Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babakonyha - babaegészség, mamakonyha -mama egészség

Milyen alapanyagokat válasszunk, milyen elvek szerint, milyen ételeket adhatunk a babáknak koruk szerint?

TIppek az egészséges táplálkozáshoz, és kialakult betegségek kezelésére -avagy hogyan vegyük vagy vetessük be a rossz izű gyógyszert, táplálékkiegészitőt: házi praktikák, bevált receptek!

petrezselyem.jpg

 

 

 

Tartalom:

Alapanyagok: édesítőszerek, italok, olajok, fehérjék, lisztek, fűszerek, tej

Táplálékkiegészítők és amit pótolni érdemes kisbabának, kismamának

Életkorok, elvek, ételek bevezetése, kezdő babakonyha > paleo

Gyógynövények, hatásuk, betegségekre való alkalmazásuk, mikor károsak

Babakonyha -receptek

 

Ha valaki boldog szívvel eszik, az jót tesz az egészségének is.

/Dae jang geum/

 

Az édesítőszerekről:

A glükóz mérgező. A xilitol / nyirfacukor a kisbabák számára mérgező. Bár nehéz elhinni:

tudományos vizsgálatok amerikai egyetemekről alátámasztják ezeket az állításokat, és kifejtik, hogy miben nyilvánul meg a számottevő mérgező hatás. Mégis elborítják az élelmiszerboltok polcait az ezekből készült termékekkel, méghozzá kifejezetten gyermekek számára is: alig lehet enélkül szörpöt, édességet -vagy akár feldolgozott hústerméket vásárolni! A glükóz és fruktóz, invert cukor, szörpök, szirupok a glutén (liszt) és tejérzékenység kialakulásáért, súlyosbodásáért is felelőssé tehető!

Fontos megérteni, hogyan alakul ki, alakul át a baba fejlődése során a gyomor és bélrendszer, bélflóra, az áteresztő, szivárgó bél mibenléte, erre az egyes táplálékok milyen hatást gyakorolhatnak.

Jobb a hagyományos cukor, a répacukor -bár üres kalória, elrontjuk vele a gyermek ízlését, ártunk vele a fogának, és nagy mértékű fogyasztásának hosszú távon várhatóan megjelennek a súlyos következményei. Ugyanakkor mégis van károsabb édesítőszerünk, akár a reformtáplálkozás által divatba hozott természetes és mesterséges édesítőszerek között is! Tehát érdemesebb, egészségesebb, olcsóbb, az ellenségnek kikiáltott sima répacukrot használnunk, mint akár a több ezer forintos árú egészségesnek titulált, valójában káros, mérgező társait!

Nádcukor: bár belső tartalma miatt ár-érték arányban lebecsültem, mai tudásom alapján csökkenti a cukorfogyasztással járó gyulladásfaktorok kialakulását, merthogy az a kis anyag, ami benne van, mégis feldolgozhatóbbá teszi a cukrot. Tehát érdemes lehet azokkal helyettesiteni, keverni a sima cukrot, hogy mégis valamit könnyitsünk a szervezetünk terhelésén. Egyenlőre minőség és hatás terén kevésbé tudok eligazodni, de a mauritiusit pl. jónak mondják. Nem tudom, mennyire éri meg, de aki megteheti, vegye.

 

Helyettesítésére, kiváltására:

stevia, sztívia, jázminpakóca: széleskörűen javallott gyógynövény; frissen vágott, morzsolt vagy őrölt levelével, a belőle készült teafőzettel, boltban cseppekkel, tablettákkal találkozhatunk. Sokan az ize miatt nem használják, pedig más édesitő szerekkel kombinálva töéletes izt érhetünk el! 1 éves kortól biztonsággal adható, (tanulmány tudtommal korábbról még nem tesz említést) nem cukor, nincs szénhidrát tartalma, de egy nagyszerű, édes gyógynövény, mely még a bőrápoláshoz, seb kezeléshez is hasznos kincs a háztartásunkban. 300-szor édesebb a répacukornál, de van egy kevésbé kellemes fémes mellékíze, amitől megszabadítható, legkönnyebben más cukorral (pl. erithritol) elegyítve, vagy gyorsabban romló (1-2 hetes, hónapos eltarthatóságú) kivonatokkal, tartósítószerekkel a boltokban kapható. Otthon is könnyen tartható, levelei frissen felhasználhatóak, magról szaporítható.

Frissités: kivonatokba gyulladást erősiti állitólag, ezért leginkább a lefőzött teája alkalmazható biztonságosan.

Hasonló még a szerzetesek körtéje és a teahortenzia (hidrangea serrata 'oamacha') édesítő hatása, ezekkel együtt és külön is lehet teafőzetet készíteni ízesítésre, akár befőzésre is.

 

Steviát és teahortenziát otthon is könnyű szerrel nevelhetünk magunk is cserépben.

 

Használata:

A stevia levele morzsolva, őrölve süteményekbe, tésztákba beledolgozható. Teáját sűrűn lefőzve édes kivonatot kaphatunk otthon, saját növényünkből is. Különböző édesitőkkel, pl. erithrytol, almaszirup, kókuszvirágcukor, stb. szinben (fehér) és állagban is megkaphatjuk a megfelelő cukorpótlónkat. van folyadékkal tartósitószeres és mentes változatban. Amire ügyelni kell: kelt tésztákhoz kevésbé szerencsés lehet, ill. az állag: ahol fontos a cukor súlya, állaga, ott legfeljebb keverve (pl. eritrittel) érdemes belecsempészni.

Japán kutatás bizonyítja számos egészségre kedvező hatását, ott állami pártfogással ezzel akarják helyettesíteni, nem kis sikerrel, a cukrot.

Hasonlóan édes és egészségesnek tartott még a szerzetesek körtéje teafőzete, félbevágva egy kisebb tyúktojás mérető gömb alakú, könnyű termését, 2-3 liter vízzel forrázva. Ennek alkalmazása is mintegy ezer évre nyúlik vissza: kezdetben uralkodói kiváltság volt fogyasztása.

kókuszvirág cukor: kisbabáknak egyre inkább javasolják: alacsony glikémiás index, rendkívül fínom, kicsit karamellás íz, olyan, mintha szárított mézet fogyasztanánk! Kilója 1600 ft-tól elérhető. Míg a mézet a cukor összetétele miatt, és a benne esetlegesen fellelhető butulizmus kórokozója miatt sokan nem javasolják, addig ezt a javallatok szerint magas kalóriatartalma mellett bevezethető mind a baba, mind a család életébe! Íze édességén túl aromája karamelles ízesítőként is szolgál. Legtöbb helyen újonnan ezzel ajánlják bevezetni az édes ízeket a baba étkezésébe, illetve nyírfanedvvel. Mindenképpen az egyik legharmonikusabb, legalkalmazhatóbb cukor: évezredek óta az emberiség barátja! kakaó helyett édesithetjük vele a reggeli tejcsinket is -főleg ha van tejhabositó, incsiklandó finomságot kapunk belőle!

Frissités: kiváló ize miatt nagyon szeretjük, nem szivesen mondom, de szintén a töménysége miatt gyulladáserősitő hatásúnak tartják. A szirup formájában kedvezőbb, dehát annak az ára is jóval magasabb. Nekünk a kókuszvirágos tejhab az egyik kedvenc, de tejszinbe is beleteszek, amihez illik a karamellás iz, ahhoz bizonyára ez is fog passzolni ;)

cukoralkoholok:

xilit / nyírfacukor: sok kedvező hatása mellett (alacsonyabb szénhidrát tartalom, glikémiás index, kalória, antibakteriális, és így a fogakra is kedvező hatással van) komoly gyomorgörcsöket idézhet elő, különösen, ha nincs hozzászokva és érzékeny rá a szervezet, ezért csak körültekintően alkalmazzuk!

      Életveszélyes lehet csecsemőknél! Erről olvashatunk a homeopátiás szerek káros, életveszélyes hatását közreadó cikkben: http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22141/amirol_a_homeopatak_hallgatnak_eletveszelyes_mellekhatast_okozhatnak_a_homeopatia_segedanyagai/?nld=1446591600

maltitol: tulajdonságai hasonlóak a xilithez, de kiegészíthető, hogy magához vonzza a nedvességet, ezért megfelelő helyen, pl. sütésnél, sikerrel alkalmazható! A maltitollal készült édességek nem száradnak úgy ki, és lassaban romlanak, hiszen antibakteriális is. Házi marcipán is készíthető a segítségével, invertáz enzim helyett használhatjuk, és az eredeti rózsavízzel. Összetétele pusztán mandula liszt / dara, cukor: itt maltitol kis eritrittel, steviával, és rózsaviz, ezt lehet izesiteni, szinezni pl. pisztácia mint nagy kedvenc, kakaó,mogyoró, etc.

erithritol: a xilitnél sok szempontból kedvezőbbnek mondható, különösen kisgyermekek esetén a használata. Ez a legegészségesebb ismert finomitott cukorhelyettesítő jelenlegi tudomásunk szerint, ami alakjára nézve is megőrzi annak tulajdonságait (fehér, finomított, kristály vagy porcukor formájú, és majdnem olyan édes, ám kicsit hűvösebb ízű, mint a mentol), egy árban mozog a xilitollal (1700-3000 ft/ kg), ám a szervezet egészére nézve kedvezőbb hatású annál!

Elgondolkodtató, hogy amíg a finomított cukrot, élelmiszereket tiltják, kerülendőnek ítélik, addig ezeket javallják -miközben ugyanúgy finomított termékek, csak drágábbak, és más, kedvező élettani hatásuk is ismert, de egyenlőre kevés az átfogó ismeretünk az alkalmazásukról: óvatosan alkalmazzuk ezeket a termékeket.

 

A szőlőcukor, gyümölcscukor a "reform" táplálkozás részei, de a legújabb kutatások szerint finomított formában veszélyesebbek az egészségre, mint a répacukor! Gyümölcscukrot csak magában a gyümölcsben, s még gyümölccsel sem ajánlott fogyasztani! A glükóz-fuktóz szörpök, invert cukor szirupok szintén igen károsnak mondhatók (A paleo táplálkozásról szóló könyvekben meglehetősen meggyőzően esik minderről szól. És ahogy fent említettem, amerikai kutatások kifejezetten mérgezőnek ítélik alkalmazását a szervezetre, mégis máig ajánlják cukorbetegeknek, és gyerekeknek készült élelmiszerekben is szerepel.)

