Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babaszoba, babakelengye - mama szoba, mamakelengye

 Babakelengye lista:

1-2 atléta - body

1-2 rövid ujjú body

1-2 hosszú ujjú body

2-3 rugdalózó

1-1 hálózsák, popsizsák

1-2 harisnya

1-2 pár zokni, zokni-cipő / kocsicipő / mokaszin (jellemzően vagy lecsúsznak, vagy nagyon szorítanak: nehéz jót választani; legyen olyan is, ami a kézre felhúzható ha karmolná magát -ezt azonban ne sűrűn tartsuk rajta, mert elmarad a tapintás érzékelésének fejlődése is. Ha fáj a hasa, sír, akkor szokta legjobban összekarmolni magát: ilyenkor figyeljünk Rá!)

2 cérnasapi

1-2 ing

2 melegebb felső

2 nyálkendő

4-8 db büfikendő / tetra pelus

pólya -ha nagyon óvni akarjuk a gyermeket, nem merjük fogni, szoptatni, magunk mellé fektetni, vagy olyannak akarjuk átadni a babánkat, aki nem tudja biztonsággal megtartani (nagypapa).

- 2-3 db takaró (lehetőleg szellős, ami a baba arcához érve nem ijeszti meg Őt, és kap levegőt alatta is kényelmesen! Áttört, horgolt, vagy négyzetrácsos, kötött takarók különösen alkalmasak lehetnek, illetve gyapjú, mely kedvező élettani hatásai mellett segíti a babát a hőszabályozásában: télen fűt, nyáron hűt, s ez egy szellős anyagnál még fontosabb! Ha kint hideg, bent meleg van, nehéz alkalmazkodnunk a szélsőséges időjáráshoz, de a gyapjú ebben is segítségünkre van!

- pelenkázó táska

télen a levegőztetéshez overál, sapka, kabátka, meleg cipő, bundazsák, stb.

nyáron napozó, rovarháló, rovarűző (növényi, lásd a menüben)

- eldobható vagy textil pelenka, popsikrém, köldökápolás hozzávalói (lásd pelenkázás menüpont).

Hogy mennyi ruhaneműre van szükség, azt nagyban befolyásolja az időjárás, milyen az otthonotok, hány fokot tartotok télen, milyen gyakran mosol, az milyen hamar szárad, ill. hogy mennyit bukik a baba. Adott esetben igen sűrűn, és nem a büfikendőre kerül, így a teljes szoba, a szőnyegek, ágyneműk, a baba és a mi ruházatunk is veszélyben vannak.

Fürdetéshez törülköző, kifogó, babafürdető kád, szivacs (pl. a maci alakú fürdőszivacs jól használható), illetve a kád pereméhez rögzíthető háló nagyon praktikus, könnyen szárad és kis helyet foglal, a baba sem használja el. És persze kozmetikumok, gyógyszertári hidrofiles fürdető ill más, lehetőleg nem kommersz babaápolási termék.

Körömvágó olló és csipesz, fésű, baba hajkefe (koszmós fejbőrre vaddisznósörtés, később kecskeszőr vagy más puhább hajkefe, avagy mindkét esetben jó a lószőr kefe).

Megfázásnál: orrszívó (vigyázzunk, mert a porszívós változatoknál tönkreteheti a készüléket a bele jutó nedvesség!), fülmelegítő sópárna, gyógysapka, lázmérők (sajnos a maiak kevéssé megbízhatóak, különösen baba hőmérséklet mérésénél), sóoldatos orrspray. Ha adapteres vagy elemes orrszívót választunk, nem ijed meg annyira a baba, nem megy tönkre a porszívónk, de kisebb a hatékonysága is, sűrűbben, de kényelmesebben lehet használni, akár kellemesen zenélni is tud szívás közben. Mellszívóval egybeépített változatai talán megbízhatóbbak.

Etetéshez, főleg utazáskor egy cumisüveg, de pl. a gyógyszerekhez adott adagoló poharat/kupakot, kanalat, sima üveg kispoharat is lehet használni kisebb mennyiségek pótlásához otthon

Szoptatáshoz bimbókiemelő / bimbóvédő (mellbimbónak megfelelő méretben) legyen aki beszerzi szükség esetén.

