Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ajándékötletek, ékszerek babáknak, mamáknak -születés, keresztelő

ajandek.gif

Tartalom:

Hasznos és szép ékszerek?

A borostyánról, illetve fogzáscsillapító hatásáról, biztonságáról

Az ékszer, mint szimbólum, önkifejezés

Ajándékozási irányelvek

Ötletek, szimbólumok keresztelőre

Ajándék babakelengye, játékok, mamáknak, babáknak!

Szülőknek, keresztszülőknek tudnivaló keresztelőre

 

 

Mitől lehet egy ékszer a szépségen túl hasznos?

Gondoljunk a borostyán láncra, illetve egy karkötőre, medálra, amibe bele van vésve viselője neve -így a még beszélni nem tudó vagy megszeppent gyermekünket is rögtön felismerik ha például eltéved! Régen a családi címer, vagy monogrammos tárgy, pecsétgyűrű őrizte, s az öröklődött. De van funkcionális biztosítótű, pelenkatű ezüstből, aranyból, antibakteriális ezüstből készült étkészletek, ajándéktárgyak is. Kisbabáknál a szájpenész is megakadályozható  ezüst tárgyak használatával, szájba adásával. Rágóka is készíthető, pl. ibolyagyökérből, kaucsukból nyakbavalónak. Egy kis csengettyű hangja megnyugtatja a kisbabát. Egy kis kötött golyó, gombolyag finom puha játék és elfoglaltság a babának, és dísz a mamának -selyemből, gyapjúból, bambuszból is köthető, ha nem bolyhosodik.

Kismamáknál csengettyűs nyakbavaló, fülbevaló, vagy kötött nyaklánc, ami a babának-mamának nem okozhat kárt, és van mivel játszania a kicsinek a mama ölében.

borostyan-nyaklanc-csomozott.jpg

Sokan tartják a borostyán kőről, hogy jót tesz fogzáskor a gyermeknek.  Egyenlőre azonban egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztja ezt alá. Botrányok azonban vannak: egy elszakadt nyaklánc, széttört, lenyelt borostyánszem akár fulladást is okozhat, egy hamisítvány pedig allergizáló hatású is lehet! Míg féltudományos, ezoterikus, megtévesztésre alkalmas leírások tömkelege csábít vásárlásra. Természetesen lehetséges, hogy kedvező "kipárolgása, sugárzása", vagy egyéb jellemzője van, mely valóban enyhítheti az arra fogékony gyermekeknél a fogfájást. Nem kell feltétlenül az előbb említett ezoterikus dologra gondolni, hiszen a cirkon nevű drágakőnek például, különösen a zöld árnyalatú változatának olyan erős radioaktív sugárzása van, hogy maguk a vizsgálók is meglepődtek, mennyire kilendült a mérőműszer mutatója -ám ez egészségre káros hatású sugárzás! "Olaját régen préselték is" evégett, mint olvassuk, egyes állítások szerint. Hatása kifejtésénél fontos, hogy a bőrrel, illetve a fájó területhez minél közelebb érintkezzen! Olyat is hallani, hogy fém kapocs nélkül végig kell ölelnie a nyakat. Ezért ha már emellett döntünk, érdemes a nyakba akasztani, valódi, jó minőségű borostyánt választani, vagyis olyat, aminek minden szeme közt van egy csomó, hogyha elszakad, ne szóródjon széjjel, az egyes szemekből ne törjenek le darabok, -különösen ha rágni kezdené a pici! Továbbá legyen megfelelő a záródása, pl. csavaros, hogy ne tudja leoldani! Ám a legjobb minőségű borostyánnál is előfordulhat, hogy leválnak róla darabok -ez a kő tulajdonsága. Még a gyémánt is hasad, ha van olyan pontja, még egy picike tűszúrásnyi nyomástól is. Vízbe, fürdéshez nem érdemes a gyermeken hagyni, ugyanis a klór, a kemikáliák kikezdhetik az érzékeny szerves drágaköveket, illetve leülepedhet pl. a szappan a borostyán felületére, s így nehezebben fejtheti ki esetleges hatását. Csupán a fájdalom és szorongás érzet ellen tartják hatásosnak, és egyéni érzékenységtől is függhet, hogy ki mennyire tapasztalja e kedvező hatást! Olcsón vásárolt terméknél -ahogy néha a drágánál is- megeshet, hogy csupán mesterségesen előállított kövekkel van dolgunk. A legbiztosabban úgy tudjuk eldönteni, hogy egy forró tűt nyomunk az egyik szembe, s megfigyeljük annak jellegzetes borostyán gyanta illatát -ezzel persze megrongáljuk az anyagot, ahogy a karc próbákkal is. Ráadásul a legújabb utánzatokat már hasonló gyantákból állítják elő, és még valódi rovarzárványokat is képeznek bennük a hitelesség kedvéért! Így akár a bányákig is elmehetünk beszerzésük végett, vagy nagyon hiteles, megbízható helyről kell beszereznünk. Ám semmiképpen ne kockáztassunk egészen kis gyermekeknél! Inkább bírja ki a fájdalmat, vagy keressünk más módot gyermekünk fájdalmának csökkentésére, mint a biztonságát kockáztassuk.

A babák sírásáról szóló menüpontban találhatók más fogzási fájdalom csillapítását szolgáló ötletek: ibolyagyökér, kaucsuk rágókák, stb.

 

Születésre, főleg keresztelőre, de a későbbi "ajándékozós" alkalmakon segítséget jelenthet, ha ismerjük, mikor mit illik adni, és minek örülhetnek a megajándékozottak!

 

 

Így egy másik szelet az életből a szimbólumok világa: hovatartozásunkat, és a másik ember iránt érzett szeretetünket ezzel tudjuk kinyilvánítani, kifejezni!

A borostyán kő után a borostyán, mint növény levele a házastársak egymás közti hűségének jele -különösen a feleség szokta férjének ajándékozni medál, vagy más díszes tárgy formájában! Egy kereszttel az Istenhez való tartozásunkat, egy Mária képpel a közbenjárásáét, imájáért való szüntelen fohászunkat fejezhetjük ki. Ugyanígy gyermekünk számára egy ágya fölé akasztott kép a Madonna alakjával, az őrangyalának, vagy védőszentjének képével szintén biztosíthat minket afelől, hogy nemcsak mi vigyázzuk, és nem csak számunkra különleges az alatta szendergő gyermek.

A keresztelő a katolikus-keresztény tanításban sok funkcióval is bír, melyek hatással vannak az üdvösségre, az emberi lét kiteljesedésére, boldogságára! Vannak "járulékos" következményei, mint a gonosz lelkek távol tartása, egzorcizmus. Régen a hittérítés jelentős eleme volt, hogy a keresztség felvételével a gonosz lelkek zaklatásától is többen látványosan megmenekültek.

Sokan nem tudják, egy ilyen alkalomra milyen ajándékkal kedveskedjenek, fontos szempont, hogy szimbolikusan is kifejezze az alkalmat, a mondanivalót.

Ha nem tudunk egyetérteni a vallási mondanivalóval, "hitetlenek" vagyunk, nem kell letagadnunk, és úgy tennünk, hogy minden rendben menjen. Ha felvállaljuk ezt, akkor is találhatunk kedves mondanivalót, szimbólumot, pl. a gólyát. Így szeretetben együtt ünnepelhetjük az alkalmat.