A barnacukor, nádcukor ár-érték arányban kedvezőtlen, sokkal jobb helyettesítői lehetnek a cukornak. DE: segiti a cukor megfelelőbben kezelését a szervezetben, ezáltal is gyulladásgátló, és mostmár inkább merem javasolni, hogy legalább részben használjuk!

Továbbá a különböző feldolgozatlan szirupok, mint juhar, agavé, datolya szirup, árpa, kukorica, alma, stb. maláta szirupok szintén egészségesek, ajánlottak gyermekek számára is, sőt, szoptató kismamáknak a maláta különösen a tejtermelést serkentő hatása végett!

Almalevet is főzhetünk sűrűre, és finom szörpöket, szirupot, vagy kimondottan almacukor is nyerhető belőle!

Kapható almacukor (1liternyi 1,5 kg súlyú, világos szinű), vagy pl ű. a Bálint almaszirupok levendulával, kakukkfővel, kardamommal, gránátalmával, és egyebekkel izesitve kiváló tiszta gyümölcs szörp, forralt bor helyettesitő, öntet palacsintára, fagyira, vagy sütés-főzéshez cukor helyett alkalmazható!

A mézet a cukorösszetétele miatt tartják kedvezőtlennek csecsemők számára, illetve azon okból, hogy a butulizmus kórokozója megtalálható benne, és egy éretlen védekezőrendszerrel, immunrendszerrel bíró kisgyermek számára ez veszély jelent! Ezek a botulinum endospórák, amely a csecsemőkori botulizmus okozói, mely egy ritka, de súlyos ételmérgezés, ami bénulást eredményez. Ezt a veszélyes baktériumot még a pasztőrözött méz is tartalmazhatja. Emiatt nem ajánlott, hogy a csecsemők egyéves koruk előtt mézet fogyasszanak.

karamell szirup másként: lehet készíteni vegyesen répa, nádcukor, erithritol,xilit, maltitol karamellizálásával, felhígítás után tehetünk hozzá kókuszvirág cukrot, mézet (ezeket csak megfelelő hőmérsékleten) és steviát, hogy javítsunk az egészségességén és hasonló ízvilágot hozunk létre. Ahogy én készítem: a fazékba beleöntöm a karamellizálandó cukrot a lehető legkevesebb vízzel, ami átnedvesíti, tűzre teszem, ha elkezd karamellizálódni, folyamatosan kevergetem, ha megvan, az előzőleg felforralt vizet (én vízforralóból) hozzáadom, hogy kellően hígítsam. A férjem családja elsődlegesen mákos tésztára szereti ráönteni. Ha többet készítek ilyenkor, ivós üvegcsébe töltöm, és a desszertekhez felhasználható később is. 

Hogy melyik édesítőszert válasszuk?

<keverjük az egyes édesitőszereket, cukrokat változatosan használjuk fel!>

Az a konkrét körülményektől, egészségünktől, ételformától függ! Kánikulában és a téli megfázás idején, nyers tojással készült és romlandóbb ételek esetén az antibakteriális, kórokozó ellenes méz, cukoralkoholok, kókuszvirág cukor és stevia kerülhet előtérbe. Sütésnél számolnunk kell a térfogat szükséglettel: míg az egyik cukorból ami kevésbé édes, több kell, addig a másik édessége erősebb, abból kevesebb: itt érdemes keverni az édesítőszereket, hogy az 1kg 1 kg legyen, vagy ételtől függően mondjuk 20-30 %-nál ne legyen kevesebb térfogatra! A maltitolnál pedig a vizet magába szívó tulajdonságára ügyeljünk, hogy pozitívumként használjuk fel!

Kevésbé tudjuk mi mennyire biztonságos, mi mire mennyire jó, egy kis szerkezeti módositás is hatalmas változásokkal járhat! Könnyen megtéveszthetnek a reklám vagy elavult szakmai szemléletű szólamok, csak óvatosan itéljünk, alkalmazzunk tehát!

Magyar oltalom alatt áll a cukor nélküli édes és sós sütemények laktózérzékenyeknek is fogyasztható, tejből készült változata, melyet cukorbeteg gyermekek is fogyaszthatnak!

Ételek készülnek pl. cukor, tej, tojás ill. liszt nélkül, pl. sűrített alma tartalmánál fogva elég édesek. Kicsiknek adható pl. a makrobiotikus levendulás sütemény, amely a babapiskótára emlékeztet, összetevőit lásd lejjebb a recepteknél. Az összetevőkkel variálva szinte valamennyi étel, édesség elképzelhető, elkészíthető cukor nélkül ugyanolyan harmonikus, kellemes ízvilággal!

 

só:

a jó só ásványi anyag tartalma miatt tabletta helyett is alkalmazható!

Parajdi: pontosan a szervezetben meglévő arányban tartalmazza az ásványi anyagokat

Holt tengeri: a legmagasabb ásványi anyag koncentrációval rendelkezik állitólag

A só szükséges. A jó só méginkább létszükséglet! Én a gyerekeimtől megvontam az “irányelvekre" hivatkozva, hát úgy kiéheztek rá, hogy egy kanálnyit elnyalogattak, mire rájöttem, hogy vágynak rá, szükségük van rá. Ennyit a reformtápklálkozásról.

A só tisztasága: állítólag 30% alatt is találtak a bolti sók közt tiszta só tartalmat, a többi részint szervezetre káros anyag, felhalmozódik, nem ürül ki, betegségeket okoz.

Természetes “nem tiszta” só: azt állítják, az ásványi anyag tablettákat kiválthatjuk, ha ezeket fogyasztjuk, mert olyan harmonikusan és akkora mennyiségben tartalmazzák ezeket. Így olcsóbban és természetesebben gondoskodhatunk a bevitelükről. Minél sötétebb, vörösesebb a só, annál több benne pl. a vas. A Hymalája ? (himalájai) sónál 3-4-szer több a holt tengeri sóásványi anyag tartalma.

Himalaya só: állítólag többet adnak el belőle csak Magyarországon, mint amennyit kibányásznak az egész területen. Hogy az egész világon mennyi sót adnak el,és abból mennyi származik valóban a Himalájából, ill. mit tartalmaz, ha hamis só -ez egy jó kérdés, nem találtam rá választ.

Ne felejtsük: az állatok is eszik a sót: nyalja a marha, a kecske, csipegeti a tyúk: kell nekik,nekünk is szükségünk van rá! Majdnem bedőltem a kevés só ajánlásnak, mostmár igény szerint sózok,nem fukarkodom vele. Az izomszatnak, szívnek létfontosságú a működéshez, és a gyerek fejlődéséhez. DE nem a bizonytalan összetételű, 70%fölött is más anyagokat tartalmazó, kockázatos bolti sók. száz forinttól lehet adalékmentes erdélyi sót kapni (előfordul hogy természetesen szennyezett -szürke, kőzettörmeléknek tűnő anyaggal), kétszáz forinttól tiszta gyógyszertári minőségű sót 99%-os (Németországban ez hatezer! forint!!)

Miért mondják hogy veszélyes a só? Összetett kérdés, de sok apró nüansz miatt vélhetően a kedvezőtlenebb összetételű só veszélyesebb lehet kedvezőtlenebb egyéb feltételek mellett. Én már nem félek a sófogyasztástól alapesetben ott sem feltétlenül, ahol az orvosok aggódva óvnának tőle. Tisztelet a munkájukért, de aligha vesznek mindent figyelembe -ahogy persze nekem is korlátozottak az információim, tapasztalataim.

További jó sófogyaztást!

 

Ital:

víz: a csapvíz klóros és egyéb káros anyagokkal terhelt, és a csővezeték elöregedésével nagyobb mértékben terhelhetik káros anyagokkal a szervezetet. Míg a palackos víz műanyagjából szintén felszabadulhatnak káros anyagok, és káros baktérium is tenyészhet a vízben, a tisztított víz nagy beruházás, nehéz megfelelőt találni, és többnyire a szűrt víz ásványi anyag tartalmát is ajánlják pótolni. Javasolnám e három kombinációját. Oxigénes víz bizonyos helyzetekben szerencsés választás lehet. Vannak babavizek, pl. a Szentkirályi termékek között.

Agressziv viz? a teljesen pl ozmozissal tisztitott viz elrabolja az emberi szervezetből is azokat a létfontosságú anyagokat, amiktl megfosztották? Vélhetően igen, de egy minimális só, ásvány vagy egyéb, pl. humin és fulvosavak hozzáadásával, vagy egyszerűen csak teának lefőzve, más anyagokkal fogyasztva mindez rendeződik! Ellenben nem hatnak a hormonok, antibiotikum és egyéb gyógyszermaradványok és káros anyagok, amik a csapvizben benne vannak

Nem tudom, melyik ma a legtökéletesebb viz. A rendes üvegbe  jó minőségű kupakkal palackozott legmélyebbről származó vizek, melyek nem keveredhettek felsőbb vizrétegekkel, vagy a nem tudom milyen megfelelő tisztitó eljárással, pl. ozmózis vagy desztilláció alapján kezelt viz, esetleg aztán újra kezelve, feltöltve. Mi most ozmózisost használunk, nem tökéletes, de trükkökkkel sokkal jobb, és látványosan más a gyerekek egészségi állapota, ha véletlenül nem ezt használjuk, pl. elutazunk vagy cseréljük a betétjét...

Magyar szabadalom útján van a vizmelegitő és desztillált viz "lepárló", amit jó ötletnek találok, energiahatékony.

a kókuszvíz olyan ital, amelyet érdemes otthon tartanunk gyermekünk számára: rendkívül hasznos, különösen nyári hőségben, ill. bizonyos típusú megbetegedéseknél, pl. hasmenés-hányás idején véd a kiszáradástól, és biztosítja az ilyenkor szükséges anyagokat a szervezet számára!