Fejőgép, kagylós melltartóba tehető tejgyűjtő edénykék alapesetben nem szükségesek. Legfeljebb 2-3 pár minél jobb minőségű melltartóbetét (pamut, gyapjú, selyem), és 2-3 igazán kényelmes és jó szoptatáshoz is alkalmazható melltartó.

Baba mérleg alapesetben nem szükséges, csak súlyproblémákkal küzdő gyermeknél, ez is ritkán tart tovább egy hónapnál: elég kölcsönözni.DE ha van otthon lógós mérleg, leméritek egy kendő súlyát, beleteszitek a babát, és ugyanúgy megmérhetitek.

Orvosi indoklás nélkül fölösleges gépekkel felügyelni a baba légzését, de fontos lenne ezért is egy helységben tartózkodni a csöppséggel, hogy érezze a testközelséget, ingereket, ne legyen túl meleg, vagy ne stabil fekhelye legyen.

Hasleszorítás is csak esztétika, ezért sokan nem is javasolják a fűzőket! Inkább egy kis borogatás a hasra, annál aki erre érzékeny. Vagy ruha alatt viselhető alakformáló mellény, ami a hátnak, vállaknak is segít az egészséges tartásban.

Tipp: a kölcsön kapott ruhákat érdemes befényképeni, ha nem is külön, de egyben, kiterítve, jellegzetességük látható legyen -a kézzel írt lista mellett: miből hány darab.

A textilek anyaga legyen rugalmas, könnyen nyúljon, hogy a babára a pici ruhát könnyebben feladhassuk, de ne tudjon könnyen kibújni belőle, levetkőzni vagy beszorítani kezecskéjét, lábacskáját a ruha alá. Az érzékeny bőrnek megfelelő minőségű anyagból készüljön. Könnyen nyúljon a megfelelő irányba, ne szúrjon, szorítson, bolyhozódjon, szöszöljön, ne legyen durva tapintású, túl kemény, stb. Ilyen pl. a jó pamut, biopamut, jól jöhet a gyógyhatású gyapjú, akár selyemmel, szintén bőrbarát, puha, jól lélegző, nedvességszívó és antibakteriális a bambusz. Lehet drága, de: jó esetben egy ilyen anyag nemcsak egészséges, bőrbarát, jó a nedvesség elvezetésében, elnyelésében, hőszabályozásban, hanem tartós is, vagyis nem bolyhozódik, keményedik, kopik, vékonyodik, szakad Még később sem, amikor sokat nyúzzák majd a gyerekek, esnek, csúszdáznak benne! És a foltot is könnyebb kiszedni belőlük, a kíméletesebb mosószerekkel is. Antibakteriális anyag nem büdösödik úgy, pl. ha kisebbet bukik, textil pelusba belekerül a tartalom, vagy kórházba megyünk, alátétnek tehetünk  pl. egy ilyen tetra pelust. Összességében kevesebb kell belőle, és árban így megérheti. A jobb minőség fínomabb, egészségesebb érzetet kelt, fejleszti a tapintást, az érzékelő képességet, az életminőséget javítja, igényességre nevel! Ám természetesen nem jelentkezhet minden előnyös tulajdonság minden terméknél, ismerjük az anyagot, pl. a gyapjú tartalmú anyag összemegy, alapanyagában szúrós, bolyhozódásra igen hajlamos, és körültekintő mosást, szárítást, kezelést, adott esetben lanolinozást igényel!

Az ágyneműben is van alacsonyabb árfekvésű antibakteriális szálkiképzésű pamut -mivel adott esetben a baba sokat nyáladzhat, bukhat, ezért mind az Ő, mind a szülői ágy lepedőjét, ágyneműhuzatát érdemes ilyesmi anyagból választani. Vízzáró, matracvédő réteget is érdemes mindkettőre beszerezni. A baba fekhelyére, babakocsiba, autós ülésbe, hintába, bölcsőbe és utazáskor pelenkázófeltétnek is lehet használni báránybőrt több védőnő ajánlásával, számos előnyös tulajdonsága végett. Kimondottan kisbabák számára kikészített változat kapható, kb. tízezer forinttól.