A szépség az élet szükséges velejárója, az élet minőségét javítja, jó kedvre derít, értéket ad. Fontos, hogy ne maradjon meg csak a külsőségnél, de a gyönyörködtetés önmagában érték, akár egzisztenciális, megélhetési nehézségek közepette is fontos a szép, a jó iránti fogékonyságunk, vágyunk!

katolikus-keresztelo.jpg

 

 

 

gyongyos-keresztes-baba-karkoto.jpg

 

 Az ünnepeknek csak akkor van értelmük, ha valóban hűek maradunk az eredeti tartalomhoz, örömhöz! Ha pl. elsőáldozáskor kíváncsibbak vagyunk a torta ízére, mint az oltáriszentségben Jézus első csókjára, akkor ünnepeljünk mást! Később kísérthet minket, hogy anélkül telik el az ünnep, hogy mély nyomot hagyott volna bennünk, és egyre nagyobb üresség marad utánuk. Míg egy örömmel, odafigyeléssel, készüléssel, magunk odaszentelésével történő esemény mélyen megrendít és gazdagít egész életünkre!

 

Keresztelőre ajánlható ajándéktárgyakhosszu-keresztelo-ruha-kislannyal.jpg

A ruhácska tiszta fehér, esetleg sárga vagy arany hímzéssel, szegéllyel, egészen egyszerű, puritán, vagy díszes, de lehetőleg ne giccses legyen. Létezik egész hosszú változatban is, amikor a tunika akár kétszer olyan hosszú, mint a baba.

A takarót is szokták keresztszülők ajándékozni, névvel hímezve.

Az aranyból készült ajándéktárgyak Isten dicsőségét szimbolizálják, a legnemesebb fém az egyházi szimbolikában -míg a platina a legértékesebb nemesfém az ékszerkészítésben.

Ahogy a Hold az egyház, amitől a fényét kapja, a Nap az Isten szimbóluma, úgy a hold fénye ezüstös, az ezüst tehát az egyházé.

Mivel antibakteriális, így pl. szájpenész ellen különösen hatásos lehet egy ebből készült evőeszköz, pohár.  A régen használt bóraxos rózsaméz helyett ez is ajánlható szájpenész ellen -nyilván nem olyan erős hatású a rövid szájban tartott idő alatt, de nem dokumentáltan mérgező, mint a bórax. Az ezüst kanál jó ómen, ugyanis jómódra utal. Vásárolhatsz egyet ötvöstől, vagy akár egy kisebb darabokból álló készletet is. Utóbbi jó lesz majd „hozománynak”. A keresztszülő a készlet első darabját a keresztelőre ajándékozhatja, utána pedig a gyermek születésnapjára vásárolhat egyet-egyet, amíg a készlet összeáll.

Személyessé tehető véséssel, rátéttel, vagy egy, a mondanivalónknak megfelelő ábrázolással, formavilággal. De lehet egy kerámia tál is névvel, Bibliai idézettel díszítve. Ólomkristály (akár készletbe: mindég ugyanazzal a mintával egészítjük ki a nagy ünnepekkor, szülinap, karácsony; pl. Hollóházi porcelán zöld leveles vagy kék gyümölcsös, virágos díszítésekkel, aszettnek része lehet ünnepenként egy teáskészlet, tálalók, tányérok, óra, hamustál, gyertyatartó, dobozkák, stb. Hátuljára igazi aranytollal írhatunk, ha többen adjuk, akkor az ajándékozók aláírása rákerülhet pl. egy tál vagy nagyobb váza sima felületére; rozsdamentes tálcánál, tehetősebbeknek ezüst tálca középére vésve, gravírozva az alkalmat és a nevet, avagy szoborka, pl Hummel angyalkás vagy gyermek figurával.

ajandek-otletek-9158e801337d3b1ec83e3cb1cea2af79.jpg

Fontos tudni, hogy melyik keresztény felekezet milyen kép és formavilágot használ.

Érdemes olyan ajándéktárgya(ka)t választani, amelyek később, felnőttként is használhat, és értékálló marad, annak, aki ezt megengedheti. Továbbá érdemes az időpontot is feltüntetni egy ajándékba adott tárgyon, vésve, vagy akár alkoholos filctollal ráírva egy szobor, ajándéktárgy aljára.

keresztelos-kereszt.jpg

 

    medálok:

 kereszt

 hal / IHTÜSZ görögül hal, de az  alábbi hitvallás rövidítése miatt  keresztény jel lett: Jézus Krisztus  Isten Fia Megváltó. A felvállalt, tudatosított, főleg felnőtten megtérők, megkeresztelkedők jelképe.

kereszt, horgony, szív medál: egybe rajzolva, vagy egy karikára a három jel felfűzve; a hit remény szeretet jelképei

galamb: a Szentlélek jelképe -ilyenkor nem olajággal csőrében ábrázolják, hanem főleg kiterjesztett szárnyakkal.

szarvas: karácsonykor még jobban használják szimbólumként, Krisztus Jézust jelöli, Aki után a Szív vágyakozik, és úgy jelenik meg, mint a szarvas, és úgy tűnik el szemünk elől. Az Isten és ember szerelmének jelképe, lásd az Énekek éneke vagy A szellemi páros ének, ezért elsőáldozáskor és házasságkötéskor erőteljesen használt szimbólum.

bárány: a húsvéti bűnbánati időszakokban előforduló jelkép Jézus jelképezésére, aki mint bárány vállalta a keresztáldozatot. Mivel a keresztség szentsége kötődik a húsvéthoz, ezért, s mert kisgyermeknek kedves ábrázolás a bárány, használhatjuk.

IHS ostya kehelyben, esetleg búzakalásszal: I/J: Jesus H: Hominum S: Salvator , azaz Jézus az Emberiség Megváltója, az oltáriszentség jele, a legmagasabb szintű találkozás Istennel itt a földön. Az IHS jel nélkül szőlővel, búzakalásszal más felekezetek is használjak a kelyhet, ezzel a katolikusok. Ez főleg az elsőáldozáskor, az oltáriszentség első vételekor fontos szimbólum, de akár itt is helyt áll, hiszen Krisztusra, és megváltó, szerető szerepére hívja fel a figyelmet!

zománc, áttört, vésett képen ábrázolva Jézus, Mária, a védőszentje -neve alapján, vagy az őrangyala, esetleg egy erény, vagy más szimbólum.

 

medáliák, érmek, emlékérmek:

pl. babaágy fölé akasztható, a védőszenttel, Szűz Máriával, őrangyal ábrázolással. Míves, ezüstözött, vagy vékony ezüst lapkából készítettek kaphatóak. Emlékérmek is kaphatóak, mely kifejezetten keresztelőre, pl. ezüstből készül, rávésethető a név, a keresztelés időpontja.

benedek-erem.jpg

skapulare-szent-mihaly-arkangyallal.jpg

rozsa-fuzer.jpg

Skapuláré, csodásérem,  Benedek érem a leggyakoribb érmekközé tartozik, s ezeknek különleges, elismertkegyelmi hatása van.Ígéretek fűződnekhozzájuk, pl. hogy aki hittel, Isten iránti szeretettel viseli,nemkárhozik el, avagy a Benedek érem egy ördögűző imádság kezdő betűit is tartalmazza, és nagy védelmet jelent a gonosz erők támadásai ellen!

 

karkötő:baba-karkoto.jpg

általában vésett lapkával, melyen benne van a neve, esetleg egy kereszt, hal, vagy egy "dekoratív"  őrangyal ábrázolás. Megfelelő megoldással egy baba kezére ugyanúgy felerősíthető, mint egy vékonyabb felnőtt csuklóra, illetve utólag átcserélhető a lánc.

Ráfőzhetőek a láncszemekre díszek, amelyek levehetők, ha felnő, ugyanúgy viselhesse tovább. A zsuzsus karkötőknél szintén minden nagyobb ünnepre ajándékozható egy-egy újabb "zsuzsu", a karkötőre erősíthető dísz.

 

ermes-karkoto.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyakkendőtű, mandzsetta, toll:

szintén véshető, nagy alkalmakkor emlékezhet felnőtt korában is arra, akitől keresztelőjére kapta.