Nyírfanedv

Fermentált gyümölcslé, almalé

Nem szabad lúgosító italt adnunk, gyerekekre nem érvényesek az ezzel kapcsolatos elgondolások.

Szörpök: a bolti szörpökben tartósitó, aroma, káros édesitők, glükóz-fruktóz szirupok szerepelnek az apró betűs összetevők közt.

Ritkainőségű és izű, árban elfogadhatót megtalálni, én most leginkább az izesitett almaszirupra (Bálint) teszem a voksom, az pusztán gyümölcs, és semmi más. Avagy a házi készitésű nyers vagy főzött szörpök.

Gyümölcs, élvezeti és gyógyteák.

Ha már rá van szoktatva az üdítőkre, kóla helyett Szentkirályi Elixis talán kevesebbet árt, ez gyógynövénykivonatokkal készül.

Tej és tejpótlók, tápszerek:

a tejsavó alapú tejek hasonlítanak legjobban az anyatej összetételére, mint pl. a bivalytej (drága). Emellett a kanca tejet tudják csecsemőknek leginkább javasolni. A tehéntejről köztudott, hogy fehérjéje a kicsik gyomrát bánthatja, még az anyatejen átkerülve is. A kecske és juhtej ritkábban vált ki allergiás reakciót.. De érdemesnek vélem keverni a tejféléket -így jobban szokjuk az ízét,- és házi tejet válasszunk, esetleg a tejzsírt -mely a gyerekeknek még szükséges!- eltávolítva, ha zavar. A bolti tej néha cudar körülmények közt tartott tehéntől származik, -belekerülhet a vér és genny is a tőgyéből, ha rosszul van tartva, kezelve,- ezeket kiszűrik, de az ízük és beltartalmuk korántsem olyan, mint a friss fűvel, gyógynövényekkel, nem műtrágyázott földeken (meredek hegyoldal) szabadon táplálkozó társaiké, akiket nem kezelnek hormonokkal és egyéb, a tejbe átkerülő számunkra kedvezőtlen anyaggal! És talán intolerancia is nehezebben alakul ki a tejre. A juhtejből készült brindzát is megfontolandó választani. Az eredeti mozzarella bivalytejből készül, már kapható a legtöbb nagyáruházba, és savójával együtt adható már egészen csecsemőkortól, árban is egyre elérhetőbb! Ne felejtsük el, hogy ahogy nő a gyermek, a savó jellegű tejfélék felől átkerül a hangsúly a szokványos tej felé, és az allergiára való hajlam a savósok felé erősödik fel, amik a babáknak meg pont tele vannak ellenanyagokkal a születés utáni szükségleteikhez igazodva.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az oltásokban található élelmiszer "szennyeződések", köztük a tejcukor, tejfehérje, glutén, etc., szintén kiváltói lehetnek egy később kialakuló immunreakcióért, akár súlyos allergia kialakulásának, akár már az anyatejbe átkerülő kazeinre is ezek miatt érzékenyebbek a babáink -vagy éppen a mi anyatejünkre! Ételérzékenyeknek ezért sem lenne ajánlatos oltás.... A tej és a tojásfehérje különösen jellemző allergiák oltások után, de mivel főleg csak az oltóanyagban szereplő tyúkra ill. tehénre leszünk ekkor allegiásak, ezért van esélyünk, hogy a többi tej és tojásféle (fürj, kacsa, etc.) már nem fog minket annyira érinteni.

A gyógyszertári és egyéb tápszerek a csecsemők számára sokak szerint "halott" táplálékok: bár a legfontosabb alapanyagokat tartalmazzák, és ezeken is fel lehet nőni, de egyáltalán nem olyan optimálisak gyermekeink számára, mint a marketing feltünteti. Érdemes melléjük mindenképpen találni természetes alternatívát, elsősorban rizstej, illetve ha nem tehéntej érzékeny, és nem tudunk a drága tejekből beszerezni, 6-7 hónapos kortól adhatunk hozzá hígítva (jófajta házi) tehéntejet is, de kezdetben inkább csak kóstolónak kapjon, akár felesbe hígítva. Ehhez keverjünk szűz kókusz, lenmag-, búza-, kukorica csíra olajakat, taurint, D vitamint, stb.

A gabonatejekre is érdemes rászoktatni, mivel drágábbak, remélhetően nem lesz rájuk nagyobb szükség, de fontos lehet, hogy gyermek korban megismerjék, megszokják ízüket, és kedvező élettani hatásukban is részesüljenek. Ugyanakkor nem váltja ki esetükben az állati tejet, csak ételallergia esetén szükséges. Rizs-kókusz-mandula-zab: minél több növényből készül, jellemzően annál finomabb és szerencsésebb az összetétele, mivel a kevert gabonáknál nehezebben alakul ki intolerancia, akár a gyógymód része is lehet bizonyos esetekben! Porban a kókusztejpor is igen finom, ételkészítéshez és étel díszítéshez pl. porcukor helyett is felhasználható!

A jelenlegi életkörülmények mellett a tej valóban nem oly egészséges és könnyen tolerálható, mint a régmúlt időkben, de a jó helyről való házi tej még olcsóbb is lehet, és nehezebben alakul ki intolerancia, betegség.

A tojást ma egyre többen merik javasolni, de ha mégis inbtolerancia kialakulásától tartunk, vagy csak egészségeset akarunk adni, érdemes házi tojásra váltani, illetve fürjtojásra! Abból is az adalékanyagot kerülű, a kertből füveket csipekegető tartási formákra. Sőt! Fürjet még mi is nevelhetőnk akár bérházban háziállat gyanánt -csak épp hasznos tojást is kapunk cserébe, amit nyersen, kúraszerűen fogyasztva táplálékkiegészitő helyett frissen fogyaszthatunk! Ugyanakkor az oltóanyagok tojás "szennyeződéseket is tartalmazhatnak, ezért összetett módon ezek is egyre inkább képesek immunreakciókat kiváltani, emésztőrendszeri és bőrtünetek kialakulásához vezetni, kevésbé látványosan, mint a tej és glutén esetén, jelenlegi tudásom szerint.

 

Olajok:

a szűz kókuszolaj, a gazdag beltartalmi értékei, és az anyatejben is megtalálható antibakteriális zsír, a laurinsav magas tartalma miatt jó a babának. Helyettesíteni lehet és érdemes vele a margarinokat, mert azok a szervezetnek károsak, különösen transzzsírsav tartalmuknál fogva -ill. szerkezetükben is idegenek. Vajjal és kókuszzsírral remekül kiváltható a margarin. Alkalmas külsőleg, belsőleg, állaga szobahőmérsékleten zsírszerű, nyári melegben folyékony. Erre a tulajdonságára figyeljünk ételkészítésnél, mert lehűtve bizony nem tudunk úgy dolgozni vele, mint a vajjal, főleg az a hidegen is puhább margarinnal. A kókuszzsír nagyon jó sütéshez is, egészségesebb, nem rákkeltő, stabil magas hőfokon is! Jellegzetessége a habzás, ahogy sütünk benne. Ne tévesszen meg, hogy telített zsírsav, s így nem javasolják: ez a megállapítás ugyanis csak korlátozottan igaz: legértékesebb olajaink, a dió, a magvak, szintén tele vannak terített zsírsavakkal! A szűz kókuszolajjal zsíros kenyeret is kenhetünk, finom íze van, jó torokgyulladásra, megfázásra, fogyókúrához, és kíméletes zsír, mely állítások szerint nem raktározódik a zsírszövetekben, csak az izmokban, és a káros koleszterin ellen is véd.

halolaj, tőkehalmáj olajával, növényi megfelelője a repce, ill. lenmag olaj: ezt az agy  fejlődéséért, a szervezet egészségéért, és a hiperaktivitás elkerüléséért tanácsos fogyasztani -főzelékekbe, spenótba belekeverhető, különösen a hozzátáplálás kezdetekor, amíg nincs elrontva a baba ízlése, szívesen fogyasztják. Vannak rozmaringgal, és egyéb összetevővel kevert, élvezetesebb változatai, érdemes a Totox értéket (oxidáció) vizsgálni a minőség tekintetében (pl NorOil). Lágyzselatin kapszulában, narancsos ízesítéssel is van forgalomban kimondottan gyerekeknek -mi ezt is használjuk, szeretik, bár felnőtt ízléssel nem különösebben jó, ill. gyümölcsös gumicukor változatban.

kukorica csíra olaj: mivel a legtöbb készítményben a tokoferolok közül csak az E vitamin szerepel, márpedig ez önmagában nem éri el a kívánt hatást, még kedvezőtlen is lehet, mint az omega zsírsavak egyensúlya, amire figyelni kell (omega 3-6-9 megfelelő arányban kell szerepeljen a baba étrendjében is!), ezért a tokoferol kínálatot természetesen, alfa-béta-gamma formájában is kielégíthetjük pl. egy kis kukorica csíra olaj használatával! 

A szűz és a csíraolajok a legértékesebb olajok közé tartoznak. Az oliva, a búzacsíra, kukorica csíra, lenmag, de a jó minőségű napraforgó olajat is jó szívvel lehet használni.

 

Érdemes az olajokat keverni, sütéshez pl. 60% kókuszolaj, 40% oliva, esetleg napraforgót, repcét, szója, földimogyoró olajat adhatunk hozzá, stb.

NE használjunk: margarint, hidrogénezett, finomított, feldolgozott zsírokat, mert ezek "szerkezetroncsolt" illetve transzzsírpokat tartalmazó anyagok. Alapesetben bár a margarin tejmentes olajokból készítik, laktózérzékenyeknek ajánlják, de úgy gondolom, hogy hosszabb távon felerősíthetik azokat a gyulladási folyamatokat, amik a tej- és glutén érzékenység hatását is felerősíthetik. A szervek közötti veszéyes zsírréteg kialakulásáért is ezek felelhetnek, ami akár igen sovány embereknél is megjelenhet.

 

Fehérjék: az alga talán a legösszetettebb forrása, különösen növényi étrendet tartóknál a fehérjéknek és esszenciális aminosavaknak, ráadásul a mai környezeti ártalmak ellen is az egyik legkitűnőbb összetételt tartalmazzák mindenféle anyagból! A taurint a jobb minőségű tápszerek is tartalmazzák: ez főleg a tengeri herkentyűkben található. A kendermag fehérje is jelentős, továbbá a mák is magas arányban tartalmazza. Az amarántmag jobban hasznosul, mint más gabonáké.