 

 

Babaszoba kialakítása:

ha még az alapoknál tartasz, a falak és a padló kialakításánál érdemes elgondolkodni a parafán (szigetelésként, akár fürdőszobába, és puha, meleg, szőnyeg nélküli, rugalmas padló, járófelület), és az újabb vályog tégla technológián, a természetes alapanyagokon. A kiegészítő fűtés tekintetében jó választás lehet az infra (de nem olcsó az üzemeltetése, átlagos hőszigeteléssel). Bababarát anyagokat lehet választani az építés és a lakberendezés során is: mivel a következő generációkban hatványozódhatnak a környezetszennyezés és életvitel okozta allergiás és egyéb megbetegedések, érdemes most gondolnunk rá, továbbá az energiaszükségletekre. Lásd még: https://patrona.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/csok-epitkezes--felujitas-babat-varva--babaknak.html

Áramütés ellen fi relé beszerelésével védekezhetünk, konnektordugók helyett, mellett.

A CSOK-ról szóló bejegyzésben (a főoldalról érhető el:https://patrona.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/csok-epitkezes--felujitas-babat-varva--babaknak.html ) szintén hasznos ötletek szerepelnek a babaszoba és a ház ki- és átalakításához, felújításához.

 

Berendezés:

Fekhelynek

Bölcső: nem úri találmány, egy jó hintabölcső megnyugtatja, fejleszti a gyermeket, igen szükséges, és olcsón kihozható (kb. 7 ezer ft.) pl. egy Adamo jellegű, állvány helyett a plafonra akasztva, akár az ágyunk fölé, mellé is tehető, hogy ne keljen éjjelente valahányszor felkelni. Fontos, hogy minél több irányba kényelmesen kimozdulhasson, a baba magát el tudja ringatni benne! Ez fentről 4 ponton felfüggesztve, és rugóval, gumikötéllel ellátva megoldható. Ilyen ringató lengő hinta bölcsők többféle kialakításban, különféle állványzattal, vagy akár plafonra akaszthatóan kaphatóak! Általában 6 hónapos korig használhatóak kialakítástól és a gyermek fejlődésének gyorsaságától függően (mikor ül fel) tovább, akár 1-2 éves korig is!

A ringó bölcső segít a babának, hogy úgy érezze magát mint az anyaméhben, biztonságban, mozgásban, ingerekkel körülvéve; segít a baba pocakjának, mert a mozgástól a szelek könnyebben felszabadulnak, s nem fog annyira feszülni a hasfal, a baba tartása is kedvezőbb lehet; továbbá a szülök életét is könnyíti, mert kevesebbet sír majd, könnyebben megnyugtatható, ha nem jutunk oda AZONNAL, HOGY MEGVÍGASZTALJUK, A BABA SÍRÁSA-MOZGÁSA BEINDÍTJA a bölcsőt, s így a baba magát ringatja el. Így mire beérünk hozzá, lehet vissza is alszik! :)

 

 

A baba mozgás- és beszédfejlődésén, érzékelő és felfogó képességén is javíthat a ringató bölcső!

kiságy:  jellemzően 2-3 éves korig.

Ebből az átalakítható, több funciós kiságyak hosszú távon hasznosak maradnak, de az alap igény szerint több magasságba állítható legyen, amikor még nem tud mozogni és sűrűn ki kell venni, a legmagasabban, amikor fel tud ülni, mélyebbre, s ha már állni is tud, akkor földközelbe lehessen helyezni. A matraca kemény legyen, és érdemes matracvédőt, mosható huzatú matracot beszerezni. Első oldala szerencsés esetben lehajtható, hogy mélyebben fekvő babát is ki tudjunk könnyedén emelni a kiságyból, adott esetben ébredés és derék becsípődés nélkül. Fontos hogy legyen fejvédő, párna legfeljebb igen alacsony, de nagyon jó anyagból, mert a forgolódástól, sok sírástól könnyen kikopik, megtörik a hajacskája a babáknak. Egyszerű büfikendőt is lehet a feje alá tenni. Egy pár takaró, paplan, gumis ill. hagyományos lepedő váltásban szükséges még. A baldachin véd  az erős fényektől, huzattól, hidegtől szellőztetésnél, és a szúnyogoktól. Ám a most kapható változatok ezeket a célokat alig látják el: felül lukas, és oldalt szétnyitott függöny szinte csak díszítő funkcióval bír. A baldachintartó állvány lehet a babaágyra szerelhető és talpas, földre állítható változat -vagy felülről lelógatott.