 

Hófehér, hímzett keresztelő ruhácskák, horgolt kiscipő, takaró, hímzés, gyertyák, emlékkönyvek, bölcső, baba textilek. Katolikusoknál a keresztelőn az egyház részéről jellemzően adnak egy szimbolikus fehér kis ruhácskát, ingecskét, illetve gyertyát a keresztelendőnek. Ezt lehet, illik kompenzálni anyagiakban, különösen, ha nem kérnek külön "honoráriumot" azért, hogy beveszik a keresztény közösségbe a gyermeket.

Sajnos ezekbe nem lehet felöltöztetni, de a régi szokás szerint a keresztelőkor viselt ruhácskát eltették a gyermeknek, s néha a koporsóba is kísérte ez a ruhadarab, ahogy az esküvői ruha, kereszt, vagy rózsafüzér.

 

Egy díszkötésű, vagy sima, forgatható Biblia, képes gyerekbiblia, imakönyv, a hit foglalata könyvben, ha megnő, legyen mit forgatnia. Esetleg egy szentkép, festmény, rózsafüzér akár szép, talán épp könyv alakú tartóban -katolikusoknak. Keresztlevél tartó, emlékérem.

 

 

Ajándék választásánál érvényes általános szabály, hogy a szülőknek, adott körülmények között használható dolgokat válaszunk. Ha jobb módúak, akkor díszesebb, értékesebb dolgokat, de ha szerényebben kénytelenek megélni, akkor ne nagyzoljunk, praktikus ajándékokat keressünk, amiknek jobban hasznát veszik majd, és csak ezek mellé, ahogy megtehetjük, adjunk nagyobb, hosszabb távon is értékálló dolgot.

Legalább egy könyv, könyvjelző, képeslap erejéig gondoskodjunk arról, hogy személyes üzenet is fennmaradjon, ahogy nő, maradjon emlék a kezében, könnyebben kötődjön. Valami személyes apróság, ami jelzi, milyen fontos Ő.

 

Besegíthetünk a babakelengye összeválogatásába, a kiságy, bölcső, pelenkázó, babaülés megvételébe, vagy egy szép minőségi takaró, baldachin, ágynemű, kiságyforgó, kivetítő, egy szép rugdalózó, törülköző, babagyapjú, polifóm vagy babatornázó fából, textilből, jó minőségű (lehetőleg nem kommersz, hanem kimondottan újszülöttnek való) babakozmetikumok, fésű, gyermekápoló készlet, kisebb-nagyobb plüssök, horgolt, fa játékok, csörgők, rágókák (kaucsuk, ibolyagyökér, hűtőfolyadékos, műanyag dörzsis felületű), hordozóra, kiságyra tehető játék, játékspirál, plüss cumisüvegtartó,kormány, búgócsiga, hintaló vagy gumi ugrálós állatka, labda, hétköznapi eldobható pelenka vagy textil pelenka beruházással. Hordozókendőt már nehezebb választani, de pl. egy gyűrűs jól jöhet a kezdeti időkhöz. Fürdőjátékok, autós/babakocsis/kiságy játékok, pl. feltekerhető kígyó, kukac, vagy tükrös, játszószőnyeg, babatornázó. Babanapló, fotóalbum, képkeret, textil és egyéb könyvek, zenélő dobozka, emlékgyűjtő doboz, hajtincs vagy tejfogtartó, egyedi, névre szóló ajándéktárgyak, személyre szóló üdvözlőlap, kísérőkártya, könyvjelző, esetleg Bibliai idézettel. Porcelán figura, tartósított vagy élő virág.

A csomagolásnál ügyeljünk arra, hogy a fehér szín domináljon, hiszen a keresztség felvételének ünnepe a tisztaság ünnepe, ezt pedig a fehér szín jelképezi leginkább.

De gondolhatunk a kismamára, egy kis nassolnivaló, bon-bon, lehetőleg kevés, esetleg fehér csokival, hogy ne okozzon hasfájást a babának. Helyette a marcipán például kedvezhet kettejüknek, vagy aszalt gyümölcsök, jujuba, szilva, a mandula mellett a kesudió serkenti a tejképződést is. Szülés utáni regeneráló krémekkel, szoptatást serkentő teákkal, italokkal, egy szép szoptatós felsővel, hálóinggel, boleróval, pelenkázó táskával, akár igazi hernyóselyem sállal. Annak, aki hordózás párti, nagy ajándék lehet egy hernyóselyem hordozót választani: a tapintás, a szépség, esztétikum sok hölgyet megfog. Könyvekkel, szoptatást, baba egészségét segítő dolgokkal, vitaminok, táplálékkiegészítők, és kozmetikumok, hogy érezzék, (nőnek érezzék) Velük is törődnek (meg Apukával is). Hogy mi segít a szoptatásban, szülés után, az erről szóló cikkekben felsoroltam.

Egy megfelelő ékszer is jó jelzés lehet örömünk, hálánk kifejezéseként. Ráadásul nagyra értékelik a figyelmességet, ha a születés alkalmával nemcsak a babáról emlékezünk meg! Férjektől is különleges gesztusnak számít, ha megünneplik, akár minden évben, amikor a gyermeküket világra hozta, az édesanyját, a feleségüket is!

Könyv: fontos a gyermekekről szóló irodalom, a testi változásokat, gyógymódokat leíró művek mellett a játszás, nevelés-oktatás, az elsősegély és természetes megelőzés, gyógyítás, babahonyha, valamint elhanyagolt területként a lelki és szellemi táplálékul szolgáló irodalom. A Lelkigyakorlat, lelki gondozás menüpontban vannak megjelölt források, és folyamatosan gyűjtöm őket.

Babakelengyéről és a kismamának való dolgokról bővebben olvashatsz az egyes menüpontokban, pl: https://patrona.eoldal.hu/cikkek/kismama-felkeszito-es-babakelengye.html

Igazán különleges, ha veszel egy, a gyermek születése évében palackozott, jó minőségű bort (lehet az Év bora, esetleg pezsgőt, Unicumot -itt Ő az igazi Unicum!). Rákerülhet, hogy 18 éves korában, vagy az esküvőjén, esetleg a saját gyermeke keresztelőjén bonthatja ki.

Virág, torta, mézeskalács. Motívumvilága: galamb, kereszt, könyv.

keresztelo-torta.jpg

Jöhet még a babakocsi, autósülés, utazóágy, járóka és járássegítők, etető szék és etetést segítő eszközök, gyermekszékek és asztal, tányérok, poharak, étkészletek, szoba csúszda, trambulin, pakolgatós, készségfejlesztő játékok, stb.

Az egészség kincs, és egyre nagyobb ajándék: a finom élelmiszer, gyógyhatású szerek. Lehet az méz, házi lekvár, szörp, aszalvány vagy olajos magvak. Gyógyteák, alga, szerves vitaminok.

A tejhabosító különleges ajándék lehet, mert a gyermek tápszerét, a hűtőből kivett hideg tejet kellemes hőmérsékletűvé teszi a gyermek számára, rajonganak a felhabosított tejért, amiből lehet kakaó, vagy egy kis kókuszvirágcukorral, esetleg fűszerkeverékkel (pl.őrölt kardamom, gyömbér, szegfűszer, ánics, csillagániizs, fahéj), vagy malátával, cikóriával készített gyerekkávé is. Anyukék vendéglátáskor hasznosíthatják a lenyűgöző otthoni kapuccsinóhoz, vagy apukának meglepetésként, forró csokit, karamellás italt is készíthetünk vele, de kozmetikai készítményeket, gyermekápoló szereket is elkészíthetünk a segítségével. Betegség, étvágytalanság, torokfájás esetén is kimondottan jól jön!

Csupán két hibája van: a kis űrtartalom, kapacitás (létezik botmixeres, ill. 150+ ml-es készülékek. Érdemes olyat keresni, ami min. fél liter tejhabot elő bír állítanikb fele ennyi tejből egyszerre, és a hőfokot valamint a keverést külön lehet szabályozni. Így nem vallunk kudarcot a család, és avendégek előtt, ha hirtelen mindenki egyszerre szeretnémegkóstolni! Ugyanakkor lehet különböző keverőfejekkel választani kézi botmixert.