A taurin a japánok hosszú életének titkának tartják, májbetegségre, számos testi problémára alkalmazzák eredményesen, napi 3 g felnőtteknek ajánlott adagja, és 1500 ft-tól beszerezhető.

 

Klorofill: a vasképzéshez, és egészséghez fontosak a zöld színű ételek: paraj, brokkoli, kapor, petrezselyem, alga, búzafű, stb.

 

Csíramentes élelmiszer a kókuszdió belseje, a kókuszvíz, a propolisz és a grapefruitmag.

Széles spektrumú kórokozó ellenes pl. oregánó, zsálya olaja.

A csíráztatott magvak, hüvelyesek a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak a legalacsonyabb árfekvésben! Frisssen 2-3 napos csíranövényeket fogyaszthatunk, így a legkedvezőbbek élettani hatásaik, összetételük! De lehet belőle kását főzni, édességek, gyümölcsök mellé, vagy pékárukba. Régen a híres hamuban sült pogácsákat ebből készítették.

 

 

 Lisztek:

Mivel egyre érzékenyebbek vagyunk az egyes táplálékokra, lásd pl. gluténérzékenység, ezek kialakulása ellen még sokat tehetünk. Erről külön menüpontban olvashatsz, a kiváltó okokról, gyógymódokróül, hozzátáplálás megkezdésekor különösen ajánlott élelmiszerekről.

Összefoglalóként:

-a friss és legalább részben teljes kiörlésű lisztből

-hosszú, kézi megmunkálással, házi kovásszal , dagasztással

-esetlegesen búzacsirával "gazdagított", alakorból és más kevert lisztekből készült kenyérke ajánlható legjobb szívvel!

Az intolerancia-allergia kialakulásáért a genetika mellett felelős egyes (nálunk kötelező) oltóanyagok összetétele (nincsenek tól-ig határok az élelmiszermaradványok tekintetében, amikre a felerősitett immunválasz miatt a szervezet megjegyi, és az egyéb hatásokkal szép lassan, vagy gyorsan kialakul az ételre vonatkozó érzékenység, allergia), a glükóz-fruktóz és invert cukrok, szirupok, szörpök, az adalékanyagok (amiket sokszor hallomásból tudható, hogy akár fel se tüntetnek a kenyér összetevők között) és egyéb környezetei tényezők, pl. geoengineering kapcsán, vagy épp a termelési vagy épp feldolgozási technológiák okán.

A kevert lisztek használatára nemcsak a kevesebb bevitel miatt lehet szükség, hanem azért is, mert pl. egy tanulmány, és tapasztalatok szerint bizonyos komoly glutén allewrgiás esetekben ezekkel gyógyiítottak is -a gluténszegény, fokozatosan növelt, jó minőségű, egyéb lisztekkel kevert étrend esetén későbbi vizsgálatok nem mutatták ki a glutén-fogyasztás jelenlétét.

Vannak olyan gabonák, pl. az ősbúza, alakor, aminek a glutén tartalma kevésbé érzékenyitő, és remek minőségű (akár BL160-as!) lisztet ad, így kitűnő dagasztott, koivászos kenyérke készitéséhez! BOltban a legjobb általam ismert kevert lisztes termékek pl. a Bibilia vagy szüreti kenyérke, de ezek is boltonként egészen eltérő állagúak, ízűek lehetnek, így nehéz biztosan kijelenteni, hogy elfogadható terméket kapunk.

Ezért aki teheti, van ideje is, vegyen saját házi malmot, pelyhesitőt, és készítse maga a család kenyérkéjét, mindennapiját.

Hozzátáplálákor erre különös hangsúlyt érdemes fektetni -hiszen oltáskor már bizonnyal találkozott a szervezett ezekkel a fehérjékkel, és megjegyezte őket magának az immunrendszerünk.

a nehéz, teljes kiőrlésű lisztek állagának és ízének lágyabbá, könnyedebbé tételéhez használható zabpehelyliszt, csíraliszt, továbbá: babliszt, kókuszliszt, szezám liszt, cirok liszt, kisebb mennyiségben, hogy megszokjuk az ízét: amaránt liszt, hajdina, lenmag (van lágyabb, finomabb és testesebb lisztváltozata is). Őrölt stevia levéllel édesíthetjük természetesen.

A rost lisztek, pl. bambusz ill. útifűmaghéj.

Málét is lehet készíteni, pl, búzacsírából: édeskés, rendkívül finoman elkészíthető. Pogácsa is süthető búzacsírából -mint a régi jó hamuban sült pogácsáink.

Avagy görögösen, egészben megfőzött búza- ill. gabonaszemeket, esetleg 1-2 napos csíráztatás után, dióval, tejszínnel, mézzel fűszerezve igazi ínyencség -s kevesen ismerik hazánkban, Nyersen beáztatott gabona is fogyasztható, ízesíthető. De a töltött káposzta is készülhet sok gerslivel, árpagyönggyel, vagy egész szem árpát, búzát és rizst is csíráztathatunk hozzá, káposztával összefűzzük, édesebb, nőiesebb íze lesz, de nagyon finom és laktató marad!

 

A gesztenye, gesztenyeliszt, mandula, kókusz, dió, szezám lisztek önmagukban is alkalmasak édességek tésztáinak, akár egy kis aszalt gyümölccsel.

 

fűszerek:

kerüljük kezdetben a legtöbb fűszert, a borson, paprikán túl a gyömbérrel és a fahéjjal is módjával bánjunk! De bátran használhatunk zöld fűszernövényeket, különösen frissen: petrezselyem, turbolya, kapor, zeller, szárzeller, bazsalikom, majoranna, oregánó/szurokfű, stb. Édeshez a vanília, szerecsendió virág, és az indián tonka bab alkalmazható.

 

 

Pótlandó vitaminok, ásványi anyagok, kiegészítők:

C-vitamin, jobb felszívódású a liposzómás, de olcsón több száz grammos kiszerelésekben por alakban is kapható, ezt befőttek készítéséhez és számos más célra is használhatjuk. A baracklekvárok színét szép élénk sárgán tartja, nem barnul be. Érdemes rutaszkorbinnal és bioflavonoidokkal, továbbá természetes c-vitamin tartalmú növényekkel, pl. csipke, fekete ribizli, perui cseresznye, együtt fogyasztani a jobb felszívódásért és a teljesebb hatásért! Így komplexen képes hatni az egész szervezetre.

D-vitamin: a csont képződésétől az immunrendszer erősítéséig fontos alap. Akár 90%-kal csökkenthetjük a megfázás kialakulását nagyobb dózis szedésével!

K-vitamin: a kalcium beépüléséhez nemcsak a D vitamin szükséges, pontosabban hogy jó helyre kerüljön, a csontokba, és ne az érfalakra rakódjon le, érelmeszesedéshez vezetve.

tokoferol (E-vitamin) komplex (pl. kukorica, len csíra olajból, halolajból alfa, béta és gamma tokoferolok)

folsav: biztonságosabb felszívódású folát, számos betegség megelőzhető vele, mind a magzat fejlődési rendellenességei, mind felnőttkori népbetegségek, súlyos szövődmények kialakulása. Immunológiai jellegúű hatásai kiemelkedőek, a D-vitaminhoz hasonlóan. Akár a lisztbe is belekeverhető.

vas: a vérképződéshez, az immunrendszer erősítéséhez. Már kialakult megfázáskor ne adjuk, mert a kórokozók is szeretik. Fontos a jó felszívódó képessége, és hogy ne okozzon székrekedéses tüneteket, természetes formában bevinni. Lásd további cikkekben is.

Figyeljünk oda vaspótlásnál, mivel gyermekünknek szüksége van az általunk fogyasztott vasra a náluk megjelenő vérszegénység elkerülése érdekében, ugyanakkor szintén székrekedést okozhat a baba részére is! Anyatejes csecsemőknél ugyan nem beszélhetünk kemény székletről,  mégis nehezebben ürülhet. Szerves kivitel pl. az Iron Food Complex. Próbáljuk éhgyomorra, sok C-vitaminnal, Rutascorbinnal, a szintén magas természetes és könnyen felszivóró vastartalommal rendelkező algával, almával, áfonyával, céklával, feketeribizlivel, jujubával bevenni, szerves formában, illetve jó még a fafülgomba, amit levesünkbe, ételünkbe főzhetünk, és utána kb. fél órával kímélő, hashajtó ételeket fogyasztani (ilyen lehet az útifű maghéj, búza és más magcsírák, zsírok-olajok, tőkehalmáj olajában, szilvalekvár, vigyázzunk a xilittel, jó hashajtó lehet a cukrokkal együtt, ugyanakkor hasgörcsöket okozhat az arra érzékenyeknél)! A tej rontja a vas felszívódását, ezért is körültekintéssel fogyasszuk! Így a legnagyobb a felszívódás esélye, és a "mellékhatások" elkerüléséé. (Míg az anyatejből 50% -a szívódik fel a vasnak, addig a többi tejterméknél továbbra is jellemzően 5 % alatti).

lecitin: az idegrendszer, a szem működéséhez szükséges, és számos előnyös hatása ismert. Napraforgóból, szójából kivont lecitinekkel lehet találkozni, folyékony formában (Bauer szójából), vagy por alakban (napraforgó), amit ételeinkhez keverhetünk.

 

Elvek:

Fontos az alapanyag, a tálalás, az étkezés módja, de az különösen, hogyan étkezünk: együtt a család, és egészséges szemléletben. Aki ad enni, táplálja a testet, de aki jó minőségű ételt ad, és szépen teríti, az a lelket is táplálja! Sokszor nem annyira az étel betegít meg, mint az étkezéshez való hozzáállás.