A szülői nagy ágyra is érdemes ilyenkor teljes méretben szerezni egy vízzáró matracvédőt, nehogy épp akkor, épp ott történjen valami.

bolcso-regi.jpg

Hat hónapos kortól már babzsákban is pihenhet, megtartja a kicsi gerincét, aludni is tud benne, és új érzés számára is. Nagyobb gyermekként is bizonyára szereti majd: játszani, rávetni magát, ülni, hemperegni is lehet jól vele! Különböző baba-, gyermekfotelok is hasznosak lehetnek, amikben el tud játszani.

Pelenkázó lap, feltét és komód

célszerű merev lapos, döntött, vagy dönthető felületre, oldalról és ha lehet alulról peremmel ellátott pelenkázót választani, ami lemosható, pelenkát esetleg mosható puha pamut huzatot tenni rá. A pelenkázás alatt sok baleset történhet, pl. bukik, kipisil a baba, anyukának egy másik gyermek, vagy saját szükségletei miatt (leég az étel, inkontinencia főleg szülés után) azonnal el kell(ene) mennie, ezért célszerű megoldás egy lehajtható előlapos változatot választani, amiben elfér egy-két váltás ruha, pelenka, törlőkendők, hozzá egy tálka víz nagydolog lemosásához, popsikrém, kozmetikumok, stb. A gyermek figyelmének elterelése, hogy ne izegjen annyit, megoldható egy feléje akasztott játékkal.

A kezdeti időszakban a gyermeknek csak egy csörgőre, és 1 hónapos kora körül esetleg még egy kiságy forgó, amit nézegetni tud -alulról. Ezt egy morzsi kendő, egy rágóka, és a baba ágyára vagy hordozójára tekerhető, ált. spirális kígyószerű játék, egy babatükör, amiben nézegetheti magát és nem törik, egy baba tornázó és játszószőnyeg.

 

Ha számítasz testvérekre, márpedig úgy érdemes tervezni, és nem elzárkózni a gondolattól, akkor mind az otthonotok adottságainak kihasználásánál, költözés lehetőségénél, vásárlásnál, mind egészséged, épséged terén érdemes ezzel a gondolattal már most foglalkoznod.

 

Míg Magyarországon csupán két választás van a szülés helyszínét illetően, a kórház (esetleg "alternatív" szülőszoba), illetve az otthon szülés, nyugaton már több helyen találhatók születésházak, amelyek ötvözik a kórházi és az otthon szülés előnyeit. Szülés előtt a család bevonul a komfortosan kialakított lakásba, és a modern szülészeti ellátás előnyeit, biztonságát élvezve az otthonihoz hasonló környezetben történik a szülés. Annyi különbséggel, hogy mindez a kórház területén zajlik, és bárminemű komplikáció esetén az orvosok azonnal közbe tudnak avatkozni.

Sokan beszélnek új lehetőségekről, kezdeményezésről a születés helyét, mikéntkét illetően. Amit én elképzelnék: egy olyan születésház, ahova várandósan nemcsak a vizsgálatok miatt keresnének fel, hanem lelkigyakorlatokon lelkileg, szellemileg is felkészítenék a kismamát, a családot. A természetben, a többi kismamával is elidőzve, ismerkedve, a frissen szültekkel és kisbabáikkal  is nyugodt körülmények közt találkozva, méltó körülmények közt, konyha és közös helységek biztosítanák a békés, szeretetteli, háborítatlan készülődést és szülést.