 

Arra figyeljünk, hogy keresztelőn pogány szimbólumokat, nagyon trendi ajándékokat ne  válasszunk, egyrészt mert nem ide illő, másrészt rossz érzés lehet, ha pl. komolyan veszi a megkeresztelt a vallási hagyományokat később, és szembesülnie kell vele, hogy szeretett ismerősétől, keresztszülőjétől olyan ajándék maradt rá, amit nehezen tud egyeztetni ezzel a számára igen jeles eseménnyel! A trendi dolgok hamar változnak, szintén csak ideig-óráig van érvényük, egy mesefigura vagy felkapott márka, játék később üresség érzetet kelthet: ha megmarad a jó kapcsolat, és elgondolkoznak, hogy vajon mit is kapott tőle a keresztelőre, vagy eszébe se jut már, vagy kikerülné a választ, ha felértékelődik az idő, tartósság szerepe.

Ugyanakkor szerény körülmények között nem az ajándék a mérvadó, hanem a személyesség, az emberi kapcsolatok, a hozzáállás, ezért hát ne versenyezni akarjon a kis pénztárcájú a nagyobbal, hanem egyediséget vigyen bele, saját munkát! Azt akarja kifejezni, hogy milyen fontos számára ez az alkalom, és mennyire örül, hogy részese lehet mindennek!

 

A divatot mi teremtsük, a trend a mi aktuális hangulatunk, és az örök szépség jegyére törekedjünk, mind a földön álló racionalitásban, mind az elrugaszkodott, mennyei kilátásban.

Aki megteheti, áldozzon az igazi szépségre és értékre kívülről-belülről egyaránt.

 

A keresztelés lényege Isten gyermekévé válás egy magasabb, szentségi fokon, mely több kegyelemmel ajándékozza meg a gyermeket, a hovatartozását erősíti, és az ördög ellen is véd, ördögűzésként is használták, eltörli az addigi személyes bűnt. Kis gyermekeknél fontos, hogy legyen, aki komolyan gondolja a gyermek keresztényi nevelését, és megígéri ezt Isten és ember előtt. A keresztszülő egy a keresztény közösségből, aki mintegy a közösségbe is befogadja, tanúja is a keresztségnek, és gondoskodik a keresztény neveléséről, oktatásáról. Szükség esetén régen ez azzal is járt, hogy ha meghaltak a szülők, átvette a feladataikat, magához vette a gyermeket és gondoskodott róla fizikálisan is. Ám nem az ajándékozásról szól, hanem a példamutatásról, így a legfontosabb, hogy a gyermeknek megfelelő példával szolgáljanak, és bevezessék a keresztényi létbe.

 

A keresztszülő kiválasztásánál helyi hagyományok vannak, pl. édesanya-édesapa családjából, rokonsági fok szerint, stb. A vallás szemében olyan embert kell választani, aki alkalmas bevezetni a keresztény közösségbe a gyermeket, segíteni fogja őt hitében mind példamutatásával, mind hitre oktatásával. Ugyanakkor hajlandó felelősséget vállalni a gyermek sorsa iránt is. Ez régen jelenthette azt is, hogy az árva gyermeket ők vették magukhoz, ők nevelték fel. Manapság főleg ajándékozó formájukban élnek a köztudatban, és korábbi széles szerepvállalásuk elsősorban a hitre nevelés tekintetében visszaszorult. Mindenesetre szükséges, hogy megkereszteltek legyenek, és lehetőleg a gyermekkel azonos keresztény közösségbe tartozzanak, ugyanakkor nem feltétlen szükséges, hogy egyazon valláshoz tartozzanak.

 

Magának a keresztség felvételének is vannak szabályai, szokásai, melyek közül néhány csak helyhez vagy korhoz kötött. A CIC (Codex Iuris Canonici, azaz a katolikus egyházi törvénykönyv) jelenlegi ajánlása szerint mihamarabb tartsák meg a keresztelőt, ám a korábbi évszázadokban volt, hogy félelemből, és más megfontolásokból csak felnőttként keresztelkedtek, nem akartak bűnben meghalni, mert ez nagyjából a kárhozatot jelentette volna számukra, s a legkönnyebben felvehető szentség a keresztség, nem bíztak abban, hogy olyan szentül, tisztán tudnak élni, és biztosan találnak majd, főleg pogány környezetben és nagy távolságokban, papot, aki meggyóntatja őket, vagy kiszolgáltatja a betegek kenetét.

Sok pap nem akarja kiszolgáltatni hitüket nem gyakorló szülők és keresztszülők esetén a szentséget, mert fontosabbnak véli a felkészültséget, míg más örömmel kiszolgáltatja, gondolván, nagyobb kegyelemmel indul az életben, legalább Isten gyermeke lesz. Tiszteletben kell ezt tartani, amennyiben valós személyes meggyőződés áll mögötte. Illetve ha templomon kívül, pl. vidéki kis kápolnánál akarunk keresztelőt tartani, azt is meg kell szervezni. Háznál is történhet keresztelő, de indokolt eset kivételével nem ajánlott. Gondoljunk a meghívottakra is a helyszín kiválasztásánál: lehetőleg ne a város másik végébe szalasszunk mindenkit ok nélkül.

Keresztelőn jó néven veszik, és igazán úgy szép, ha a szülők, keresztszülők, és a jelen levők ismerik a szertartás menetét, tudnak válaszolni, méghozzá határozottan, hangosan! Ez a videón különösen sokat jelent később, ha a felnőtt gyermek, esetleg élete párjával végignézi. Segítséget kérhetünk a keresztelő atyától, hogy szánjon ránk pár percet, mutassa meg, megbeszélhetjük vele a névválasztást, a keresztelendő védőszentjét, akinek tradicionálisan a nevét adják keresztelőkor. Továbbá a beszédet, milyen szentírási rész fog elhangzani, miről szól a prédikáció, mise keretében, vagy előtte, utána történik-e, oltárnál, keresztelő kápolnában, vagy ha mi szeretnénk valamire felhívni a figyelmét, azt is közöljük. Megérdeklődhetjük, egyedül Őt kereszteli-e akkor, vagy másokat is, milyen sorban következnek. Ezeket nemcsak a szülők, de keresztszülők, más résztvevők is jószívvel megtudakolhatják.

A keresztség felvételének szokásos ideje húsvétkor van. 

gyertya-keresztelo.jpg

Mivel a jövevényről szól az ünnep, gondoskodjunk róla, hogy élvezhesse, vagyis, ha kell nyugalomban legyen, cicizhessen, de felnőtt korára is maradjon emlék -ha más nem, a mi történeteink, a készülődésünk, a sütemény, a rajtunk lévő ruha, egy kedves mosoly, egy baki emléke!

Tipp: a keresztelőn síró babának ha cumit nem is adunk szájába, de a kisujjunkkal is megnyugtathatjuk óvatosan, ha elég tiszta maradt a kezünk.

Ezért jó ötlet lehet videóst, fényképészt felkérni ajándékként, vagy egy hobbi fotós családtagot, ismerőst beszervezni!