A paleolit táplálkozástól, szemlélettől rendkívül sokat tanulhatunk, de merjünk kritikát megfogalmazni, például a tej, és különösen a gabonák ilyen mértékű kerülése ellentmond történelmünknek, kultúránknak, és egészségszemléletünknek! Fontos azonban hogy minél kevesebb finomított élelmiszert vigyünk a szervezetbe, különösen cukrot, fehér lisztet, illetve olyan élelmiszereket, amiknek a szerkezetük meg van bontva, mint a margarinok, hidrogénezett zsírok, ha a transzzsírt ki is vonják belőlük! Egyesek a puffasztott termékeket is ide sorolják -a kukorica pufitól a puffasztott magvakig (rizs, amaránt, stb.)

A paleós könyvekből rendkívül sokat tanulhatunk, ma talán a legjelentősebb egészséges táplálkozástudománnyal foglalkozó irányzat, sokat tudhatunk meg belőle az egyes, főleg civilizációs betegségekről is. Számos ismeretet tőlük vettem át, és a sírós baba menü végén szerepel egy összefoglaló.

A mikrohullámú sütő az emberi egészségre alighanem legveszélyesebb konyhatechnika: tegyünk bele egy telefont, fel tudjuk-e hívni: ha igen, kiengedi a sugarakat. S ha nem, még mindég ott a kockázat, amivel az anyagok szerkezetét megváltoztatja, ezzel belülről, az élelmiszeren keresztül is rákot, betegségeket generálhat! Helyette pl. a nehezen melegíthető ételeket, tésztákat párafürdőben érdemes melegíteni, pároló edényekkel, készülékekkel, ételmelegítőkkel.

A tejhabosító tápszerek, saját készítésű krémek, kozmetikumok keverésénél hasznos eszköz, és a gyerekeknek, ismerősöknek nagy élvezet így készült italokat felszolgálni! Rúd alakú vagy kisebb térfogatú tejmelegítős tejhabosítókkal az volt a gondom, hogy ha ketten két nagyobb pohárba kérnek, vagy több vendégnek szolgálunk fel capuccinora, forrócsokinak, összeeshet a hab mire mindenkinek elkészül. Ezért érdemes lenne olyat választani, ami: legalább fél litert habosít, könnyen tisztítható, hideg, meleg változatra, hőn tartásra és habosítás nélküli tejmelegítésre is képes, esetleg még hőfokszabályzós is.

 

A hozzátáplálást 4-6 hónapos korban kezdjük, az első hetekben, hónapokban inkább csak kóstolgatás szintjén.  A nem anyatejes babák korábban, a szoptatottak később kezdhetik. 3 hónapos kor előtt még gyümölcslével se kínáljunk -legfeljebb pár csepp citromlével. Ha mégis szükséges csecsemőnek pótlást adni, az lehet kókuszvíz, rizstej, nyírfanedv, Emóció erjesztett almalé, melyek élőbb táplálékok a bolti és gyógyszertári standard készítményeknél, melyekkel az érzékenységét növelhetik a babának!

Ételek bevezetése:

könnyen emészthető, alapvetően főtt ételekkel kezdjük, mindég kis mennyiséget fokozatosan növelve!

A gyümölcsöknél különösen figyeljünk a magvakra: sok ajánlás azért zárja ki a magvas gyümölcsöket, mert a magját lenyelve okoz bántalmakat a kicsinek, de a levét adhatjuk (pl. meggy, málna, szeder, ribizli, stb.) Először héj és mag nélküli gyümölcsrészek jöjjenek szóba. Ekkor is ügyeljünk, magtöret ne kerüljön a baba szájába! A sárgabarack pl. szorulást okoz, ezért nem javasolt. Az eper allergizálhat, ezért ha adjuk, anyatejes babáknál anyuka egyen előbb, és csak egészen kis mennyiségekkel vezessük be! Az aszalványok is értékesek a baba szervezetének, de ügyeljünk a tartósító anyagokra, mert rendkívül károsak lehetnek!! Akár fejlődési rendellenességet is okozhat, kis mennyiségben is erősen mérgező, az anyuka, nagymama, ismerős pedig nem számol az egészségesnek vélt nassolnivaló, gyümölcs adalékanyagának, tartósítószerének mérgező voltával!

Gabonák bevezetésénél érdemes csíráztatottakat választani, ill. teljes kiőrlésűt, minél frissebbet. Régen a málé is készült búzacsírából: talán ez az egyik legjobb választás napjainkban is, az allergia elkerülése érdekében! Illetve búza, árpa, és egyéb gabona füvekkel is lehet kísérletezni -kíméletesen szárított, porított formában, vagy megfelelően gyorsfagyasztott állapotukban.

Fontos továbbá a frissesség -sajnos az ajánlott cikk nem terjed ki annak értelmezésére, mit jelent a két hétnél frissebb: http://antalvali.com/hirek/bebietelekrol-mit-mikor-adjunk.html

Egy étel bevezetése előtt szoptatott csecsemő Édesanyja is fogyasszon az ételből, hogy a tejen keresztül érintkezhessen a tápanyaggal!

A zöldségeknél, hüvelyeseknél a könnyű emészthetőségre és puffasztó hatásra figyeljünk különösen!

A gyümölcsöket, zöldeket moshatjuk baktérium-kultúrával is: nem fog olyan gyorsan romlani, és egészségesebb lesz. Ebben permetezéssel is segíthetünk.(pl. EM-bio)

 

Az ételeknek van továbbá gyógyhatása, de ahogy minden gyógynövény lehet gyógyító, úgy káros, mérgező is. Az ételek elkészítésénél, a gyógyhatású szerek adagolásánál ezt mindég tartsuk szem előtt. A megfelelő anyagok, vitaminok, ásványok felszívódása is változik az összetételtől, formától függően. Gondoljuk a C-vitaminra: alapesetben a felesleg azonnal kiürül, ezért vannak retard kapszulák, hogy hosszan ellássanak vele, de a liposzómákba rejtet C-vitamin felszívódása kiemelkedő -így egyből több tényezőre kell figyelemmel lennünk. Vagy hogy egy szokványos tabletta vas tartalmának 1-3 %-a szívódik fel, úgy az anyatejből 50%, míg más tejterméket nem javasolnak a vas szedése mellet, mert rontja a felszívódását -ezért értetlenül szemlélem a gyerekeknek tejjel adandó vassal dúsított müzliket, kakaókat. A multivitaminban pedig egyszerre van kalcium és kálium, amik szintén rontják egymás felszívódását. A kínai orvoslás az ételekkel kezdődik. Ennek megértésében élvezetesen segített egy kínai történelmi sorozat: Dae jang geum, A palota ékköve. Egyszerűséggel, alázattal, körültekintően, odafigyelve minden apró részletre teszi sok édesanya is gyermeke és családja elé az ételt. A VILÁG LEGOKOSABB EMBEREI SOKSZOR NEM EGYETEMET VÉGEZTEK, HANEM EHELYETT MEGFIGYELTÉK A TERMÉSZETET, ÉS AZ EMBERRE, EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAIT! Évezredek tudását és példáját átvéve ültetjük mi is a mindennapjainkba, mások életének szolgálatára és a magunkéra.

Gyógynövények:

Minden ételnek, zöldségnek, gyümölcsnek, fűszernek köze van az egészségünkhöz, és az egyik növény egyszer lehet gyógyító, máskor, betegítő, mérgező, életkor, egészségi állapot, és várandósság függvényében.

Kismama jó ha tudja, nem érdemes túlzottan erősítenie az immunrendszerét, mert ez akár a vetélés esélyét is megnövelheti: védekezve saját magzata ellen a test immunrendszere.

A gyermekeknek könnyen adható nassolnivalóvá válhatnak a gyümölcsök, aszalványok, olajos magvak!

 

Gyógyító gyümölcsök:

ezeket a legkönnyebb megetetni a gyermekkel finom ízük miatt!

Jujuba (kínai datolya, csokoládéfa): igen finom, valóban összekeverhető a datolyával, és még hazánkban is termeszthető, fagyálló, de tövises növény! Női gyümölcs: jó hatással van a női szervezet működésére; jó természetes vas pótlásra vérszegénység, légzési nehézségek, oxigénellátási zavarok esetén; megfázásra, torokra, köptetőnek, köhögés ellen. Gyermekeknek is hasznos gyümölcs!

Két formájában kapható: szárítva az egész gyümölcs magjával, illetve mézzel, cukorsziruppal tartósítva mag nélkül. Ám ilyenkor is vigyázni kell, mert magjának hegyes a csúcsa, ez könnyen letörik, és a gyümölcshúsban marad. Utóbbi formában hasonlít a szárított datolyára, ugyanúgy érezhető rajta a héj, de sötétebb, feketés annál a színe.

Goji bogyó [gozsi]: természetes immunerősítő igen magas C vitamin tartalommal, elfogadható ízzel -néhány gyermek kifejezetten szereti nassolni is!

Homoktövis: jó immunerősítő, megfázásban éppúgy, mint megelőzésében, az egész szervezetre jó hatással van! Magában kevésbé ízletes, de őszibarackkal, sütőtökkel, répalével keverve igazán ízletessé is tehető!

Schisandra (Schizandra, öt ízű gyümölcs): szinte minden szervünkre, az egész szervezetünkre pozitív hatással van! Különösen az emésztésre, májra, epére, kiválasztásra; keringés és szívjavító hatású; köhögés csillapítására, külsőleg ekcéma, és számos más bőrbetegség ellen használható.

Szárítva levele, gyümölcse teának, frissen gyümölcse kitűnő ivóléhez. Ribizlihez hasonló piros fürtös gyümölcsű. Télálló, 3, de akár 10 m-re növő kúszó cserje. Kínában az egyik legfontosabb gyógynövény.

Szőlő: sok rost, vizelethajtó, vese tisztító

Datolya: 

Füge: 

Alma: emésztésre, fogakra, vas felszívódásához.

Szilva:

körte:

Barackok: a sárga barack székletfogó, hasmenésnél használható, kisbabának nem adható!

Sárgabarack mag kis mértékben fogyasztva szintén rendkivül jó általános egészségmegőrző, de pl, rák ellen is.

Galagonya: szív és érrendszerre kiváló! Kemény magja van. Aszalványa rendkívül ízletes, kínában igazi csemege, de teának is finom.