Nagyobb keretekben elgondolható egy az életet végigkísérő rendszerként: a szerelmes, jegyes párok ismerkedése, felkészítése, a nászút, a születés, mind köthető lehetne egy ilyen helyhez, ahol a kikapcsolódás, wellness, a természet, a lelki felkészítés, a kapcsolat az élet legjelentőségteljesebb pillanatai együtt találnának helyet. Például a csitári völgyben, ahol adott Magyarország egyik legrégibb Mária kegyhelye, a három szentkút egyike kitűnő forrásvizével,, a gyönyörű környezet, őshonos állatok, az Ipoly és Szondi várának közelsége. Mindez  alkalmassá teheti egy születésház, egy lelkigyakorlatos ház és egy szálló kialakítására, sőt, még a gátnál mesterséges tó is kialakítható lehet. A család így érezhetné, hogy tartozik valahová, egy közösséghez, az élet folyamatához.

 

 

Kismama kelengye:

Érdemes szoptatáshoz olyan viseletet választani, ami nem szorítja el a mellett, és könnyen, adott esetben diszkréten szabaddá tehető, hűvösben pedig ne fázzunk meg.

Ha beindul a tejtermelés, hirtelen átnedvesedhet egész öltözetünk: ilyenkor egy egyszerű szoptatós melltartó betét nem lesz elegendő: egy törülközőt, pelenkát bekészíthetünk -s ha nem alvás közben jön a várt tejbelövellés -ami jó eséllyel megtörténhet, hiszen nyugalmi állapotban jobban termelődik-, megmenekülhet a ruházatunk.

Mivel sok apró dolgot (melltartóbetét, pici zioknik, kesztyűk, sapkűák, stb.) fogunk mosni, érdemes több mosó tzsákot beszerezni, és gondoskodni, hogy megfelelően tudjuk szárítani a ruhadarabokat.

Melltartó legyen széles pántú, vagy szerezhetünk be hozzá szilikon váll párnácskát (lásd a képen). Pamut, vagy más természetes légáteresztő, bőrbarát anyagból készüljön, a kényes területeken ne legyen varrás, csipke, mert érzékenyebbé válik és ha kisebesedett, irritálhatja ilyen apróság is. A megnövekedett mell súlya miatt is jobban vágja a melltartó pántja a vállakat, ezért fontos, hogy széles, alápárnázott legyen.p312119b.jpg

 

A hátfájdalmak és megfázás elkerülése, valamint a szoptatás diszkrétebb megvalósítása kivitelezhető:

egy pánttal vagy egy alsó mellénnyel, ami hátraszorítja a vállakat, tartást ad, az alsómellény melegít és takar is, mindemellett a mellet szabadon hagyja, oldalról kicsit emeli, ezáltal "push up" hatású, de könnyebbé teszi a melltartó nélküli létet is, a szoptatást, nincs ami izgatja, szorítja a mellet. Alakformáló, és szülés után fűző helyett is remek választás, még később is hordhatjuk, örök darab! Létezik egész alakos fáltozatban is, ami combig ér, de nem kell vécézésnél lerángatni magunkról, mert a lábak közt nyitott.

Hastartó pánt szintén sokféle kivitelben létezik, olyanban is, ami a has fölött is fut. De a babahordozáshoz használt kendőt is alkalmazzák e célból: így eggyel kevesebb kiadás, és plusz tárgy. Hogy mennyire használ, az épp akkor derül ki, többnyire jó, de ha elcsúszik, vagy amúgy mozgás közben zavar, eltekinthetünk tőle.

kaftan-kimono-ruha.jpg

A kimonó, poncsó, kaftán, cover up, tunika, pillangó/denevér ujjú, öltözetek, a bolero hasznos ruhadarabok lehetnek. Aminek ujja mélyen nyitott, bő, onnan is lehet szoptatni. A hálóing is átlapolható vagy mellig gombos, bújtatós fazonú legyen.

kaftan-selyem-ruha.jpgkimono-poncso.jpg

atlapolos-ruha.jpgfekete-pottyos-szoptatos-ruha-6954-2.jpg_cr-600x700.jpg

women-slimming-body-shaper-plus-size-waist-training-corset-bodysuit-women-latex-vest-waist-cincher-tummy.jpg

kimono-rovid-kek.jpg

images.jpg

Jó felkészülni, hogy szoptatni akaró anyukák mivel tudják elősegíteni a tejtermelést:

ánizs, köménymag, édeskömény, és egyéb teakeverékek, nigella mag, maláta és maláta alapú italok (malátasör, pl. Karamalcz, Neumarkter; Ovomaltine, maláta szirup)datolya szirup, jujuba gyümölcs, aszalvány, kapszulák, pl.: Dr. Chen King of Kings női kapszula, Motherlove More Milk kapszula, Laktinatal, Lucerna tabletta,

rántott/köménymagos/tojás leves, fürjtojás,

csíra növények, zöld füvek, akár por formában: búzafű, árpafű, stb. Így a tejtermelést általában elősegítő étel még a köles, zabrozsárpamazsola, málna, szezámmagdatolya, gabonakása datolyalével édesítve, szezámmaggal megszórva, avagy árpa-barnarizstöretből kell készíteni fele-fele arányban hétszeres vízmennyiséggel kell felfőzni, legalább 1-2 óra hosszáig. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az így elkészült levet kell inni, naponta legalább 1 litert.

dió, a kesudió és a mandula kedvező hatásai évszázadok óta ismert. Nem csupán a tej mennyiségét növelik, hanem annak összetételét is kedvezően befolyásolják. Naponta javasolt egy-két marék magot elfogyasztani.

A datolyaszirup, datolyalé is segíti a tejképzést: cukor és kénmentes datolyát mossunk meg, majd vágjunk kis kockákra. Tegyük fel főni 3x-os vízben, hagyjuk állni és kihűlni. Naponta igyunk belőle többször.

A lucerna csíra nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Szoptatós anyáknál tejserkentő, K-vitamin tartalma pedig csökkenti a vérzések intenzitását (szülés után hasznosnak tartják).

továbbá a sok folyadék fogyasztás: víz, kókuszvíz, szoptatós teák, nyáron pl. a dinnye, és más lédús gyümölcs, az alvás, pihenés.

 

Árt ilyenkor a szénsavas folyadékok fogyasztása, a feszes melltartó, gyakori pl. a menta fogyasztás, amely nagyban lecsökkenti a tejtermelést, és persze az alváshiány, a sok idegeskedés árt a tejelválasztásnak. Ezért fontos, hogy megtanuljunk uralkodni a félelmeinken, aggodalmainkon, és ne gondoljunk a stresszes élethelyzetre, a megoldást keressük, nyugodtan, bizalommal, és merjünk aludni, amikor megtehetjük. Kételkedni lehet, de kétségbe esni nem!

 

 

Névadás

Sok indok merülhet fel egy gyermek nevének kiválasztásakor: felmenők, rokon, ismerős, jó barát, jól csengő név, vezetéknévvel harmonizál, azonos monogram, kedves, határozott, rövid, jól megkülönböztethető, stb.

Régen szokás volt a keresztségkor a gyermeknek szánt védőszent nevét adni, így pártfogója után nevezték el. Ha nagy betegségből felgyógyult, Renátónak, Renátának nevezték, ami újjászületettet jelöl: a halál torkából menekülve, mintegy új születésként. DE ha az életében nagy változás következett be, férjhez ment, örökbefogadták, szerzetes lett, rangot kapott, mind ok lehetett új név adására! Sokan a név jelentése alapján, egy kívánt jellemző vagy tulajdonság okán adták a nevet: kegyes, uralkodó, szerencsés, áldott, vágyott, gazdag, hatalmas, stb. Előfordult, hogy a születés napján ünnepelt nevek közül választottak, de sok gyermek esetén, amikor már nehéz volt arra is emlékezni, hogy hanyadik a sorban, elnevezhették egyszerűen arról is, hányadik gyermek: Primus (Első), Septimus( hetedik), Decimus (tizedik), stb. A hiedelmek néha extrém fordulatot véve kalkulálnak a pogányoknál,  "szerencsés csillagzat" érdekében a születés idejét is befolyásolták volna, nemhogy a névválasztást. Mostanában a különleges, egyedi nevek divatját éljük, amikor úgy vélik, az teszi különlegesebbé majd gyermeküket, ha egyedi, alig ismert nevet adnak Neki! Ám ez sokakban még mindég inkább visszatetszésre talál, különösen, hogy így sokszor nem egyértelmű a gyermek neme, és megjegyezni, kiejteni, leírni is komoly feladat! Természetesen szép dolog egy irodalmi alkotás hőséről, egy filmről, híres személyről, régies, ősi magyar vagy nemzetiségi névvel elnevezni, de ilyen tömeges méretben már sokak számára komoly gondot okoz!