Karácsonyra szép szokás egy-egy újabb karácsonyfadísszel, felakasztható angyalkával kedveskedni -utóbbival akár év közben is. Szép emlék minden karácsonykor feleleveníteni, melyiket mikor és kitől is kaptuk! Jó karácsonyi ajándék lehet egy gyertya alakú égősor, vezeték nélkül, elemekkel, távkapcsolóval: amikor a sötét szobába bevezetett gyermeknek zsebünkből egy gombnyomással felvillan a karácsonyfa gyertyafénye, feledhetetlen emlék! Kis üveggömbökbe is rejthetünk mécseseket, agy valódi gyertyafény is köszönhet a karácsonyfáról, amit év közben is használhatunk, plafonról lelógatva, asztaldíszként, szülinapon, esküvőn, stb.
Felengedhetünk egy az Aranyhaj című meséből is ismerhető kínai kívánság lámpást, ballont, ha nincs szél, és nincs mibe beleakadnia, gyönyörű látvány lehet: 5-10 percbe is telhet míg eltűnik a szemünk elől, és nagy élmény a gyermeknek, a családnak! Írni is lehet a lampionra nagyon óvatosan, vagy ráragasztani egy kívánság-cetlit. A kínai piacon pár száz forintért kaphatóak (érdemes tartalékot venni, mert kibontás közben elszakadhat, nehogy hoppon maradjunk).
kivansag-lampas.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szép szokás lehet a cseperedő gyermek részéről, ha anyák napján nemcsak édesanyjáról, nagymamájáról, dédijéről emlékezik meg, de a keresztanyjáról, bérma anyjáról is. Ennek a megemlékezésnek a fehér szegfű és az orgona a hagyományos jelképei. A fehér szegfűt kitűzőként készítik el, és a megbecsült Édesanyák öltözetükre tűzve viselhetik egész nap!
Fordítva, gyereknapon talán természetesebb a megemlékezés :)
 
 
 

Névadás

Sok indok merülhet fel egy gyermek nevének kiválasztásakor: felmenők, rokon, ismerős, jó barát, jól csengő név, vezetéknévvel harmonizál, azonos monogram, kedves, határozott, rövid, jól megkülönböztethető, stb.

Régen szokás volt a keresztségkor a gyermeknek szánt védőszent nevét adni, így pártfogója után nevezték el. Ha nagy betegségből felgyógyult, Renátónak, Renátának nevezték, ami ujjászületettet jelöl: a halál torkából menekülve, mintegyúj születésként. DE ha az életében nagy változás következett be, férjhez ment, örökbefogadták, szerzetes lett, rangot kapott, mind ok lehetett új név adására! Sokan a név jelentése alapján, egy kívánt jellemző vagy tulajdonság okán adták a nevet: kegyes, uralkodó, szerencsés, áldott, vágyott, gazdag, hatalmas, stb. Előfordult, hogy a születés napján ünnepelt nevek közül választottak, de sok gyermek esetén, amikor már nehéz volt arra is emlékezni, hogy hanyadik a sorban, elnevezhették egyszerűen arról is, hányadik gyermek: Primus (Első), Septimus( hetedik), Decimus (tizedik), stb. A hiedelmek néha extrém fordulatot véve kalkulálnak a pogányoknál,  "szerencsés csillagzat" érdekében a születés idejét is befolyásolták volna, nemhogy a névválasztást. Mostanában a különleges, egyedi nevek divatját éljük, amikor úgy vélik, az teszi különlegesebbé majd gyermeküket, ha egyedi, alig ismert nevet adnak Neki! Ám ez sokakban még mindég inkább visszatetszésre talál, különösen, hogy így sokszor nem egyértelmű a gyermek neme, és megjegyezni, kiejteni, leírni is komoly feladat! Természetesen szép dolog egy irodalmi alkotás hőséről, egy filmről, híres személyről, régies, ősi magyar vagy nemzetiségi névvel elnevezni, de ilyen tömeges méretben már sokak számára komoly gondot okoz!

Ha pedig azt akarjuk, hogy emlékezzenek gyermekünk nevére, hozzáfűzhetjük, miért választottuk, vagy mi a jelentése.

 

 Fiú keresztelő ruhák:

a szokásos hosszú tunika mellett, ha már nagyobb, viselhet a képen látható szmoking szerű ruhát, de rugdalozóból is lehet kis rávarrott mellénnyel, nyakkendővel, masnival elegáns darabokat találni. Vehetünk egy sima fehér nyakkendőt, rugit, és tehetünk rá egy keresztet hímzéssel, ragasztható strassz kövekkel, vagy bármely más tárggyal, textil tollal.

0884c371e9b1c25d7aad8de4d2709528.jpg

kisfiu-oltony13_nm-keresztelore.jpg

 

keresztelesi-oltozet.jpg 1bd0eb384ee19ed340aef789540e573d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

TIPP: a kereszteléshez a keresztszülők keresztlevelét elő kell készíteni, és a keresztelési bejelentőt kitölteni a katolikusoknál (név, vallás, foglalkozás, lakóhely, családi állapot).

Kérdezz rá,szükséges-e vinned a keresztelőre gyertyát és ruhácskát, vagy adnak, az milyen, hol szerezheted be!

A keresztelő ruhácskát, gyertyát, emléklapot, keresztlevelet tegyük egy szép dobozkába, és őrizzük meg gyermekünknek.

 

Sajátkezűleg hímzett vállruha, skapuláré, vagy ami a babaruhára van rátéve, megható ajándék annak, aki tudja, milyen kegyelmi hatással bír. Ez karácsonyra is jó ajándékötlet! A régi karácsonyok meghitt, figyelmes, belső mély lelkiséget hordozó jegyét csempészi vissza. Merítsünk ötletet pl. a Pinterestről.

 

Ajándék lista a fentieken túl:

fém cumisüveg (termosz) : ez biztosan örök darab lesz, nem úgy mint a hiper-szuper példányok, amiket egy dörzsis szivaccsal átmosva olyan karcosak és gusztustalanok lesznek... Legolcsóbban kétezerötszáz forinttól kaphatók üveg cumisüveg szilikon védőburokkal: ha leesik, nem törik könnyen, esztétikus, garantáltan BPA mentes, és nem változnak meg benne az ízek, illatok: a legegészségesebb megoldások közt! 1200 ft-tól kapható. -szoptatós szálas teák külön, és hozzá teatartó tölthető tasakok, amikbe bele lehet tölteni a teafüveket: bekötözve ugyanúgy funkcionál, de olcsóbb, mint a filteres kiszerelésűek, és többször használatos Egy teatasak 3 ft-tól.

 

 Tedd fel a kérdést:

mire fogsz emlékezni akeresztelőről, elsőáldozásról, bérmálkozásról, stb.?

Arra, hogy kivel nevetgéltél, mit  viseltél, milyen torta volt, kikkel ünnepeltétel, milyen ajándékot adtatok, kaptatok?

Elsőképp az ünnep lényegét kell átélni, erre összpontosítani, felkészülni rá, és a külsőségek ezt erősítsék, ne pedig eltérítsenek tőle!

1ae38ebd12a7ce4adb8fb3f6cba1eeee.jpg

Elsőáldozás, bérmálkozás / konfirmálás, esküvő? Még mindég ajándékot keresel?

 

Elsőáldozás jelentősége:

A legnagyobb ajándék, amikor Krisztus magát adja nekünk! Lisieaux-i Kis Szent Teréz szavaival élve: Jézus első csókja! Olyan ez, mint az Istennel való házasság egyik legfontosabb, legbensőségesebb lépcsője. Bár a felkészítés ellenére kevesen tudják igazán, és érzik át valéójában, micsoda jelentőségű lépés ez Isten és ember kapcsolatában. Számos csodáva Jézus bizonyította, hogy valóságos testévé változik az ugyanazon fizikai valóságában megmaradó kenyér, ostya. De volt, amikor emberi hússá és vérré változott, hogy a kétkedőket ezen, vagy más úton meggyőzze.

Ez a szeretet szentsége.

bae2ae1167e7cee9c75dd56f777a8fdf.jpg

561c3d2da8fd9462926ffb06f212ee38.jpg

 

Bérmálkozás:

A Szentlélek vétele: hitében felnőtt ember megerősítése a harmadik isteni Személy által. Kiáradásával ajándékokat, és gyümölcsöket terem az emberi lélekben, az megerősödik hitében, és világossá válik hitünk tanítása.

Ez a nagykorúság szentsége, a Krisztus követésére való felkészültség jele.

