen feszegetni a bőrt, többnyire magától rendeződik.

Szájpenész a csecsemők 10 %-át érinti, de nem veszélyes, megelőzni nem kell, kezelni is csak súlyos esetben, és NEM boraxos glicerinnel, ami mérgező, és Magyarországon már dokumentáltan okozott halálesetet. Helyette alkalmazható: a nem felszívódó nystatin, vagy a német és angolszász országokban kapható és hatásosabbnak bizonyuló: miconazol gél. Összefügghet candidás pelenkakiütéssel, és a mell gombás fertőzésével.

Ha mégis alkalmaztunk már bóraxos glicerint használtunk: rövid ideig kis mennyiséget alkalmazva nyugodjunk meg, nem szokott önmagában bajt okozni. De ne terheljük tovább a kicsi szervezetét vele!

Baba biztonság: áramütés ellen FI relével védekezhetünk -a szokásos konnektordugók helyett, mellett.

 

Járni tanulás: átköthetünk a kezei alatt egy sálat, vagy beszerezhetünk egyéb eszközöket: bébi kompot (védőnők nemigen javasolják), vagy olyan "marionett hámot", amibe szintén sétáltathatjuk.

 

 

 

-folytatás következik.

 

 

 

 

Olvasnivaló:
Bölcs baba
Baba elsősegély

PS:

Szívesen fogadnék visszajelzéseket, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints facebook oldalamra, vagy írj ide! Minden építő kritikát szívesen fogadok! Köszönöm szépen.

Elérhetőség: bemutatkozás, kapcsolat

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010172738089

Like-olj, értékelj, üzenj, javasolj!

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 106653
30 nap: 884
24 óra: 23