 

A gyermek egészségéhez, testi-lelki-szellemi alakulásához nagyban hozzájárul az Édesanya viselkedése, mértékletessége, dolgokhoz való hozzáállás, és egyáltalán: milyen szívvel várja a születendő magzatot!

Kihat a babára, és nagy áldást jelent, ha összeszedett, őszinte szeretetet és bizalmat táplál a gyermeke iránt az Édesanya, mértékletes mind testi, mind lelki értelemben. Ha jól kezeli a nehézségeket, konfliktusokat, egységet alkot Párjával, nem rivalizál, hanem minden erejét a benne növekvő magzatnak szenteli.

 A jobb szüléskörülményekért több szervezet is harcol, most a ROses revolution -rózsák forradalma a Facebook-on is elérhető közössége az egyik legerélyesebb szerveződés. DE az Emma műhely, a dúlák oldala a Facebook-on és egyebütt szintén felkeresésre érdemes.

 

Pelenkázó, kiságy, bölcső

A pelenkázó lehet egybeépítve komóddal, kisággyal, lehet egy tologatható, megfordítva kisággyá alakítható pelenkázónak is használható fekhely, és mellette egy polc, szekrény, amiben a dolgait rakjuk. Egy egyszerű pelenkázó lapot tehetünk ágyra, kiságyra. Létezik puha, és merev pelenkázó feltét, lap, illetve olyan komódra, asztalra tehető pelenkázó, amibe bekészíthetünk minden szülségeset: pelenkát, kozmetikumokat, törlőkendőt, ruhát, játékot, így közvetlenül kézre esik, és a vége felhajtható, ha valamiért elfordulunk a gyermektől, ne essen le.

pelenkazo---kisagy.jpg

 

 

A kiságyba helyezett fejvédő, plüss játékok, és egyebek fulladást, bölcsőhalált okozhatnak.

Kemény matracot válasszunk, és olyan anyagokat, amik áteresztik a levegőt.

legszerencsésebb választás talán a négy ponton felfüggesztett, illetve minden irányba kimozdulni képes bölcsők, esetleg rugóval, gumikötéllel.

A gyermeknek szüksége van a friss levegőre, ezért miközben védjük a huzattól, fénytől, fűtőtesttől, ezt úgy tegyük, hogy hosszabb ideig ne legyen lezárva a "lakosztálya".

 

Szerencsések lehetnek az Adamo jellegű hinta bölcsők, melyből ahogy nő a gyermek, kibújtatható a lába. A csepp hinta is kellemes fészket nyújt a bent alvónak. Lengő, ringató függő hinták, bölcsők elnevezésekkel illetik ezeket a fekhelyeket.

 

Képek:

 

bolcso-regi.jpgbolcso-regi-lengobolcso_998808_61815.jpgbolcso-regies.jpgbolcso-uveg-allo.jpgbolcso-atlatszo.jpgbolcso-festmeny-berceau.jpgbolcso-festmeny-ringat.jpgbolcso-tutorial.jpgbolcso-textil-agyra.jpgbolcso-leander_allvanyos_babaagy__vugge_i_stativ_billedegalleri.jpg

parafa-bolcso-fuggostocorksbeak.jpgparafa-bolcsokukusnest.jpg

 

 

PS:

Várom visszajelzéseteket, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints Facebook oldalamra, vagy írj a párbeszéd szobába vagy ide! 

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010172738089


 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 106656
30 nap: 881
24 óra: 23