 

Esküvő:

Mi a legfőbb célja ilyenkor a násznép jelenlétének? Az együtt örvendezés, hogy a pár megoszthassa egymás kölcsönös szeretete, és elköteleződése felett érzett örömét, az örömszülőkkel együtt! Gondolhatunk arra az evangéliumi példázatra, amikor esküvőbe hívják a násznépet, de aki nem akar jönni, piszkos a ruhája, készületlen és bűnös, azt elzavarják, aki pedig tiszta ruhában érkezik, azt szívesen fogadják, s már mindenhonnan kutatják, ki lehet alkalmas arra, hogy a meghívott vendégek helyett örvendezzen! A Szentírsá szerint tehát a legfontosabb követelmény, hogy tiszta szívvel örüljön a násznép!

Tehát az ajándék kigondolása előtt örüljünk, ha méltó feltételek mellett két ember összeköti életét, szeretetben elköteleződik egymás mellett, és ezt komolyan is gondolja, nem rúg fel vele más családot, nincs házasságtörés, hanem szentségi szinten, Isten színe előtt, ennek minden "járulékos" kegyelmével megerősítve indulhatnak közös életüknek!

 Örömmel az ajándék megtalálása is könnyebb, és örömmel adott ajándékot nagyobb örömmel is fogadnak!

Természetesen a mai magyar valóságtól nem távolodunk el, tisztában kell lenni, hogy kevés a valóban felkészülten, megfelelő lelkiséggel, elköteleződéssel és szentségileg kötött házasság.

Kérdéses, egy hívő mennyiben tud részt venni rokona, barátja, ismerőse esküvőjén, ha házasságkötésével esetleg a szentségi kereteket és más családot, családokat feldúlva, házasságtörően köti meg házasságát.

Nem az emberek elítélését akarjuk erősíteni, csupán a családokat, és az igazi szeretet kapcsolatot erősíteni, amely nem visel el mást. Ugyanakkor nem tudnék asszisztálni utóbbi esetben a személyek boldogságkereséséhez, mint a násznép tagja. A meghívásoknál erre a házasulók is legyenek tekintettel, mert kellemetlen mindkét fél számára egy elutasított felkérés.

Természetesen nem hívő, de egymást szerető pár polgári házasságkötésében részt vennünk hasonlóan nagy öröm!

Ám ahol tiszta szívvel veszünk részt egy esküvőn, ott örömteli gondolkozásra ad az is okot, hogy milyen meglepetést szerezhetünk az ifjú párnak!

Nézzük a szükségleteiket, hogy mit szeretnek, hogy miről fognak ránk emlékezni, és ne feledjük: az örömünk éppolyan ajándék, amivel az esküvőn részt veszünk!

Nálunk pl. sláger ajándék a porcelán, a fazekak, háztartási cikkek, illetve egy vésett, erős, rozsdamentes acél tálca, ami mindég előkerül, ha vendégeket kínálunk. A vésés ilyenkor alapvetően jó ajándék, mert a házasságban a név is változhat, és ilyenkor egy személyes tárggyal, pl. tollal is kedveskedni lehet mindkét félnek: így ugyanolyat használnak, melyen már fel van tüntetve együvétartozásuk jeleként a felvett név is.

(Házassági névváltoztatás két lépcsőben: ha szeretnéd, hogy gyermekeitek mindkettőtök nevét viseljék, és megajándékozná feleség is a Férjet nevével, mintegy Ő is hűsége, együvé tartozása jeléül, akkor első lépésben felveszik egymás nevét, másod ízben pedig a hagyományok szerint a feleség nevet módosít, és így -né véggel visszakapja lánykori nevét férje nevével!

Pl.: Szabó Gáborból és Tóth Tímeából lesz: Szabó-Tóth Gábor és először Szabó-Tóth Tímea majd Szabóné Tóth Tímea a névváltoztatás kérése után, gyermekeik pedig Szabó-Tóth András, stb. Ha -né végződéssel látjuk el a feleség nevét, mindenki tudja hovatartozását: nem lesz kérdéses, férjezett, szabad családi állapotú-e, ezért előnyös a valóban elköteleződni akarók részére.)

Az igazi házasságra adott Jézusi példa szerint a felek a szentséget egymásnak szolgáltatják ki, s ehhez nincs szükség egyházi emberre. CSupán ahhoz, hogy ennek érvényességét igazolni lehessen, és megelőzni később felmerülő nehézségeket, kérdéses helyzeteket.

Jézus az Énekek Énekében, és más nagy vallásos műben is úgy jelenik meg, mint a Vőlegény, aki vágyakozik Jegyesére! Szereti, kényezteti. Mintegy előképe tehát a Menyország boldogságának a hitvesi szerelem, annak betetőzése az örök életben!

 

Esküvői virág csokor rózsafűzér díszítéssel:

katolikus menyasszonyoknál szokás, hogy a csokor aljával, vagy maguk közt a virágok között egy esküvői rózsafűzért rejtenek el, és ezzel díszítik az amúgy is legkülönlegesebb virágkölteményt!

A rózsafüzérbe rejtett borostyán a hűség jeleként szimbolizál, a fehérliliom a tisztaság, szűziesség jele, a vörösen lángoló rózsa pedig a szerelemé! Ha illata is van, külön vbájt kölcsönöz, de a tartós virágok ritkán illatosak,ezértlehet illóolajjal segíteni rajtuk.

 

Templomi díszítéshez is használható a borostyán: olcsó, és gyors a sorok kozött vezetni egy-egy borostyán szegélyt!

 

Tudtad?

A legismertebb esküvői bevonuló zenemű a szamár házasságkötésére íródott Shakespeare megzenésített művében, ezért bár csodásan hangzik, egyeseket irritál azt felhasználni saját esküvőjükhöz.

 

Milyen legyen az esküvői, menyasszonyi ruha?

 

Röviden: amilyen az életed, Te magad vagy!

Belsőleg lehetsz ugyan romantikus, kívülről kemény. Belsőleg lehetsz érzékeny, finom lelkű, kívülről pedig megközelíthetetlenül védheted magad.

 

HA hófehérbe öltözöl, az a tisztaság jele. Ha krém fehérbe, akkor szeretnél tiszta lenni, és a lelked talán tiszta is, de valami árnyékot vethet.

 Ha elől fűzős a menyasszonyi ruha, az azt szimbolizálja, hogy Te magadért felelősséget vállalsz. Ha hátul fűzős, akkor mások vállaltak Érted felelősséget.

Hagyományosan a magyar öltözetek elől fűzősek, mint akik feklelősséggel akarnak viseltetni saját lelkük és testük iránt.

 

 

 

 

 Karácsonyi ajándéknak szobarendezést! Egy egyszerű tramulint, hálós mászókát a léépcső felé, szuterént vagy játszósarkot, szoba csúszdát, hintát pár tízezer forintból kihozhatunk,két szintes kis olvasósarkot, az ágyból kisbaldachinnalolvasóésjátszósarkot varázsolhatunk!

 

 A növekvő társadalmi "érzékenységre", "szégyellni való" hithű kereszténységre tekintettel sokan nem mernek-különösen nyiltan- ajándékozni. Sajnosa keresztényfóbia, gyűlölet és üldöözés, ami a világban elharapódzott, átterjed hazánkra is egyes tapasztalatok szerint.Legyünk erre felkészülve, és ne csakszínpadias kellékként vegyük és cseréljük kereszténységünket.

 

Amiről pedig nem beszélünk, a valóság, amit kevesen látnak át, és kevesen hiszik el, ami mögötte van, és ami a következménye.