Csipkebogyó: teának, lekvárnak

Ribizli: különösen a fekete rendkívül egészséges, immunerősítő hatású! Mivel savanykás az alapfaj, magában, cukor nélkül ritkán fogyasztják. De pl. a Kie Royal (egressel keresztezve) és egyes fajtaváltozatok igen ízletesek önmagukban is!!

Egres:

Som: hazánkban régen hatalmas és igen finom gyümölcsű vááltozatai voltak az országban, még nem tért vissza a divatba.

Papaya:

javítja az emésztést, puhítja a húst, méregtelenít, könnyebbé teszi a meseszt, gyorsítja a szülést,és a tejelválasztást serkenti. Gyulladás csökkentő, anti ödémás.

Bodza:

Áfonya: vérképző és légúti betegségek ellen, köhögésre. mivekl nincs magja, szerencsés választás kisebb gyermekeknek.

Banán: csak bio terméket válasszunk, illetve megbízható helyről, mert a babakonyha kedvenc csemegéje súlyosan egészségkárosító hatású is lehet a kezelésektől!

 

Gyógyító zöldek, zöld levelűek:

petrezselyem

lestyán

kapor

zeller, szárzeller

stevia (sztívia, jázminpakóca)

 

Olajos magvak:

mák: nagyon magas fehérjetartalmú, értékes olajokat tartalmaz, görcsoldó hatású.

dió

mandula: értékes olajai (omega 3 zsírsavat is tartalmaz) finom ízzel párosítva

kesu dió: értékes olajakat tartalmaz, és többek között tejszaporító

pisztácia

 

Ízek: édes, keserű, sós, savanyú -mindegyik szerepeljen a gyermekünk étrendjében.

Legnehezebb dolgunk talán a keserű ízzel van, felnőttként is alig fogyasztjuk, pedig a szervezetnek ugyanúgy szüksége van rá! Ezért érdemes már gyermekkorban hozzászoktatni, és ne csak a orvossággal összefüggésbe! Számos nőgyógyászati és bélrendszeri megbetegedés megelőzhető keserű növények nagyobb mértékű fogyasztásával -természeti népekkel foglalkozó tanulmányokban szerepelnek e vonatkozó adatok.

Ilyen pl. a menta, a csalán, egyéb főként gyógynövények, felnőtteknek a svédkeserű és keserű likőrök. 

 

Az élelmiszeripar is manipulálja a szülőt, nagyszülőt, s velük vagy nélkülük -a gyerekeket, az ízlés alakulását. Garantálja a piacot, mert mit szeret a gyerek? Legyen édes, tetszetős csomagolású... ennyi. Miért van az, hogy a gyerek szereti a túrórudit, a túrót meg nem eszi. Vagy az eperjoghurtot szereti, maga az eper pedig nem ízlik neki? Hát azért, mert elsőként előbbiekkel találkozott. Ehhez viszonyít. Az édes, mű ízhez! Nem ismerik a természetes ízeket!

 

Szülőként mi lehetünk az okai annak, hogy a gyerek válogatós, s később beteges lesz! 

A rossz táplálkozási minta, a példamutatás hiánya, és az, hogy nem étkezünk együtt gyermekünkkel, szintén a leggyakrabban elkövetett hibák közé tartoznak. Ha mi nem tanítjuk meg a kés villa használatára, egészben nyeli majd le a falatokat, TV vagy rádiót hangját hallgatva meg se rágja az ételt, és nem lesz fogalma az ízekről, hogy mit szeret, vagy mit eszik éppen. Nyelni fogja az édes és "ragadós", káros élelmiszereket, nem enni és élvezni! Ugyanakkor fontos az élő, bio, bionom, stb. táplálkozás, sokat lehet az egyes irányzatokból tanulni -pl. reform vagy paleo étkezés, de amellett, amit eszünk, fontos a hogyanja is. Egészségtelen ételt is lehet jóízűen, tartalmasan, egészségesen elfogyasztani, s akkor kevésbé válik kárunkra, inkább egészségünkre! Egy szegény, nem táplálkozástudatos családnál vendégségben elfogyasztott margarinnal kent fehér bolti kenyér a szeretettől és az életérzéstől válik egészségessé és ízletessé, ahogy mércénk szerinti higiéniára nem sokat adó néninél a kukacos sajtocska se fog talán megártani, és mennyei ízeket élvezhetünk Nála!

 

 

Receptajánló:

baba start menü:

Csecsemőket rizstejjel, kókuszukorral, kókuszzsírral készült ételekkel táplálhatunk. Olyan babapiskótát válasszunk, ami tej, tojás, cukor, de akár gabona mentes: makrobiotikus levendulás süti (otthon levendula nékül is elkészíthetjük, és búza helyett más gabonával is finom), melynek rendkívül harmonikus íze van, a receptjét pedig lejjebb megtalálod. A szoptatás, hozzátáplálás menüpontban össze vannak gyűjtve a legkisebbek táplálásával kapcsolatos információk! Xilitet, és gkülóz-fruktóz szörpöket kerüljük, és a friss, házi főzelékeknél, gyümölcsöknél sem kell jobb!

köztes álláspontú recept:

búzacsíra pelyhet meleg vízzel, vagy hasfájás elleni babateával leöntünk, Synlak port (rizs és szentjánoskenyérfa mag liszt alapú baba tápszer) teszünk hozzá, kevés búzafű port, kókuszvizet, kókusztejport, kókuszcukrot és gyümölcs vagy zöldségpürét adhatunk hozzá, esetleg zsíradéknak búza vagy kukoricacsíraolajat, repce, lenmag, szűz kókuszzsírt.

Tejbepapi:

ez olyan étel, amibe beleadhatjuk minden tudásunkat! Készíthetjük rizsből, grízből, zabpehelyből, külön és együtt is, kiegészítve minden mással!

Pl.: a különleges lisztjeimet, és egyéb hasznos, egészséges dolgaimat szoktam a gyermekek reggelijébe belevarázsolni:

kicsi amaránt és hajdina lisztet, mert nagyon jellegzetes az ízük, de nagyon egészségesek is

útifű maghéjat -hogy székrekedéssel ne küzdjön, és a beleket tisztítja, a legfinomabb rost forrás -kismamáknak is javasolt!!! Ugyanakkor az állagot elég erősen megváltoztatja, szinte zselésre!

kókuszlisztet, mandula lisztet, darált diót; szezám liszt, stevia, barna riszliszt, tönköly dara szintén mehet bele.

Fűszerezni lehet vaníliával, ánizzsal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, kardamommal, fahéjjal, stb.

A lenmag vagy egyéb csíra lisztet, a D és K-vitamint, a taurin fehérjét a végére hagyom, tetejét megszórom kókuszvirág cukorral, kókusztejporral, esetleg fahéjjal, kakaóval.

A tej rontja a vas felszívódását, de a gyerekek, főleg az egész kicsik, ezen élnek, ezért szerencsés belekeverni minél több vas tartalmú lisztet, élelmiszert.

Kásák: búzacsíra, kukorica málé, köles kása

Spenótos palacsinta: sűrűbb palacsinta tésztához teszünk lecsöpögtetett felengedett spenótot, kisütjük, mascarpone krémmel töltjük.

Piros palacsinta: céklával, céklaporra, bodzapürével, paradicsomszósszal, piros gyümölcsökkel színesíthetjük pirosra, egészségesebbre. A szebb szín érdekében Citromlevet, aszkorbinsavat tehetünk hozzá.

Spenótos főzelék: olaj nélkül pirítunk lisztet. Elkészítjük mellé a spenótot, ízlés és életkor szerint pici sóval, cukorral, őrölt stevia levél porral ízesítjük, tejjel, tejporral, risztejjel, zabtejjel felöntjük, ha már nem forró tehetünk hozzá kókuszvirágcukrot, búzacsírát, csíraolajat, olivát, stb. is. Nagyon finom felnőttnek is!

 

Roboráló csontos húsleves:

-megfázáskor, kalcium pótlásra, betegségben felerősít-

veszel nagyobb darab csontokat, ezeket 4-10 óráig nyugodtan főzheted lassú tűzön, utánpótolva a nedvességet szükség esetén. A vége felé tehetsz hozzá sót, mutatóba, szemes borsot, hagymafélét, fafülgombát, gyömbér, kurkuma, gumót, curry-t, lestyán és csüdfű gyökeret. A csontokat kiveszed, hogy legyen hely, teszel bele húst, főleg csirkét, szárnyast, legyen benne kevés csontos és bőrös rész is. Szükség esetén leszeded a habját, nem baj, ha a fűszereket is kiszűröd. Újra fűszerezni kezded: gyömbér, kurkuma, curry, hagymák, gombák, szerecsendió, köménymag, római kömény, esetleg vegeta féle. Majd miután kisebb hőfokon fő, hozzáteszed a friss zöldségeket: zeller, lestyángyökér, fehér és sárga répa, édesburgonya, burgonya, csicsóka, karalábé, káposzta, kelbimbó, gomba. Utóbbiakat minél később adjuk hozzá, ezeknek már csak kb. 10-15 perc szükséges. Ha mirelit áru, ezt kalkuláljuk a főzési időbe. Fontos, hogy a zöldeket ne főzzük túl, és tehetünk mellé csipet szódabikarbónát, citromsavat, aszkorbinsavat. 3-5 perccel lekapcsolás előtt tehetünk bele zellerzöldet, lestyán zöldet (ne túl sokat, mert erős az ízük), valamit fokhagymát, szárított zöldeket (petrezselyem, lestyán, esetleg mutatóba tárkony, kakukkfű, rozmaring, turbolya, stb.). 0-3 perccel lekapcsolás előtt pedig friss petrezselymet.

A forró leveshez lehet adni egy szem fürj tojást, ami kiváló roboráló, és az íze is mennyei, különösen, ha jól eltaláljuk, hogy a sárgája még olvadjon, a fehérje pedig szilárd legyen.

Esetleg a hozzá felszolgált tészta is készülhet fürj tojásból ilyenkor.

A csontokból a sok főzés hatására különösen sok kalcium és hasznos anyag fő a lébe, a fafülgomba sok vasat tartalmaz, és az ízen is sokat javít. A porcos csontból kioldódó anyagok a pocok épségének megőrzésében is segítenek, főleg a nagyszülők korában.