Igen, mostmár úgy gondolom, hogy ajándékká válik az élelem, és minden létfenntartáshoz szükséges dolog is. HA valakiért, unokáért, rokonért aggódunk, már most érdemes beszereznünk a "túlélő készletet", jó minőségi házi ételek, befőttek, italok. És amit ezen a honlapon is igyekszem feltüntetni, mióta tudomásom van róla, az, hogy 80-90 százalék esélyünk van arra, hogy idén elkezdődik egy globális, Európárara is kiterjedő háború, és jövőre nagy éhinség lesz. Megadhatom a forrásokat: köztiszteletben álló szakemberek, polgármesterek, egyházi személyek gondolják igy -és ez nem jelenik meg a sajtóban, ezekről a mélyebb összefüggésekről még cikkek is kevés, és én se hittem volna, amig nem szembesültem vele. Nade ki fogja ma bevállalni azt az áldozatot, hogy utánajár, és ki fogja látatlanba elfogadni ezt a véleményt. Ki hisz még egyáltalán az igazság, vagy több mint a saját kényelme?

 

Közreadok egy listát, amivel várt vagy váratlan helyzetekben (időjárási szélsőségek, és forradalmi helyzetek, háborúk esetén) fel lehet késziteni a családot. Aki megteheti, ezeket kéne a spajzban tartalékolnia, ahogy nagymamáink és a régi jó háziasszonyok tették:

http://5mp.eu/web.php?a=vegidok&o=5EDlqzOOc5

Legjobb tudomásom szerint 80-90 % hogy még idén, 2017-ben kitör egy világháborús helyzet, méghozzá stratégiailag legvalószinűbb az augusztus-szeptemberi időszak.

1 főre - 1 családra + a családi körnek, szeretteknek, szomszédoknak
 
25 kg - 300 kg -500 kg liszt
10 kg - 50 kg - 100 kg búza, árpa, gabona mag (tiszta, hántolt)
30 kg - 300 kg - 500 kg termény: gabona, kukorica, napraforgó takarmány tyúk, fürj tartáshoz (fürjet akár lakásban is, háziállatnak -egészséges, és friss tojás akár a bérházban ; falra szerelhető kis ketrecben minimális helyigénnyel akár 60 db is elfér, megfelelő körülmények közt naponta tojik).zz
20 kg - 51 kg - 100 kg cukor
2 kg -5 kg - 10 kg tiszta, valódi só
10 -50 - 100 kg hagyma
20 - 70 - 120 kg krumpli
5 - 20 - 30 kg bab
zöldségek: répák, zeller, retek, cékla, stb
gyümölcsök: alma, körte, stb.

fűszerek: izt adnak az ételnek, jobb közérzethez és egészséghez segitenek, betegség esetén is fontosak:
paprika, bors, köménymag, kurkuma, római kömény, curry, gyömbér, nigella mag
medve- vörös- fokhagyma por, snidling, petrezselyem, lestyán, zeller, kapor, turbolya, kakukkfű, rozmaring, oregáno, majoranna, bazsalikom, száritott gomba (fafül), mustármag,
fahéj, szerecsendió, vanilia (kivonat), citromhéj (kivonat) kardamom, szegfűszeg, ánics, csillagánizs, stevia / jázminpakóca / édesfű
Ezekből is lehet kg-os kiszerelésűeket is választani.
 
 
 konzervek:
3x 10 - 50 - 100 halkonzerv ; húskonzerv, májkrém ; kukorica, borsó, zöldbab, stb.
25 - 100- 150 gyümölcs lekvár, befőtt (szilva, barack, piros gyümölcsű lekvár, almapüré, kompót, stb.)
5 - 30 - 50 liter szörp
Italok : teafüvek, csipkebogyó, kamilla,  citromlé, citromkivonat, vaniliakivonat, kakaó, maláta, cikória, Karamalcz, kávé, stb.
15 - 70 -100 üveg savanyúság (uborka, csalamádé, cékla, káposzta, stb.)
3 - 10 - 15 liter ecet
1 - 3 - 5 kg citromsav
5- 30 - 50 kg mosószer: nátrium-perkarbonát, mosószóda, mosószappan és pora, citromsav, bórax, szódabikarbóna, mosódió, és a kedvenc mosószer, mosóparfüm, illóolaj, öblítő ; hamu lúg azaz sima égetett fa hamuja vízzel összeérlelve, leszűrt vizet használjuk fel; gesztenye gubacs.
Ha nincs szennyvízhálózat, a bio, természetes megoldást érdemes használni ezért is!
hüvelyesek, lencse, mák, dió, árpa, gríz, zsemlemorzsa, chia, len, szezám, stb.
1 zsírosbödön zsírral
5 - 25 - 40 liter olaj (kókuszzsír -ez leszűrve sütésnél újrahasználható, napraforgó -ez mécseshez, világitáshoz is fogyhat, oliva)
fényforrások: elemlámpa+elem, szolár, gyertya, petróleum lámpa, napraforgóolaj kanóccal, stb.
tiszta víz és tárolására alkalmas edények, flakonok
önvédelmi fegyverek: ima, gázspray, bot, kés, íj, csúzli, koktél, stb.
2 évre való tűzifa, fűtés, főzés -esetleg mini házi kandalló etilalkohollal, gázpalack, sparhelt, stb.
takaró, hálózsák, és olyan téli ruha, ami fűtés nélküli lakásban, bérházakban is segít átvészelni a mínusz 20 fokokat!
túrafelszerelés, túlélő készlet, cipő, csizma
 20 -50-100 kg méz
gomba, házi gombatelep (főleg télre, mikor nem köpik be, nem kukacosodik)
kovász, élesztő, sütőpor, szódabikarbóna
daráló
házi konyhakert (fűszerek, gyümölcsök, hagyma, eper, bogyósok akár beltérre is, függőfalra, függőkaspóra, balkonra, télre-nyárra) és levegőtisztító növények szmogriadók, rossz időjárás, betegség idejére is.

alkoholok: bor, pálinka, rum ezek fertőtlenítőszerek, hangulatjavítók, és cserélni lehet más szükséges dolgokra -ezért hordónyival is jöhet belőlük.
Élvezeti cikkek: kávé, cigi - cserére szintén hasznos, csokoládé
Vetőmagok
Állateleség
Mirelit áruk
Tejtermékek: tejpor, süritett tej, tejszin, tartós tej vagy tej utánpótló gazda, sajt és vaj (fagyasztva is), natur joghurt, kefir és tejföl kultúra
 
Gyógyszer, kötszer, fájdalom csillapító, higiéniás termékek (szappan, sampon, fogkefe, női havi és borotva, papirok: zsebkendő, WC papir, papirtörlő, fültisztitó, fogselyem, stb.)

Táplálék kiegészítők:
frissen csiráztatott mag (pl. búzamag: 1 jó órára beáztatjuk, két nedves ruha közé vagy szűrőre tesszük letakarva, átjárja a levegő, ne penészedjen. Nyersen és málénak, kásának hamuban sült pogácsának elkészítve )
1 kg C-vitamin / aszkorbinsav E300 (1kg 3-4000 ft között van, eltartható, miért kéne kapszulákért fizetni, hisz ez befőzéshez, teához, tartósitáshoz és hétköznapokban is remek), természetes forrású C-vitaminnal keverve jelentősen nő a hasznosulása a szervezetben, pl. acerola por, melynek harmada természetes C-vitamin, vagy fekete ribirli, csipkebogyó, stb.
D vitamin
K vitamin
folsav
spirulina és chlorella alga por kilós kiszerelésben
szelén, cink, kilós taurin és fehérje por, tejpor, mazsola, multivitamin, vas, gyógynövények, teák -kamilla, kakukkfű, hárs, csipkebogyó, bodza, stb.

áram generátor, akkumlátorok, mágnes motor, házi nap és szélerőmű; világitás
üzemanyag -benzin, dizel, stb. és autámok, hegesztó szerviz
 
védelmi átalakitásokhoz és önellátásra való áttéréshez szükséges alapanyagok, pl, szerszámok, hegesztő, fa, fém alapanyagok, szögesdrót, villanypásztor, stb.

víztisztító (ozmózisos, vagy páralecsapódásos), esővizfelfogó, vízmelegítő - szenes szamovár

Fontos a tárolás: átgondolt, átlátható, tiszta, száraz, bogaraktól, rágcsálóktól elzárt térben, légmentesen lezárva, hűvösben, stb.