Ha egyszerű húsleves alaplére van szükségünk:

egy egész csirkét tisztítva beültetünk egy fazékba, aminek az alján van egy kis víz a pároláshoz, amit közben mindég pótolunk ha elfőne, és só, ami átjárhatja a csirkét, esetleg curryt is tehetünk hozzá. Ha átpárolódott, mehet az egyszerűség kedvéért grillcsirkének a sütőbe pirulni egy kis fűszerrel, krumplival, a leve pedig megmarad alaplének.

 

Zsenge tök vagy cukkini főzelék -extra finom, ínyenc, hús nélkül is!

fagyasztott és/vagy zsenge tök, cukkini, akár vegyesen is

1-2 hagyma, fokhagyma gerezd

1 csokor lehetőleg friss kapor (esetleg kis házi friss rozmaring, kakukkfű is jöhet)

só, fehérbors, kevés őrölt fűszerpaprika és pár szem köménymag

2-3 tojás sárgája

tejföl, pirított liszt habaráshoz

Feltétnek:

édeskrumplit sütünk olajban forgatva, a végén napraforgómagot pirítunk hozzá

tökmagolajjal tálaláskor meglocsoljuk

 

 

Egészséges nasik

Édességnek jól jöhet a szezámból és olajos magvakból készült ételek, pl. halva -különösen, hogy már cukor nélküli, vagy kisebb cukortartalmú változatai is vannak! Coco de Nata nevű erjesztett kókuszos fogyókúrás nasi. Finom aszalt gyümölcsök, mazsola, datolya, jujuba, aszalt füge, stb. A jobb minőségűek megérhetik azt,amivel többe kerülnek, mert pl. a datolya héja nem zavaró, a füge nem csontszáraz, és az ízük is kiemelkedő! Gabonapelyhek, kekszek -főleg teljes kiőrlésűek, pufik és kölesgolyók, ízesített változatokban, de lehetőleg só nélkül a legkisebbek számára.

levendulás édes teasüteményt készíthetünk cukor, tej és tojás nélkül, de akár glutén nélküli liszttel, csecsemőknek is, kisebb babapiskóta formában: az édes ízt az almasűrítménytől kapja majd. Összetevői: teljes kiőrlésű tönköly liszt, almasűrítmény, mandulaliszt, kókuszdió olaj, szódabikarbóna, levendula virág és olaj.

Keverjünk össze paszta állagúra:

fél-fél csésze napraforgó/kókuszdió olajat és almasűrítményt, rizs/datolya/agavé/juharszirupot

másfél csésze teljes kiőrlésű és fél csésze fehér tönkölylisztet

2 evőkanál tahinit(szezámkrémet)/mandulalisztet

2 evőkanál levendula virágot és hozzá két csepp levendula olajat (csak a lavandula angustiflora jó!)

2 teáskanál szódabikarbónát/sütőport

jó csipet sót

majd osszuk 4 részre, vastag, kb 5 cm átmérőjű hengereket formázzunk belőle, ezt tegyük hűtőbe 2 órára.

szelhetjük kb. 8 mm vastag korongonkra, formázhatjuk babapiskóta alakra, majd sütőpapírral bélelt tepsin 180°C-on sütjük mindkét oldalát halvány sárgára.

A levendulához jól illik a citrom is, ezzel is variálhatjuk.

Nem sokáig áll el, jól tárolva kb. egy hónapig.

A baba ételek, gyermek ételek egészséges kedvencek lehetnek pár hónapos kórtól, és a táplálék kiegészítők nagy része elmaradhat, ha az alapokat figyelemmel követjük, és a gyerek adottságait, érzékenységét, hajlamait egyes megbetegedésekre.

 

Tiramisu -nyers tojással "gyerekbiztos", higiénikus

a fürj tojás nem kell félnünk a szalmonellától, és a kemény héjú tojások, pl. a gyöngytyúké is alkalmasabb a célra. Friss, tiszta tojást használjunk!

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez ezüstvizet, grapefruit cseppet, erithritolt, stevia port teszünk, a sárgájához erithritol, stevia, méz, kókuszvirég cukor kerülhet.

A mascarponéhoz steviát, almacukorszirupot javaslok.

Mindegyiket külön felverjük habosra, és külön hagyjuk vagy óvatosan összekeverjük ízlés szerint. Rumos kávéba áztatott piskótaszelettel vagy vizes piskótával tálaljuk.

 

 

Csíráztatás:

fontos, különösen ha csecsemőnek készítünk csíranövényt, hogy jó minőségű, nem tört szemű, és pl. gombabetegségekkel nem fertőzött szemeket válasszunk. Egyszer próbáltam a Rapunzel kamut búza szemeket csíráztatni, minden toplistámat felülmúlta ízével, állagával!. Összeturmixolva italnak is adhatjuk, általában 2-3 nap csíráztatás szükséges a fogyasztáshoz.

Legegyszerűbb módja kis mennyiségben betenni egy csészébe éjszakára, majd következő nap a csap mellé, vagy más szellős helyre kitenni, pl. egy teaszűrőbe, hogy alulról is levegőt kapjon, és sűrűn leöblíteni tiszta folyóvízzel.

 

Befőzés

Tartósítás:

a tömény cukor mellett cukorpótlók közt antibakteriális cukoralkoholok az erithritol, maltitol, xilit, ezüst kolloid, grapefruit, propolisz, fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, kardamom, tonka bab, stb.), stevia gyógynövény örölve vagy kivonata, alkohol (pl. rumos szilva, meggy) vagy ecet segítenek a tartósításban. Széles spektrumú, erős kórokozó ellenes hatású pl. a zsálya, a rozmaring, a babér és még számos növény, illetve olajuk. Ezeket óvatosan ízesítésre is szintén használhatjuk! Cukor esetén kevesebbet lehet használni az antibakteriális hatású cukoralkoholokból (xilit, maltitol), és steviával, erithritollal keverve kellemes ízűek és egészségesebbek lehetnek. Hagyományos tartósítást két celofán darab közé, a befőttesüveg tetejét lezárva tehető.

E vitamin komlex, rozmaring, kukorica csíra olaj segít a tartósításban: az avasodást gátolja.

C-vitamint, citromsavat is adhatunk hozzá -ez a szép színt is elősegítheti.Továbbá D és K-vitamint.

Nyersen is eltehetőek élelmiszerek, de ezek többnyire tartósítószert igényelnek. Ám a fentebb említett módokon szintén kísérletezhetünk nyers és tartósítószermentes befőttek, lekvárok készítésével. Azonban figyeljünk oda: ha sikerül is megállítanunk a kórokozók szaporodását, az ezek által keletkező mérgező vegyületek továbbra is ételben maradhatnak. Figyeljünk továbbá a butulizmus, és hasonló kórokozók veszélyére.

Kítűnő recept tavasszal a meggy, a szomolyai fekete cseresznye alkohollal (rum) és fűszerekkel (fahéj, édes fűszerek) nyersen eltéve, majd a félbe vágott szilvaszemek is roppanósan eltárolhatók felöntőlé nélkül. Később felhasználható kompótnak, megforgatva őket cukros fahéjjal, kitűnő szilvásgombócnak!

 

 Házi bodza szörp készitése:

-bodzavirág bogarak és lehetőleg mosás nélkül bokorról nem fáról vagy forgalmas útszélről szedve

-édesitők: méz, mstevia tea, almacukor, Bálint almaszirup, erithritol, karamell szirup, stb. Itt fontos, hogy elolvadjon, ezért érdemes kavarni, vagy felfőzni a hozzá adandó cukrot. Van aki a szörpöt is főzi, vagy forrázza.

-citrom: levét kicsavarjuk, héjából lereszelünk, és karikázott, félbe vágott citromt is teszünk bele. Ügyeljünk, hogy ne legyen túl kesernyés a citrom fehér részétől.

-gyógynövény kivonatok: menta, kakukkfű; pár csepp E-vitamin komplex, is hozzá adható, és nagyon sok C-vitamint elbir (1 liter -2 evőkanállal)

Hosszabb eltarthatósághoz vagy a cukrot növeljük, vagy főzzük, vagy pl. kevés szalicillel tartósitsuk.

 


Joghurt torta:

Alaprecept a bérmaanyámtól, mely überel minden remek cukrászdai joghurt tortát, és nagyon egyszerűnek mondanám:

1.) piskóta

4 tojás sárgáját habosra keverjük

4 e.k. cukorral

4 e. k. lisztet, amit előzőleg összekevertünk

1/2 zacskó sütőporral csomómentesre, és hozzáadjuk

4 tojás fehérjéjét habosra verve.

Ezt kerek csatos formábatesszük, majd felforrósitott sütőbe téve takarékra vett lángon megsütjük. Villával az első 10 perc után megszurkáljuk, hogy ne maradjon nyers, azaz ne ragadjon a tészta a villára. A megsült piskótát a formában hagyjuk kihülni.

Erre a kihült piskótára tehetünk bármilyen gyümölcsöt (banán, meggy, kivi, kompót darabkák, ribizlil, stb. Én kiegésziteném, ha a torta túlságosan felenged, elázhat, ezért "szigetelésként" vékony lekvárral szoktam megkenni, vagy sűrűbb vékony zsaltin réteggel is bevonható.

2.) joghurt-krém készitése

-4 pohár kicsi joghurt

-izlés szerint 4-5 e. k. cukrot

-1-2 e.k. citromlé (a boltié simább lesz)

-1 cs vaniliás cukor

Ezeket simára keverjük, majd hozzá teszünk:

2 zacskó / 500 ml / tejszint. Ezt nem szükséges habbá verni, de érdemes habtejszinnek való alapanyagot választani.

Ha jól összekeverjük megkóstoljuk, hogy cukor, citromlé kell-e bele /izlés szerint/

Az elkészitett joghurtos-tejszines krémhez keverjük a zselatint:

1 tasak zselatint /kb. 10 dkg/ 1 dli forrásban levő vizhez öntjük, takarékra vett gázon állandó keverés mellett felfőzzük (nem kell megijedni, mert először ráragad a kanál nyelére, falára, de végül sikerül simára keverni, kb 4-5 perc alatt.