Rovar és növény védelem (élelmiszer és ruhamoly, neem olaj és biológiai trágya (EMbió) permetszerek

Eltevéshez szükséges kiegészitők: befőttes üvegek, celofán, szalicil, szkorbinsav (C-vitamin) citromsav, pektin, agar-agar alga, zselatin, stb.

Házilag készithető könnyen lekvár, szörp, különféle zöldség, gyümölcs, de hús és kész étel befőttek is: babgulyás, sült hús zsirárban, töltött káposzta, sólet, vagy hurka, májkrém, akár disznósajt befőtt is! Mi lenne ha nem hűtőt használnánk, hanem ebédre saját házi konzervünket vinnénk, vagy túrára, külföldi utunkra?

Legyen előkészitve minden: ne kelljen mosni, fertőtleniteni, energiát és vizet felhasználni akkor már felhasználni.

 

Legjobb tudomásom szerint a következő eseménysor várható:

Európa szerte polgárháborús állapotok, és iszlám terror kivülről-belülről -akár több tiz, vagy száz milliós nagyságrendben jelenhetnek meg egy hónapon belül Európa szerte, igy becses hazánkban is. Ezt járványok és éhinség követi. Atom fenyegetettség, és a geoenginiering keretében is lehet támadásokra számitani. Bármikor előállhat egy világjárvány, amire hamar szolgálnak oltóanyaggal -mely részint szükséges, részint más anyagokat is tartalmazhat, és a lakosság bizalmát növeli a vezetőkben, akik a béketeremtés útját immáron egy világkormány felállitásában látják egyedül. Ez a már meglévő jogi dokumentumok alapján feltehetően az ENSZ-ből alakul át. Akkor feltehetően nyugalmasabb időszak köszön ránk 3-4 évig, amig kiszilárdul és kiépül a rendszer. Ekkorra a geoengineering és a tudatos természetellens folyamatok, mérgezések is nyilvánvalóvá válnak az emberek számára, megszűnik a fizikai pénz, és egy mérhetetlenül nyomorúságos időszak kezdődik.

Mindezt leirják a katolikus, valóban katolikus források, nem szektás képzelgés, mint hittem: benne van a Bibiliában: Ó- és Újszövetségben, Jelenlsek könyvében. Mivel kijelenthető, hogy a nagy hitehagyás korszakát éljük: azaz a katolikus és keresztény hivek feltehetően döntö többsége, igy papok, püspökök, a tudatos vagy kevéssé tudatosul hitehagyás, aposztázia bűnében él, és ez hamarosan még fokozódni fog! Különösen, hogy ahogy a történelemben nem először, még alig láthatóan egyházszakadás tanúi lehetünk: a világtörténelem legnagyobb egyházsszakadásáé és hitehagyásáé! Ezt a hivek, és a világ kevéssé veszi észre, de hamarosan nyilvánvalóvá lesz. Ahogy a történelemben már vagy harmincszor, most is kiderülhet, hogy ellenpápa ül a trónon, és Bergolio megválasztázsa kánonjogilag érvénytelen volt -több okból is. Erre pápaválasztó biboros könyvében is utal, de számos más forrás is ezt igazolja. Ugyanakkor egy háborús helyzetben kimondani ezt, és az a megbotránkozás, amit ez okoz egy pápahű és hithű katolikus számára, amikor amúgy is keresztényüldözés kezdődik, és alternativát kinálnak egy egyesülő vallással a békéért nagyon látványosan, és szimpatikusan, hatalmas megosztottságot és gyűlöletet szül. hiszen az egyházat Péter védi, és a pokol kapui sem vehetnek erőt rajta , de ugyanakkor irva van, hogy a legfőbb főpap (pápa) helyén ülő, aki a trónt bitorolja, és a legszentebb áldozat bemutatja (eucharisztia), lesz a Hamis Próféta, aki az Anti Krisztussal együtt élve lesznek a tüzes tóba dobva. És nem ér véget a világ, hanem az eucharisztikus Krisztus uralma, a béke korszaka, az Új Pünkösd következik. Bár ezek teológiailag nincsenek kifejtve, mégis tökéletes összhangban van a Bibiliával és a katolikus egyházzal, a pápák, szentek és égi üzenetek tanitásaival. Fatima 100. évfordulója, letelik a 100 év amit a látomásban az ördög kapott, hogy tönkretegye az egyházat -és ime, megért az idő Krisztus dicsőséges visszatérésére -amit hivatalos ördögűzésekkor a gonosz lelkek is kijelentenek Isten nevében parancsolva nekik, mint azt, hogy a pápa a zsebükben van. Csak az nem hisz, aki nem akar, vagy nem ismeri a bizonyitékokat. Még. De nem is én fogok erről bárkit meggyőzni, hanem a Szentlélek, és Krisztus. Tudjuk, hogy mindennek be kell következnie, de ütős, hogy már most, a mi életünkben -amit abszolút nem hittem volna én sem. De elérkezett a határ, amikor vagy hiszek a lehetőségében, vagy semmilyen bizonyiték nem fog meggyőzni már erről, és nem is foglalkozom az egésszel. A családanya gondosságával tehát most igyekszem szerény lehetőségeim szerint felkészülni testben és lélekben, és háztartásban. Biztosan nem fogom a fenti listát hiánytalanul beszerezni én sem, sőt! Nekünk is szűkösek az anyagi forrásaink -de van egy lista, amihez igazodhatunk. És a napi rózsafüzér, a béke, és szeretet, és a mások üdvéért való aggodalom. Viseljünk skapulárét, csodás érmet, Benedek érmet, imádkozzunk, engeszteljünk, épitsük fel a Szent Anna réti templomot mielőbb, hogy kisebb legyen a büntetés! Mindszenty biboros és a pápa is jóváhagyta ezeket az üzeneteket, amik más személy képviseletében mai napig folytatódnak! Nem kérem hogy nekem, de higgyenek ha mindez elkezdődik, és folytatódik pontról pontra az irásokat beteljesitve!

A katolikus egyház és Szűz Mária szerepe az irásokban egyértelműen alá van támasztva, és ezt most fogjuk csak igazán megérteni, és amint elfogadja a világ, vége lesz a megpróbáltatatásoknak.

 

Szűz Mária, világ győzedelmes királynője, csak egy szót szolj isteni Szent Fiadnál, és megmenekül a világ!

Szűz Mária, bűnösök oltalma, menedéke, könyörögj érettünk Szent Fiadnál!

 
 
 

.

 

372a63615c749800bed4bbe60cdf993f.jpg  

8377318a16974046158aef1eeca53f12.jpgd616303143e9cb745f350d5b20b5e0cc.jpg964f9d5b774108f27088683bbbe8ebf9.jpg3290dacf3054af660e96152aae21b1da.jpg6ccf148cb872eb6a2d83b87d9a668277.jpg0ae5dc493bf7356941a4e9f065e9531d.jpg

4391eb1038800894ebb317fe310a664b.jpg

41ea241145088c446a5c56a7c1d70297--1-.jpg973e42da24b1383a862aa12c07f77c23.jpgc282015a60516fd91079cf62b6d5b604.jpg

df48557fa6f607a8c01cbc8127ca2f0b.jpge9755877aecc612da5b94627df3eab54.jpg

 

 

  

karmel-regi-skapulare-vallruha-anyag.jpgrozsas-rozsafuzer.jpgskapulare-szent-mihaly-arkangyallal.jpgszentelmeny-tarto-rozsafuzer-skapulare-csodas-erem-kek.jpg

 
 

 

Facebook

Elérhetőség

Patrona on Facebook

Látogass el ide:
https://www.facebook.com/Patrona-418478858335910/?fref=ts

Levelezőlista
Statisztika

Most: 1
Összes: 109846
30 nap: 898
24 óra: 40