Az elkészitett forró zselatint állandó kevergetés mellett lassú csurgatással belekeverjük a joghurtos masszába, amit azonnal a gyümölccsel rakott piskótára öntünk.

 

A megtöltött tortaformát fagyasztóba tesszük, mig kissé megdermed, hgy a tetejére szánt diszitő gyümölcs, csokiforgács, stb. ne süllyedjen bele. A kész tortát legalább egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük, fogyasztás előtt másfél órával korábban kivesszük, hogy a lecsatolható formát le tudjuk kapcsolni, mert csak igy szeletelhető.

Fogyasztás közben nem kell a mélybe visszatenni, csak jó hidegre, hűtőbe.

Jó étvágyat hozzá

 

Gyorsabb változat:

-izlés szerint kb. 1 rész tejszin

- 1 rész joghurt

cukor, édesitő -érdemes fehér szint megtartó erithritolt, almacukrot, steviát használni

zselatin

1 citrom reszelt héja és leve

Tipp:

Mivel a zselatin az iz érzékelést átalakitja, igy mennyiségétől függő arányban a desszert rendkivül egészségessé tehető: akár több evőkanál C-vitamint, taurint, keserű és savanyú izeket (különböző gyógy cseppek pl. béres csepp, Herbafulvo, Huminiqum) is elbir, ezért ez a finom, hűvös desszert a betegségben szenvedők számára is ideális lehet! Tej, glutén és tojásmentes változatban is készithető, és sok táplálékkiegészitővel is fogyazszthatóan nagyon finom marad!

Én változó összetétellel készitem, tejszegény kivitelben:

joghurt, aludtej, tejszin, mascarpone, tejföl...

kókusztej, kókuszviz, risz, mandula, zab stb. növényi itaalok

cukrok tetszőleges összetételben, izlés szerint

citromlé és héj, gyümölcsök és zöldségek egészben beledobva vagy pürésitve a masszába keverve, pl. algapor, felolvaszttott apró spenót, etc.

táplálékkiegészitők pl. humuniqum, csipet parajdi só, alga por, Béres csepp, nagy adag C-vitamin,D-K és E-vitamin komplex, taurin, glicin, kova föld, stb.

Tökéletes nyáron fagylalt helyett -egészséges alternativaként könnyen és gyorsan elkészithető finom házi megoldás!

De főzhetünk otthon házi vanilia vagyit is: 8-10 tojás, 7 dl (házi zsiros) tej, 3 dl tejszin 30-35% zsirral, és úgy 25 dkg cukor -és a vanilia! Egy rúd vanilia vagy folyékony kivonata lehetőleg. Mint a madártejet, kb 80 fokon felfőzzük, ne melegebbre hogy a sárgája ne főjön meg. Mikor hűtjűk, fél óránként felverjük, ha nem jól vagy, jégkristályok alakulnak ki benne, ilyenkor újra fel kell teljesen olvasztani és újra kezdeni a felverést-hűtést.

 

Apropó, madártej recept:

5 liter tej

15 tojás

pudingpor v liszt (pl. nyilgyökér) sűritéshez igény szerint -aki higan szereti, annak teljesen elhagyható, aki sűrűn, hogy megálljon benne a kanál, az többel, a mennyiséghez igazitva a tej-tojás-cukor arányát.

cukor izlés szerint

vaniia

izlés szerint citromhéj a fehérjéhez, mazsola, fahéj, mézes fűszerkeverék... ezekkel meg lehez szórni, de pl a tejbe is tehetünk pár szem mazsolát, amit aztán disznek a tetejére szórunk, sok lehetőség kinálkozik, de csak mértékkel, ha nem akarunk egészen más felfogású ételt az azstalra varázsolni.

A vaniliát kimagozzuk, a magokat a tojássárgájának szánt tálba belekaparjuk, a hüvelyét a tejhez a fazékba rakjuk. Előtte akár a cukorban is tárolhatjuk, amiből utána hozzzáadunk ennek izesitéséhez is.

Tojásokat szétválasztjuk.

tejet felforralni, közben tojások sárgáját cukorral, vaniliával és igény szerint liszttel jól elkeverjük, kis hideg tejet, majd újra összekeverjük, és erre a közben felforrt tejből keverés közben lassan hozzáadunk -hogy ne főjön meg a sárgája a nagy és hirtelen hőhatástól.

Közben a tejet apró lángra tesszük, vagy lekapcsoljuk -bátorság kérdése, ki hogy fél a baciktól és milyen mennyiségekkel, alapanyagokkal dolgozunk. Éppen mig lassan keverés mellett belecsorgatjuk a sárgájás krémet, de ne főjön fel, úgy 80 fokon kell tartani a hőmérsékletét, aztán lezárni.

Hogy ne kelljen nagyon félni a tojás nyersessége miatt a betegségektől, körültekintően készithetjük sous vide eljárással, ezüst kolloid, grapefruit mag kivonattal, esetleg fürjtojásból késziteni (nagyon macerás ilyen kis tojásokat széjjel választani jó módszer hiján) etc.

A fehérjéhez felverés közben nem adható hgyományos cukor, de: adható pl. stevia.

Én úgy szoktam, hogy a hideg tojásfehérjéhez adokegy csipet sót, csipet szódabikarbónát, pár csepp citrom levet, reszelt héját, taurint, glicint, grapefruit mag cseppet, és édesitésként stevia kivonatot, igy kemény habosra verem.

Két féle képpen lehet kifőzni: vagy a meglévő felmelegitett tejbe, vagy külön vizbe. Elpbbi gyorsabb, finomabb talán, d a fehérjahab ott maradó darabkái a sárgájával sűrités után elronthatják az alaplé állagát.

Érdemes ilyenkor a főző lébe cukrot, akár csipet sót is tenni.

Lehetőleg lapos felhőcskékbe nagy lapos lyukacsos szedőkanálba szedem és a lobogó folyadékba téve kifőzöm mindkét oldalát. A gyerekek nagyon szeretik, ha a fehérje felhőcskék édesek, és ez steviával megoldható, ill azzal, hogy cukrozzuk a főző levet.

 

 

A zselatinról

                        és a házi gumicokrokról -avagy hogy kell bevenni a gyógyszert és a rossz izű táplálék kiegészitőket:

 

tuti tipp a keserű, vagy nem kivánatos élelmiszerek bevitelére, gyerekeknél is!

Önmagában is gyógyhatással bir, de nem véletlen, hogy a halolajat, és a savanyú, keserű, különféle rossz izű dolgokat zselatinnal, pl. gumicukorral vetetik be a gyermekekkel!

Házilag készithetünk saját szilikon bonbonformával formás, vagy tömbben késsel kockázott gumicukrot gyermekünknek, ami a zselatin mellett elbirja a különösen savas izeket  (pl. C-vitamin nagy adagban marná a gyulladt torkot de igy, akárcsak ha glicerint használunk, nem lesz kellemetlen érzés), a keserűeket (Béres csepp), vagy az egyszerűen rém borzasztó izeket (Huminiqum), és örömmel eszik meg a házilag jutalomként is osztogatható és jóval olcsóbb étrendkiegészitőket, vagy nehezen beadható gyógyszereket!

 

spirulina és chlorella alga italpor, por, őrlemény:  nagy kiszerelésben -ha valahol a földgolyóbison ledobnak egy kis atombombát, ugyanúgy segit a túlélésben, mint bármely más esetben, merthogy a bükki fövesember, Gyuri bácsi szerint is ez az egyetlen, országunkban nem előforduló növény, amit az itthon termőkkel nem tudunk igazán kiváltani! Szokták mondani, hogy 1 grammja 1 kg zöldségnek felel meg, minden szükséges tápanyag benne van, méregtelenit, segiti a gyógyulást és az immun erősitését.

 

gyermek alga koktél:

tejes változat:

banánporral izesitve az algát kellemes, babák számára is elfogadható izt kapunk. A kúra szerűen ajánlott nyers fürj tojást is elkeverhetjük egy ilyen turmixban.

Én tejhabositót szoktam használni, abba teszek tejet, egy kis vizet, 1 teáskanál alga, 1 evőkanál kakaópor 20-22 %-os, 1 mokkáskanál szezámolaj, 1 teáskanál taurin, 1 evőkanál banán por, izesitéshez stevia és kókuszvirágcukor izlés szerint, és 1 nyers fürjtojással is megtoldhatjuk. Felnőtteknek, gyermekeknek finom algaitalt kapunk, tej helyett természetesen növényi tejeket is használhatunk!

Továbbá hozzá tehetjük a napi D és K vitamin cseppeket is.

 

gyümölcsös változat:

baracvelő

kis kivi szörp

acerola por, C-vitamin, és alga

tisztitott viz

 

Tejmentes ételek kisbabáknak, ekcémával és egyéb bajjal küszködők számára:

kérlek ajánlj ha ismersz ilyeneket!

 

Ezüst kolloid:

valahol fél decit, valahol napi 1 teáskanálnyit javasolnak belőle.

Fontos a kis szemcseméret, és a tisztaság, különben egészségre veszélyes hatású lehet.

Hatásosabb az antibiotikumnál, de a vékonybélben már felszívódik (így kevésbé károsíthatja a bélflórát).

Használhatjuk a torokra spray-ve, fogszuvasodás ellen, szájvízként.

Gyümölcsök, élelmiszerek tartósítására: különösen gyorsan romló élelmiszereknél, hogy lassabban romoljon. Pl. eper, barack, ennek oldatában mossuk, spray-zük. Megkezdett üveg tetejére fújunk belőle, stb.

Lekvárok, szörpök tartósításához is használhatjuk.

Figyeljünk a napi beviteli érték ne legyen magasabb az ajánlottnál!

 

 

 

PS:

Szívesen fogadnék visszajelzéseket, mennyire volt hasznos a cikk, illetve mit hiányoltál, mit fűznél hozzá! Kattints facebook oldalamra, vagy írj ide! Minden építő kritikát szívesen fogadok! Köszönöm szépen.

Elérhetőség: bemutatkozás, kapcsolat

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010172738089

Like-olj, értékelj, üzenj, javasolj!

 

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 108535
30 nap: 739
24 óra: 25